Pokazuje rezultate 1 do 50 od 2651

Tema: Darovita djeca-kako se nositi s njihovim posebnim potrebama

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Ne znam jel tocno tema, no djelomično spada tu (jer je on deklariran kao nadaren) - kako zainteresirati za citanje malca koji stalno trazi cinjenice,a ne pusti se masti?
    npr.jucer čitamo, i prva strana
    "Vuk je jako volio jesti papir i knjige"
    "A zasto voli papir? Zasto je jeo knjige? Kako moze tako? Jel samo on to voli?"

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Vrci prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam jel tocno tema, no djelomično spada tu (jer je on deklariran kao nadaren) - kako zainteresirati za citanje malca koji stalno trazi cinjenice,a ne pusti se masti?
    Uz takva pitanja se itekako može prepustiti mašti, to što on pita nisu činjenice. Meni iz tih pitanja izgleda kao da traži više detalja u priči, a tu se može fantazirati na razne načine.
    Činjenice bi bile npr. da ti počne tvrditi da je nemoguće da vuk jede papir

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Odgovori mu i on će pitati dalje, a ti moraš odgovarati.
    Sjećam se prve vožnje tramvajem sa mojom kćeri: imala je točno dvije godne. Bila je u trapericama na tregere i starkama, a kosica slaba i rjetka pa je izgledala ko dečko. (što su svi i mislili do njene 3. godine) i cijelo vrijeme je ispitivala: kaj je ono, kaj to piše, mamaaaa, a kaj je ono...Nije se gasila, a ja sam strpljivo objašnjavala i čitala natpise sa zgrada.
    Pola tramvaja ju je gledalo u šoku, a druga polovica raznježnjeno.
    Na Trgu, prije izlaska mi je prišao jedan gospodin i rekao da nas sluša od Črnomerca, on je profesor na Filozofskom, ovako kako se mala ponaša se ponašaju djeca od 4-5 godina starosti, on se meni divi kako strpljivo odgovaram djetetu, to je savršen pristup...
    Ne kažem da je on 100% u pravu. a ni da zna kaj govori, ali s djecom TREBA raditi.
    Treba se baviti s njima.
    Mi smo prvi od kojih dobivaju informacije.
    Ja sam to radila od kad sam ju rodila.
    Npr. ona ima osam dana, prvi put joj sama mijenjam pelenu jer smo upravo došli iz rodilišta. Muž snima kamerom, a ja brbljam: sad ćemo promijeniti pelenicu, oho pa tu ima nešto u peleni, to je kakica! Sad će mama očistiti guzu...i da ne davim dalje s tim, ja sam tako oduvijek SVE, baš sve prokomentirala s njom.
    Znali su mi ljudi govoriti da zašto razgovaram s njom kad me ona ne razumije.
    Ne razumije?!?!
    Razumije ona itekako, samo je premala da odgovori, ali razumije me 100%.
    Danas imam itekako nadarenu, pametnu, natprosječno inteligentnu kći.
    Možda je za to zaslužan pola njen karakter, ali je bome druga polovica odgoj.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Nije se gasila, a ja sam strpljivo objašnjavala i čitala natpise sa zgrada.
    Pola tramvaja ju je gledalo u šoku, a druga polovica raznježnjeno.
    Sad i mene raznježilo.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Dijete ti je bistro. Kakav je to vuk koji jede papir? Njemu (i meni) to zvuči glupo. Kakva je to knjiga uopće? Neki nabrijani ekolog koji ne zna kako funkcionira dječji mozak eventualno može smisliti takvu bedastoću.

Prerano je za alegorije i metafore. Čovječe, kako je meni išla na živce moja svekrva dok su djeca bila u toj dobi... Znala im je reći "Sudario si se s bukvom?" a oni nisu ni znali kaj je bukva, a još dugo godina nisu razumijevali preneseno značenje. Dugo joj je trebalo da shvati kako djeca u toj dobi riječi shvaćaju doslovno.

Ako tvoje dijete zna (što je vjerojatno, jer je bistar i informiran) da vuk jede meso i lovi plijen u šumi, naravno da postavlja takva pitanja. Trebat će dugo vremena dok nauči razumijevati literarne kerefeke, šale i slično. Djeca ne razumiju viceve, ne razumiju ironiju, trebat će im puuuuno više informacija da to shvate.

Jesi li ikada primijetila kako klinci lagano prepoznaju prenemaganje i neiskrenost? Npr. kad se netko nekome uvlači u zadnjicu? Štajaznam, kad mladi susjed daje komplimente ocvaloj udovici? Klinci misle da je to glupo i jasno to iskazuju. Jao... moji su potrošili cijelu osnovnu školu da nauče iskoristiti tu suptilnu komunikaciju. Prepoznavali su je oduvijek, aliiii tek su u srednjoj školi naučili kako to iskoristiti, recimo u komunikaciji s profesorima. Prije im to nije išlo.

Na tvom mjestu ja bih rekla djetetu da onaj koji je pisao knjigu nema pojma o tome što vuk voli i da bi mu to trebalo objasniti. Morat ćeš pažljivo birati literaturu, jer NEMA ŠANSE da on pusti takvu notornu glupost - vuk koji jede papir i karton, ma kaj god... To je glupo za odrasle, a još gluplje za male klince.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 18.01.2021. at 07:45

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Dijete ti je bistro. Kakav je to vuk koji jede papir? Njemu (i meni) to zvuči glupo. Kakva je to knjiga uopće? Neki nabrijani ekolog koji ne zna kako funkcionira dječji mozak eventualno može smisliti takvu bedastoću.
    Ovo sad stvarno ne razumijem.

Ako dijete ne poludi od cuda i uzasa sto je vuk pojeo papir, onda nije bistro? Je li barem onako prosjecno ili skroz glupo ako, npr., zna da vuk u sumi jede meso koje sam uhvati, u zooloskom vrtu sto mu bace, a u knjizi sto god da autor napise? U nasim obrazovnim ustanovama ih uce ovo trece, odnosno ukljucuju informacije o vuku kao zivotinji, a i vuku kao liku iz knjige.

I onda razna djeca imaju razna pitanja. A neku bas briga, ne zanimaju ih nesto knjige.
    Posljednje uređivanje od Kaae : 18.01.2021. at 22:36

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo sad stvarno ne razumijem.

Ako dijete ne poludi od cuda i uzasa sto je vuk pojeo papir, onda nije bistro? Je li barem onako prosjecno ili skroz glupo ako, npr., zna da vuk u sumi jede meso koje sam uhvati, u zooloskom vrtu sto mu bace, a u knjizi sto god da autor napise? U nasim obrazovnim ustanovama ih uce ovo trece, odnosno ukljucuju informacije o vuku kao zivotinji, a i vuku kao liku iz knjige.

I onda razna djeca imaju razna pitanja. A neku bas briga, ne zanimaju ih nesto knjige.
    Pa kao i djeca, i odrasli imaju različit pristup. Očito... Moj mlađi je bio kao dijete koje je Vrci opisala. Stariji je prihvaćao sve, a takvi su i danas. A ti biraj iz koje si ti vreće. Očito imaš pitanja kad si se zapiknula za moj sasvim običan post.

Prijevod google translate: mislila sam reći da svaki roditelj treba pokušati razmisliti zašto njegovo dijete postavlja baš takva pitanja. Nisam tvrdila da je to univerzalna istina. Ali očito nekima trebaju dodatna objašnjenja i uvijek je tako. Over and out.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 19.01.2021. at 07:42

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •