Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Koje cjepivo?

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno Koje cjepivo?

Tražila sam sličnu temu ali nisam našla.
    Radi se o sljedećem: naš sinčić je zbog kašnjenja sa cijepljenjem po preporuci pedijatrice primio dva cjepiva 6u1 (Infanrix hexa od GSK). Htjeli bismo nastaviti sa cijepljenjem ali ne postoji cjepivo 5u1 od istog proizvođača. Dakle, možemo ponoviti 6u1 (što nam je nelogično da primi nešto što više ne treba) ili Pentaxim. Može li zbog kombiniranja cjepiva od drugog proizvođača doći do neželjenih reakcija? Ima li tko slična iskustva? Inače nakon prvog cijepljenja dobio je temp. 37.7 i osip po lijevoj strani lica (pedica rekla da nema veze sa cjepivom),. a nakon drugog 38.8.
    Sva sam se spetljala ali valjda shvaćate pitanje.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Svejedno je.
    A u tom "svejedno", ja bih radije dao i treću dozu 6u1 kojega je već primio dvije doze.
    Nije ništa veći rizik od nuspojava ako se za treću dozu da cjepivo drugog proizvođača.
    Ali uvijek je preporučljivo da prve tri doze budu od istog proizvođača, a doza hepatitis B cjepiva koja će biti višak također nije nikakav problem. Neke zemlje i imaju četiri doze u dojenačkoj dobi (pri rođenju, sa 2, 4 i 6 mjeseci).

Smijem li pitati:
    1. Zašto si krenula sa 6u1 ?
    2. Je li te upozorio pedijatar pri prvoj dozi na to da ćeš sada imati ovakav "problem" ?
    3. Što taj pedijatar sada preporučuje?

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Hvala na odgovoru. Zanima me ako je svejedno koje se cjepivo da, zašto je preporučljivo da prve tri doze budu od istog proizvođača? I što je onda sa četvrtom dozom (koja bi opet trebala biti 5u1)?

1. Slušali smo pedijatricu, da ubrzamo propušteno i smanjimo broj uboda.
    2. Nije. Da smo to znali, ne bismo bili pristali.
    3. Više nismo kod iste.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mamažabica prvotno napisa Vidi poruku
    1...... Zanima me ako je svejedno koje se cjepivo da, zašto je preporučljivo da prve tri doze budu od istog proizvođača? 2...... I što je onda sa četvrtom dozom (koja bi opet trebala biti 5u1)?
    1. Jer nema kvalitetnih kliiničkih ispitivanja koja govore o ishodu cijepljenja u slučaju kada su prve tri doze od različitih proizvođača.
    Međutim, to se često u praksi događa i nisu uočeni nikakvi problemi. Neki čak to i preporučuju radi smanjenja određenih nuspojava koje su karakteristične za određenu dob.

2. Postoje klinička ispitivanja koja pokazuju da dijete koje je primilo prve tri doze od jednog proizvođača, a docijepilo se cjepivom drugog proizvođača, na kraju ima sasvim dobar imunološki odgovor i nema povećan rizik od nuspojava.
    Posljednje uređivanje od mujica : 04.11.2012. at 18:13

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    Neki čak to i preporučuju radi smanjenja određenih nuspojava koje su karakteristične za određenu dob.
    Molim te možeš li ovo pojasniti?
    Možda se čini da cjepidlačim ali imali smo jako neugodna iskustva sa cijepljenjem starijeg djeteta. Znam da nitko ne može garantirati ništa, ali htjela bih znati da smo učinili
    najbolje što smo mogli i znali. I još nešto. Budući da je naš sinčić imao prvi puta nižu temperaturu, drugi puta višu, znači li da to možemo očekivati i ovog puta?
    Jako cijenim tvoje odgovore, možda mi možeš i preporučiti nekog relevantnog (i nepristranog) imunologa za savjet (osim dr Richtera)? Da mu se mogu i osobno javiti?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mamažabica prvotno napisa Vidi poruku
    1.....Molim te možeš li ovo pojasniti?
    2.... Budući da je naš sinčić imao prvi puta nižu temperaturu, drugi puta višu, znači li da to možemo očekivati i ovog puta?
    3...... možda mi možeš i preporučiti nekog relevantnog (i nepristranog) imunologa za savjet (osim dr Richtera)? Da mu se mogu i osobno javiti?
    1.... Nije to više relevantno u našoj situacji. To je bilo ranije u našem kalendaru cijepljenja. Prva doza je bila acelularno cjepivo protiv hripavca (poput ovoga koje se sada koristi), a druga i treća su bile cjelostanično i to se smatralo dobrim jer se iskoristilo prednosti oba. No, sad to više nema veze.
    2... ni više ni manje nego netko drugi, tko nije imao nuspojavu na prve dvije doze.
    3..... kaj ja znam....
    Posljednje uređivanje od mujica : 04.11.2012. at 18:55

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Sladoljev se predstavlja kao veliki nepristrani imunolog... He, he....
    Sigurno će ti rado dati savjet

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

E sad, tebi je zafrkancija, a ja ne znam o čemu (ili kome) se radi. Ali ovo zvuči ironično, ne? Mislim, ja tebi vjerujem ali ovo je ipak forum i ne znam tko stoji iza tvog nicka.
    Treba mi savjet u vezi starijeg djeteta koje je imalo ozbiljnih problema.
    Inače, hvala ti.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Moram se šaliti malo, najčešće to i nisu tako jako ozbiljne stvari

Najbolje je da razgovaraš s pedijatricom, a ona će već znati kamo da te uputi (ako ne zna sama odgovore).

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Evo, ova teta bi mogla biti od velike koristi:
    Dr. Jadranka Kelečić, specijalist pedijatar – ped. imunolog i alergolog
    http://www.kbc-zagreb.hr/klinike_i_z..._reumatologiju

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Najbolje je da razgovaraš s pedijatricom, a ona će već znati kamo da te uputi (ako ne zna sama odgovore).
    To sam i namjeravala, ali rekoh više ljudi više zna.

Dr. Jadranka Kelečić, specijalist pedijatar – ped. imunolog i alergolog
    Eto vidiš
    Hvala

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •