-
Epidemija malih boginja u Srbiji
Na zaraženim područjima obavezno vakcinisanje od morbila
Mobilne ekipe lekara vakcinišu po kućama
Najugroženiji stanovnici naselja oko Novog Sada, gde su se male boginje pojavile, a potom i raseljeni, izbeglice, Romi iz nehigijenskih naselja...
BEOGRAD - Epidemija morbila, u narodu poznatijih kao male boginje, proglašena je u subotu na teritoriji cele Srbije, a vakcinacija je obavezna, ali je, u zavisnosti od ugroženosti, podeljena u tri kategorije. Najugroženiji su oni koji žive u područjima gde su male boginje registrovane, uglavnom su to naselja u Vojvodini, posebno oko Novog Sada, gde je za protekli mesec i po dana registrovano 57 slučajeva obolelih od morbile.
Proglašenje epidemije podrazumeva obaveznu, vanrednu vakcinaciju protiv morbila svih stanovnika uzrasta od šest meseci do 25 godina, bez obzira na to da li su dosad vakcinisani ili ne. U drugu kategoriju spada populacija u visokom riziku, a to su raseljeni, izbeglice, stanovnici romskih naselja... i za njih je vakcinacija obavezna za uzrast od navršenih 12 meseci do 14 godina, ali se ne odnosi na kompletnu populaciju tog doba.
Među njima će se vakcinisati samo oni koji nisu vakcinisani, zatim oni koji su nepotpuno vakcinisani, kao i oni s nepoznatim vakcinalnim statusom. Pošto svako dete treba da primi vakcinu kad navrši 12 meseci, a potom pre upisa u osnovnu školu, nepotpuno vakcinisani se smatraju oni koji neku od te dve ili nijednu nisu primili.
MORBILE MOGU DA BUDU I SMRTNE
- Rizične grupe kod kojih morbile mogu da se iskomplikuju su deca ispod pet i stariji od 20 godina kod kojih može da se desi da jave komplikacije, zapaljenje pluća, srednjeg uha, upala mozga, dijarea... Ako je reč o pothranjenom detetu sa ugroženim imunim sistemom, a jave se sekundarne infekcije, morbile mogu u krajnjoj liniji da dovedu i do smrti - navodi dr Goranka Lončarević.
Doktorka napominje da svaki bolesnik mora da se javi lekaru. Osip malih boginja je vrlo karakterističan - osip je mrljast, izgleda kao razliveni krugovi, javlja se najpre na licu, potom iza uva, pa se zatim širi po telu. Temperatura je obično iznad 38 Celzijusovih stepeni, javlja se konjunktivitis, nos curi, a ponekad bolesnik kašlje. Bolest obično traje od 10 do 14 dana.
U treću kategoriju se ubrajaju nevakcinisani od 12 meseci do 14 godina života na osnovu podataka u zdravstvenom kartonu. Procenjuje se da u prve dve kategorije ugroženih spada oko 13.000 ljudi u Srbiji.
- Epidemiološke službe doma zdravlja će sa mobilnim ekipama ići od vrata do vrata ili će formirati fiksni punkt za vakcinaciju u ugroženim područjima - rekla je za Glas epidemiolog dr Goranka Lonačarević iz Instituta za javno zdravlje "Batut".
Slično će se sprovoditi i vakcinacija druge kategorije, dok će se za treću kategoriju obaviti revizija kartoteke i videće se kome je potrebna vakcinacija. Dr Lončarević kaže da ne očekuju da će morati da vakcinišu veliki broj dece od godinu do 14 godina koja ne žive u ugroženim područjima i ne pripadaju rizičnim grupama.
Vakcinacija prve i treće kategorije je već počela, a za Rome, raseljene, izbeglice i ostale koji pripadaju rizičnim grupama ove nedelje se prave spiskovi i u "Batutu" očekuju da za dve nedelje počne vakcinisanje koje će trajati naredni mesec dana. Nažalost, tri do pet odsto stanovnika ne reaguje na dobijenu vakcinu i mogu da se zaraze bez obzira na to da li su vakcinisani ili ne.
Da podsetimo, prvi ovogodišnji slučajevi morbila pojavili su se na teritoriji Novog Sada 30. januara u dva romska naselja, gde se pojavilo sedam slučajeva te bolesti. Izvor zaraze je bila građanka Bosne i Hercegovine, romske nacionalnosti. Epidemija se potom raširila na šest naselja na teritoriji Novog Sada i do 21. februara registrovano je 63 zaraženih slučajeva. U subotu je proglašena epidemija morbila od većeg epidemiološkog značaja na teritoriji Srbije koja predviđa vanrednu vakcinaciju.
M. Bjelovuk
izvor: http://www.glas-javnosti.co.yu/danas...07030502.shtml
dakle,
najvise ocekujem komentare od
clanova vakcinacijski osvestenog plemena.
-
Evo i mi smo zateceni ovim informacijama.
Zaista ne znam sta da mislim, s obzirom na to da Novi nije vakcinisan, i da nisam mislila da ga vodim na vakcinaciju jos neko vreme.
Molim vas za neko misljenje, ja sam bas potpuno zbunjena.
Najgore mi je sto sad ima temperaturu, verovatno je pokupio neki virus..
Pliiiz osvesceni....
-
Da li je u Srbiji obavezno cijepljenje protiv ospica?
-
"Pošto svako dete treba da primi vakcinu kad navrši 12 meseci, a potom pre upisa u osnovnu školu, nepotpuno vakcinisani se smatraju oni koji neku od te dve ili nijednu nisu primili."
SAd sam počitala, zanemari pitanje.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma