Pokazuje rezultate 1 do 50 od 2651

Tema: Darovita djeca-kako se nositi s njihovim posebnim potrebama

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Zasto je nogomet tak važan,moji ga igraju ali na cesti,rupi ispred kuće,ili u parku,na školskom. Mogu s nogometom a i bez njega takaj. Palčice radije ako imaš mogućnost napiši s kim bi da ide u razred,uvijek će se naći netko ko voli i netko ko ne voli nogac,a osnovna igra koja se igra u školi je tak i tak graničar. Kod nas u školi ima šah grupa,ima par njih briljantnih,ali teško možeš očekivati da od nekog koji ne zna pomake da će briljirati odmah,ali se sve s vježbom može napraviti.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    Zasto je nogomet tak važan,moji ga igraju ali na cesti,rupi ispred kuće,ili u parku,na školskom. Mogu s nogometom a i bez njega takaj. Palčice radije ako imaš mogućnost napiši s kim bi da ide u razred,uvijek će se naći netko ko voli i netko ko ne voli nogac,a osnovna igra koja se igra u školi je tak i tak graničar. Kod nas u školi ima šah grupa,ima par njih briljantnih,ali teško možeš očekivati da od nekog koji ne zna pomake da će briljirati odmah,ali se sve s vježbom može napraviti.
    Pa piše ti gore - to je stvar pripadanja grupi u toj dobi (niži razredi osnovne) jer to je dob kad su podložni utjecaju vršnjaka. Neki to prerastu, neki ne, a neki degradiraju u sasvim dobru rekreaciju. Mog starijeg nikad, ali baš nikad nije zanimalo. Mlađi se tu i tamo opušta s dečkima uz hakl, ali ne bi taj pogledao nogometnu utakmicu, nema šanse. Tako da - kao i sve drugo, nekoga se dojmi, nekoga nikada.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja apsolutno nemam pojma je li moje dijete (4 god) darovito, mislim da je premali. Pisati slova i brojeve je naučio jako rano uz Čarobnu ploču, volio se igrati s Riječalicom, integrirao je slova u riječi s nekih 3 godine, odnosno iz glave spelovao riječi od 3 slova prije treće godine, a ubrzo neke kraće riječi od cca 5-6 slova. Zbraja i oduzima do 10, a zna i neke specijalne kombinacije većih, tipa 100-1, ili 500+28. Shvaća koncept dijeljenja i množenja. Zna brojati po 2 i po 5 do puno, tipa par stotina, vjerojatno i do 1000.

Zanimaju ga svakakve teme - trenutno proučavamo vrijeme (kiša, snijeg, grmljavina, duga...) uz slikovnicu, malo pomalo, to je za njegov uzrast 4-7 godina. Krvotok je već odradio uz slikovnicu, zna za arterije i vene, i da se krv u plućima opskrbljuje kisikom, i čemu služe krvna tjelešca. Zna na analogni sat (zato je i naučio po 5 brojati). Počeo je uz neku slikovnicu kotirati neke crteže. Zna prepoznati agregatna stanja i kako se voda mijenja, zanima ga kuhanje, alati, razlikuje zidarski čekić od stolarskog, zupčanik od lančanika, i svašta nešta da ne nabrajam sad sve. Ali očito je da zna sve ono što su meni bliske teme pa mu kvalitetnije i odgovorim na postavljena pitanja.

Dakle, on je stalno izložen informacijama i sve upija i sve ga zanima. Problem je što me dosta ljudi kritizira što "radim" s njim. Pokušavala sam ja "raditi" s njim da se samostalno oblači, pa je to trajalo dvije godine, odnosno tek je sad s 4 shvatio većinu kako ide. Hoću reći, da ono što ne ide, niti ide, niti sam dramatično forsirala, samo sam se trudila, sve u nevjerici - je l moguće da stvarno ne zna na koju stranu da majicu okrene. Sve ostalo nekako ide usput. Nisam ga upisala ni na jednu aktivnost u vrtiću, ponudila sam mu, ali ne želi.

Jučer me u šetnji do vrtića ispitivao kako djeca nastaju u trbuhu - ja sam s obzirom na specifičnu situaciju, objašnjavala tehnički - jajne stanice i spermije i kako se ugnijezdi zametak i raste i na kraju se rodi isto i pas i čovjek i medo. Prekidale su nas neke situacije usput, ali se on vraća na temu. To svakako meni nije draga tema i ja bih ju rado promijenila, a opet se trudim da se to ne vidi. Hoću reći, stvarno sluša i pita i zapamti puno, nešto i zaboravi nakon nekog vremena, ali stvarno puno zna.

Je l to objaššnjavanje nešto što se ipak treba izbjegavati? On će zaista do škole znati svašta, i previše, i stvarno će mu biti vjerojatno dosadno. Ali sam se nekako razveselila nekom Peterlininom postu u kojem piše da su njezini nadoknađivali s vanškolskim aktivnostima, čemu se i ja nadam - da se neće trošiti u školi, pa će moći nešto drugo što će već htjeti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •