evo citam tu na forumu da se ovih dana desava(lo?) seljenje radjaone na odjel babinjaca (i uz to ide jedna horor prica s poroda), pa me zanimaju sve informacije - je li to gotovo, i ako nije, kad ce biti gotovo?
evo citam tu na forumu da se ovih dana desava(lo?) seljenje radjaone na odjel babinjaca (i uz to ide jedna horor prica s poroda), pa me zanimaju sve informacije - je li to gotovo, i ako nije, kad ce biti gotovo?
Od sada pa nadalje zabranjujemo ti čitanje tekstova o porodima, rađaonama i sl.![]()
Samo pozitivno!
Još malo pa ćeš Margitu šetati u marami!
![]()
ma idem ja tamo preksutra, ali zelim znati sto prije da vidim da li da se pripremam za neko drugo rodiliste..
MM je, cim je cuo, rekao: pa no, idemo u rijeku, kaj uopce razmisljas...
Jucer su sestre u trudnickoj ambulanti komentirale kako ima puno trudnica i kako im se cini da ce bit frka ako sve pocnu radjat u isto vrijeme, a oni preuredjuju radjaonu, mijenjaju prozore ili tako nesto, i kaze trebalo bi bit gotovo za dva tjedna. Sto bi znacilo, vjerojatno tri tjedna. Eto.
Na lopti možeš skakati i u hodniku. 8)
mogu, ali koliko sam cula, cure radjaju po obicnim bolnickim krevetima na odjelu babinjaca.
o nervozi osoblja da ni ne govorim
Lutonjice u pravu si...
Zvala danas radaonu SD - ja točno 40. tjedan trudnoce, pa zelim znati sto se dogada...
Meni rekli najgoru mogucu vijest - muz ne moze biti na porodu zbog tih radova![]()
To me skroz izdeprimiralo - tolko sam računala na njegovu potporu :?
da, vec sam pisala na drugom topiku da se ja trenutno organiziram za rijeku, pa da imam obje opcije spremne - do mog termina je 2 tjedna, pa se jos nadam da ce mozda i sd biti gotov.
u cetvrtak idem tamo na pregled pa cu pitati i ginica kakva je situacija
Lutonjica ako ti neće bit teško pliz objavi informacije iz rijeke jer i mi razmišljamo o tome. Poznajemo jednu dr. iznutra pa me zanima koliko su te informacije točne. Bila bih ti zahvalana.
ne kuzim bas na koje informacije mislis? :?
sve sto znam o rijeci znam s ovog foruma, znaci ubaci "rijeka" u pretraznik i naci ces sve sto te zanima.
ili si mislila na moju osobnu pricu s poroda, ako odem u rijeku?
I ja sve što znam je sa ovog foruma i neta općenito, dakle čista teorija, pa sam htjela čuti nekoga tko ima konkretna saznanja o tome a najnovijeg su datuma.
Da, pri tome sam najviše mislila na tvoje osobno iskustvo.
Sori što pišem već 3. poruku za redom, danas mi valjčići ne rade baš najbolje.
Konkretna pitanja:
Koje uvijete moram zadovoljiti za porod na stolčeku?
Da li daju bebu majci tokom dana i noći na podoj ako nije u apartmanu?
Ne hrane bebu adaptiranim mlijekom?
Da li za prisustvo supruga na porodu moramo ići na tečaj isključivo kod njih u bolnicu?
Podržavaju prirodan način poroda općenito?
Ovo su pitanja na koja još nisam našla detaljne odgovore. Ispričavam se ako su negdje na forumu, očigledno su mi onda promaknula.
sva ta pitanja imas tu na forumu..
nisam radjala u rijeci ali koliko znam cure su rekle da za stolcic ne treba nikakav poseban pregled kao za kadu, muz ne treba tecaj jer prisustvo placa, mislim 400 kn, nek me netko ispravi ako grijesim...
mislim da je u rijeci rooming in da je beba stalno s tobom...
evo sve pise TU
Povijest se ponavljaLutonjica prvotno napisa
![]()
Moja mama rodila je na SDu 1976. u hodniku a 1979. na krevetu na odjelu babinjaca.
Ja bi na tvom mjestu otisla u Rijeku.
U svakom slucaju drzim ti fige![]()
ima tu na forumu i iskustava novijeg datuma (npr. forumasica tridesetri, a prije godinu dana Nika, one su iz zagreba, sigurno ima joskoja prica)Švedica prvotno napisa
a/ da je stolcic slobodan kad dodjes
b/imaju pravi 24 sata rooming in
c/ne ako inzistiras, a pogotovo ako imas rooming in
d/ ne treba tecaj, ali placas 300 kn
e/ pa ne bas opcenito, ekipa za kadu i stolcic je vise orijentirana za prirodan porod, ovi drugi ne, pa moras inzistirati i ponavljati (bas kao i na SD)
to sve mozes saznati i tako da ih nazoves, ili kontaktiras neku od primalja sa topika Primalje koje podrzavaju prirodan porod
Moram reći da ovo baš i nije tako, bar nije bilo u mom slučaju.Lutonjica prvotno napisa
Ja sam rodila u 17:45 u kadi, bila s bebom negdje do 6 i pol, 7, a u apartman sam došla oko 8. Bebu su mi donijeli sutra u 6 ujutro.
No, nisam se bunila jer se tu noć nisam mogla dignut iz kreveta pa ne . Al mogli su mi ga, recimo, donijet na dojenje, ali nisu nego su ga hranili adaptiranim. Nisu mi ništa govorili, a kamoli pitali za dopuštenje.
I da, još su ga odvodili na kupanje, presvlačenje, preglede itd. Par puta su ga presvukli u sobi, a par puta ne. Valjda ovisi koja sestra radi, neznam.
Možda im je bilo nezgodno jer sam ja bila na 4. a ne 5. katu (apartmani su gore bili zauzeti), al svejedno.
Da me ne bi krivo shvatile, opet išla roditi u Rijeci i svima preporučam.
No i tamo se za neke stvari morate izboriti same.
...bih mogla ni bebu dignuti. (to fali!)No, nisam se bunila jer se tu noć nisam mogla dignut iz kreveta pa ne.
Cure hvala na informacijama![]()
Uh, taj Duh!![]()
Stolčić imaju sad i u Varaždinu, a i poveći topik o VŽ rodilištu na forumu:
varaždinsko rodilište
Varazdinsko rodiliste 2.dio
Tu je i autocesta ZG-VŽ.
ma tko je mislio na tebe?za tebe bih i rekla da znaš o tome puno, a i sigurno te teme jako dobro pratiš kad si trudnica.
a i zaboravih da si ti i pokrenula topik.
sad opet čitam, ma študiram gornje postove i pokušavam skužit tko me to naveo da napišem da stolčić imaju i u VŽu![]()
bila na SD:
babica kaže: trebalo bi biti gotovo za tjedan dana
ginić kaže: odi roditi negdje drugdje
kod nas se desio mali zaokret, pa se čini da ćemo u varaždin![]()
Ja sam ih jučer zvala jer bi trebala krenuti na kontrole u rodilište budući da mi je termin za cca 2 tj. Uglavnom, pričala sam sa sestrom iz trudničke ambulante koja kaže da uopće nema predodžbu kada bi radovi mogli biti gotovi, da imaju veliku gužvu, da žene rađaju po odjelima i da zbog svega toga primaju samo trudnice koje pripadaju na SD po mjestu stanovanja (kaže da su neke morali odbiti!). Ja spadam u Petrovu.
Trenutno premišljam o Merkuru, no i oni imaju bisere: otac može biti na porodu samo ako je završio njihov tečaj (koji apropos traje 6 tjedana - toliko vremena nemam), ili ako se dežurni liječnik smiluje. Moj muž je bio na prvom porodu i totalno mi je apsurdno da sad opet idemo na tečaj, sve da i imamo vremena....
Moja dilema: koje od ponuđenih rješenja (Petrova-Merkur) predstavlja manje zlo???
varazdin 8)
Moja je frendica rodila prije tjedan dana na SD. Kaže da je sve malo čudno, ali nije bilo tako strašno bad. Bila je u predrađaoni, đipala na lopti satima i na kraju rodila stojećkidržeći se za stol u rađaoni. NJM nije niti stigao ući.
Stigao ući= stigao doći (pred rodilište jer mislim da ne mogu na porod u ovim uvjetima)
Moja šogorica rodila 28.02 na SD na odjelu babinjača, bez muža, a kaže da kasnije nije mogla ni spavati od žena koje su rađale. Mislim, baš su face.
Doduše ja imam još 5 mjeseci vremena za roditi, pa se nadam da se tjedan dana neće pretvoriti u 5 mjeseci.
cure, varaždin je jako blizu, a vidite ovo:
Iako je varaždinsko rodilište nedavno kompletno renovirano, što nailazi svakodnevno na pohvale kako rodilja tako i svih ostalih, ostalo je još dosta nepoznanica koje muče trudnice i očeve kada trebaju neko vrijeme provesti u rodilištu.
U želji da olakšamo susret s nepoznatim, te pomognemo trudnicama da se što kvalitetnije pripreme, ali i da potaknemo promjene na bolje ne samo u pogledu zgrada i opreme nego i samog odnosa između trudnica i osoblja, zamolili smo gospođu Eriku Spirić vms, ujedno i predsjednicu Hrvatske udruge primalja da nam pomogne kako bi se svi mogli unaprijed upoznati s praksom u varaždinskom rodilištu.
Gđa. Erika Spirić nam je pomogla kako bismo i na ovaj način, uz sve promjene koje su već učinjene, nastavili s daljnjim pomacima u korist majki, očeva i njihovih beba.
Za one koji nisu već upoznati, u varaždinskom rodilištu unatrag dvije godine budući očevi smiju prisustvovati porođaju, ali uz obavezu pohađanja tečaja koji se plaća 300 Kn.
Prilikom dolaska u bolnicu, trudnica treba donijeti torbu s osnovnim stvarima potrebnim u rodilištu (sokne i papuče koje se smiju smočiti, ogrtač, pamučnu spavaćicu s dubokim kopčanjem radi dojenja, po želji i pidžamu, ručnik, gaćice, pamučne higijenske uloške, gel za tuširanje, pastu za zube, kremu Bepanthen, Melem ili neku drugu za bradavice, češalj, papirnate ili vlažne maramice, limun, napitak i keksu ili bombonu za period nakon porođaja, novine ili nešto slično za čitanje, po želji mali radio sa slušalicama, jednokratne pelene za dijete).
U rađaonicu se smije unijeti i mobitel, fotoaparat, torba sa stvarima i walkman, a očevi se smiju osvježiti za vrijeme poroda i vodom/sokom ili slatkišima (čokolada i sl.).
Klizma, brijanje i tuširanje obavljaju se rutinski, ali je moguće odbiti klizmu i brijanje ili to obaviti kod kuće. Za vrijeme boravka u rađaoni i kasnije, koriste se vlastite spavaćice i donje rublje. U rađaoni se rodilja pregleda individualno, obično tri do šest puta te je se informira o svrsi, prednostima i mogućim rizicima medicinskih zahvata koje ginekolog predlaže, a isto tako je moguće i zatražiti dodatne informacije i objašnjenja.
Epiduralnu analgeziju je moguće dobiti samo ako je anesteziolog na raspolaganju ili ako se takav postupak dogovori kod programiranih poroda. Kao rutinski postupci pri normalnom porođaju primjenjuju se drip, prokidanje vodenjaka i epiziotomija, ali je te postupke moguće i odbiti. Isto tako se klasični ležeći položaj na leđima kod poroda prakticira kao standard, osim u slučaju medicinskih indikacija kada se povremeno koristi i ležeći bočni položaj. Trenutno bolnica ne raspolaže stolcem za rađanje, ali primalja Erika Spirić ulaže velike napore kako bi se on što prije nabavio, a razmatraju se i mogućnosti nabavke kade za porode (SADA IMAJU STOLČIĆ!!). Naime, i tečaj za trudnice počeo se održavati na zahtjev budućih majki i očeva koji su porod željeli zajedno proživjeti, a isto tako postoje i želje i poticaji prema rukovodstvu bolnice za nabavku stolice i kade. Najveće mogućnosti za odmake prema modernijim ili alternativnim postupcima prilikom porođaja, trudnice imaju ukoliko i same ulože određeni trud za prihvaćanje novog.
Spinalnu anesteziju kod izvođenja carskog reza moguće je dobiti, ako nema kontraindikacija. Nadzor CTG-om vrši se kontinuirano, ali ležeći položaj nije obavezan nego se trudnica može kretati unutar boksa. Od alternativnih metoda za ublažavanje boli (tuširanje i sl.) za sada se ne primjenjuje ništa, ali za vrijeme prvog porođajnog doba kod normalnih porođaja moguće je sjediti na lopti i hodati po rađaonici.
Partneru će nakon poroda biti ponuđeno da prereže pupkovinu, a on to može i odbiti. Poslije poroda majka dobiva odmah dijete u naručje, kada ga po želji može i podojiti te zadržati kod sebe koliko želi. Majke koje su rodile carskim rezom sa spinalnom anestezijom ne mogu dobiti dijete u naručje odmah poslije porođaja, a rodilje nakon vaginalnog poroda dobiju dijete odmah te je beba s majkom 24h i doji se na plač. Majka koja je rodila carskim rezom uz opću anesteziju, dobiva dijete na podoj nakon buđenja iz anestezije. Rodiljama s epiziotomijom se prije šivanja daju sredstva za ublažavanje boli, a rez se šiva odmah nakon poroda.
Za vrijeme četvrtog porođajnog doba, majka je smještena u rađaonici u krevetu gdje je rodila.
Ukoliko otac ne prisustvuje porođaju, dijete može vidjeti neposredno nakon porođaja i zadržati ga koliko želi. Za vrijeme posjeta također nije ograničeno vrijeme koje otac smije provesti s djetetom, ali ostala rodbina ne može dobiti dijete u naručje. Posjete rodiljama su od 14 do 16 sati u prostoriji za posjete, a posjeta u sobu dozvoljena je samo suprugu i to ako žena ne može ustati.
Pedijatrijski pregled djeteta obavlja se u sobi kod majke, a pedijatar pokazuje dijete majci odmah kod prvog pregleda i kasnije te je obavještava o stanju djeteta.
Djeca u bolnici dobivaju glukozu, ukoliko postoji izraziti nemir djeteta ili smetnje dojenja. Zato, drage majke, tražite pomoć kod dojenja od pedijatra ili sestre, a po dolasku kući od patronažne sestre ili na Rodinom SOS telefonu za pomoć pri dojenju. Majke mogu dojiti djecu koja imaju žuticu, a i one bebe koje su smještene na odjelu za intenzivnu skrb. Ukoliko iz nekog medicinskog razloga djecu ne donose na dojenje, dozvoljeno je hranjenje izdojenim majčinim mlijekom. Rodilište za tu svrhu ima osigurane kvalitetne izdajalice koje majke mogu dobiti na korištenje.
Boravak majke i djeteta u rodilištu traje tri dana, osim u slučaju indikacija za produljeni boravak, a bolnica raspolaže sa 16 soba od čega je šest jednokrevetnih i dvije trokrevetne, a apartmana nema.
Rooming-in je potpuni tijekom 24 sata, a ukoliko se rodilja želi odmoriti preko noći ili je porod bio izrazito težak, kao i kod carskog reza, može zatražiti od sestre da uzme dijete preko noći.
Medicinsko osoblje ne nosi imena na kutama, ali imate pravo biti upoznati s imenima i specijalizacijom osoba koje vam izravno pružaju zdravstvenu zaštitu, između ostalog i temeljem Zakona o zaštiti prava pacijenata.
Rodilište ima titulu "Bolnica-prijatelj djece" od 1996. godine, ali nema titulu "Bolnica-prijatelj majki" što je i očekivano zbog uhodane prakse koja se primjenjuje skoro bez iznimki, sa sporim uvođenjem novih saznanja koja bi mogla olakšati i učiniti ljepšim sam porod rodiljama te biti na dobrobit bebama.
Ispravak netočnog navoda:
Kad sam ja rodila, ni tata nije mogao dobiti dijete u naručje, mama može izaći u sobu za posjete, ali nitko ne smije u sobu. MM je bio na porodu, ali iduće dane je Andriju samo vidio preko praga sobe (on vani, ja unutra držim bebača da ga on vidi).Za vrijeme posjeta također nije ograničeno vrijeme koje otac smije provesti s djetetom, ali ostala rodbina ne može dobiti dijete u naručje![]()
To im jedino zamjeram.
:/
meni je bitnije da je ovo o rooming-inu tocno (a erika mi tvrdi da je), jer ce MM ionako svaki dan dolaziti iz zagreba, i to vjerojatno sa zarom, pa ne bi to mogli ni iskoristiti
a ja bebu normalno mogu nositi u sobu za posjete?mama može izaći u sobu za posjete, ali nitko ne smije u sobu
Neee... Bebu možeš ostaviti cimerici da je čuva :/ . Zato ja nisam ni jednom bila u sobi za posjete (osim kod izlaska, tamo oblače bebe). Par puta sam izašla na hodnik dok je A. spavao, i svaku minutu virkala u sobu.
I MM-a su davile (neke) sestre ako bi došao van vremena za posjete.
I opet.
24 h rooming in savršeno funkcionira, A, su odnijeli samo na 10 minuta da provjere sluh, sve drugo je u sobi (kupanje, pregledi pedijatra).
Ovo s posjetima je stvarno jedina zamjerka s moje strane. Lažem, jedna od dvije - jedna sestra me na odlasku uvjeravala da tako mala beba ne smije u AS, nego mora biti u jastuku, ali sam je ignorirala.
Da, to su i nama na tečaju ponavljali, da otac može samo jednom na minutu u sobu samo u slučaju da se mama ne može dići iz kreveta, pa da vidi dijete, inače ne, može samo u sobu za posjete.
Pola njih kaže da je to radi osiguranja sterilnih uvjeta i osjetljivosti mame i bebe u to doba i sve u tom stilu, a pola ih kaže da je to bezveze, ako može otac u rađaonu, zašto ne u sobu, ali ta druga polovica očito ne može još doći do izražaja i izboriti se za to, pa kažu da žene često stoje pred vratima i ne idu u tu sobu za posjete, jer osluškuju da se beba ne plače i tako sve u tom stilu (kao što je i martinaP opisala). To će se vjerojatno promijeniti u nekoj budućnosti, ali možda za idući porod tek..
A navodno ovisi i o smjeni...pa nekad progledaju kroz prste, dok su neke sestre i gunđave..