Prepričat ću vam jednu anegdotu koja me se jako dojmila, a vjerojatno ima nešto malo veze s nadarenom djecom, a više s ukusima djece općenito.

Moja kći je kad je bila mala od bake dobila jednu slikovnicu o Sunčevom sustavu. To nije bila znanstvena slikovnica, nego izmaštana, radilo se o tome da na svakom planetu ili žive neke životinje, ili teku rijeke čokolade, takve stvari. Uglavnom, moja curka je jako voljela tu slikovnicu, pa ju je čak prepisivala i crtala svoje vlastite slike za svaki planet.
U nekom trenutku sam skužila da je neko dječje kazalište, mislim da se radilo o Tvornici lutaka, napravilo predstavu po toj slikovnici. I tako sam odvela kćer na tu predstavu.
Skupilo se dosta djece, a dosta ih je nosilo i razne znanstveno utemeljene slikovnice/enciklopedije o Sunčevom sustavu
Uglavnom, kad su ovi jadni glumci počeli izvoditi predstavu, klinci su se počeli buniti i vikati: nije tako! To nije istina! Na Plutonu ne žive psi!
Dakle, znamo da je dosta klinaca (možda nadarenih) jako zainteresirano za svemir i jako puno znaju o tome, pa su očito bili privučeni naslovom, a nisu očekivali bajke, nego znanstveno utemeljenu predstavu . Dok je recimo mom djetetu bilo divno crtati kako psi zakopavaju kosti na Plutonu.