Da, ovo je točno. Te informacije nisu javno dostupne ni na roditeljskim sastancima. Eventualno, ako pita, čovjek može dobiti općenite informacije (bez spominjanja ikakvih imena i dijagnoza), dostupan podatak je samo broj učenika s papirima - toliko s IP, toliko s PP iz područja tog i tog, jer postoji ograničenje koliko takvih smije u razredu biti. Ne može se postići potpuna anonimnost, jer takvi klinci strše, pa se to brzo pokaže, ali nije do škole da upire prstom.
To mi je u redu kad sve štima, tj. kad učitelj sve to uredno zna i može savladavati. Nisu problem učenici s papirima, nego učenici BEZ papira koji bi ih trebali imati. Pišem to ovdje jer puno darovite djece ne može dobiti papire za IP niti se tko ima s njima baviti. Sve ovisi o tome koliko učitelj ima sluha i vještina za rad s takvim djetetom. Moj stariji sin imao je takvog kolegu u razredu i taj je u prvom razredu imao program iz matematike za četvrti razred. To sam doznala od roditelja na hodniku, ne od učiteljice. Kasnije su se njih dvojica sprijateljili, a u kontaktu su povremeno i danas. Obojica su bili relativno nevješti u široj socijalnoj komunikaciji (nisu voljeli velike čopore djece, dobro su si pasali i imali su zajedničke teme - računala i mobitele), a koliko vidim, nije ni danas bitno drugačije.
Sjećam se da je učiteljica imala tematski roditeljski o tome negdje na početku drugog polugodišta, kad je snimila situaciju. Rekla je kakve sve učenike ima (bez spominjanja imena) i opisala je način kako radi s njima da bi razred postao kolektiv, jer prihvaćanje drugih razrednih kolega je proces koji učitelj treba moderirati. Negdje još imam taj materijal, na starom računalu doma... Uglavnom, bilo je riječi o tome kako da svome djetetu doma objasnimo da nemaju svi drugi iste interese ni sposobnosti. Bilo je riječi o roditeljskim očekivanjima, o načinu kako djetetu olakšati uklapanje u sredinu i prihvaćanje različitosti... Slično je govorila i vrtićka psihologinja u predškolskoj godini. Mislim, struka ima načina kako se s tim nositi, ali kao i u svakom poslu - ni ovdje nisu svi vrhunski, a nisu svi ni ispodprosječni. Kad u razredu bude desetoro djece koja trebaju drugačiji pristup (nije to rijetkost) učitelj je često u situaciji da mora birati kome će prvo pomoći, a daroviti su ovdje prečesto na šteti, pogotovo ako nisu problematični na neki drugi način.

Odgovori s citatom