Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Nakon podoja, treba li beba izbacit zrak?

spacemama

Početno Nakon podoja, treba li beba izbacit zrak?

Odnosno, podrignut...

Danijel ima samo 7 dana, treba li ga nakon dojenja uspraviti da izbaci suvisan zrak? Ako treba, kako uspraviti sedmodnevnu bebu u narucju? Stavim ga barem na poviseno, na jastuke desetak minuta, pa ga premjestim u krevet. U 50% slucajeva probudit ce ga probava, nelagoda, grcevi...? Pa onda nosenje do iduceg podoja...

Tek smo tri dana doma, naravno nema tu jos nekog rasporeda, spava i trazi klopu po jedan sat, 2, 3, 4... nema pravila...

Dakle, sto uciniti nakon podoja da olaksamo probavu? Kako to treba izgledati...?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hura za danijela i zelimo mu veliku dobrodoslicu a mami cestitamo
    neke bebe prduckaju a neke prodriguju a kad se naucis tacno staviti bebu na prsa nece biti ni jednog ni drugog.
    nakon podoja je najbolje staviti bebu na rame tako da glavica visi preko jer valjda na taj nacin nekako pritisnu stomacic o tvoje rame. evo za svaki slucaj adriana i te poze kad je imao samo 2-3 dana u rodilistu kako ga nosam nakon podoja
    poljubi sina i u nase ime i nemoj se bojati, ti znas sve to i budi sigurna u sebe i svoj instikt.

spacemama

Početno

E super. Ja probala kao tako nesto ali u jastuku, pa mu glava nije bila niti dovoljno visoko, niti u pravom polozaju. Ciao jastuk, probat cemo ovako...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

:shock: ajme kolika je sliketina izasla :shock: . sorry
    e da. tila bi ti preporuciti jastuk za dojenje jer tada beba i kad zaspe moze nastaviti spavati na njemu uz tebe a ti si ipak na neki nacin slobodna ( za citanje, mjenjanje kanala ili tipkanje ) u teslinoj ulici u zg za 162 kune

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ga imam i super nam je! (sad mi fali ondaj smajlic s palcem gore) :D

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

po pitanju podrigivanja i izbacivanja viska zraka bebe su jako individualne. nema opcenitog pravila koje bi trebalo vrijediti za sve bebe jednako.

ukoliko primjecujes da bebi zrak nakon podoja smeta - nervozna je, place, jako dize nogice pa na koncu ili jako bljucne (ili malo, svjedno ) ili glasno ispusti zrak s "donje strane" znaci da joj zrak definitivno u probavnom sustavu smeta i treba ga na neki nacin svesti na minimum.

sto mozes uciniti?

prvo bi bilo dobro da malo proucavas bebu dok doji. je li halapljiva? primjecujes li da jako brzo i glasno guta? imas li osjecaj da se bori s navalom mlijeka ili ti se cini da jednostavno tako jede (recimo - jede tako cijeli podoj)? primjecujes li laganije gutanje kasnije u podoju?

pitam to zato jer je moguce da je beba jednostavno halapljiv jedac, a moguce je i da ti imas jak refleks otpustanja mlijeka pa se ona bori s njim i usput naguta zraka.

sto mozes uciniti?

ako je ovo prvo - halapljiva beba - bilo bi dobro da nakon nekoliko puta sto proguta, kad primijetis da je pocela malo sporije gutati (dugackim, ritmickim pokretima), lagano prstom odvojis bebine usne od dojke i uspravis je na rame. mozes je slobodno izravnati na sebi na nacin da joj se glava nasloni na tvoje rame i lagano je lupkati po ledjima (ili ne, to ces vidjeti s vremenom sto joj pase) kako bi joj visak zraka izasao. kad podrigne, vratis je na sisu.

ako je jaki refleks otpustanja mlijeka - onda bi bilo dobro, kad primijetis da je jaki mlaz krenuo, na isti nacin kao i gore odvojiti bebu od dojke, pripremiti neku cistu krpicu ili sl. i pustiti da mlaz sprica dok ne pocne jenjati. tada mozes bebu vratiti. ukoliko primijetis da ti jak mlaz krece odmah po pocetku podoja, onda mozes rucno lagano izdojiti nekoliko jakih mlazeva pa nastaviti s podojem.

postoji jos jedan nacin da se beba naguta zraka, a taj je ako je jako jako plakala. pokusaj je smiriti prije podoja i postici da podrigne prije nego je krenes dojiti. ako ne uspijevas, zapocni podoj pa onda odradi prekid i podrigivanje

u svakom slucaju, prekidanje podoja i podrigivanje mozes raditi onoliko puta koliko primjetis da je bebi potrebno. nekad ce to biti jednom, nekad vise puta. to ces nauciti s praksom. ako nakon podoja primjecujes da je beba nemirna a podrignula je i vise nije dojila, pokusaj joj pomoci laganom masazom stomaka. masaza je dosta efektivna ako je izvodis tako da beba lezi na ledjima, uhvatis je za nogice i lagano ih pritisnes na stomacic. nemoras se bojati, bebe su vrlo gibljive, a neke i vole takve "ekzibicije"

podrigivanje moze odraditi i tata, dok ti mijenjas polozaj ili se bolje namjestavas...

sretno i javi se kako vam ide

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj maleni je jako rijetko podrigivao nakon podoja, držala bi ga po pola sata uspravno ali ništa. Ali je zato više prduckao, pogotovo kad bi mu nogice lagano pritiskala prema stomačiću (ono slično kao vježbe za kukove) - valjda mu je to olakšalo pa je baš pravo prduckao!! I nije imao grčeve.

Bebe, šta ti je slatka beba, sva sam se rastopila!!!

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I nama je za podrigivanje palila ova disciplina "bebe s ramena" kao i Fortuni...

Gospon otac je razradio i verziju "muženja nogica", možeš pogledati naleoweb - 6. tjedan (Odskrolaj na dno strane, zadnji zapis )

Btw. ma, vidi Adriana, sunce malo, micek cukreni ko da se jučer rodio, a već je hahar od preko godinu dana

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Jos nisam skuzila dal nasem buckom uvijek treba podrigivanje, al dosta cesto stuca. Pitala sam pedijatrice u bolnici pa su rekle da je to normalno i da ga pustim da odstuca, al nekako mi ga je zao slusat. Jedna mi je samo dr. rekla da se ili naguta zraka ć(sto nije) ili halapljivo jede (sto je ). Uglavnom, primjenjujem litalinu metodu prekida, al zna se dogodit da ipak zastuca. Kako vi to rjesavate?

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jadina metoda koja je nama palila kod štucanja bila je - sisu u usta i neka se dijete napije. Zapravo slično kao što radimo i mi veliki

Inesica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Sada kada štuca problem rješava cika . Kada je Petra bila skroz mala beba ni to nije pomoglo i stvarno je puno štucala, nakon svakog dojenja, što je bilo često. Prvo me je to uznemiravalo, a poslije sam pročitala, a i uvjerila se da to njima uopće toliko ne smeta. Više smeta nama koji slušamo. Beba je jednom čak i zadrijemala štucajući , a sada kada je već velika se smije

spacemama

Početno

Dakle dizemo naseg dvotjednog malca okomito vec par dana, nekad podrigne, nekad ne... uglavnom ga pocnu rasturat grcevi prije nego podrigne, pocne se meskoljit i padat s ramena...

Cesto place nakon dojenja, ne histericno (tipa jos sam gladan) nego u intervalima, bas se vidi da ga grci, cim prducne odmah se smiri i ugasi sirenu. A ako zaspe - stenje u snu, place u snu... ja se stvarno brinem, jel sve u redu s njim?

Help!

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Prduckanje ide ruku pod ruku s ne-podrigivanjem. Još ako se upletu gljivice onda je parada potpuna. Inače, gljivicama je kisik potreban za razmnožavanje pa zaključite sami koliko je podrigivanje potrebno.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Još sam se nešto sjetila za grčiće. Moja nećakinja ih je imala skoro cijela tri mjeseca, i najviše su joj pomogle homeopatske kuglice "Chamomilla". Mislim da kod nas ima za kupiti od Homeolaba.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Protiv grceva je dobro bebice nositi preko ruke tako da u dlan stavis prednju stranu guze ili ti genitalije, bebic lezi na podlaktici a glava mu gleda na stranu. Noge vise slobodno. Potrazit' cu sliku kad se vratim s' posla pa je pokazem, jer je moja moc opisivanja ocigledno ogranicena!!

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Mi smo imali sreće da je mali podrigivao tako žestoko da nekad nisam znala jel to on ili mm
    Nosili smo ga isto ovako kao Fortuna Adriana, zapravo tata ga je nosio, to je bio njegov zadatak.
    I ne zaboravi pelenu preko ramena, ako bljucne malo.

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

fortuna samo sam htjela primjetit kak si super izgledala nakon poroda, jer ja se nisam mogla dić iz kreveta dva tjedna.
    svaka čast!!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •