Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Žutica od dojenja?

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno Žutica od dojenja?

Htjela bi se pripremiti ako se ponovi to što nam se dogodilo kad sam rodila Iru.
    Dakle u bolnici je treći dan od rođenja dobila žuticu (blagu), dali su joj infuziju. Pošto se nije smanjivala nakon 2 dana, rekli su mi da je to od mog mlijeka, da sadrži neke supstance koje sprečavaju da bilirubin padne. Izdajala sam se i davala joj prokuhano moje mlijeko i stvarno je žutica odmah prošla. To sam radila 2 dana i onda normalno dojila i sve je bilo ok.
    Ne kužim zašto se to dešava i dal je uopče istina da je to od mog mlijeka. I može li se to ponoviti i sa ovom bebom?
    Pošto smo zbog toga ostale u bolnici 7 dana voljela bi to izbječi.

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Evo jedan tekst o tome ovdje

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne kužim zašto se to dešava i dal je uopče istina da je to od mog mlijeka. I može li se to ponoviti i sa ovom bebom?
    istina je i može se ponoviti ali i ne mora. poanta je da ne moraš prestati dojiti

Breastmilk jaundice peaks at 10-21 days, but may last for 2-3 months. Breastmilk jaundice is normal. Rarely, if ever, does breastfeeding need to be discontinued even for a short time. There is not one bit of evidence that this jaundice causes any problem at all for the baby. Breastfeeding should not be discontinued "in order to make a diagnosis". If the baby is truly doing well on breast only, there is no reason, none, to stop breastfeeding or supplement with a lactation aid, for that matter.

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Tak sam si i mislila. Dakle trebam se pripremiti za borbu. :/

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sretno!

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Andrija u rodilištu uopće nije požutio, radili su mu bilirubin i bio je ok. Požutio je tek s nekih tjedan dana. Ja nisam ni primjetila , tek je pedica na pregledu s mjesec dana primjetila.

Ne samo da nije preporučala prestanak dojenja, nego nije preporučala ništa osim dojenja (znači ni adaptirano, ni prokuhavati mlijeko, ni vodu ni glukozu). Samo što više dojiti. A. je bio žut puna 3 mjeseca, svaka 2 tjedna smo radili bilirubin iz krvi, smanjivao se ali polako. Pedici je to bilo sasvim dovoljno - znači da bilirubin pada, nije važno kako polako.

Najviši bilirubin mu je bio oko 80-90, znači ni blizu razini koja bi zahtijevala fototerapiju, ali stvarno je izgledao dosta žut (i koža i bjeloočnice).

P.S. moje dijete je upravo propuzalo (točnije progmizalo) :D :D :D . Ne znam kako, ali pomakao se pola metra unaprijed :D .

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ma da, MartinaP, ali ovdje se radi o posebnoj vrsti žutice, prouzročene upravo nekim sastojcima majčinog mlijeka ali srećom privremenog karaktera. Pogledaj drugi link koji je dan.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Pa meni je pedica i rekla da je žut od nečega u mom mlijeku, da bi se adaptiranim mlijekom za 2-3 dana to riješilo, ali da nema potrebe jer nije štetno za bebicu (jer bilirubin nije bio previsok) i da samo nastavim dojiti.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa
    Pa meni je pedica i rekla da je žut od nečega u mom mlijeku, da bi se adaptiranim mlijekom za 2-3 dana to riješilo, ali da nema potrebe jer nije štetno za bebicu (jer bilirubin nije bio previsok) i da samo nastavim dojiti.
    Kužim, u pravu si. Iz tvog prvog posta na temu pogrešno sam shvatila da se kod tvog djeteta radilo o "običnoj" fiziološkoj žutici.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

I mi smo bili dugo, dugo žuti. Kad smo došli na prvu kontrolu s mjesec dana u Klaićevu napravila sam pretragu na nezasičene masne kiseline u majčinom mlijeku. Radi se tako da se kod podoja odmah na početku izdoji jedna epruveta, u sredini podoja druga, i na kraju treća. Meni su sve tri frakcije bile pozitivne.

Ne znam da li to možeš napraviti u bolnici. A znam kak je, mi smo išli doma 8.dan.

Ostalo kako Mamita kaže. Evo mi još dojimo , a izgleda da nemamo namjeru tako skoro prestati.

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ako se to desi i ja nastavim dojiti, jel štetno za nešto da je bebica tako dugo žuta (odnosno da je bilirubin tako dugo povišen)? Mislim nije takav bed se 2 dana izdajati, glavno da beba dobije moje mlijeko, zar ne?
    Pretpostavljam da onda moram potpisati da nas puste iz bolnice na vlastitu odgovornost.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ovisi koliko visok je bilirubin. Jako visoki bilirubin može naškoditi živčanom sustavu. Zato se ide na fototerapiju ako bilirubin prijeđe određene granice. Ako nema potrebe za fototerapijom, onda nema opasnosti za bebu. Samo treba pratiti kako se kreće razina bilirubina kroz koji tjedan.

Na tvom mjestu, ja bih se unaprijed raspitala kod pedijatra koja je granica bilirubina koja zahtijeva fototerapiju, tako da znaš koliko je žutica ozbiljna. Pretpostavljam da će bebici izvaditi krv i odrediti bilirubin ako požuti, a ti imaš pravo znati kakav je nalaz.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bilirubin levels average 2-3 milligrams higher in breastfed infants than in formula-fed infants (14.8 milligrams versus 12.4 milligrams). The difference is thought to be due to an as-yet unidentified factor in breastmilk that promotes increased intestinal absorption of bilirubin, so that it goes back into the bloodstream rather than moving on to the liver. Higher rates of jaundice in breastfed infants may also be related to lower milk intakes in the first days after birth, because of infrequent or inefficient feeding. It is normal for jaundice to last a bit longer in breastfeeding infants, sometimes until the third week after birth.

jako mi je zanimljivo ovo boldano.

anna24 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno POMOĆ ZA FRENDICU

Imam frendicu koja je rodila prije 20-ak dana, a prije 5 dana sa malenom Leonom završila je u bolnici zbog žutice. Navodno ja je malenoj bilirubin negdje oko 200...dal je to moguće i kakve su posljedice?? Neke sestre joj vele da mora dojiti, a neke da ni pod razno ne smije? Frendica mi je sva van sebe jer ne zna šta će biti da njenom malenom.

anna24 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno ZABORAVIH

Uz to, baš sam pročitala neke tekstove ovdje na forumu... Vidim da je bolje da beba sisa što više masnog mlijeka, no frendica mi ima problem...boji se da je od svog stresa počela lagano gubiti mlijeko, a ako malenu nebude dojila, poslat će ih doma. Dal bi bilo pametno, ako ode doma i ostane bez mlijeka, davati joj nešto poput ****-ovog mlijeka ili slično??

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno Re: ZABORAVIH

Citiraj anna24 prvotno napisa
    Uz to, baš sam pročitala neke tekstove ovdje na forumu... Vidim da je bolje da beba sisa što više masnog mlijeka, no frendica mi ima problem...boji se da je od svog stresa počela lagano gubiti mlijeko, a ako malenu nebude dojila, poslat će ih doma. Dal bi bilo pametno, ako ode doma i ostane bez mlijeka, davati joj nešto poput ****-ovog mlijeka ili slično??
    anna najpametnije bi bilo da se ne zabrinjava oko količine mlijeka, stres ne utječe na smanjenje proizvodnje! čak suprotno, u stresnim situacijamma prolaktin pojačano djeluje - priroda se za sve pobrinula kada je žena pod stresom teže dolazi do otpuštanja mlijeka (let down je otežan) i zbog toga može krivo pomisliti da nema mlijeka. dovoljno je prije podoja na neki način se opustiti (svako mora pronaći svoju tehniku, nekog opušta glazba, nekog topla kupka...) i sve će biti u redu..

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno Re: ZABORAVIH

Citiraj anna24 prvotno napisa
    Vidim da je bolje da beba sisa što više masnog mlijeka, no frendica mi ima problem...boji se da je od svog stresa počela lagano gubiti mlijeko, a ako malenu nebude dojila, poslat će ih doma. Dal bi bilo pametno, ako ode doma i ostane bez mlijeka, davati joj nešto poput ****-ovog mlijeka ili slično??
    Ohrabri frendicu da se ne boji, od stresa mlijeka neće nestati. Bit će ga u dojkama, ali je moguće da će joj oslabiti refleks otpuštanja mlijeka. No to nije nerješiv problem, dapače.

Neka ti se prijetaljica prije svega nastoji opustiti u ovoj situaciji. Super je za njih da je s bebom u bolnici i da ima mogućnost da doji. To je već velika pomoć za bebu. Neka ne sluša sestre koje joj govore da ne doji. Ti joj reci i objasni da žutilo najbolje odlazi sa bebinom stolicom. Zato je važno da beba dobiva baš majčino mlijeko jer ono u toj dobi (do oko 6 tjedana) ima laksativni učinak, tj. potiče bebu da često kaka. Osim toga, važno je da beba dobije i što više masnog mlijeka koje izlazi na kraju podoja. Neka frendica zato ne prekida podoje prije nego beba sama pusti dojku, a sljedeći podoj neka počne na istoj dojci. Ako se beba tada počne buniti neka ju onda stavi na sljedeću dojku. Znači, tek kad je sigurna da je ona prva dojka dobro ispražnjena.

Za poticenja refleksa otpuštanja mlijeka neka stavlja tople obloge na dojku (npr. pelenu namočenu jako toplom vodom, koliko može podnijeti, ili neka prije podoja otušira dojke što toplijim tušem). Neka se za podoj pripremi tako da se što udobnije namjesti na krevetu u bolnici, ako može neka se koncentrira na misao ili sliku koja ju opušta (neki ugodan doživljaj, ljetovanje, kamin, zalazak sunca,... štogod ju umiruje i čini opuštenijom), nek se isključi iz bolničke svakodnevice i neka se sjeti da svojim dojkama i svojim mlijekom čini upravo ono što je najbolje za njenu bebu.

frendici i tebi koja joj tako divno pomažeš!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •