Pokazuje rezultate 1 do 50 od 2651

Tema: Darovita djeca-kako se nositi s njihovim posebnim potrebama

Threaded View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    pa nek oni slobodno imaju svoje šize dokle god ja ne moram puno učestvovat. svi oni šize. neki imaju tantrume s 2, neki s 8.
    to je jos jedan dobar savjet.
    mislim da je kljucno naci zlatnu sredinu izmedu toga da pomognes da se bolje nosi sa sizama i toga da te "size" ne postanu previse "problem" roditelja. ne budes ti toga kao roditelj svjestan, samo se jedan dan probudis i vidis da beres brige, koje ne trebas brati.
    mene se cini da darovita djeca, koja socijalno odlicno funkcioniraju, odgovorna su i strukturirana, te izvana gledano nemaju vecih "problema" sa svojom darovitoscu, odnosno prednosti su puno jace nego nedostatci, u nekoj fazi trebaju resetiranje.
    moje dijete je u dobi kad je imala 9, 10 godina, imalo fazu koju sam ja zvala "weltschmerz" ono: ona nikada nece moci ovo ili ono, nesto nece nikada postati bolje, uvijek to nikada i uopce ne i tako neke "sudbinske "izjave, te ponekad zakacivanje za svaku sitnicu, koje bi rezultiralo bijesom ili placom. nakon prvog nesnalazenja s moje strane, kombinirala sam stav, da se ona s tim mora nositi i iznositi, kao i strpljivost i saznanje da ce to proci + razgovaranje opcenito o svijetu i zivotu, odnosu prema sebi i svijetu...itd

u fazi predpuberteta i puberteta dolazi jos jedna bitna faza za roditelje: loslassen, te razumijevanje da se dijete mora "ostvariti" sukladno svom temperamentu, karakteru, sposobnostima i zeljama, te da se uvijek radi o cjelokupnoj slici, a ne o fragmentima, za koje bi mi htjeli da budu ovakvi ili onakvi. eto, nekima ce neka vrsta "size" biti stalni pratilac u zivotu. i dok ta siza ne preuzme primat, ona je ok. dio zivota.

naravno da kao roditelj vodis i pokusavas neke stvari usmjeravati, ali je jako vazno da ne preuzmes vozacevo mjesto. vozac je dijete, a roditelj je suvozac.
    moram naravno dodati da je moja kcer uskoro 16, pa da mi je optika mozda malo drugacija.
    Posljednje uređivanje od seni : 12.02.2016. at 14:28

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •