Zdenka, kad ćeš imati vremena možeš mi malo više reći o radu Tanje Sever i eventualno poslati broj za kontakt. Voljela bih razgovarati s nekim tko se zaista bavi djecom kao što su naša.
Pikulica, slobodno pitaj prijateljicu pa ako ima nekoga za preporučiti rado ću ga kontaktirati.
Cure, hvala vam unaprijed. Problematiku s kojom se srećemo razumiju zaista samo roditelji koji imaju takva mala čuda doma.

A što se pažnje tiče-vidim da je M. oduvijek ima za ono što je beskrajno zanima. Srećom pa su i školske obaveze na tom popisu. No, pogledati film bez da radi još barem dvije stvari u to vrijeme ne može. Čitati knjigu, naprotiv, može satima. Kad se igra obično su to dvije različite aktivnosti u isto vrijeme, ali ako je u pitanju izrada nakita onda ne čuje što se oko nje događa. Dakle, koncentracija joj zaista ovisi o interesu. Inače, koliko sam primjetila, lakše komunicira sa starijima od sebe, ima s njima više zajedničkih tema... Učiteljica kaže da u razredu nema problema s vršnjacima, ali često u grupnom radu preuzima ulogu vođe grupe. Učiteljica to ne dozvoli svaki puta i onda je M. relativno razočarana jer, kako kaže, ona bi zadatak koji imaju bolje zamislila, ima više ideja od vođe grupe i na kraju je razočarana postignutim rezultatom jer npr. plakat nije ispao savršen, reljef koji su radili nema dovoljno detalja... Uglavnom, voli raditi u grupi jer je brbljava i društvena, ali je zadovoljnija rezultatom kad nešto radi sama.
Dakle, rado bih s nekim razgovarala o sociološkim vještinama i problemima, a i o tome kako dalje odgajati takvo dijete.

Pitanje dosade namjeravam rješavati na dva načina - prvo i najvažnije je dobra učiteljica koja će ga prihvatiti takvog kakav je i pobrinuti se da on dobiva dovoljno inputa. Drugo, što može raditi i učiteljica i mi doma, jest da on ide u dubinu - dakle isto gradivo, samo dublje i detaljnije od ostalih.
Zdenka, stvarno ti želim sreću da nađeš takvu učiteljicu. Naša donekle odgovara tvom opisu, ali je razred jako velik i često nema vremena dodatno raditi s M. i s još jednim dječakom koji joj je sličan. Daje im dodatne zadatke, idu i na dodatnu matematiku jednom tjedno, ali teško se u našim školama može govoriti o individualnom radu tako da se pripremi za to i nabavi sve dodatne materijale koje možeš. Mi imamo sreće što M. zanimaju jezici i matematika tako da nije teško doći do materijala za rad (osim što CD-a za učenje jezika za takvu djecu nema dovoljno jer je odavno prerasla dječje, a za one namjenjene odraslima nema dovoljno znanja iz gramatike). Srećom pa postoje knjižnice .