m. je uvijek bila dosta drustveno dijete, voljela je drugu djecu, brzo "uletavala" medju njih i brzo se sprijateljivala cak i sa odraslima.
upravo zbog toga smo je nedavno dali u vrtic, no da li tada ili nesto prije toga, ili zbog dolaska brace ili zbog toga sto smo mi oko poroda bili zaokupljeni drugim stvarima pa je mozda previse vremena provodila s bakom, ali situacija kao da se potpuno preokrenula.
isla je u vrtic mjesec dana, sve je islo dosta dobro. a onda odjednom kad je izgustirala sve igracke, kao da joj se vise nije svidjelo i pocela je dramiti na svaku promjenu. nece van, nece u dvoranu za tjelesni, ne druzi se s drugom djecom.
teta mi je u razgovoru nekoliko puta rekla da je ona bas individualac. pa mi je sad to malo cudno, i pitam se da li se za tako malo dijete uopce moze tako nesto reci. jos mi je teta rekla da se igra iskljucivo sama, a druga teta da je ona naprosto izrazita senzibilka i da je normalno da ce adaptacija zbog toga biti teza. mislim, rekle su one da je sve to kao normalno ali iz razgovora je bilo i jasno da se radi o necemu neuobicajenom. osim toga posto mi je vrtic preko puta cesto prodjem pored njega i kad god pogledam kroz prozor m. se zaista igra sama. kad je pitam doma, ne spominje niti jedno dijete, nije zapamtila ni jedno ime. a kad ujutro dodjemo u vrtic vidim da je simpaticna drugoj djeci, dodju je pozdraviti, nekad je i poljube.
nekako sam zabrinuta...da li je to samo faza? mozda joj ne odgovara grupa? mozda je to pocetak nekog asocijalnog ponasanja (izazvanog tko zna cime?) da li da posjetimo psihologa? imate li slicnih iskustava? mozda ima na forumu netko strucan da procjeni sto je najbolje napraviti?