Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: prehrana 6-mjesečne bebe - help

Datum pristupanja
    May 2006

Početno prehrana 6-mjesečne bebe - help

pozdrav!
    Mama je počela raditi, pa smo prešli na adaptirano. Našli smo brdo recepata za kašice, ali nigdje nismo našli podatak koliko puta na dan ih treba davati. Da li nam ko može dati savjet koliko puta na dan dati kašicu, i u kojim količinama? Mislim, primjer dnevnih obroka, iskustva i tako to. Da li jedan dan davati voćnu, a drugi povrtnu? Ili i jednu i drugu isti dan. Inače curica je do sad bila na majčinom mlijeku + jedan obrok adaptiranog, i sad ima 6 mjeseci, devet kila i 69 cm. Nekako nam se čini malčice prebucmastom, iako pedijatrica kaže da je to OK.
    Help?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

pa u početku je dovoljno ponuditi jednom dnevno papicu i to 2,3 žličice, čisto da proba......svakim danom povečavati broj žličica......a namirnice uvoditi jednu po jednu u razmaku od najmanje 3-4 dana, radi moguće alergije na neku namirnicu.....

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

skroz si ukinula dojenje?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Mamita prvotno napisa
    skroz si ukinula dojenje?
    da

nely avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Uvodiš jednu po jednu namirnicu u razmaku od par dana da se može vidjeti moguća alergija na istu.Sigurno si već negdje pročitala ili imaš tablicu dohrane gdje ti piše u koje vrijeme tj. dob djeteta možeš uvoditi koju hranu,ovisno sa čim želiš početi.Žitarice,voće ili povrće.Mi smo prije mjesec dana ,kad je moja curka imala 5,5 mj,počeli sa rižinim pahuljicama koje se razmute u adaptiranom ml. i bebe ih lako prihvaćaju jer su neutralnog okusa.Zatim mrkvicu,pa palentu sa kojom se još mučimo.Voće planiramo malo kasnije da nebi bilo problema sa prihvaćanjem povrća,zbog ukusnijeg okusa voća.To su mi savjetovale iskusnije mame.Kreneš po par žličica i svakim danom povećavaš taj obrok,dok ga skroz ne prihvati.To ti je dugotrajan proces dok skroz jedan mliječni ne zamijenite sa "krutim"(kašicom).Onda otprilike jedno vrijeme budete ne tom jednom obroku pa lagano uvodite drugi,itd.Bebe trebaju imati oko 5 obroka.I još dosta važno..do godine dana,u danu moraju piti minimalno 500 ml mlijeka!Sretno,i pitaj ak ti još šta nije jasno!Prošvrljaj malo po dohrani,već se dosta pisalo o tome pa pokupi još neke informacije.

eva

Početno prehrana 6-mjesečne bebe - help

Kod nas je situacija iz jedne žličice dnevno - prvi dan - prešla na 150ml odmah sutra Valjda je dečko bio gladan.
    Pazim da ga dohranjujem tipa 2 sata nakon sisanja i sat - dva nakon dohrane se opet sisamo.
    Mi smo počeli sa žitaricama (kupili smo Milupinu rižu) - tjedan dana.
    Onda smo uveli mrkvu i u popodnevnu rižu smo umutili i skuhanu pa zdrepanu mrkvu - tjedan dana.
    Onda smo uveli i jabuku, pa smo ujutro jeli smiksanu jabuku + rižu, a popodne smiksanu mrkvu + rižu - tjedan dana.
    U međuvremenu nam je stolica postala kamen, Petar je kakao i plakao, pa sam skužila da su sve uvedene namirnice iz zatvarajuće vrste pa smo brzinski uveli kukuruz od Podravke (iz kolekcije Lino proizvoda) pa jedemo kombinaciju svega uvedenog...
    Iduće definitivno uvodimo krušku, da izreguliramo probavu....
    Uz to pokušavamo uvesti puuuuuno vode, zbog navedene tvrde stolice.
    Još uvijek imamo 4 - 5 mliječnih obroka, kako koji dan...

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Mi ćemo još dosta čekati na nadohranu ali ja se već polako informiram, pa me zanima:

Počinje li dijete piti vodu čim se krene s nadohranom?

U brošuri "Okus ljubavi" piše da se u 6. mjesecu daju: kukuruzna krupica, riža, kruške, jabuke, mrkva, koraba, špinat, tikvice, blitva. Ako se svaka namirnica kako se preporuča daje po 1 tjedan, znači li to da u 1. mjesecu dohrane dijete može probati samo 4 namirnice? I kako onda sljedeći mjesec? (Ako me kužite puno je više namirnica u svakom mjesecu nego što je tjedana)

Je li bolje da druga namirnica bude iste vrste kao prva (npr. kruška iza jabuke) ili da se jedno iza drugog uvodi voće, povrće, žitarice (ne nužno tim redom)

nely avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Lima,nije potrebno isprobavati svaku namirnicu tjedan dana,dovoljno je i 3-4..a dozvoljeni broj namirnica u nekom mjesecu ni ne moraš isprobati da bi prešla na one u slijedećem,ako uđete u njega po starosti.Znači,kreneš sa dohranom i papate prvi mjesec npr.mrkvu,rižu,kukuruz,jabuku i krušku,a a blitvu,špinat,tikvice idr. niste,a ušli ste već u slijedeći mjesec pa možete uzimati namirnice šta se nude i u slijedećem.Na blitvu i tikvice se vratite kad im je sezona.Ovo ti je samo primjer!A šta se tiče vrste namirnica..ne moraš prvo sve voće,pa povrće (ovisno s čim krećeš),već jednu namirnicu iz jedne grupe (ili dvije) pa slijedeću iz slijedeće pa ih kombiniraš u obroku.Npr. uvedeš rižu prvu,zatim mrkvu pa ih kasnije spojiš u jedan obrok.Kad bebe krenu sa dohranom mislim da moraju piti vodu,ja svojoj N dapače i često nudim iza obroka.Sretno!

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

vidis ni ja nisam uopce razmisljala o vodi. znaci od 6 mj. treba i vodu davat makar i dalje cica :?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ne moram, znaci, da svako povrce uvodim posebno po nekoliko dana? Na primer,ako proba sargarepu i krompir, moze li odmah da pojede celu kasicu od tikvica? iLI NE? :?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

radi po instinktu i promatarj bebu, ona najbolje zna kolko joj treba, tak ću barem ja a imaš i dosta tema na dohrani pa malo proućavaj iskustva mamica ko ja.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

mene zanima jel bebe koje su na adaptiranom moraju početi sa dohranom već oko 4mj života ili isto kao i dojene bebe nakon 6 mj

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Isto sam i ja davno pitala. preporuka je da se čeka 6mj iako je beba na adapt. Mene je pedi iznapadala s Dokievih 5mj što ništa nejede

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Pozdrav,
    možda ti može pomoći moje iskustvo jer sam se i ja vratila na posao kada je L. napunio 6 mjeseci. Jedino što ja još uvijek dojim. Ja sam uvela dohranu s napunjenih 5 mjeseci, u dogovoru s pedijatricom. Trebala su nam tri tjedna da zamjenimo jedan mliječni obrok s voćnim. Za uvođenje drugog obroka, povrtnog, trebao nam je samo jedan tjedan. Namirnice sam uvodila prema tablici dohrane, s tim da sam namirnice "od 6.mjeseca" kombinirala dva mjeseca, a tek s napunjenih 7 mjeseci krenula na drugu grupu. Kod nas je početak izgledao ovako:
    7:00 dojenje
    10:00 voćna kašica
    12:30 povrtna kašica
    16:15 dojenje
    19:00 dojenje
    21:30 dojenje
    2:00 dojenje
    Međutim, nakon mjesec dana dojenje nije više bilo toliko izdašno, tako da smo uveli mliječne kašice na adptiranom. Sada još dojim 3x, a ostalo je dohrana. Malo su me brinula tri "konkretna2 obroka 7 mjesečne bebe, ali pedijatrica je rekla da je i to ok.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj claudy prvotno napisa
    vidis ni ja nisam uopce razmisljala o vodi. znaci od 6 mj. treba i vodu davat makar i dalje cica :?
    Eh, da! I ja sam zaboravila vodu u početku, zbog dojenja, ali sam je počela nuditi nakon mjesec dana, i to nakon svakog obroka. Kasnije sam je ponudila svaki puta kada sam se sjetila.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj BellaB prvotno napisa
    Međutim, nakon mjesec dana dojenje nije više bilo toliko izdašno, tako da smo uveli mliječne kašice na adptiranom. Sada još dojim 3x, a ostalo je dohrana. Malo su me brinula tri "konkretna2 obroka 7 mjesečne bebe, ali pedijatrica je rekla da je i to ok.
    kako si skuzila da ti se smanjila kolicina mlijeka? ja i dalje dojim na zahtjev (mom sinu je 10 mjeseci), ali on jede i druge stvari i ne znam... pretpostavljam da mlijeka ima onoliko koliko mu treba. hocu reci, on diktira koliko mu treba svojim podojima. kako to da je kod tebe bilo drugacije, da se prvo smanjila kolicina mlijeka pa da si onda morala uvesti dodatno...?

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Pretpostavljam da je povratak na posao imao dodatan utjecaj na smanjenje količine mlijeka. Neki tijek je išao od "probijanja" mlijeka preko jastučića do "praznih" grudi kada dođem s posla. Ja sam prvo mislila da malecki uspije "dobiti" tih nekih 500ml dnevno, ali na prvom vaganju, dakle između 6-7 mjeseca dobio je 280g. Znam da je to u granicama normalnog dobivanja na težini poslije 6 mjeseci, međutim, ja sam se odlučila za međuobrok na adaptiranom kako bi ostala neka "količina" za večernje dojenje i kako maleni ne ne bio polugladan. Zapravo, sretna sam što uopće još dojim, kako se sve to nabrzinu promijenilo.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

e vidis, meni su grudi stalno naizgled prazne pa mi to ne moze biti indikator. ali prirast nam je za tri mjeseca (od punih 6 do punih 9) bio cini mi se 950 g. pedijatrica kaze da je to fino. i meni se mlijeko stvara kako beba doji, ako izbacim jedan podoj u neko doba dana, onda mi se grudi tome prilagode nakon par dana... nema govora o tome da na taj nacin "sacuvam" neko mlijeko za poslije, kako ti kazes. ne znam, mozda sam sve krivo shvatila.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Danka_ prvotno napisa
    e vidis, meni su grudi stalno naizgled prazne pa mi to ne moze biti indikator...
    Nije niti meni bio indikator, ali izgleda da malenom jest. On je i skratio te poslijepodnevne podoje, plakao za 20-ak minuta pa sam pretpostavila da mu dojenje nije više obrok. Nakon uvođenja "večere", bio je zadovoljniji.
    Ali, da se vratim na topic i dopunim odgovor za Veky. Mene je također mučila količina nemliječnog obroka pa mi je pedijatrica dala neke okvirne grame za mjesece: 4-6 mjeseci beba ima kapacitet stomačića za 80-120g, od 6-8 mjeseci 120 - 180g, a od 8-12 mjeseci 180 - 220g. Međutim, uvijek je dodala da treba promatrati bebu i ponuditi joj onoliko koliko ona prihvati, odnosno ne se strogo držati brojeva.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •