Cure, sjećate se moje dileme oko ticino mase?
Pa, riješena je. Zasukala sam rukave i ovaj vikend napravila za Lindin rođendan dvije.
Zanima vas kako su ispale?
Nije da se hvalim (), ali moram- T O R T U Š K E
Cure, sjećate se moje dileme oko ticino mase?
Pa, riješena je. Zasukala sam rukave i ovaj vikend napravila za Lindin rođendan dvije.
Zanima vas kako su ispale?
Nije da se hvalim (), ali moram- T O R T U Š K E
Baš si me morala to pitati?![]()
Mm ih je napravio, ja sam odradila dio s ticinom.
Kitty je čokoladna- tanke 4 kore od bjelanjaka i krema od čokolade (kuhana na pari s Milka čokoladom), a Maja od kestena + čokoladni biskvit.
Ako te zanima recept, strpi se do sutra, dok pitam glavnog i odgovornog.
Lako ti je kad imaš glavnog i odgovornog.![]()
Pitam te zato jer bi se i ja možda ali samo možda upustila u ukrašavanje sa ticino masom.
Jesi je sama radila ili kupila?
Ticino smo kupili (ali ne oriđiđi, nego su ga napravili kod mm-a na poslu). Jako je važno da torta bude tvrda. Prije oblačenja u ticino držali smo je dva sata u škrinji. Nakon toga možeš bez pol frke manevrirati po njoj. Pčelicu i cvjetiće sam napravila nekoliko dana prije i pustila da se osuše na zraku.
Kitty sam isprintala, izrezala dijelove i prema njima oblikovala.
Stvarno nije naučna fantastika, izgleda puno kompliciranije nego što jest.
Kad radiš s ticinom, ne brašniš površinu običnim brašnom, nego gustinom. Na kraju premažeš cijelu tortu tankim slojem ulja, radi sjaja i da nestane gustin.
Hvala, Linda!![]()
Voljela bih probati,a ako se sjetiš stavi recepte.
Kojim bojama si bojala masu?
Predivne su vam torte...
Ok,vidjela sam ih u Konzumu,Billi, ali nisam bila sigurna jel se one smiju u to umiješati ili imaš neke posebne.
Hvala![]()
Jel imaš recept za tu čoko tortu koju si radila?
Linda, torte su za izložbu! 8)
Jesi pčelicu radila također od ticino mase ili od nečeg drugog?
Hvala, cure, na pohvalama. Da budem iskrena, ni ja se ne mogu načuditi ni nadiviti kako su dobro ispale. Jedva čekam drugu priliku, ako ne prije, onda za Božić (već imam neke ideje).
Pčelicu sam radila od marcipana, jer je mm rekao da njegove cure na poslu uvijek rade figurice od marcipana i da se one ne rade od ticina. Poslušala sam savjet struke, ali sigurna sam da bi i od ticina bile jednako dobre. Marcipan možete kupiti u bilo kojem većem dućanu (Konzum, Billa...)
A sad obećani recepti:
KESTEN TORTA
Biskvit:
5 cijelih jaja
30 dag šećera
---------------------
- miksati oko 10 minuta (jako važno dugo miksanje)
- dodati 1 dl vode i dl ulja- miksati kratko na slaboj brzini
----------------------
dodati i ručno umiješati:
40 dag brašna
1 prašak za pecivo
2 žlice kakaoa
50 g rastopljene čokolade
----------------------
peći, ohladiti, prerezati jednom
Krema:
5 jaja
25 dag šećera u prahu
1 vanilin šećer
-------------------------
- kuhati na pari dok se ne zgusne (oko pola sata)
- ohladiti i umiješati 250 g putra (putar mora biti "ugrijan" na sobnu temperaturu, a krema potpuno hladna)
Odvojiti 20 % žute kreme, a u ostatak umiješati:
800 g kestena
2 dl slatkog vrhnja (ne tučenog)
3 žlice šećera u prahu
malo ruma
100 g otopljene čokolade- miksati dugo (oko 10 min.)
Biskvit natopiti sirupom:
4 dl vode
4 žl. šećera
kriška limuna
-----------------------
kuhati oko pola sata na laganoj vatri
Slagati ovim redom: biskvit- krema- biskvit- krema i na kraju cijelu tortu premazati izvana onom žutom kremom (20%).
*Ta žuta krema služi kao ljepilo za ticino, inače ne bi bila potrebna. Ne smije se upotrijebiti smeđa krema (od čokolade), jer bi mogla probiti i vidjeti se kroz ticino. U slučaju da ne radite s ticinom, tortu možete premazati tučenim sl. vrhnjem ili glazurom od čokolade.
Prija oblačenja u ticino masu, tortu držati dva sata u škrinji!
Namjerno pišem opisno, a cake (duljina miksanja, hlađenje...) su ključne za uspjeh svih kolača, u ovom slučaju direktno iz usta profića (ja isto nisam baš prevješta s kremama).
Drugi recept malo kasnije. Odoh radit!
Ajmo sad na drugu:
Čokoladna Milka torta
Kore
10 bjelanjaka
10 žlica šećera
10 žlica brašna
1 pecilni prašak
---------------------------
U čvrsti snijeg umiješati lagano (ne mikserom) šećer, brašno i pecilni.
Peći u 5 kora, jako kratko, tek toliko da malo porumene, obavezno na papiru za pečenje, inače se jako zalijepe.
Krema
10 cijelih jaja
50 dag šećera u prahu
vanilin šećer
---------------------------
Kuhati na pari oko pola sata. Kad je krema gotova i dovoljno gusta, odvojiti 20 % i staviti da se hladi. U 80% kreme, dok je još vruća umiješati 300 g otopljene Milka čokolade (mliječna ili ona s lješnjak kremom)
Kad se potpuno ohladi, umiksati 40 dag putra "ugrijanog" na sobnoj temperaturi. Miksati oko 15 min. Pustiti da se odmori, pa opet još desetak minuta miksati.
U žutu ohlađenu kremu (20%) umiksati 100 g putra.
Kore mazati čokoladnom kremom i na kraju cijelu tortu izvana premazati žutom kremom. Prije oblačenja u ticino držati u škrinji dva sata.
Ako ne radite s ticinom, tortu premazati čokoladnom glazurom.
prekrasne su ti torte, ne znam jesam li ti pokazala i moju Fifi koju sam radila za drugi rodjendan moje curice
http://img150.imageshack.us/img150/5...0915025al7.jpg
Pepi, slažem se. Prave slastičarske, slatke, putraste, čokoladaste, jajaste... Ja sam stalno zanovijetala mm-u da nije normalan koliko svega stavlja, a veli on da nemreš od ničega napraviti pravu tortu. Na kraju je bio u pravu, stvarno su bile prefine i svi su ih jako hvalili. Nije skoro ništa ostalo, a i klinci su bili oduševljeni.
Trinity, predivna ti je Fifi. Svaka čast!![]()
Trinity,preslatka ti je torta
Linda,hvala za recept
ja bih trebala ponya za 3.11. pa se nekako toplo nadam da ću uspjet nešto napravit
Stella, možda ti ovo pomogne oko ponija:
http://www.webshots.com/search?query...y+Cake&start=0
Eh, Linda, mislim da bi bilo najpametnije da ti nama otkriješ u kojoj slastičarnici ti radi muž, pa da nas oslobodiš pečenja torti do njegove mirovine :D .
cure kakve ste vi "umjetnice", torte su vam predivne :shock:
Linda, svaka, svaka čast!![]()
Sad znam kome se obratiti za savjete! Može?
Nadam se da ćeš nam i druge torte 'prikeljiti'!
Naravno, moji drugim našim umjetnicama!
Hvala,baš sam neki dan naišla na taj siteLinda prvotno napisa
![]()
Linda,
jeste kore pekli u klupu za torte odmah, ili ste ih na onom velikomprotvanu pekli pa izrezali ukrug?
Linda ,jesi kad smrzavala ticino masu (tortu,figure..)?
nije preporuceno jer kod odmrzavanja odlazi do kondenzacije vlage i onda ode ticino u....stella prvotno napisa
Ajme meni,ode onda moj poni u....
Ma ne ide me,pa ne ide,prvo fulam sastojke,onda konačno napravim ponija da sliči bar malo na ponija, i sad ga budem bacila jer sam ga zamrzla![]()
![]()
....
Cure upomoć!
Ja još nisam tako spretna kao vi,ustvari kolači i torte su mi ok ukusa ali jednostavno nemam umjetničkog dara.
Na predhodnoj str. mimazg je stavila slike svojih torti.Među njima je i ova slika s kolačima.Meni treba recept onih krajnjih kolačića za koje znam da su mi jako fini a ne znam niti kako se zovu.To je nekakva fina smjesa od oraha a odozgora je ako se ne varam tučeni bjelanjak s šećerom pa ako netko zna recept molila bih da ga napiše.
Pokušaj ga spasiti tako da ga odmrzavaš dobro poklopljenog i ne otklapaj dok ne bude sobne temperature. Naime, voda iz zraka se kondenzira samo na površinama koje su niže temperature nego taj zrak. Ukoliko uradak poklopiš, zrak neće dolaziti do njega, a kad se zagrije na sobnu temperaturu, neće se više vlaga kondenzirati... Pokušaj...stella prvotno napisa
Sretno ti!
Stella, vibram za ponija
~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~
javi kako je ispao.
Izvadila sam ga sinoć iz zamrzivača i stavila u frižider.Dobro je poklopljen,čekam da se lagano odmrzne u frižideru,pa ću vidjet onda kaj bude ostalo.Jutros sam ga škicnula i držao se u komadu,još ga danas ne budem vadila iz kutije.Hvala na vibrama,bilo bi mi jako žao da se uništi,prvi put to radim,još sam ga jedva nekako oblikovala,nisam vješta kao vi,a ne znam jel bih drugog uspjela napravit.Svejedno ću zamjesit smjesu za svaki slučaj.Javit ću kak je ovaj ispao.
Linda, ova torta od Milke, znači u kore ide 10 bjelanjaka, a u kremu 10 cijelih jaja, a one žutanjke iz kora bacim?
Ne, nego zamijesiš domaće rezance, a dok ne budeš imala vremena za to držiš ih zatvorene u posudi u fridgu da se ne suše.stella prvotno napisa
Šteta ih je baciti.
Evo i ja mrljam nešto za Mislavov rođoš u nedjelju. Kad bude na torti pohvalit ću se.![]()
ajme kak su vam lijepe torte....
evo moj doprinos za pony
http://public.fotki.com/ribica-tina/.../mobi2040.html
Pony je bio spašen i Jana je bila oduševljena
http://public.fotki.com/MalaJana/janin-3-roendan/
Hvala Linda, i ona tvoja torta od Milke nam je bila fina.![]()
Stella, svaka čast za ponija!
Heh, je li bio problem tko će pojesti rep/glavu/što_već?![]()
Slavljenica je htjela glavu,pa sam kad sam mu je morala odrubiti, uf... i mene je bolilo![]()
Linda, koliko ticino mase treba za jednu tortu?
Ja bih pravila malu veću čokoladnu prema tvom receptu, četvrtastu, 30 x 40 cm, koliko mi ticina treba?
Takva torta mi ne stane u zamrzivač, a ti pišeš da mora biti tvrda. Nije dovoljno iz frižidera?
I zadnje pitanje, kako odvojiti kore sa papira, uvijek mi se zalijepe?
Uporna mama,za moju ovalnu tortu (imaš slike gore) je meni bila dovoljna jedna smjesa od 1 kg šećera u prahu za prekriti.
Upornamama, mi smo kupili kilu ticina i od dvije torte nam je još dosta ostalo. Po mojoj procjeni na jednu tortu smo potrošili oko 300 g ticina, tako da bi ti pola kile trebalo biti dosta.
Bojim se da će ti biti premekana ako se skroz ne zamrzne. Tako rade kod mm-a na poslu i stvarno mi je bilo lako manevrirati po tvrdoj torti. Ne znam kako bi bilo da je bila mekša. Imaš možda neke dobre susjede da im uvališ tortu u frizer na dva sata?
Misliš na papir za pečenje? Pa, normalno je da se malo zalijepe, ali taj papir je poseban baš zato što se lako odlijepe, a da se kore ne slome. Ako se bojiš, slobodno malo naulji i nabrašni papir, da budeš ziher.
Ljudi pomagajte.
Imam par dana da napravim tortu.
Mastovita nisam ali cu pokusati.
Napravicu Lindinu cokoladnu tortu, prekrivenu ticino masom.
Moraju biti Disney figurice....mislila sam mozda napraviti Mickey Mouse-a posto je on jedan od 2 farisova omiljena lika trenutno.
Drugi je crtani "A je to", pa mi je nekako cini mi se lakse Mikija...
Po Lindinom receptu cu kupiti gotov marcipan pa da pravim figurice ili da pravim od ticino mase....sta je lakse?
Posto sam stvarno ali stvarno jako kratka s vremenom, hoce neka dobra dusica da me inspirise kako najlakse to da izvedem?
I ko zna gdje u Sarajevu ima kupiti boja za tortu?
DM, Konzum, Merkator? Je li inace tamo ima kupiti tih boja...
Hvala svima![]()
U Konzumu sigurno imaš, u DM-u nema boja, ja sam svoje kupila u Billi,ne znam jel je ima u Sarajevu.
Pogledaj malo topic isto tu na receptima naslova Mrak torta za cure i dečke, migulica je autorica,i tamo se puno piše o tim figurama,pa i cure koje su tu pisale tamo isto pokazuju svoja umijeća,pa ćeš dobit inspiraciju,vjeruje mi! ja kad sam vidjela što sve naše drage forumašice rade,nisam mogla odoljeti da probam![]()
stella i Linda, hvala vam na odgovorima!![]()
Da se e duplam, pogledajte na:
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...283013#1283013
tu sam stavila sličice svojih uradaka.![]()
evo ja pisem i ovdje, a pisala sam i na migulicinom topicu....
Imam danas, sutra i prekosutra da napravim tortu.
Majstorice savjetujte.
Hocu da pravim tortu sa slike broj 3 sa ovog linka:
http://www.coolest-birthday-cakes.co...icture.html#c6
danas idem u lov na boje...
Mogu li ove dijelove praviti od marcipana? pa obojiti...
Ili moram raditi od ticino mase ili cega vec?
Ili a ipak idem naruciti ovakvu u slasticarnu![]()
Morat ću te razočarati činjenicom da su minimalne šanse da nabaviš crnu boju za kolače. Mi već mjesecima tražimo, ali nismo našli nigdje. Kod mm-a na poslu bojaju tamno smeđom ili kakaom, nikad crnom iz jednostavnog razloga što je ne mogu nigdje nabaviti.
Možda da pokušaš obući tortu u ticino obojan u neku vedru boju, oblikovati brodić, kućicu ili farmu... i uklopiti kupljenu plastičnu figuricu Mickeya u cijelu priču.
Npr. prekriješ tortu plavim ticinom (kao more), polijepiš ribice, hobotnice, morske trave... gore staviš brodić, a na njega kupljenog Mickeya.
Ili prekriješ tortu zelenim ticinom (trava), polijepiš cvjetiće, oblikuješ nekoliko jednostavnih domaćih životinja (praščić, ovca, pilići), malu ogradicu i ubaciš negdje kupljenog Mickeya- farmera.
Savjetovala bih ti da ipak pokušaš raditi figurice od marcipana, malo je podatniji od ticina.
Još nešto jako važno- ticino se brzo stvrdnjava na zraku. Nemoj da te to uplaši- dovoljno je na nekoliko sekundi staviti komad smjese u mikrovalnu i odmah će omekšati. Ne zaboravi brašniti površinu gustinom, a kad je sve gotovo, kistićem nanijeti tanki sloj ulja za sjaj i da nestane brašno.