Citiraj Mamita prvotno napisa
Citiraj najbolji tata prvotno napisa
ako dijete ne prihvaća dohranu koja nije mixana znači li to da u biti nije spremno za dohranu?
Ako dijete ne prihvaća dohranu koja nije mixana znači da u biti nije spremno za dohranu koja nije mixana.
ma ono što sam ja mislila je da u biti nema potrebe za mixanjem kao takvim.
Da, shvatio sam, ali sam pokušao naglasiti da se ne slažem s izvlačenjem takvih (generalizirajućih) zaključaka.

ako dijete povrati ili ne može progutati znači da mu refleks gutanja nije još u potpunosti razvijen, pa ne bi trebalo kretati s dohranom uopće, ni mixanom, ni ne mixanom.
Možda. A možda će se čekanjem da dijete razvije refleks gutanja bez poticanja prekasno otpočeti s dohranom i dijete neće dobiti sve sastojke potrebne za razvoj na vrijeme.

Osim toga, pišeš: "ako dijete povrati ili ne može progutati" - a ja vjerujem da postoji i opcija "dijete može, ali ne želi progutati". Zbog straha, zbog tvrdoglavosti, zbog nepovjerenja prema novome... Puno je mogućih razloga. Zašto mu ne olakšati taj prvi (ogromni) korak miksanjem? Pa kad jednom bude spremno prihvatiti hranu koja nije miksana - prihvatit će je. Drugim riječima (parafraziram nešto što sam pročitao tu na forumu): "Ne poznajem niti jednu odraslu osobu koja jede isključivo miksanu hranu"