Results 1 to 46 of 46

Thread: Gastronomija dalmatinske zagore

  1. #1
    talia7's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    466

    Default Gastronomija dalmatinske zagore

    Radim na nekom projektu na kome je jedna od aktivnosti -organiziranje kulinarskih radionica o pripravljanju jela dalmatinske zagore :?
    Ja jesam iz tog kraja, ali na sve što pomislim čini mi se da nije izvorno. Može malo brejnstorminga onih koji su odozdo ili imaju neku ideju, što se jede u dalmatinskom zaleđu
    kruh ispod peke
    miljevački pršut
    sir iz mješine
    ... a sad pliz neka konkretnija jela koja se stvarno spremaju i kuhaju, a da bi strani turisti voljeli to naučiti raditi :/

  2. #2

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zg
    Posts
    6,740

    Default

    janje na ražnju

  3. #3
    Mayaa's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Split
    Posts
    654

    Default

    krvavice, bljuuuuuuuuu. toliko morbidno da čisto sumnjam da bi strani turisti voljeli to naučiti raditi

  4. #4

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,173

    Default

    soparnik - kolač od blitve

  5. #5
    Lu's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Molvice
    Posts
    1,830

    Default

    Quote Originally Posted by Ailish
    soparnik - kolač od blitve
    njam, njam, jedna od meni najdrazih stvari.

  6. #6
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    pivac i krumpir ispod peke.

  7. #7

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    2,908

    Default

    sočivo(vrsta variva)

  8. #8
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    zar nije sočivo - leća?

  9. #9
    zrinka's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Split, Lijepa nasa
    Posts
    4,633

    Default

    sočivica je leća
    ne znam sto je sočivo

    a arambasici? one kao sarmice, sinjske?

    a brudet, rjecna riba, ili od zaba?

    a liska?
    ..

  10. #10
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by zrinka
    sočivica je leća
    ..
    onda je sočivo - krupna leća!

    a raštika sa ovčetinom?

  11. #11
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    orzo

  12. #12

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    2,908

    Default

    Ovo za sočivo moram pitati muža,on je iz Šibenika,mama mu je iz Drniša i stalno spominje to sočivo.

  13. #13
    kli_kli's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    SF Bay Area
    Posts
    3,685

    Default

    sočivo = leća;
    i jedno i drugo je naziv i za optička stakla.

  14. #14
    luce2006's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    758

    Default

    ne, sočivo nije leća. moja mama sprema sočivo ovako: grah, psenica, fazol i malo orza (jecma) s puuuuno maslinova ulja. mljaaaaaaac
    inace, nisan iz dalmatinske zagore, ali znam 8)

    dalje: soparnik, arambasici i to je jedino autenticno sta se mogu sitit

  15. #15
    luce2006's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    758

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    a raštika sa ovčetinom?
    ihhhh, kako mi ovo promakne...najmrze jelo u djetinjstvu
    p.s. moze i s susenom kozletinom. bljak.

  16. #16
    talia7's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    466

    Default

    :D super ste
    Imamo li nešto slatko ... moja baba radi fritule i kajgane (kajgana nije jaje na omlet, nego debela debela palačinka)
    Kakav je to kolač od blitve?

  17. #17

    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Trnje
    Posts
    285

    Default

    I pašticada se sprema u dalmatinskoj zagori kao domaće jelo.
    Onda verzin i janjetina (kao varivo) i bob s pancetom ili pršutom (isto kao varivo, to je za prste polizati.
    Naravno, juhe od raznog mesa na lešo, s dobrim prilogom npr. krumpir na salatu s kapulom.

  18. #18
    nana's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    529

    Default

    Moj tata je iz Drniša pa mi pada na pamet pršut, domaći sir, bijele krvavice, oni to zovu divenice, kruh ispod peke, maslinovo ulje, od kolača osim fritula nemaju baš neki izvorni kolač da bi se mogla sjetiti .

  19. #19

    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Trnje
    Posts
    285

    Default

    Ima orahnjača i torta od orasa i bajema (tako se zove).

  20. #20

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,173

    Default

    soparnik: ne znam je li to autentičan recept, ali ja radim ovako:

    tijesto samo brašno, sol i voda i malo maslinovog ulja, tanko se razvalja (ne kao za štrudl nego kao za tanku pitu (pita = ono što u kontinentalnoj Hrvatskoj zovu pita a ne npr. bosanska pita krumpiruša))
    fila: blitva, narezani luk, maslinovo ulje
    složi se tijesto, fila, tijesto
    količine odoka

    za točan recept je bolje proguglati, ima raznih varijanti

  21. #21
    pepi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    ZAGREB
    Posts
    1,511

    Default

    Imotska torta

  22. #22
    najbolji tata

    Default

    Quote Originally Posted by Ailish
    soparnik: ne znam je li to autentičan recept, ali ja radim ovako:

    tijesto samo brašno, sol i voda i malo maslinovog ulja, tanko se razvalja (ne kao za štrudl nego kao za tanku pitu (pita = ono što u kontinentalnoj Hrvatskoj zovu pita a ne npr. bosanska pita krumpiruša))
    fila: blitva, narezani luk, maslinovo ulje
    složi se tijesto, fila, tijesto
    količine odoka

    za točan recept je bolje proguglati, ima raznih varijanti
    Da raznih... Svako selo, ma svaki zaselak u krugu od 10 km od Mosora ima svoj recept, svaki je različit, i naravno svaki je jedini ispravan i jedini autentičan U osnovi, to je to što si napisala, samo što u većini verzija u soparnik ide i šećer.

    Od ostalih jela vidim da su već spomenuti arambašići, ovčetina s raštikom (u biti češće se jede sušena ovčetina - kaštradina), žabe, pastrve... Janje na ražnju E da, Vlaji dosta vole janjeće tripice (fileki za vas sjevernjake :D).

  23. #23

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,173

    Default

    ja nisam iz dalmatinske Zagore, recept je iz treće ruke pa sam se morala ogradit

    ali je mljac

  24. #24

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    2,908

    Default

    Quote Originally Posted by luce2006
    ne, sočivo nije leća. moja mama sprema sočivo ovako: grah, psenica, fazol i malo orza (jecma) s puuuuno maslinova ulja. mljaaaaaaac
    Ma to je to!

  25. #25

    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    9,942

    Default

    ja glasam za vrijeskin prijedlog,tko me zove u goste

  26. #26

    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    589

    Default

    ako ideš kod Vrijeske na janjetinu, samo nemoj poslije jela ništa šumeće pit!!!!

  27. #27
    kikic's Avatar
    Join Date
    May 2004
    Location
    na moru
    Posts
    1,163

    Default

    Smokvenjak (slatkiš od suhih smokava zgnječenih s malo vina ili rakije), okruglog oblika i reže se na tanke fetice

  28. #28
    tinkie winkie's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    ZD
    Posts
    2,297

    Default

    pašta fažol
    tuka ispod peke
    prisnac
    jota

    od slatkog mi pada napamet Imotska torta

    a sočivo bi mogla biti čičvarda...

  29. #29

    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    3,805

    Default

    Žablji kraci (ali su žabice zaštićne sad) oko Imotskog.

  30. #30
    zrinka's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Split, Lijepa nasa
    Posts
    4,633

    Default

    zabe zasticene?
    odkad to?

    kod nas je to tradicionalno jelo (neretva)

  31. #31
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    - vara, iliti jari grah s kukuruzom
    - razne misancije samoniklog bilja

  32. #32
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by tinkie winkie

    a sočivo bi mogla biti čičvarda...
    ćićvarda je slanutak. iliti leblebija.

  33. #33

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    336

    Default

    Evo vam orginal recept za soparnik..(moja mama ga radi ,radila ga moja baka,prabaka itd i da radim ga ja..
    Tijesto se radi
    brašno,voda,ulja(obično) i malo soli to zamjesiti sa mlakom vodom..(pustiti da tijesto malo stane) zatim izvaljti kore..
    blitva(mora biti stara,nikako mlada),luka,petrusimula,koromača(on da onaj specifičan miris)malo soli i malo šećera i malo maslinova ulja..(dobro izmješati)
    razvalja se tijesto pa se stavi ova smjesa i onda opet prekrije tijestom..
    Inače pravi soparnik se peče na sinijama(tako mi to zovemo) ..
    Za Uskrs ga radimo i obećajem slike..

  34. #34

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    336

    Default

    I zaboravila sam reći ..
    kada je soparnik gotov premaže se maslinovim uljem i pospe sitno izrezanim češnjakom..
    ali ja za sebe ga pospem šećerom..

  35. #35
    luce2006's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    758

    Default

    inace svaki dio poljica ima svoj recept. neva (odakle si?), evo ti verzija iz gata: blitva sve isto samo bez koromaca a gore orasi, bajami, luk i maslinovo ulje. ja ga najvise volim jest zasecerenog, inace po origigiju (maminom) je slan

  36. #36

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    336

    Default

    Rodom iz Svinišća

  37. #37
    Mum2Be's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Zd
    Posts
    653

    Default

    A jota? Fazol + kiseli kupus

  38. #38

    Default

    OT, vjerujem da je fino, ali ja ne mogu zamisliti kombinaciju peršin, maslinovo ulje, češnjak, luk, orasi i šećer.

  39. #39
    luce2006's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    758

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja
    OT, vjerujem da je fino, ali ja ne mogu zamisliti kombinaciju peršin, maslinovo ulje, češnjak, luk, orasi i šećer.
    pa je, kad se to ovako poslozi na "papir" vjerujem da ne zvuci bas fino ali je upravo suprotno. anyway, pozvana si kod moje mame na degustaciju

  40. #40
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    - janjetina s bobon il bizin
    - mladi bob

  41. #41
    talia7's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    466

    Default

    cure drage, savršene ste... puno ste mi pomogle, kad posložim menije za kulinarske radionice stavit ću na forum

  42. #42

    Default

    Quote Originally Posted by luce2006
    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja
    OT, vjerujem da je fino, ali ja ne mogu zamisliti kombinaciju peršin, maslinovo ulje, češnjak, luk, orasi i šećer.
    pa je, kad se to ovako poslozi na "papir" vjerujem da ne zvuci bas fino ali je upravo suprotno. anyway, pozvana si kod moje mame na degustaciju

  43. #43

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Sorry, ne mogu odolit, apetit mi podivljao čitajući ovo...
    Kaštradina i kupus - čisti afrodizijak!
    Inače postoje razne varijente soparnika, od sela do sela. Sličan je blitvenjak, ali sladak (bez češnjaka - tu kombinaciju ne mogu zamislit).
    Eto, sad bi put Dalmacije, pa gore iza brda...

  44. #44
    Marna's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Rijeka
    Posts
    812

    Default

    Draga talia7,
    predlažem ti da pronađeš i prolistaš sljedeći naslov:

    Dalmatinska kuhinja: gastronomsko-turistički vodič (priredili: Franko Lukež i Branko Lovrić), >predgovor napisao Miljenko Smoje<, Istarska naklada, Pula, 19..

    Ovu sam dragocjenu knjižicu pronašla (i kupila!) u antikvarijatu.

    Je li još uvijek aktualan taj projekt, tj. njegova izrada? Ako ne pronađeš ovu knjižicu recepata, rado ću ti je posuditi. Javi se.

  45. #45

    Join Date
    May 2006
    Location
    Split
    Posts
    3,209

    Default

    Jel ovo gotovo?

    - bob s artičokima?
    - sirnica/pogača za Uskrs
    - fritule su jedna stvar, al uštipke ne znam da je itko spomenuo

  46. #46

    Join Date
    May 2006
    Location
    sjever
    Posts
    34

    Default

    Sparoge s jajima,puzevi,svasta ispod peke,prsut,pecenica,kozji sir,pole,sudzuk,joooooooooooj ima toga :D

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •