Pokazuje rezultate 1 do 40 od 40

Tema: Griz nokle i tarana

Maza avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Griz nokle i tarana

Molim provjereni recept za ove dodatke juhama.
    Thanks.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Moja je mama imala jednu malu formulicu 3-2-1: 3 žlice griza, 2 žlice ulja i 1 jaje.

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Moj omiiiiljeni dodatak juhama - griz noklice! Dakle, ovako:
    2 jaja, 3 žlice ulja malo izmutiti i dodati, ako su manja jaja, 7 žlica brašna, a ako su jaja velika, onda 8 žlica griza. Dok ne stekneš iskustvo o tome koliko smjesa mora biti gusta, u uzavrelu juhu stavi jednu žličicu smjese, pa ako se raspada u juhi, umiješaj još pola žlice griza. Ako se ne raspada, stavljaj u juhu žličicu po žličicu i ostatak smjese. Tijekom kuhanja morale bi narasti barem dva ili tri puta (ovisno o kvaliteti griza). Tada neće biti tvrde u sredini nego fine, pjenaste. Inače, ja u smjesu volim još dodati i malo sjeckanog peršinovog lista, onako, radi estetike.
    Eh, da, griz mora biti obični, najobičniji - ne nikakvi pročišćeni, bebi grizovi!

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Tarana:
    2 jaja, vode koliko stane u pola ljuske od jaja. Izmutiti i dodati tolio oštrog brašna da dobiješ tvrdo tijesto da se može ribati. Naribaš na ribež po čistoj krpi ili stolnjaku i ostaviš osušiti. Stavljaš u uzavrelu juhu. U suhom može stajati i nekoliko tjedana. Naravno, možeš ribati i direktno u juhu.

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

tolio= toliko*

nelitza77 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Tresnjevka u srcu, srce 2500 km sjevernije

Početno

MM neki dan umjesto od griza noklice napravio od palente (kukuruznog griza tj. smjese za zgance). I bili su bas super puflasti i mekani.
    Moja mama inace tvrdi sa ih treba raditi sa svinjskom masti da bi bili tak pahuljasti, ali njemu ispadnu super i s uljem!
    Doduse, on skoro sve super skuha, svog "golog kuhara!"

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja sam Slavonka, mi smo baš poznati po receptima s masnom i začinjenom hranom, ali nikada u griz nokle ne stavljam ulje niti ikakvu masnoću. Baš me jednom kolegica s posla pitala kako mi ispadnu - super!
    Na jedno jaje (ovisno o veličini) dodam 4 do 5 žlica bilo kojeg (bebi, od kilograma) pšeničnog griza.
    Noklice ukuhavam u dio juhe gdje se, dok lagano vrije, zadržava masnoća. Nikada se nisu raspale, niti ispale tvrde. OK su i pjenaste su. I da, dodam dvije-tri kapi vode.
    Dream, probat ću tvoju taranicu za paradajz-juhu, za koju inače radim noklice od jaja i brašna.

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Da, prije su žene pravile s masti, ali, kako smo sve svjesniji da mast treba izbjegavati u širokom luku i prelaziti na ulja, tako su žene probale i s uljem. Ja redovno radim s uljem ( jer i inače na konzumiram ništa svinjskog podrijetla) i uvijek mi budu fine pjenaste.
    (Da, budu dobre i od kukuruzne krupice, pogotovo od instant-palente, ali je Maza tražila recept za griz-nokle, pa sam tako i napisala. Može se staviti i pola žutog, a pola bijelog griza... u kuhinji treba biti maštovit i kombinirati sve što se da iskombinirati )

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

AdioMare, ja osobno jako volim napravljenu i suhu taranicu malo na suho popeći u tavi. Malo, tek toliko da dobije boju. Tad bude daleeeko ukusnije. Pogotovo ako taranu kuhate kao prilog (umjesto neke druge tjestenine) uz neki umak.
    Ova kombinacija koju spominješ - s paradajz-juhom --- idealno! Također i uz paradajz-sos s kuhanom piletinom .

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Noklice i tarana se rade u ovisnosti o broju jaja.
    Npr. jedno jaje razmutim vilicom sa malo soli, dodam oko 1 žlice ulja i postupno dodajem gris miješajući dok smjesa ne postane žitka (konzistencije kiselog vrhnja), ne smije biti pretvrdo. Nipošto se ne smiju kuhati odmah, nego smjesu treba ostaviti da odstoji 20-ak minuta.
    Svakako ih grabiti malom žlicom, i ne velike nokle praviti jer jaaaako nabubre. Prethodno žlicu umočiti u masni dio kipuće juhe, smanjiti juhu da ne ključa prejako. Brzo stavljati nokle u juhu, one prvo potonu, pa isplivaju na površinu, a gotove su tek kad ponovno potonu.

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Meni su griz noklice najbolje kad se od bjelanjka napravi snijeg i na kraju lagano umiješa u ostatak smjese koji je u biti varijacija na temu.

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Zaboravih taranu. Ja je baš ne koristim, jer moja mama mijesi domaće rezance, pa toga uvijek imam, ali u nedostatku, moja mama pravi taranu u multipraktiku.

Potreban je obični nož (za sjeckanje). Prvo se stavi jedno jaje, posoli i uključi multipraktik na miksanje, zatim se kroz otvor postupno dodaje brašno sve dok se ne napravi loptica od tijesta.
    Na tu lopticu se dodaje još malo brašna, postupno, dok se loptica ne raspadne u taranu.
    Ovakvu taranu možete sušiti, a spremna je odmah za u juhu.

Iz maminog iskustva znam da je bolje napraviti manju količinu (od 1 ili 2 jaja), jer je toliko brzo i jednostavno, a ako se stavi više jaja, tarana bude prilično krupna.

Pa, sad, tko kako voli.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Sve OK cure, ali ZAŠTO stavljate ikakvu masnoću u smjesu za noklice, poradi... čega?
    Ne mislite li da ta masnoća jednostavno "iscuri" iz noklica i samo zamasti juhu u kojoj masnoće radi masnoće ima dovoljno?
    Prosvjetlite me .

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Niti ja ne stavljam nikakvu masnoću u noklice.
    Inače, svaki put kad vidim naslov ovog topica, prvo pročitam "grize nokte"

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Linda prvotno napisa
    Niti ja ne stavljam nikakvu masnoću u noklice.
    Inače, svaki put kad vidim naslov ovog topica, prvo pročitam "grize nokte"
    a ja "grize nokte i tarana"
    Znala sam i prije, ali cure su ti mrak!. Linda je prekrašna!!! Pravi curetak.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

otvorila sam ovu temu jer i ja uvijek procitam 'grize nokte'

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa
    a ja "grize nokte i tarana"
    Uh, lakše mi je sad kad znam da nisam jedina s nastranim asocijacijama.

Hvala na komplimentu za curke. I meni je slika prekrasna- pusa autoru.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja u griz nokle stavim doslovce kap ulja. Kad sam probala bez, bile su mi tvrde.
    Ja prvo umutim jaje, dodam soli i malo vegete i onda dodam griz. Sipam direkt iz vrećice tako da pojma nemam koliko je to, ali da smjesa bude gusta, ali ne čvrsta. I onda malo peršina i kap ulja.
    Budu jako fine i moje dijete ih obožava. (što se za jako malo stvari može reći).

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Da bi dobila potrebnu mekoću noklica, ne smiješ staviti previše griza. Griz "nadođe" kada ga se ostavi 15-tak minuta. U prvi mah ga moraš staviti mrvicu manje kako ti u konačnici ne bi smjesa bila pretvrda, a tako i noklice. Kada tako napraviš, ne treba ulje. Možda kod mojih kap, dvije vode igra neku ulogu. Tako mi mama radi.

Dakle, ulje se stavlja da noklice budu mekše?

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Da budu mekše i rahlije. Ostavim i ja da nadođu kad imam vremena, a kad nemam, mutim i stavljam u juhu odmah, i nisam primijetila nikakvu razliku.

pepi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ni ja nikad ne stavljam ulja.
    Razmutim dva jaja, malo soli i u to dodam griz(od oka, ne mogu točno reći koliko) i ispadnu suuuuper!Pogotovo ak imam domaća jaja, onda su tak žute!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Pa sada po pitanju masti i ulja bi se mogla razviti rasprava. Liječnici iz ZGa su se pomamili za masti iz Slavonije. Ja ne pretjerujem ni s jednim ni s drugim. Pečem na vodi, salatu jedem nezačinjenu...
    I meni je ovo prvi glas da se stavlja ulje u griz-nokle. Dobro ja volim kada su jako tvrde, ali kada se mami omakne budu mekane jer stavi manje griza.
    Ja uvijek prvo izbijem bjelanjke, zatim dodam žumanjke i griza koliko god ide... Nije potrebno ničim začiniti, ali budu zgodne kada se unutra stavi sjeckani peršin ili malo ribane mrkvice...

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

baš kako kaže Janoccka, pa mi doma ni ne volimo topivo-mekane noklice!
    Draže su mi tvrđe .

I, da, ja isto ne solim noklice, samo ponekad dodajem peršinov list. Sin se ježi na peršinov list u juhi, uopće.
    Liječnici iz ZGa su se pomamili za masti iz Slavonije.
    Maslinovo ulje se srami .

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ako se bijelanjak izradi u snijeg pa doda žumanjak i griz, noklice su jako nabubrene i topive u ustima, za tvrđe noklice se samo izmješa jaje i pravi tvrđa masa.
    Ako masa odstoji 10-tak min., stajanjem griz bubri , masa može biti mekša i neće se raspasti kuhanjem.
    Taranica- ako se radi sa žumanjkom i brašnom, masa je tvrda, ne opušta kod ribanja .
    Ako se radi sa cijelim jajetom, dobro je zamjeniti jednu trećinu brašna sa grizom. To je dobro učiniti i kod domaćih rezanaca .
    Probajte pa čujemo iskustva

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Kalimero, daj otprilike omjer i postupak kod taranice, molim.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja radim tak da jaje malo posolim, povegetim i poperšinim i onda umiješam griz i malo brašna da dobijem smjesu ni tvrdu, ni mekanu. Ostavim da malo odstoji, ali pokrijem folijom da se ne zasuši korica (ne smeta ništa, ali me nervira). Ne skuham do kraja, nego ostavim da malo stoji u pokrivenoj posudi da nabubre.

Taranu radim slično, samo što ne stavljam griz u jaje, nego brašno i to toliko tvrdo dokle ide (u biti, smjesa kao za domaće rezance), naribam i prosušim.

makka avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ja gris nokle radim samo od jaja, grisa i malo soli.
    Ne ostavljam da odstoji, eventualno par minuta dok mi zakuha juha,
    i uvijek jako nabubre, budu mekane.

Treba prakse, u početku su mi znale ispasti tvrde, jer dovoljno je samo mrvicu previše grisa i budu tvrde.

A tarana, isto samo brašno, jaje i mrvicu soli, da bude tvrdo, pa naribati na trenicu, ili o multipraktiku

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Adio Mare:

Kalimero, daj otprilike omjer i postupak kod taranice, molim.
    Problem je što sve radim odokativno. Morala bih to povagati pa napisati okvirni recepis.
    Danas imam namjeru raditi taranicu, pa javim.
    ( Inače može se izraditi jedno jaje, dodati žlicama dvije brašna jedna griza, ako je mekano opet brašno i griz, i tako u nedogled )

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj kalimero prvotno napisa
    Inače može se izraditi jedno jaje, dodati žlicama dvije brašna jedna griza, ako je mekano opet brašno i griz, i tako u nedogled
    Može i tako, kužim ja tu odokativnu metodu .

Betty avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

a moze li neko da mi da neki recept sta se sve stavlja u taranu , mislim u supicu . :? Ja znam samo onu verziju voda , zacini i tarana i poslije malo kiselog vrhnja . Ima li jos koja verzija :? MM mi je navukao gripicu , tarana ga uvijek dize " iz mrtvih " a meni ovulacija moze biti jos nije bila , pa mi hitno

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Evo probala sam ja tu odokativnu mjeru izmjeriti

I varijanta :
    2 čumanjka
    3 vrhom pune žlice oštrog brašna ili 60 g.
    1 žlica vode
    malo soli

Zamjesiti tvrdu jednoličnu masu i ribati taranicu.
    Ako su žlice veće ili manje ili žumanjak , dodati brašno ili par kapi vode više.

II varijanta:
    1 cijelo jaje
    4 žlice brašna ili 80 g.
    2 žlice griza ili 40 g
    malo soli

Zamjesiti tvrđu masu , može odstojati i ne mora i ribati taranicu.

Sa ovom gornjom varijantom pravim sitnu taranicu za domaće mesne juhe, a sa ovom drugom varijantom, krupniju za paradajz juhu, grah juhu , grašak juhu isl.

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nisu čumanjci, nego žumanjci

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Betty:
    moze li neko da mi da neki recept sta se sve stavlja u taranu , mislim u supicu . Confused Ja znam samo onu verziju voda , zacini i tarana i poslije malo kiselog vrhnja . Ima li jos koja verzija

Ne šljaka mi citat!

Taranica se može ukuhati u bilo koju rijetku juhu, mislim ne ide u one guste, pasirane od povrća.
    Može ići kod npr:
    - pileća juha - pileće meso, mrkva, peršin, luk, paškanat ili celer, krompirić, biber zrno , list peršina, sol, po potrebi vegeta
    Kad je meso kuhano ocjedi se supica i ukuha taranica.
    - Paradajz juha - paradajz sos , voda ( paradajz 1/3, voda oko 2/3, netko radi i pola pola- misli se na domaći paradajz sos u bocama a ne na koncentrat ), začini,sol, luk crveni, peršin list , fino je i sa listom bosiljka , ja dodam tomato začin i ukuham krupniju taranu.
    -Mješana juha od povrća - Prodinstam meso isječeno na kockice, crveni luk, mrkvuu i peršin na kockice isječen, malo graška, voda sol, začini, peršinov list. To pravim da bude rijeđe i ukuham taranicu.[/quote]

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Betty prvotno napisa
    a moze li neko da mi da neki recept sta se sve stavlja u taranu , mislim u supicu . :? Ja znam samo onu verziju voda , zacini i tarana i poslije malo kiselog vrhnja . Ima li jos koja verzija :? MM mi je navukao gripicu , tarana ga uvijek dize " iz mrtvih " a meni ovulacija moze biti jos nije bila , pa mi hitno
    Heheh, ovo postaje interesantno! Žene uspijevaju naći korelaciju između nespojivog: muž s gripom--juhica s taranom--ovulacija...

(Inače, ne kužim baš pitanje - toliko je tu napisanih recepata što ide u taranicu, a ti pitaš što se sve stavlja u nju :/ .)

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ovo je samo dokaz da je kod žena sve spojivo - nema nespjivog

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Privavljujem još jednu čudakinju, još se pitam kakve veze ima grizenje noktiju s taranom :?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Griz nokle i tarana

Citiraj Maza prvotno napisa
    Molim provjereni recept za ove dodatke juhama.
    Thanks.
    hm... ja pročitala:

grize nokte i tabana

the enchantress avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Podižem malčice...

Ima li ikakve, ali ikakve šanse da se dobre noklice od griza naprave po nekom receptu bez jaja?
    I naravno, ima li koja od vas vrsnih kuharica iskušani recept?

ssss avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Bojim se da bi bez jaja dobila griz juhu ali tko zna neka stvarno podjeli s čime bi se još mogle povezat :?
    Nego ja bi htijela reči da znam naribat ciklu u noklice jer mi je to rijetka prilika da je jede- njemu ne smeta,a ipak su malo obogačene

tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ne znam kako napraviti bez jaja ali ja griz knedle radim sa maslacom, ne sa uljem niti masti..
    uff, nemam ideje kako spojiti knedle bez jaja :?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •