Peterlin prvotno napisa
Ufff, ti MORAŠ razgovarati s čovjekom. Ako imaš papire o disleksiji, gurni mu ih u nos. Ako nemaš, probaj ga nagovoriti da ti pomogne dobiti papire (za to treba opservacija, blabla, da ne tupim - ako te zanima znam ja kak otprilike ide taj postupak ako nemaš dijagnozu disleksije od vanjskog logopeda, ali to ti je dugotrajan i mukotrpan put).
Vidi da li bi i tebi dobro došlo da te netko savjetuje kako raditi s djetetom. Mi smo puno toga riješili sami, jednostavno smo sami nadošli na ideje kako rješavati vizualnu disleksiju - staviti ravnalo na tekst, koristiti signir, podvlačiti tekst i drugo... Fućkaš čuvanje knjiga...
Što se tiče imenica, probaj djetetu objasniti što sve NISU imenice (glagoli, pridjevi) ali djetetu s disleksijom to je jako teško jer tekst vidi drugačije nego mi, obični ljudi. Jednostavno, mozak "preskače" i ne primijeti neke riječi (obično veznike i druge kratke), neka slova/brojeve obrće itd...
Probaj ti doma ovako: čitaj djetetu naglas neki tekst koji može zapamtiti (kratku rečenicu od pet riječi, sa dvije imenice) i pitaj je da ti kaže koje imenice se spominju. Ako zna, onda nije problem razumijevanja gradiva nego upravo vizualna disleksija, kao kod mog sina (koji je sad tak dobro uvježban u petom razredu da može gotovo sve sam, tek tu i tamo mu se omakne da krivo prepiše s ploče).
Probaj prvo tako, na uho, da vidiš hoće li dijete znati. Ako zna bez čitanja, onda super. Nakon toga joj daj ISTI taj kratki tekst napisan, sa označenim (signiranim) imenicama. Nek pročita naglas. Nakon toga (ili nakon pol sata) joj daj isti taj tekst ali bez signiranih imenica, da vidiš hoće li ih prepoznati. Tak se to uvježbava. Nisam uspjela naći brži put. Često sam čak mislila da me dijete zeza jer su mu rezultati imali takva rasipanja da nisam mogla vjerovati. I danas je tako - ako dobije isprintan test iz matematike, dobit će 4 ili 5, ali ako treba prepisati s ploče, dobit će 1 jer nije u stanju prepisati točno ni jedan jedini zadatak. Kako smo to riješili - objasnili profesorici u čemu je štos i sad ga ona podsjeća da si provjerava samostalno (čitanjem naglas ili potiho) jer tako ide.
Što se tiče definicije, isto - čitaj djetetu naglas. Moraš je uvjeriti da sluša na satu. Kad smo mi uspjeli postići taj nivo pažnje kod našeg sina, on se spasio jer gradivo na satu uglavnom usvaja slušanjem. Budući da se vizualna disleksija ne liječi, to je nešto s čim se živi, moraš uvježbati dijete da koristi ono u čemu je dobra. Kod mog sina to je sluh i to super funkcionira.
Ako bude problema i dalje, razmisli o tome da djetetu na bilo koji način osiguraš pomoć (logoped, učitelj s iskustvom za instrukcije doma... već prema potrebi). Sretno!