Odlučila sam se javiti na ovu temu da ne otvaram novu, a vi me potjerajte ako mi nije ovdje mjesto.

Zbog problema u ponašanju moje J. koja ima 4,5g javili smo se na obradu kod Tanje Sever gdje nam je nekako sjelo sve na svoje mjesto. J. nije darovita, ali je iznadprosječne inteligencije i apstraktnog mišljenja iznad normi za dob ( tako piše u nalazu). Ono što je puno važnije od toga da je ona izraziti perfekcionist i zbog toga smo upućeni na radionice kod T.Sever i od prošlog tjedna je krenula.
Taj perfekcionizam ju strašno sputava i muči. Strašno je frustrirana i ljuta. Samopouzdanje joj je izrazito nisko. Izljeve bijesa ima od najranije dobi.
Ima veliki kapacitet i željna je novih stvari međutim kad god je nešto novo što treba savladati strah od neuspjeha nadjača želju za novim saznanjima i onda je toliko jadna i isfrustrirana.
Neki dan sam joj pokazivala kako se piše njeno ime i ohrabrivala je da proba i ima veliku željiu ali je na kraju bacila sve, i papir i olovku i plakala nekoliko minuta te me pitala: A nema veze ako pogriješim?
Ne znam kako da joj pomognem. Teško je njoj, a teško i nama. Jedino što nam je sada lakše utoliko što smo dobili naziv za to njeno ponašanje.
Samopouzdanje je još jedan veliki problem. Nikada još nije odgovorila na pitanje odrasloj nepoznatoj osobi ili poznanicima s kojima se povremeno viđamo. Neki dan me baš psihički skršilo kad smo bili pozvani kod njene vrtičke prijateljice na rođendan, gdje je bilo njenih 5 najboljih prijateljica iz vrtića koje su se sve lijepo igrale a moja J. je 2 sata stajala kraj mene s glavom u pod.
Kad ulazi u vrtić tj. u svoju skupinu, uvijek ulazi glave pognute u pod, tete ne gleda u oči kad je nešto pitaju iako imamo divne tete koje ulažu puno truda i strašno su kreativne, tako da voli ići u vrtić.
Ne znam baš sam nekako tužna kad vidim kako se muči. Kako ste vi rješavali slične probleme? Ima netko savjet kako da joj pomognem sa samopouzdanjem? Neka dobra knjiga možda?