Ta fraza "bit će mu dosadno u školi" jedna je od onih koje mi najviše idu na živce, a čujem je često, između ostalog, i od prosvjetnih djelatnikamislim da je to rečenica kojom se prvenstveno treba spriječiti nadobudne roditelje da s djecom unaprijed uče školsko gradivo. I u tome se slažem, bilo bi besmisleno da ti sad npr. kupiš knjige za 1. razred i kreneš ga učiti slova, brojeve i prirodu i društvo.
Prvo, do škole vam je još daleko.
Drugo, dijete se ne razvija samo intelektualno, nego i emocionalno. Upravo na ovoj temi sam najprije naučila u teoriji, a onda doživjela i u praksi, koliko se dječji interesi mijenjaju u dobi od 4-5-6-7 godina. Slobodno mu ti sad odgovaraj na pitanja i objašnjavaj - naravno, u skladu s njegovim godinama - kad krene u školu, doći će već i neka druga pitanja, a možda i drugi interesi. Sa 6-7 godina mnogima postane važna pripadnost skupini. Moj je baš u toj dobi od dotad zakletog nesportaša postao ljubitelj nogometa, i to je i dan-danas. Shvatila sam da mu je to u stvari bila ulaznica u svijet vršnjaka i mehanizam socijalizacije i da bi mu bez nogometa bilo puno, puno teže (a socijalne kontakte ionako dosta teško uspostavlja).
Ipak, moram napomenuti da upravo kod tih znatiželjnih i darovitih vrtićaraca odrasli znaju upasti u zamku misleći da je dijete odraslije nego što jest. Ne treba im baš uvijek sve objasniti do u najsitniji detalj. Nekad će se dijete zadovoljiti i s jednostavnijim, a smislenim odgovorom. Ne kažem da pričaš bajke, nego da ne treba s 4 ili 5 godina znati i što je toplinski kapacitet ili kako su nastali planeti (moj je to znao s 5 godina uz nadobudnog STEM tatu, pa je vrlo elegantno to i zaboravio kad su druge stvari došle na red).
Hoće li djetetu biti dosadno u školi ili neće, to ovisi i o nekim drugim faktorima koje ne možeš kontrolirati. O njegovom uklapanju u sustav (puno je lakše kad se dijete po prirodi lako uklapa u sustav), a bogme i o učiteljici, sastavu razreda i još nekim faktorima. Ne zamaraj se s time godinama unaprijed.

mislim da je to rečenica kojom se prvenstveno treba spriječiti nadobudne roditelje da s djecom unaprijed uče školsko gradivo. I u tome se slažem, bilo bi besmisleno da ti sad npr. kupiš knjige za 1. razred i kreneš ga učiti slova, brojeve i prirodu i društvo.
Odgovori s citatom