Pokazuje rezultate 1 do 46 od 46

Tema: Gastronomija dalmatinske zagore

  1. #1
    talia7 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    466

    Početno Gastronomija dalmatinske zagore

    Radim na nekom projektu na kome je jedna od aktivnosti -organiziranje kulinarskih radionica o pripravljanju jela dalmatinske zagore :?
    Ja jesam iz tog kraja, ali na sve što pomislim čini mi se da nije izvorno. Može malo brejnstorminga onih koji su odozdo ili imaju neku ideju, što se jede u dalmatinskom zaleđu
    kruh ispod peke
    miljevački pršut
    sir iz mješine
    ... a sad pliz neka konkretnija jela koja se stvarno spremaju i kuhaju, a da bi strani turisti voljeli to naučiti raditi :/

  2. #2

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    6,740

    Početno

    janje na ražnju

  3. #3
    Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    654

    Početno

    krvavice, bljuuuuuuuuu. toliko morbidno da čisto sumnjam da bi strani turisti voljeli to naučiti raditi

  4. #4

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,173

    Početno

    soparnik - kolač od blitve

  5. #5
    Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    Molvice
    Postovi
    1,830

    Početno

    Citiraj Ailish prvotno napisa
    soparnik - kolač od blitve
    njam, njam, jedna od meni najdrazih stvari.

  6. #6
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    pivac i krumpir ispod peke.

  7. #7

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    2,908

    Početno

    sočivo(vrsta variva)

  8. #8
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    zar nije sočivo - leća?

  9. #9
    zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Split, Lijepa nasa
    Postovi
    4,633

    Početno

    sočivica je leća
    ne znam sto je sočivo

    a arambasici? one kao sarmice, sinjske?

    a brudet, rjecna riba, ili od zaba?

    a liska?
    ..

  10. #10
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj zrinka prvotno napisa
    sočivica je leća
    ..
    onda je sočivo - krupna leća!

    a raštika sa ovčetinom?

  11. #11
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    orzo

  12. #12

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    2,908

    Početno

    Ovo za sočivo moram pitati muža,on je iz Šibenika,mama mu je iz Drniša i stalno spominje to sočivo.

  13. #13
    kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    SF Bay Area
    Postovi
    3,685

    Početno

    sočivo = leća;
    i jedno i drugo je naziv i za optička stakla.

  14. #14
    luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Postovi
    758

    Početno

    ne, sočivo nije leća. moja mama sprema sočivo ovako: grah, psenica, fazol i malo orza (jecma) s puuuuno maslinova ulja. mljaaaaaaac
    inace, nisan iz dalmatinske zagore, ali znam 8)

    dalje: soparnik, arambasici i to je jedino autenticno sta se mogu sitit

  15. #15
    luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Postovi
    758

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    a raštika sa ovčetinom?
    ihhhh, kako mi ovo promakne...najmrze jelo u djetinjstvu
    p.s. moze i s susenom kozletinom. bljak.

  16. #16
    talia7 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    466

    Početno

    :D super ste
    Imamo li nešto slatko ... moja baba radi fritule i kajgane (kajgana nije jaje na omlet, nego debela debela palačinka)
    Kakav je to kolač od blitve?

  17. #17

    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    Trnje
    Postovi
    285

    Početno

    I pašticada se sprema u dalmatinskoj zagori kao domaće jelo.
    Onda verzin i janjetina (kao varivo) i bob s pancetom ili pršutom (isto kao varivo, to je za prste polizati.
    Naravno, juhe od raznog mesa na lešo, s dobrim prilogom npr. krumpir na salatu s kapulom.

  18. #18
    nana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    529

    Početno

    Moj tata je iz Drniša pa mi pada na pamet pršut, domaći sir, bijele krvavice, oni to zovu divenice, kruh ispod peke, maslinovo ulje, od kolača osim fritula nemaju baš neki izvorni kolač da bi se mogla sjetiti .

  19. #19

    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    Trnje
    Postovi
    285

    Početno

    Ima orahnjača i torta od orasa i bajema (tako se zove).

  20. #20

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,173

    Početno

    soparnik: ne znam je li to autentičan recept, ali ja radim ovako:

    tijesto samo brašno, sol i voda i malo maslinovog ulja, tanko se razvalja (ne kao za štrudl nego kao za tanku pitu (pita = ono što u kontinentalnoj Hrvatskoj zovu pita a ne npr. bosanska pita krumpiruša))
    fila: blitva, narezani luk, maslinovo ulje
    složi se tijesto, fila, tijesto
    količine odoka

    za točan recept je bolje proguglati, ima raznih varijanti

  21. #21
    pepi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    ZAGREB
    Postovi
    1,511

    Početno

    Imotska torta

  22. #22
    najbolji tata

    Početno

    Citiraj Ailish prvotno napisa
    soparnik: ne znam je li to autentičan recept, ali ja radim ovako:

    tijesto samo brašno, sol i voda i malo maslinovog ulja, tanko se razvalja (ne kao za štrudl nego kao za tanku pitu (pita = ono što u kontinentalnoj Hrvatskoj zovu pita a ne npr. bosanska pita krumpiruša))
    fila: blitva, narezani luk, maslinovo ulje
    složi se tijesto, fila, tijesto
    količine odoka

    za točan recept je bolje proguglati, ima raznih varijanti
    Da raznih... Svako selo, ma svaki zaselak u krugu od 10 km od Mosora ima svoj recept, svaki je različit, i naravno svaki je jedini ispravan i jedini autentičan U osnovi, to je to što si napisala, samo što u većini verzija u soparnik ide i šećer.

    Od ostalih jela vidim da su već spomenuti arambašići, ovčetina s raštikom (u biti češće se jede sušena ovčetina - kaštradina), žabe, pastrve... Janje na ražnju E da, Vlaji dosta vole janjeće tripice (fileki za vas sjevernjake :D).

  23. #23

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,173

    Početno

    ja nisam iz dalmatinske Zagore, recept je iz treće ruke pa sam se morala ogradit

    ali je mljac

  24. #24

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    2,908

    Početno

    Citiraj luce2006 prvotno napisa
    ne, sočivo nije leća. moja mama sprema sočivo ovako: grah, psenica, fazol i malo orza (jecma) s puuuuno maslinova ulja. mljaaaaaaac
    Ma to je to!

  25. #25

    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    9,942

    Početno

    ja glasam za vrijeskin prijedlog,tko me zove u goste

  26. #26

    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    589

    Početno

    ako ideš kod Vrijeske na janjetinu, samo nemoj poslije jela ništa šumeće pit!!!!

  27. #27
    kikic avatar
    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    na moru
    Postovi
    1,163

    Početno

    Smokvenjak (slatkiš od suhih smokava zgnječenih s malo vina ili rakije), okruglog oblika i reže se na tanke fetice

  28. #28
    tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    ZD
    Postovi
    2,297

    Početno

    pašta fažol
    tuka ispod peke
    prisnac
    jota

    od slatkog mi pada napamet Imotska torta

    a sočivo bi mogla biti čičvarda...

  29. #29

    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    3,805

    Početno

    Žablji kraci (ali su žabice zaštićne sad) oko Imotskog.

  30. #30
    zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Split, Lijepa nasa
    Postovi
    4,633

    Početno

    zabe zasticene?
    odkad to?

    kod nas je to tradicionalno jelo (neretva)

  31. #31
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    - vara, iliti jari grah s kukuruzom
    - razne misancije samoniklog bilja

  32. #32
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj tinkie winkie prvotno napisa

    a sočivo bi mogla biti čičvarda...
    ćićvarda je slanutak. iliti leblebija.

  33. #33

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    336

    Početno

    Evo vam orginal recept za soparnik..(moja mama ga radi ,radila ga moja baka,prabaka itd i da radim ga ja..
    Tijesto se radi
    brašno,voda,ulja(obično) i malo soli to zamjesiti sa mlakom vodom..(pustiti da tijesto malo stane) zatim izvaljti kore..
    blitva(mora biti stara,nikako mlada),luka,petrusimula,koromača(on da onaj specifičan miris)malo soli i malo šećera i malo maslinova ulja..(dobro izmješati)
    razvalja se tijesto pa se stavi ova smjesa i onda opet prekrije tijestom..
    Inače pravi soparnik se peče na sinijama(tako mi to zovemo) ..
    Za Uskrs ga radimo i obećajem slike..

  34. #34

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    336

    Početno

    I zaboravila sam reći ..
    kada je soparnik gotov premaže se maslinovim uljem i pospe sitno izrezanim češnjakom..
    ali ja za sebe ga pospem šećerom..

  35. #35
    luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Postovi
    758

    Početno

    inace svaki dio poljica ima svoj recept. neva (odakle si?), evo ti verzija iz gata: blitva sve isto samo bez koromaca a gore orasi, bajami, luk i maslinovo ulje. ja ga najvise volim jest zasecerenog, inace po origigiju (maminom) je slan

  36. #36

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    336

    Početno

    Rodom iz Svinišća

  37. #37
    Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Zd
    Postovi
    653

    Početno

    A jota? Fazol + kiseli kupus

  38. #38
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    OT, vjerujem da je fino, ali ja ne mogu zamisliti kombinaciju peršin, maslinovo ulje, češnjak, luk, orasi i šećer.

  39. #39
    luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Postovi
    758

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    OT, vjerujem da je fino, ali ja ne mogu zamisliti kombinaciju peršin, maslinovo ulje, češnjak, luk, orasi i šećer.
    pa je, kad se to ovako poslozi na "papir" vjerujem da ne zvuci bas fino ali je upravo suprotno. anyway, pozvana si kod moje mame na degustaciju

  40. #40
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    - janjetina s bobon il bizin
    - mladi bob

  41. #41
    talia7 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    466

    Početno

    cure drage, savršene ste... puno ste mi pomogle, kad posložim menije za kulinarske radionice stavit ću na forum

  42. #42
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj luce2006 prvotno napisa
    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    OT, vjerujem da je fino, ali ja ne mogu zamisliti kombinaciju peršin, maslinovo ulje, češnjak, luk, orasi i šećer.
    pa je, kad se to ovako poslozi na "papir" vjerujem da ne zvuci bas fino ali je upravo suprotno. anyway, pozvana si kod moje mame na degustaciju

  43. #43

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    mjesto pod suncem
    Postovi
    2,786

    Početno

    Sorry, ne mogu odolit, apetit mi podivljao čitajući ovo...
    Kaštradina i kupus - čisti afrodizijak!
    Inače postoje razne varijente soparnika, od sela do sela. Sličan je blitvenjak, ali sladak (bez češnjaka - tu kombinaciju ne mogu zamislit).
    Eto, sad bi put Dalmacije, pa gore iza brda...

  44. #44
    Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    812

    Početno

    Draga talia7,
    predlažem ti da pronađeš i prolistaš sljedeći naslov:

    Dalmatinska kuhinja: gastronomsko-turistički vodič (priredili: Franko Lukež i Branko Lovrić), >predgovor napisao Miljenko Smoje<, Istarska naklada, Pula, 19..

    Ovu sam dragocjenu knjižicu pronašla (i kupila!) u antikvarijatu.

    Je li još uvijek aktualan taj projekt, tj. njegova izrada? Ako ne pronađeš ovu knjižicu recepata, rado ću ti je posuditi. Javi se.

  45. #45

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    3,209

    Početno

    Jel ovo gotovo?

    - bob s artičokima?
    - sirnica/pogača za Uskrs
    - fritule su jedna stvar, al uštipke ne znam da je itko spomenuo

  46. #46

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    sjever
    Postovi
    34

    Početno

    Sparoge s jajima,puzevi,svasta ispod peke,prsut,pecenica,kozji sir,pole,sudzuk,joooooooooooj ima toga :D

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •