Jelena, i ja bih rekla da ga odvedeš.

Mi smo T. nedavno vodili na procjenu, a procjena je pokazala da je ona darovito dijete. Nama je ta procjena olakšala. Olakšala nam je u smislu da sad imamo potvrdu toga i da ćemo, barem se nadamo, bolje moći ispuniti njene potrebe. Ona isto ima 5 godina i također, jako voli činjenice i točne odgovore. Zna zbrajati i oduzimati, množenje i dijeljenje zna osnove i manje brojeve. Više je nadarena za jezike. Od 4. godine godine čita i na latinici i na ćirilici, od 4 i nešto sitno i piše na oba pisma. Sad uči i engleski, svojom voljom, nagovara nas stalno da je učimo, svaki dan hoće znati još novih riječi.

I jako je zainteresirana za povijest. Danas smo išli na Avalu sa planinarskim društvom. Šetnja je, uz rekreaciju, osmišljena i kao turistička ruta, pa su nam ljudi putem govorili povijesne činjenice, događaje i slično. Kad smo došli kući išla je pisati sve što smo tamo naučili da ne zaboravi.

Nama je ta procjena stvarno puno značila jer i mi zapravo volimo činjenice i naziv za sve što se događa. Sad to imamo pa bolje razumijemo. Ne mislim da će se nešto posebno dogoditi ni ako nema procjenu i potvrdu kad roditelji ovako te potrebe i ispunjavaju. Ali ako će ti značiti nešto da znaš, odi ipak. Vjerujem da ima puno i u ovome što Peterlin kaže da je lakše braniti interese djeteta u školi uz papir, iako imamo mi još do škole i do tog iskustva.

Inače sam htjela pisati ovdje, odnosno pitati, da li ste svojoj darovitoj djeci objašnjavali darovitost i rekli im uopće da su darovita?
Mi još nismo. Zapravo ne znamo kako joj objasniti. Ne bi joj htjeli to tajiti jer želimo postići i da samu sebe razumije, a ne bi htjeli ni da dobije dojam da je bolja od druge djece.. Pa ne znamo kako bi počeli tu priču u biti.