Pokazuje rezultate 1 do 50 od 2651

Tema: Darovita djeca-kako se nositi s njihovim posebnim potrebama

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku

Što me muči je da ne mogu pomiriti dvije stvari:
    1. Treba prepoznati navrijeme darovito dijete i osigurati mu okruženje u kojem se može razvijati.
    2. Ne treba s djecom prije škole ništa raditi jer će mu biti dosadno u školi.
    Ta fraza "bit će mu dosadno u školi" jedna je od onih koje mi najviše idu na živce, a čujem je često, između ostalog, i od prosvjetnih djelatnika mislim da je to rečenica kojom se prvenstveno treba spriječiti nadobudne roditelje da s djecom unaprijed uče školsko gradivo. I u tome se slažem, bilo bi besmisleno da ti sad npr. kupiš knjige za 1. razred i kreneš ga učiti slova, brojeve i prirodu i društvo.
    Prvo, do škole vam je još daleko.
    Drugo, dijete se ne razvija samo intelektualno, nego i emocionalno. Upravo na ovoj temi sam najprije naučila u teoriji, a onda doživjela i u praksi, koliko se dječji interesi mijenjaju u dobi od 4-5-6-7 godina. Slobodno mu ti sad odgovaraj na pitanja i objašnjavaj - naravno, u skladu s njegovim godinama - kad krene u školu, doći će već i neka druga pitanja, a možda i drugi interesi. Sa 6-7 godina mnogima postane važna pripadnost skupini. Moj je baš u toj dobi od dotad zakletog nesportaša postao ljubitelj nogometa, i to je i dan-danas. Shvatila sam da mu je to u stvari bila ulaznica u svijet vršnjaka i mehanizam socijalizacije i da bi mu bez nogometa bilo puno, puno teže (a socijalne kontakte ionako dosta teško uspostavlja).

Ipak, moram napomenuti da upravo kod tih znatiželjnih i darovitih vrtićaraca odrasli znaju upasti u zamku misleći da je dijete odraslije nego što jest. Ne treba im baš uvijek sve objasniti do u najsitniji detalj. Nekad će se dijete zadovoljiti i s jednostavnijim, a smislenim odgovorom. Ne kažem da pričaš bajke, nego da ne treba s 4 ili 5 godina znati i što je toplinski kapacitet ili kako su nastali planeti (moj je to znao s 5 godina uz nadobudnog STEM tatu, pa je vrlo elegantno to i zaboravio kad su druge stvari došle na red ).

Hoće li djetetu biti dosadno u školi ili neće, to ovisi i o nekim drugim faktorima koje ne možeš kontrolirati. O njegovom uklapanju u sustav (puno je lakše kad se dijete po prirodi lako uklapa u sustav), a bogme i o učiteljici, sastavu razreda i još nekim faktorima. Ne zamaraj se s time godinama unaprijed.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Ta fraza "bit će mu dosadno u školi" jedna je od onih koje mi najviše idu na živce, a čujem je često, između ostalog, i od prosvjetnih djelatnika
    X
    I ja sam je čula toliko puta... kako sam ja pre škole puno "radila" sa svojom decom.
    Ja da sam sa decom puno "radila", ja bi ih naučila prvo i osnovno, da bez otpora, pogovora i preispitivanja rade šta im se kaže kad im se kaže koliko im se kaže, i bez otezanja i zastajanja, jer je to ono čemu ih do škole nisam naučila, uz sav moj "rad", a esencijalno je za glatko uklapanje u sistem.

Svojoj deci sam uvek odgovarala na pitanja, u životu im nisam "naturala" znanje osim ako mi se učinilo baš izuzetno bitno tipa "semafor prelazimo tako i tako" , a što se tiče rečenice da će im u školi biti dosadno, ne brini se, evo moja starija je već četvrti osnovne, pa još nisu došli do lekcije okreće li se Sunce i zašto, niti kako nastaju bebe, arterije nisu ni blizu nigde u planu, tako da tvoj ima dovoljno vremena da blaženo zaboravi sve ono što ćeš mu ispričati u uzrastu od 4 godine, dok još želi da čuje i sazna takve stvari.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •