Citiraj Vrci prvotno napisa Vidi poruku
Ma nemam problema s odgovaranjem, stalno pricamo, razne teme. Nema on srama s pitanjima isto
Samo bih voljela da eto kad citamo knjige može nesto prihvatiti kako je. Al možda eto i griješim
Probat ću ti odgovoriti što općenitije, da tema ne ode u smjeru individualnih prepričavanja.
Što se tiče čitanja - morat ćete probati više tipova knjiga dok ne otkrijete što mu najviše leži. Nisu ni sve slikovnice za svakog. Neke priče će prihvatiti od prve, neke će mu biti bezveze. Kad se sjetim koliko sam slikovnica svojedobno kupovala, pa su se neke čitale stalno i više puta, a neke bismo pročitali jednom i nikad više. Danas je pogotovo izbor velik, ali treba znati i izabrati (hoću reći, ima i puno gluposti koje se prodaju pod dječju literaturu). Isplati se takve stvari posuđivati u knjižnici.

Ako je blizu polasku u školu, probajte s pravim dječjim knjigama, ne slikovnicama. Dječje beletristike ima mnogo i u toj dobi ih treba zainteresirati za čitanje, kasnije će biti sve teže (ili će im se školska lektira zamjeriti pa će čitanje postati manje zanimljivo). Ako ne voli svijet mašte, probaj s realističnim knjigama u kojima je sve zdravorazumski prihvatljivo. Sama ćeš najbolje znati što mu se sviđa, a što ne.
Iz iskustva, kod nas su u toj dobi najbolje prolazili pravi, bezvremenski dječji klasici. Šegrta Hlapića i Matu Lovraka pročitavali smo ne znam ni sama koliko puta. Kasnije je počeo sam čitati knjige (nekako baš u drugom polugodištu 1. razreda), i bolje su mu ležale fantazije tipa Harry Potter i slične bajkovite proze (što je meni bilo teško pomiriti sa svojim ukusom jer sam oduvijek više voljela čisti realizam, ali različiti smo).

I da dodam još i to - bez obzira bilo dijete darovito ili ne, na čitanje ih je uvijek dobro poticati. S mojim sinom u razred ide dečko koji je u prirodnim predmetima stvarno genijalac, ali, eto, prezire književnost i iz principa ne čita nikakvu beletristiku. Po meni, on je na gubitku. Čitanje obogaćuje ličnost u mnogo pogleda, a svima nam je stalo da nam djeca odrastu u kompletne ličnosti.
(ni mojem se ne da čitati, zbog manjka vremena i hrpe drugih zanimacija, ali ipak uspijevam biti dovoljno dosadna tako da povremeno čita i on - nema mu druge )