Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 109

Tema: Kako do svjetlosti u stanu?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno Kako do svjetlosti u stanu?

Drugim rječima - kako napraviti prozor izvana? Da li je to tko pokušao? U zgradi na 3. katu? I koliko je to koštalo?

Više ne podnosim mrak u našem stanu.... pa bih ja nekako da mi naprave prozore.

Hvala!

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da ne može.
    statika se remeti
    ja mislim.

kao što se ne bi smjelo farbati balkon u crvenu boju, ako svi imaju bijeli. iako neke to ne spriječava.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zgrada, takva kakva je građena, građena je po nekakvom projektu. Temeljem tog projekta ishođena je građevinska pa zatim i uporabna dozvola (barem bi trebala biti).
    Bilo kakve izmjene na fasadi zgrade koje nisu u skladu sa projektima, nisu moguće. Osim ako se ne traži dopuna ili izmjena projekta pa sukladno tome se dobije neka građevinska ili već kakva dozvola.
    To je legalno.

A nelegalno je da izbušite i napravite prozor. Tada se svi stanari imaju pravo buniti i pozvati inspekciju, koja će vam naložiti da vratite taj dio zida u prijašnje stanje i na vaš trošak.

Eto. Tako mislim da ide...ali će ti se naša Marelica javiti...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Mamita prvotno napisa
    mislim da ne može.
    statika se remeti
    ja mislim..
    problem je ako su zidovi armiranobetonski (za probijanje treba kompresor koji pošteno udara pa će zvoniti čitava zgrada)
    ako su zidani može se, ali treba isti dan staviti montažni nadvoj iznad otvora za prozor (ukoliko ne govorimo o prevelikom otvoru)

potrebna je vanjska skela da se probija izvana prema unutra da ne bi odlomljeni komad nekoga udario
    iznutra ne znam kako bi se moglo to sigurno probiti

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

A jooj... da, tako sam nešto i mislila.

Znači, ostajem u mraku.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    Citiraj Mamita prvotno napisa
    mislim da ne može.
    statika se remeti
    ja mislim..
    problem je ako su zidovi armiranobetonski (za probijanje treba kompresor koji pošteno udara pa će zvoniti čitava zgrada)
    ako su zidani može se, ali treba isti dan staviti montažni nadvoj iznad otvora za prozor (ukoliko ne govorimo o prevelikom otvoru)

potrebna je vanjska skela da se probija izvana prema unutra da ne bi odlomljeni komad nekoga udario
    iznutra ne znam kako bi se moglo to sigurno probiti
    Ha! Ipak se možda može.
    Da, skele će sigurno trebati.
    Vanjski zidovi kakvi su? Ne znam... u principu ova zgrada nije sva betonska kao što ih sad rade, iznutra je cigla. Ne znam da li to znači da je i izvana.

Čekam i ostale odgovore, ali pozvat ću danas predstavnika zgrade da ga pitam. Iako... nitko ga nije pitao za zatvaranje balkona u pvc, a da je, vjerojatno nitko ne bi dobio dozvolu. Mozda bolje da sutim. :/

Početno

a nekoliko strateski smjestenih lampi?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj daphne prvotno napisa
    a nekoliko strateski smjestenih lampi?
    Ma lampe me - ako su jake - udaraju u oči i uvijek blješte žuto, a ne bijelo kao što je prirodna svjetlost.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    Zgrada, takva kakva je građena, građena je po nekakvom projektu. Temeljem tog projekta ishođena je građevinska pa zatim i uporabna dozvola (barem bi trebala biti).
    Bilo kakve izmjene na fasadi zgrade koje nisu u skladu sa projektima, nisu moguće. Osim ako se ne traži dopuna ili izmjena projekta pa sukladno tome se dobije neka građevinska ili već kakva dozvola.
    To je legalno.
    e da i to isto treba paziti
    najmanje je lokacijska ako ne postoji Detaljni plan

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

lampe okrenute prema zidu daju finu svjtlost

ma znam, znam
    nije ništa kao kad ti sunčeve zrake uđu kroz prozor

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

A koliko bi te dozvole trebalo platiti? Otprilike?

U tom bi slučaju trebalo nagovoriti i druge susjede na to...

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Moji kad su htjeli zazidati balkon i staviti mali prozor.. trebalo im je da se cijela zgrada znaci SVI stanari daju potpis ,ovjere kod javnog biljeznika (to bi ti naravno platila pa sad racunaj koliko stanova toliko potpisa x cca 55 kn. )
    i sad ostaje pitanje dali ce se svi sloziti kod mame recimo od 64 stanara/stana samo se jedan nije slozio i sve je propalo u vodu..

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ajme, majko!
    ti bi rušila zid na višestambenoj zgradi?!

što se statike tiče, nije to problem, ali ako stvarno misliš probijati fasadu na nekom zajedničkom objektu... ja bih ti prva poslala inspektore...

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

A jesi zločesta!

Pa kad su je stvarno loše projektirali... još su neki susjedi (bezpravno!) sagradili neku nadstrešnicu (a i rušili nosivi zid da dobiju terasu ) radi koje ne bi vjerojatno niti novi prozor pomogao da dobijem svjetlosti.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    ajme, majko!
    ti bi rušila zid na višestambenoj zgradi?!

što se statike tiče, nije to problem, ali ako stvarno misliš probijati fasadu na nekom zajedničkom objektu... ja bih ti prva poslala inspektore...
    potpisujem

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pitam ja MM jel se smije probiti zid u zgradi radi prozora, a on će: ne, ne, i ne, pa šta nikako, pitam ja, on i dalje kategorički odbija. Na kraju pita, a gdje bi ti probijala zid?, ja velim, ma to je za nekog drugog, a on će, aha, pa čuj

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

već se pripa da bi ti nešto rušila ...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

trebaš naći nacrte iz građevinske dozvole ili papir potvrde o izdavanju te dozvole, na njemu ti piše ime projektantske firme i onda odeš do njih i raspitaš se o tome

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MGrubi, mislis da bi ijedan projektant to dozovlio na visekatnici?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ajme, ajme...

Idem ja pitati projektanta autoceste smijem li si dograditi jedan odvojak do svoje kuće...
    Baš mi je nezgodno svaki put ići obilaznicom :?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    ajme, ajme...

Idem ja pitati projektanta autoceste smijem li si dograditi jedan odvojak do svoje kuće...
    Baš mi je nezgodno svaki put ići obilaznicom :?
    Pa nije baš usporedivo. :/ Ne radi se tu o nekakvoj lijenosti i slično... Ja ovdje nemam svjetlost u kući zato što se netko drugi (predstavnik zgrade) sjetio raditi što ne smije i to bez pitanja. Da ne govorim o tome da radi njegove terase meni kod jakih pljuskova curi po utičnicama i zidovima voda i nitko još do danas nije skužio u čemu je problem.

Znači, ok je ako se ne može, ali ovakvi komentari nisu potrebni jer:
    1) Ne znam za sva (građ.) pravila, zato i pitam
    2) Nemam namjeru remetiti tuđi red i mir radi vlastite komocije, samo imam namjeru rješiti svakodnevni problem na način koji je legalan i dobar/neštetan za sve

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ma ja bi bušila, kud puklo da puklo 8)
    mislim da postoje i tiši načini razbijanja od štemanja; napravi to kad su godišnji, pa nema puno ljudi

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj anki prvotno napisa
    mislim da postoje i tiši načini razbijanja od štemanja; napravi to kad su godišnji, pa nema puno ljudi
    Lako je tebi reći kad ti je muž bubimirko.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Anita, koliko sam skužila, ti bi imala dovoljno svjetlosti da ti ne smeta ta terasa?! I koliko sam skužila, ta terasa je bespravno sagrađena?!
    Ako je tako, šta još razmišljaš, zovi inspekciju i neka ruše terasu koja tebi smeta 8)

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Brunda prvotno napisa
    Anita, koliko sam skužila, ti bi imala dovoljno svjetlosti da ti ne smeta ta terasa?! I koliko sam skužila, ta terasa je bespravno sagrađena?!
    Ako je tako, šta još razmišljaš, zovi inspekciju i neka ruše terasu koja tebi smeta 8)
    Imala bi sssuuuper puno svjetlosti bez te terase-nadstrešnice, ali to je još prije 10 godina sagrađeno, glupo mi se sad petljati. :/ A onda oni nama mogu zapaprit radi balkona zatvorenog u pvc (iako su još jedni susjedi to također napravili).

Ma smišljam druge načine da si dovedem svjestlost.. da rušimo unutarnje zidove pa spojimo sa ok sobama i tako... ne znam, morat ćemo crtat to u glavi još neko vrijeme.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A jel' vaš balkon gleda na dvorišnu ili uličnu stranu zgrade?

khaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj anki prvotno napisa
    i nitko ne vidi
    ok, šalu na stranu, potpisujem apricot i zrinku

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Brunda prvotno napisa
    A jel' vaš balkon gleda na dvorišnu ili uličnu stranu zgrade?
    Balkon gleda na dvorišnu stranu zgrade.

I dajte više s tim potpisivanjem da biste zvale inspekciju.... stvarno... čemu sve to? Žene božje, postavim pitanje, istražujem stvar, čemu napadanje! Pa ne bih se ni odlučila raditi nešto ilegalno.

Baš mi ružno zvuči što tako reagirate na moj upit... ja osobno nikad ne bi zvala inspekciju ako bi netko radio nešto što drugima nema razloga smetati, kao što je ovo. No, sto ljudi, sto ćudi... kad treba susjedu zeznut plan, svi se držimo zakona. :/

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

anita, ja ti mam pošaljem bubimirka s macolom, a ti si onda misli kak buš ga zaustavila

khaa, kaj nisi čula kaj je sanader reko? tek 2009. u EU, a do onda....uživajmo u balkanu

ja i dalje glasam za rušenje!

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

pomiri se da, ak buš nekaj delala, to bu ilegalno...jer legalno nema šanse.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

:? ali pa kod tebe je bas ugodno i nije tamno... ili sam ja zabrijala?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam isto :shock: na ove reakcije o inspekciji.

Što se mene tiče, moji susjedi si mogu instalirati space shuttle umjesto balkona. Njihova stvar.

Anita, šteta što mi nismo susjede.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

prvo, pomislila sam isto sto i brunda.
    jos ako je tom intervencijom unistena hidroizolacija na fasadi (a jeste), to je razlog vise da ga prijavis.

zatim, vasa zatvorena terasa je vrlo moguce legalna, treba pogledati generalni plan (kod nas je kroz taj akt regulisano zatvaranje terasa), pa je moguce vrlo lako to ozakoniti, ako je uopste potrebno.
    u nasem generalnom planu stoji da se balkoni mogu zatvoriti s tim da se postuje izgled zgrade i da se po materijalima i podeli povrsine slaze izvedbom ostalih balkona na zgradi.
    sigurno mozes da pogledas generalni plan zagreba, sigurno ga ima na netu.

ako je kod vas tako cesto to zastakljivanje terasa, i ako je skoro donosen generalni plan, stvarno bi trebalo da ima tako nesto.

i jos jedan glas 'struke' - nema sanse da dobijes dozvolu da probijes prozor na fasadi!

e da, sad mi je palo na pamet - ako stanujes u nekom 'elitnijem' kraju, postoji sansa da ne sme da se vrsi nikakva intervencija na ulicnoj fasadi, a na dvorisnoj uglavnom sme.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

za ostakljivanje tj. zatvaranje balkona ili lođe ti treba dozvola, čak mislim da i lokacijska i građevinska.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

LR-- velika je šteta što mi nismo susjede općenito. Da smo susjede, možda mi ni ne bi falilo svjetlosti.

LD-- uvijek si dolazila kod nas u rano, rano jutro kad je jedino i moglo biti svjetlosti i sjedile smo na rubu sobe gdje je ima. Ma nije to turbo strašno, ali evo, palo mi je na pamet pa rekoh da vidim da li se to uopće može....

anki--javim ti se kad skupim hrabrosti!

kli-kli.. ma živim u Velikoj Gorici... znači ipak, nije to zg.... i svašta su susjedi već radili.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

mene je ipak pogodilo ovo da ti curi fasadni zid...
    norman foster je, cini mi se, napravio jedan soliter koji ima sistem ogledala pomocu kojih se sunceva svetlost distribuira po celoj zgradi...
    oduvek sam mislila kako ne bi bilo lose napraviti mali sistem i za "socijalno" stanovanje...

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Eh, nisam mogla da skapiram sta znaci Vg. Ja mislila neki kraj u Zg.
    Ali svejedno, svaki grad ima generalni plan, a evo vidis da i anki kaze da je zastakljivanje legalno.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj kli_kli prvotno napisa
    norman foster je, cini mi se, napravio jedan soliter koji ima sistem ogledala pomocu kojih se sunceva svetlost distribuira po celoj zgradi...
    oduvek sam mislila kako ne bi bilo lose napraviti mali sistem i za "socijalno" stanovanje...
    hm, ne mogu to nazvati sistemom jerbo se radi tek o jednom ogledalu: da 'ubacim' svjetla u hodnik stavila sam ga na stratesko mjesto gdje svjetlost kuhinjskog prozora pada direkt na njega... ali time mu funkcija provjere te popravaka vanjske fasade moje malenkosti gotovo pada u vodu jer mi svjetlost dok se gledam dolazi s ledja...

emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kod nas u zgradi ima cca 70 stanova i ljudi su svaštaaa radili. Primjera radi:
    1. jednosobne stanove mađioničarski pretvarali u trosobne :shock:
    2. zatvarali djelove na zajedničkom stubištu i pretvarali ih u vlastite stambene površine
    3. nadograđivali terase :shock: :shock:
    4. bušili i dodatne prozore

da napomenem, ne živimo na divljem zapadu nego Malešnici, navrati da pokupiš ideje

Ja nikoga ne planiram prijavit, nek se ljudi vesele dok ne rade meni nauštrb! ( Osim možda jedne babe koja u stanu od 40 m2 drži zoološki vrt . Živi u prizemlju a meni se do 3 kata širi neopisivi vonj tako da ljeti imam zatvorene prozore. Al šta ja mogu, kad se ne bune oni koji žive iznad nje na 1 i 2, šta ću ja jadna potići na 3. katu).

Zaključak: Promjeni stan, kao i ja, ja da pobjegnem od smrada a ti da dobiješ više svjetlosti

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

samo ne diraj u zahod

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

izbuši male rupice, i stavi nekakve staklene ciglice naravnomjerno raspoređene (nemam pojma kaj pričam)
    Ako imaš kakav otovr za onja ventilatorić kako zna biti, stavi umjseto njega staklo. Pa ne mora biti baš prozor.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

e šta sam u sekundi natukla grešaka

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ako imaš dobroosvijetljene prostorije na suprotnoj strani zgrade, možda bi iz njih mogla dovesti svjetlost pomoću onih optičkih cijevi koje se koriste za dovesti svjetlost s krova ako iznad prostorije imaš tavan, samo što bi tebi te cijevi išle horizontalno. Samo ne znam koliki su im promjeri i da li bi stale ispod stropa. Imam negdje prospekt, ne mogu ništa pronaći na netu. Mislim da ih prodaje firma Velox, ali na njihovoj stranici nema ništa o tome :? Možda netko drugi nađe link na te cijevi prije nego što ja nađem prospekt.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma anita, pa ne napadamo te, bas mi je zao sto se se takvom osjetila

samo smo na ovo posebno osjetljive, jer nam je struka

zamisli reci mo da si svatko probusi prozor na mjestu na kojem mu pase, svatko stavi drugaciju roletnu i druge boje, netko nadoda malo zida, netko doda balkon, sagradi se kat vise i sl - na sto bi zgrada licila?

kuzis, zamisli da netko na tvoju skladbu, nadoda par nota - jer mu tako pase?

samo sto su nasa djela vise uporabne kategorije, pa je stav prema njima drugaciji ali nije da ne boli

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Na ovo zrinkino, koje tisuću puta potpisujem, samo mogu nadodati da se dobro trebaju oči otvoriti kada se stan kupuje.
    TADA se treba razgovarati s arhitektom i vidjeti može li se kasnije stan bolje prilagoditi potrebama obitelji.

Anita, možda stan i jeste loše isprojektiran, ali...
    Niti je tebe (ili bilo koga) netko puškom tjerao da ga kupiš, niti je arhitekt uvijek onaj koji određuje pravila.

Postoje stanovi u kojima se u 58 kvadrata naprave sasvim solidne tri sobe, kuhinja, blagovaonica i kupaonica, a postoje i oni od 90 u kojima ne možeš ama baš ništa.

Ako je susjed iznad tebe intervenirao bez dopuštenja, prijavi ga: ne može on sebi popravljati kvalitetu življenja nauštrb ostalih stanara.

Ako je tebi više stalo do dobrosusjedskih odnosa nego do svjetlosti u vlastitom stanu, onda prihvati situaciju.

Struka je rekla svoje, a ti, ako hoćeš napravi po svome.
    Ne boj se, ja te neću prijaviti, ne znam gdje stanuješ

Ali, ne zaboravi da ima puno onih koji bi te osudili što dijete nosiš u marami.
    Princip je isti, sve su ostalo nijanse...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

i ja sam u biti protiv mijenjanja fasade kako se kome svidi, osim ako je tako sitno da je neprimjetno
    Naš bivši stanodavac je da bi uštedio koju stotinu/tisuću kuna, kupio prozore uže i kraće od onih koje je izvadio, pa si zamislite kako to izgleda s vanjske strane, jedva sam ih natjerala da to požbukaju i stave farbe u tu žbuku barem okvirne boje, da marem malo izgleda bolje ...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Anita, pišeš da ste zatvorili balkon u pvc, možda je tu problem svjetlosti

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    zamisli reci mo da si svatko probusi prozor na mjestu na kojem mu pase, svatko stavi drugaciju roletnu i druge boje, netko nadoda malo zida, netko doda balkon, sagradi se kat vise i sl - na sto bi zgrada licila?
    i
    pa zato i treba otići kod projektanta/ice,
    možda nije emotivno vezan/a za zgradu
    mislim da bi on/ona našli prikladan oblik i tip prozora koji bi se uklopio u fasadu

eto ja sam napokon odahnula i više ne strepim kad prolazim pokraj gradilišta zgrade koju sam projektirala u strahu hoće li se pridržavati nacrta, jer zgrada mora biti po dozvoli ili nema etažiranja

nije neizvedivo ali je naporno, ajme majko
    mi smo imali slučaj prenamjene tavana u sobu u višestambenoj sa suglasnostima svih susjeda i onda je sve palo u vodu jer zgrada (88') nije ucrtana u katastar niti je njena parcela formirana

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    pa zato i treba otići kod projektanta/ice,
    možda nije emotivno vezan/a za zgradu
    mislim da bi on/ona našli prikladan oblik i tip prozora koji bi se uklopio u fasadu
    Baš volim ljude u struci kojima ništa nije nemoguće.

Vjerujem da se nađe rješenje za sve. Ako ipak ne, nema razloga ne prijeći sve legalne puteve?
    Pitanje je samo, Anita, hoće li ti pozliti od krajnje cifre? Kompresor, popravak fasade, dozvole, skela, radnici... i opet te netko može tužiti da mu je komad cigle otkrhnuo list olijandera na balkonu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Je li kažnjivo (i zašto nitko po tom pitanju ništa ne radi) zatvaranje balkona?

Npr. neki dan prolazim po novim Vrbanima. Prekrasne zgrade, prekrasni balkoni, ali na nekoliko njih već su novi vlasnici stavili bijele PVC prozore i zatvorili balkone? Ili na jednoj zgradi je vlasnik stana zazidao bočnu stranu balkona, s vanjske strane se vidi cigla jer njemu ne smeta što s vanjske strane nije ožbukano i obojano ....

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •