Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: temperatura i osip

luci2 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno temperatura i osip

evo mi već četvrti dan imamo temperaturu,jučer bili kod doktora i rekla da su zubi(to sam i sumljala) ali danas nam je došao neki osip po cjelom tjelu
    dali je moguće da je to od temperature?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

To je najvjerojatnije trodnevna groznica, puno se pisalo o tome i sigurno ce ti se javiti mame sa iskustvom. Kad izbije osip obicno je to kraj groznice.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Trodnevna groznica
    (Exanthema subitum)

Uvod
    Trodnevna vrućica ili Exanthema subitum je šesta od tradicionalnih egzantemskih (osipnih) dječjih bolesti. Otkrivena je elektronskim mikroskopom 1986. u limfocitima pacijenata sa limfoproliferativnim poremećajima i AIDS-om. Virus koji je uzrokuje naziva se HHV6 (humani herpes virus tipa 6).

Što je to?
    Ovo stanje je akutna bezopasna bolest dojenčadi i male djece. Obilježava je vrućica koja traje približno 3 dana, iza toga slijedi period smanjenja vrućice i pojava tamno ružičastog makulopapularnog (pjegavog) osipa.

Opis bolesti
    Virus se može pronaći u slini, bronhalnim žlijezdama i urinu - slina je najvažniji put prijenosa. Izlučevine dišnog sustava asimptomatičnih osoba vjerojatno prenose virus. Dijete najvjerojatnije širi infekciju za vrijeme febrilne faze bolesti prije izbijanja osipa.

Tko obolijeva?
    Obično se pojavljuje tijekom prve dvije godine života i najčešća je osipna bolest djece mlađe od dvije godine.

Simptomi

Anamnestički podaci
    Trodnevnu groznicu tipično obilježava visoka tjelesna temperatura koja traje 3 do 5 dana bez vidljivog uzroka. Iza perioda vrućice slijedi karakterističan osip.
    Temperatura je povišena (često do 40C).
    Osip (nestaje unutar nekoliko sati do dva dana): makulopapularni ili eritematozni (pjegav, crvenkast) osip, tipično počinje na trupu i može se raširiti na vrat i ekstremitete. Ne svrbi, blijedi na pritisak.
    Kod neke djece javljaju se grčevi zbog povišene temperature (febrilne konvulzije) (6 do 15%).
    Prisutan je i proljev (68%).
    Predsimptomi (14%) su: malaksalost, razdražljivost te
    kašalj (50%).
    Klinički pregled
    vrućica (98%);
    osip (98%): prisutne su crveno ružičaste pjege ili makulopapularne pjege približno 2 do 5 mm u promjeru. Pjege su obilježene diskretno, rjeđe napuhnute, te blijede uz izbjeljivanje površine kože. Tipično, osip kod trodnevne vrućice uključuje trup ili leđa sa minimalnim zahvaćanjem lica ili gornjih udova. Neke pjege mogu biti okružene prstenom blijede kože poput aureole.
    splenomegalija (povećana slezena);
    encefalopatija (promjene mozga zbog djelovanja štetnih tvari);
    eritem konjuktive (crvenilo očnih spojnica).
    Koje se pretrage mogu napraviti?
    Zbog bezopasne prirode i kratkog trajanja trodnevne vrućice, obično se ne provode laboratorijske pretrage ako je dijete dovedeno sa klasičnom povijesti bolesti.
    Ako se radi kompletna krvna slika, može se ustanoviti smanjenje broja bijelih krvnih stanica. Broj bijelih krvnih stanica se obično vraća u normalne okvire unutar jednog tjedna.
    Liječenje
    Liječenje trodnevne vrućice se svodi na ublažavanje simptoma snižavanjem povišene tjelesne temperature (hladni oblozi, tuširanje, sirupi i čepići koji sadrže paracetamol).

Komplikacije
    febrilne konvulzije;
    encefalitis (rijetko);
    meningitis (upala moždanih ovojnica);
    hepatitis (upala jetre).

luci2 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

hvala Timmy,on ima baš te simptome trodnevne groznice,čak je danas malo i kašljao

luci2 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

jučer mi bili kod doktora i odmah mi je rekla da je to trodnevna groznica-zanima me dali je nekome djete imalo tu groznicu da mi kaže kako se ponašalo,jako me brine taj osip svagdje ga ima i jako je crven(to sve piše da je normalno ali)i L je jako pospan danas je popodne spavao skoro 4 sata i sad je jedva dočekao da zaspi i strašno je grintav i nemoćan-neznam dali je to sve normalno

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Mi smo to prošli prije neka 2 mjeseca.

Dok je bila visoka temperatura, bio je dobro raspoložen, kao i inače. Ali kad je izbio osip, nekih 5 dana je bio užasno cendrav. Pedica mi je rekla da je cendrav jer ga vjerojatno smeta i uho, ali lijeka nema jer je to virusna bolest i antibiotici ne bi pomogli. Često uz tu bolest ide virusna upala grla i/ili uha.

luci2 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

hvala ti,ma danas je već malo bolje i osip je manji,treba valjda proć koji dan

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Trodnevna groznica! marta ju je imala samo je nama temp. trajala 4 dana i ja sam prestrašena otišla kod dežurnog pedijatra (jer je bio vikend) i budala mi je dao antbiotik, da je crveno grlo i bronhi upaljeni i sutradan je izbio osip pa kad sam došla kod svoje doc. rekla je da nema ništa na plućima i da je to trodnev.grozn. i da sam joj bezveze dala antibiotik

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj sretna prvotno napisa
    Trodnevna groznica! marta ju je imala samo je nama temp. trajala 4 dana i ja sam prestrašena otišla kod dežurnog pedijatra (jer je bio vikend) i budala mi je dao antbiotik, da je crveno grlo i bronhi upaljeni i sutradan je izbio osip pa kad sam došla kod svoje doc. rekla je da nema ništa na plućima i da je to trodnev.grozn. i da sam joj bezveze dala antibiotik
    Ja sam navodno alergična na peniciline. Prihvatila sam to zdravo za gotovo, jer mi je i tata alergičan, on je jednom prilikom skoro zaglavio zbog penicilina.

Međutim, kad je Andrija imao trodnevnu groznicu, priča moja mama kako nikad nije čula za to, ali da sam ja to možda imala. U toj dobi sam dobila upalu grla, dobila Amoxil i drugi dan se jako osula. Dr zaključio da sam alergična na peniciline.

Dakle, i doktorima nekad promakne dijagnoza :/ .

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Inace kazu da osip traje onoliko dana koliko je temperatura trajala.
    Nista opasno i zabrinjavajuce, prolazi samo od sebe

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

I mi se čini se pridružujemo klubu trodnevnaša. A ja nemajka uopće nisam skužila da mi dijete ima temperaturu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •