Kako u Hr stoje stvari s oralnom i inom hormonalnom kontracepcijom u paraleli s dojenjem? Znam da vani postoje pilule koje su kompatibilne s dojenjem, ima li ih kod nas? Koje su?
Ima li neka sigurna alternativa, a da nije kondom/spirala?
Kako u Hr stoje stvari s oralnom i inom hormonalnom kontracepcijom u paraleli s dojenjem? Znam da vani postoje pilule koje su kompatibilne s dojenjem, ima li ih kod nas? Koje su?
Ima li neka sigurna alternativa, a da nije kondom/spirala?
Isključivo i ekološko dojenje ( dakle dojenje na zahtjev i bez dodavanja ičega drugoga, ni vode, ni čaja ) djeluje na kasniji povratak menstruacije, pa time i plodnosti žene. Međutim, to nije skroz 100%-na kontracepcija. Ako imaš volje, možeš pratiti i prirodan ciklus mjerenjem bazalne temperature ( svakog jutra prije dizanja iz kreveta ) ili pratiti pojavu plodne sluzi.
S obzirom da dojiš, a i s obzirom na to da uzimanje tableta može imati posljedica i po tvoj cjelokupni organizam, a spirala nekim ženama izaziva upale tkiva maternice, savjetovala bih ti kondom. On te ujedno štiti i od mogućih infekcija ukoliko ih je uhvatio suprug. Iz vlastitog iskustva - ako se pravilno koristi - ni jednom nije zakazao.![]()
mjerenje plodnih/neplodnih dana f-testom
Zrinka, baci mi link o f-testu, nisam o tome još čula ili bar ne pod tim imenom.
Ako to primjenjuješ, javi mi kako funkcionira?
Cure, ja vam to sve više-manje znam, trenutno ne dojim, ali budem uskoro. Hoću već sada znati kakve su opcije jer se sjećam da su cure izvana spominjale neke mini-pils koje su OK uz dojenje. Htjela bih znati ima li ih kod nas i koje su. I htjela bih to znati što prije jer kad budem kod kuće neću više toliko biti online.
Ove druge varijante mi nisu više naročito prihvatljive jer na 3. ne smijem do daljnjeg - mogla bih se odmah pozdraviti s poslom! Tako da sve prirodne metode ne dolaze u obzir (pa ni apstinencija). Kondoma mi je dosta, spirale mi baš nisu simpatične.
A što se tiče ekološkog dojenja - Petra je gotovo isključivo dojila do 11 mjeseci (to je bio njen izbor, jednostavno ništa nije prihvaćala), a ja sam uredno dobila s nekih 8-9. Tak da se na to naročito ne bih oslanjala.
tina, mislim da postoje i kod nas pilule s malom koncetracijom hormona
mozda da upitas dr harni na njenom forumu?
Da, i ja mislim da ti se najbolje savjetovati s liječnikom ( uživo ili preko neta ), s time da naglasiš ovo za dojenje.
Hvala cure. Pitat ću još. Naravno da nisam mislila kupovati nešto na svoju ruku nego sam htjela biti donekle informirana prije razgovora s gin, posavjetovati se ovdje, čuti iskustva iz prve ruke - ako ih ima![]()
i ja bi ti preporucila kondom ili te mini pilule jer imaju najmanje ostrogena cini mi se i moze se dojiti ako ih koristis.
zar na kontroli koja obicno bude nakon 8 sedmica ne objasni vam ginekolog sve nacine na koje se mozete cuvati?
Postoje progesteronske pilule koje ne sadrže estrogen i mogu se koristiti kod dojenja. Ali ne znam da li su toliko sigurne kao kombinirane.
Fortuna, objasni ako ga ne prekineš. Nakon prošlog poroda sugerirao mi je spiralu, ali tada nisam naročito ni razmišljala o kontracepciji jer sam znala da ćemo prije ili kasnije ići na drugo, pa ako i bude malo prije - ne bi bio problem. Tako da zapravo nismo ni razgovarali o drugim opcijama. Vidim po nekim drugim stvarima da je jako napredovao od tada (između ostalog, ima punu ordinaciju Čudesnih beba, ogroman (kršitelj koda)ov plakat na kojem mama doji, ali je (kršitelj koda)ov znak skriven
i sl) pa vjerujem da će mi ponuditi još opcija.
Samo bih ti još dodala da svakako pitaš kolika je vjerojatnost zanošenja djeteta pri korištenju tih pilula s najmanjom koncentracijom hormona. Jer ako je možda slična ovoj kod prirodnih metoda, možda bi ti bolje bilo odlučiti se na njih. ( No, one uključuju apsitinenciju od kojih 7 dana unutar ciklusa ili korištenje kondoma za vrijeme plodnih dana ).
za te mini tablete je obavezno piti ih uvik u isto vrime da bi stitile a ako ih se zaboravi popiti onda nastavak ciklusa + kondom
Klia, hvala! Ta opcija uvijek ostaje. Bila je sasvim OK ove 2,5 god što smo je prakticirali.
moj dr kaze da se uz dojenje smiju koristiti samo tablete s gestagenom (jesam li dobro zapamtila naziv?) a njih kod nas nema![]()
:?zrinka prvotno napisa
Ja koliko mislim da svaka ljekarna mora imati kontracepcijske pilule za dojenje. Npr: CARAZETAL. Ove su pilule za dojenje i nemaju nikakav los ucinak na dojenje al ja sam ih prestala piti jer su mi otvorile nenormalan apetit tako da sam prestala.
Nasa kontracepcija je MM i njegov oprez.
I naša je bila pa rezultat te kontracepcije sad njišem u rukamaMostarka prvotno napisa
![]()
Koristim Gynovin pilule koje idu uz dojenje- i ne pijem ih bas po satu. Koristim ih vec 7 mjeseci i nisam imala problema ni sa dojenjem- a nisam ni zatrudnila.![]()
Ja sam bas juce podigla mini pilule Carezetal koje mogu uz dojenje.
Pij ih samo dobro pripazi kako ti djeluju na apetit.Nea prvotno napisa
I bez njih moram pazitiMostarka prvotno napisa
![]()
![]()