Ja sam figurice radila mjesec dana prije torte!
Brzo se suše, a to bi ti trebao biti i cilj, ako se ne sasuše kako će se održati.
Zašto bi ljepila figurice?
Ja sam figurice radila mjesec dana prije torte!
Brzo se suše, a to bi ti trebao biti i cilj, ako se ne sasuše kako će se održati.
Zašto bi ljepila figurice?
Pa ne znam, da bolje stoje na torti? Nisam nikad radila tortu s ticinom pa možda postavljam malo bedasta pitanja![]()
Važno je da torta bude čvrsta i kad je prekriješ s tićinom da fino prione, da možeš s rukama zagladiti!
A figurice stavljaš ionako na kratko.
Ja imam nekoliko figurica još od nove god. napravljene u kutiji stoje. Nisam ih stavila na tortu, jer je ideja otpala. Super se drže, kao da su gipsane.
Treba mi još vuk a nikako da ga napravim, još mi smjese puno ostalo...možda idući tjedan prionem na posao!
Ovo i mene jako zanima.aleksandra70vanja prvotno napisa
Radim sad figurice- njih ću posjesti na tortu. Ali opet pitam- kako ću zalijepiti napr. listiće sa strane po torti? Da li samo vodom, ili nekom kremom? Kako vi radite?
mjesavina vode i ticina, lijepi ko zmaj. Pogledaj prvi dio mrak tporte, imas odgovore na vecinu pitanja koja te muce...
Ljepilo sam već otkrila sama kad je trebalo lijepiti ruke, noge i sl.
Pročitala sam sve topice o ticinu, i kužim ono gel- prah- tekuće boje, ali pitanje je bilo: mogu li ičim premazati figurice i tortu nakon kaj je sve već gotovo i suho, da dobije sjaj?
Ja sam jednom premazala s votkom i sjaji se
A palo mi na pamet, da premažem s glicerinom (razrijeđenim možđa?)?
Eh dobro je, imam još votke koja je zaostala nakon nekog "tuluma", taman da bude još nečemu korisna...![]()
neki premazuju jestivim uljem, ja ne premazujem nicim, i nemam potrebu da mi se sjaji, ja vise volim mat
Ja premazujem uljem, ne toliko radi sjaja, već da upije tragove gustina na kojem valjam pokrivku da se ne zalijepi za površinu.
Klinci obožavaju grickati i lickati ticino figurice, pa ne bih preporučila votku.
Može se lagano premazati s vodom ali oprezno.
Ja nevolim jesti ticino niti dajem djeci da ga jedu. Meni su boje koje stavljamo u ticino užas, jeza me hvata.
Radila sam samo jednom šlag s tim bojama i ništa gadnije nisam u životu probala.
Ako premazete vodkom, alkohol ispari tako da nema problema, no moze se i vodom premazati, ali oprezni, najbolje kistom.
molim vas žene umjetnice, khmm khmmmm ako neko ima dobre živce da mi objasni kako se bojaju te figure,ja sam kupila tekuće boje tj. aromar prehrambene boje,nadam se da nisan falila i još ću naručiti crnu i bilu u sve i svašta ali ne kužim kako da bojam figurice,detaljno liz![]()
kupila sam fruktozu u dm.a a nezna jel dobra ,..piše das gesunde plus fruktoza,500 g![]()
fruktoza iz dm-a je ok, ali nemoj nikako uzimati glukozu (grožđani sećer)
sto se tice boje, ne znam za sta ti uopce treba bijela boja. ticino je sam po sebi bijel.kurioža prvotno napisa
ja koristim i tekuće boje, mada najcesce ipak u prahu, dok crnu i bakrenu imam iz "sve i svasta" u gelu.
figurice ne bojam kad su gotove nego dodam boje u ticino masu od koje kasnije radim figurice i ostalo.
dodajem malo po malo boje (da ne pretjeram) i onda dalje mijesim masu dok sve ne bude ujednačeno.
ako koristim boje u prahu onda dodam kap vode ili nekad bojim vecu kolicinu istom bojom na nacin da u tekucu smjesu glukoze i glicerina dodam boju.
mislila san bijelu us lučaju da pretjeram s bojom ali onda mogu dodati i malo smejse , da![]()
saD SAM SHVATILA BOJANJE,HVALA
e i još jedno pitanje koliko boje u prahu dodati u tekuću smjesu glukoze i glicerina kako ću znati tada koju nijansu odrešene boje imam .....hm
i kako da zagkladim površine da mi se ne vide otisci prstiju
i kako je najbolje napraviti oči,..moje izgledaju bezveze ,..znam previše pitanja ali ovaj moj tonko bonko ne liči u ništa,..jooj![]()
tonko bonko je sve bolji i bolji,pokušala san ponovno i puno je bolje,...koliko dugo smije to stajati prije nego stavim na tortu,..mislila sam napraviti svaki dan po malo do 25.5. pa na sam rođenadan staviti figurice na tortu,..smijem? i ako smijem kako da ih čuvam do tada?
hvala!
moze stajati, cuvaj na suhom, najbolje u nekoj zatvorenoj kutijici da ti ne pada prasina po tomekurioža prvotno napisa
hvala ti![]()
još par pitanja me muče prije nego krenem sve raditi pa ako netko zna neka pomogne
evo ovako koliko ticino smjese mi je potrebno da obložim tortu promjera 28 cm? ( po ovom receptu sam je radila : 60 ml hladne vode
1 vrečica + zličica yelatine u prahu
8 zlica fruktoze ili glukoze (ja radim s fruktozom (ima u dm-u))
15 ml glicerina (apoteka-tekuči glicerin 50ml-19 kn)
1 kg šećera u prahu )
Ak trebas veliku kolicinu iste boje, onda ja dodam boju u fruktozu, ustedi mi kasnije puno vremena. Naišla sam i na ovaj podatak pa me zanima koliko boje da stavim,koristim boje u prahu,htjela bih obložiti tortu promjera 28 cm sa zelenim ticinom da mi glumi livadu pa koliko zelenog praha da stavim u fruktozu kad je budem radila ,žlićicu ,pola,koliko?
i još pitanjce da li završno treba biti kora pa stavljam ticino i imteš li prijedlog koju tortu da radim? znam da puno pitam pa kad netko uhvati vremena....hvalaaa
evo brzinski odgovora.
ta kolicina koja se dobije po receptu bi ti trebala biti dovoljna za tu velicinu torte. ja obicno radit tortu promjera 26cm i ostane mi dosta ticina.
za boju ti ne mogu reci, ja to odredim odokativno, sve zavisi koju nijansu zelene zelis, a nekad to prepustim slucaju.
zapamti ako stavis malo boje uvijek naknadno mozes dodati jos, ali ako stavis previse imat ces problem.
ja svaku tortu manje vise slicno radim, zavrsavam s normalnom kremom, a onda sve premazujem svijetlom kremom da mi se ne vidi ispod ticina npr. cokoladna krema .
mozes direkt na biskvit, ili neki pramezu marmeladom biskvit. bitno je da ti ticino ne ide na slag ili neku kremu punu vlage
malo se naknadno uključujem, ali meni je od nedavno ostalo ticino mase, a (nadam se) da je neću uskoro trebati.
Jel netko zna kako je pravilno čuvati i uopće koliko može stajati?
Možda je nekom i ustupim, bolje nego da je bacim![]()
p.s. evo gdje smo je mi koristili:
http://public.fotki.com/anna-y/2-roendan/torta/
Malo podižem...
Javljam se samo da izrazim beskrajnu zahvalnost za prosvjetljenje kako napraviti originalnu i kreativnu tortu :D :D .
Oduševljena sam ticino masom. Uopće nije problem napraviti kako mi se činilo na prvi pogled.
Ma oduševljena sam skroz. Toliko podatna smjesa, odlično se razvalja, podatna je, ne trga se, ma savršenstvo.
Malo kreativnosti i stvarno se mogu napraviti čuda.
Za prvi put nisam isprobavala sa bojama već sam ostavila bijelu smjesu ( napravila sam tortu-auto za mog dvogodišnjaka) , a onda smo seka i ja sa onim groznim kupovnim bojama za pisanje ( otrov, ali zgodno za ukrašavanje) crtale po autu. Dobio je i registraciju ZG-BUBU![]()
Curka je posebno uživala u ticino masi, pa nam je to još jedna ideja za kreativna poslijepodneva.
Sve u svemu HVALA I za ideju![]()
![]()
![]()
jel to znači u zamrzivaču?Linda prvotno napisa
![]()
a kada se stavi ticino na nju, gdje ju onda držati? spremamo se u izradu svoje prve ticino mase, a čitala sam da se nekima počeo topiti.
NE! nikada u škrinji tj. zamrzivaču!
kad ju napravis, u vrečicu, dobro isprazni od zraka i na suho mjesto, sobne temperature.
mislim da je napisala da se torta drži u škrinji prije stavljanja ticina, ali ne znam di nakon toga. šta ako se torta pokvari? znači najbolje je stavit masu par sati prije rezanja torte.migulica prvotno napisa
Nijednu tortu, nikad, nisam drzala u škrinji. bile su u frizideru do stavljanja ticina. i nikad nisam imala problema. Pošto je torta bila iz frižidera-ne moze se odjednom zagrijati na 20 stupnjeva. A kad je obuceš u ticino, mozes ju vratiti u frizider. Jedino moraš paziti (ali to je slučaj i sa samom bazom tj. tortom) da u frižideru nemas neke namirnice koje će ti mirisom uništiti tortu (kao npr češnjak, pršut, salame itd itd)
Ili frižider br. 2!
hvala puno! da li da u frižideru stoji otvorena ili u nekoj kutiji - nakon stavljenog ticina? večeras ćemo md i ja probat napravit jurića i nadam se da će uspijetimigulica prvotno napisa
jedno pitanjce: šlep i jurić su cijeli ticino ili su iznutra prazni?migulica prvotno napisa
ja ju uvijek pokrijem poklopcem (ako je manja), a aako je veća onda ju jako dobro zatvorim elofanom (ali naravno tako da ne unistim ticino, figutice ili sto je već gore na torti).
Munjeviti i Šlep iznutra imaju bazu od rice krispie treats. Jestivo irađuje se od rice crispies, marsmallows i putra.
Ali naravno iznutra moze biti cijeli ticino.
di se to može kupiti?migulica prvotno napisa
Evo malo vise o RKT. To je inace i snack kolacic, ali se dosta koristi za izradu dekoracija.
Recept: http://www.cooks.com/rec/view/0,1842...238201,00.html
Mislim da se za ovo mogu koristiti i sljezovi kolacici u boji bez problema, i ovako se presvlaci s fondantom!
Za ukrasavanje, najbolje je zitne pahuljice samljeti da se RKT lakse oblikuje. Prvo izmjeriti koliko ih treba po receptu, a tek onda mljeti.
Oblikovati treba dok je smjesa mlaka, jer kako se hladi, tako se stvrdnjava, a ako se stvrdne prije nego sto ste gotovi s kreacijom, samo je malo zagrijte u mikrovalnoj. S obzirom da dosta radim s MMF-om, upozorenje - sljezovi kolacici su jako ljepljivi. Namazite ruke s biljnom mascu dok radite, da izbjegnete nevolje. Kad se ohladi i stvrdne, RKT nije moguce savijati i sl.
RKT je vrlo dobar za "poklopce" na tortama-kutijama, skrinjama s blagom itd. Takodjer, za vece ukrase na torti, i za sve gdje vam je potrebna cvrsta smjesa za ukrase.
Pogledaj ovaj tekst. Sljezovi kolačići se mogu kupiti u Mulleru, Konzumu itd
e taman se spremam u muller. puno hvala!migulica prvotno napisa
oprosti ako gnjavim, a jel mi možeš napisati po kojim mjerama ti radiš RKT. otprilike...migulica prvotno napisa
Dižem topic nakon jaaako dugo
Kreće sezona ročkasa u našoj obitelji, ove godine prvi će svekići slave 45. godišnjicu brakaI taman mi kuma nosi iz Amerike boje za torte ($11 za 12 boja, uključujući crnu juhuu!)
Imam par pitanja:
1) može li se torta od sira obuči u ticino? Postoji neki premaz koji se mora staviti izmedju?
2) ako se radi torta sa dva kata, oba zasebno pokrivena ticino masom, može ledeni vjetar ili torta sa korama od bjeljanjaka biti donja torta (odnosno, da li je dovoljno čvrsta da drži manju tortu iznad)?
3) kakve kalupe za pečenje koristite? Posebice kad radite torte različite veličine? (npr torta na 2 kata)? Gdje se kod nas mogu nabaviti kvalitetni kalupi koji nisu od nekog teflonskog materijala?
a zašto si tu, a ne tu http://forum.roda.hr/threads/34696-P...no-masa/page40
nego...da ti ja kažem što mislim ja...
ticino ti topi tekućina...pa i mlijeko jel...i sve kreme s vrhnjem...
vruće je i topi se već sam po sebi...moraš biti dobro klimatizirana kad radiš...
za sir...mislim da bi nekako trebala zaštititi ticino od kontakta s kremom...e sad...nek se iskusnije jave.
ja uvijek koristim buttericu koja ti tu ne paše, a kalimero štiti dodatnim biskvitom, neki i marmeladom...ne znam kako se sve to uklapa u tortu sa sirom.
kad radim torte s ticinom uvijek suzim izbor torti...za biti siguran...na lješnak...čokoladu i sl. jer, puno truda ćeš uložiti pa manje risirati...tako ja...još uvijek.
mislim da ti je ledeni vjetar premekan za baznu tortu....a on je strašno sočan...ne znam kako bi s ticinom...
ja kad radim na kat tortu ili radim donju kvadratnu gornju okruglu...ili ispečem dvije iste okrugle pa gornju smanjim...jer nemam adekvatne kalupe...
u dori imaš fine komplete za kupiti...
podigla sam zbog recepta, prva kora Lindine Milka torta se upravo pećeProlistaj malo ovaj topic, znam da Linda inače radi ledeni vjetar sa ticinom i ovdje je napisala da tortu zaledi prije nego na nju navlači ticino.
javim kako ispadne.... jako sam znatiželjna.
za kalupe sam mislila i ja tako napraviti, smanjiti gornju obzirom da imam samo 1 kalup koji je adekvatan trenutno. kvragu svi ti ročkasi su kod nas u kratko doba godine i dok se upraksiram super ide pa sve zaboravim do sljedeće godine![]()
aha...
tu ti i migulica piše o ledenom vjetru
http://forum.roda.hr/threads/34696-P...ino-masa/page3
možda si vidjela...
sretno!!!
ah, nisam baš zadovoljna, nemam dovoljno prakse :/ uspjela sam razvuči samo 3 kore (ne 5) i bojim se da će mi biti preniska, pa sam sad stavila peći čokoloadni biskvit s tikvicama koje ću kombinirati sa korama od milka torte. htjela bi možda napraviti neku manju tortu za iznad, figure radi, ali nisam sigurna da ću stići.
http://theartofthecookie.com/wp-cont...et-Cookies.jpg
je li ovo ticino masa?
Javljam da sam konačno imala dobar uspjeh!! Preko vikenda sam napravila klincima dvije torte, prekrasne su ispale jedina zamjerka jest da sam ih malo naružila kad sam im napisala imena sa gelom, naime imaju duga imena i nije bilo toliko mjesta na tortama i ... ma nema veze, ja sam zadovoljna. slike uskoro![]()
Evo fotke konačno uspjelih torti![]()
Danci torte su ti prekrasne, svaka čast za prvi puta!
Evo sljedeći tjedan ću se po prvi puta ove godine ponovno baciti na izradu torte sa ticinom, sve me strah vrućina
i ponovno neprospavane noći.
Danči super super super!!!! prekrasne su!!
POMOĆ !!
I ja se spremam prvi puta raditi ticino, pa me interesira, u ljekarni sam kupila GLICEROL, jel to taj GLICERIL ili ne? Mislim, da nas ne potrujem doma...