Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: febrilne konvulzije

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno febrilne konvulzije

Pozdrav svim mamama i tatama koji su sa svojim andjelima imali iskustvo febrilnih konvulzije.Ja sam jos uvek u soku.I pored datog febriceta temperatura nam nije spadala a sin nam je zaspao jer mu je bilo vreme spavanja.I suprug je imao fras kao beba,zato smo imali diazepam koji smo mu odmah stavili u guzu cim je napad poceo.Ali videti ga onakvog jos kad je poceo da plavi...necu sebi nikad oprostiti sto nisam odmah reagovala sa brufenom...

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Volela bih cuti druge mame....i njihova gorka iskustva....u principu znam sve o tome,jer sam apsolvent medicine ali bas zbog toga izjedam samu sebe da sam mogla spreciti napad....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pozdrav,
    imas na forumu puno iskustava o tome, upisi u pretraznik "konvulzije". Mi smo ih u zadnja 2 mjeseca imali dvaput (prije toga nikad) s Lanom. Uzas... Kod mene je prvi puta bila slična situacija kao kod tebe, Lana je bila u polusnu, izmjerila sam joj visoku temperaturu i dala čepić - i onda je počelo... Ja nisam imala klizmu tada, ali sam konvulzije odmah prepoznala i zvala hitnu. Uglavnom, sama sam sebe krivila kako ju nisam isla tusirati kad sam joj dala cepic , zasto ju nisam razgolitila itd.

Neuropedijatrica u bolnici mi je rekla da ako dijete ima konvulzije neka sebe ne krivimo za to, a ako ih ne dobije - neka si također ne pripisujemo zasluge.

U to sam se uvjerila kada ih je dobila drugi puta: dakle, MM i ja smo radili apsolutno SVE sto smo mogli - snizavali temperaturu svim mogucim sredstvima, tusirali, zamatali, odmatali, pokrivali otkrivali, kupali itd. Ali temperatura je jednostavno isla gore preko 40 kao da je se sve to ne tice. Dobila je napad tada u kadi, ali smo odmah dali klizmu i u trenu je prestalo, tako da su mi rekli da se to ne broji kao napad. Ali ja sam tada svejedno izgubila 10 godina života.

Sad smo imali vodene kozice i prica oko vrtoglavo visoke temperature preko 40 se ponovila, opet sam imala de ja vu, opet smo koristili sva moguca sredstva ali nista nije pomagalo, samo je u jednom trenutku ta temperatura ipak stala rasti. Po meni, bili smo na stotinku sekunde od konvulzija, ali ipak je sve stalo i krenulo na bolje. Je li zbog nas ili je njeno tijelo (i duh) tako odlucilo - ne znam.

U svakom slucaju, htjela sam ti reci da se na nasem primjeru vidi da si nemate sto predbacivati.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, zaboravila sam reći da ti nama ni lupocet ni brufen uopće nisu djelovali. Brufen pogotovo, iako je jači...

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Duda
    hvala puno na odgovoru,
    mnogo mi znaci kada razgovaram sa ljudima koji su kroz to prosli...samo oni mogu razumeti i mene...
    a iskustva mogu biti od dragocene vaznosti.
    Mi smo Nikoli dali febricet a onda je on zaspao,i u snu je temperatura gurala.Nisam smela da se pomerim od njega....ali nisam ni preduzela nista....kada se probudio planirala sam da ga malo istrljamo alkoholom i da mu damo brufen.Sacekala sam da se razbudi i poslala supruga u apoteku.U momentu dok on ulazi u kucu sa brufenom moj decacic dobija napad, ukocio je pogled i nije reagovao na pozive.Ne moram ti reci koliko sam bila prestravljena.Odmah sam mu stavila diazepam u guzu ali i i tu sam napravila gresku jer sam ga stavila na ledja a ne u bocni polozaj.E onda je poplavio...to mi je bilo strasno....dok smo stigli do kola on je vec poceo dolaziti sebi,znaci posle 3-5 min.
    Ali diazepam nije prekinuo napad,mislim da je prestao sam po sebi.

E da, vasa Lanica je starija od nas samo jedan dan.Nikola je rodjen 14.4.2005.
    Koliko ml ste joj davali brufena? Nama je 7ml u bolnici lepo skidalo temperaturu,a 14 kg je tezak Nikola.
    Nadam se da vam se vise nikada nece ponoviti ni visoka temperatura a kamoli napad...ali stalna briga i napetost vam ne gine..kao i svima nama koji smo to prosli.
    Veliki pozdrav...javite se

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj nadjaspa prvotno napisa
    Odmah sam mu stavila diazepam u guzu ali i i tu sam napravila gresku jer sam ga stavila na ledja a ne u bocni polozaj.E onda je poplavio...to mi je bilo strasno....dok smo stigli do kola on je vec poceo dolaziti sebi,znaci posle 3-5 min.
    Ali diazepam nije prekinuo napad,mislim da je prestao sam po sebi.
    Jesi li sigurna da je poplavio baš od položaja na leđima? Prema mojem iskustvu kada je dobila 1. puta konvulzije, Lana je poplavila od napadaja (tj. usta plava, koža siva, brrrr). Možda je i tvoj Nikola poplavio od napadaja a ne od položaja? Jer kada smo kod 2. napadaja dali odmah diazepam dali smo ga najnormalnije u ležećem položaju i nije bilo problema. Inače, rekli su mi da klizma počinje djelovati tako za 3-5min kako je i bilo kod tebe, mi smo se iznenadili kako je kod Lane djelovala u trenu. To je vjerojatno bilo zato što napad zapravo nije ni počeo.

E da, vasa Lanica je starija od nas samo jedan dan.Nikola je rodjen 14.4.2005.
    O sad kad krenu rodjendani...

Koliko ml ste joj davali brufena?
    Ona ima 12.5 kg i davali smo 5 ml, tako još od bolnice. Ali kod nje je problem što ona totalno odbija lijekove uzimati oralno, savija se, odmiče se, zatvara usta, pljuje, vrišti... tako da nikad ne znamo koliko je zapravo progutala.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Duda,
    ne, sigurno nije poplavio zbog polozaja.Poplavio je zbog napada(a zaista je bilo jezivo),ali smo pogresili sto ga nismo stavili na bok zbog disanja.Cak ga nisam trebala ni pomerati,mi smo ga odmah zgrabili i poletili u bolnicu,ali sam bila uplasena da mu nije otezano disanje.

Duda:
    Inače, rekli su mi da klizma počinje djelovati tako za 3-5min kako je i bilo kod tebe, mi smo se iznenadili kako je kod Lane djelovala u trenu. To je vjerojatno bilo zato što napad zapravo nije ni počeo

Da,sigurno ste se provuli bez napada zbog diazepama kako su nama na faksu pricali diazepam se daje da se spreci napad, da se skrati (kod onih koji traju dugo,preko 15 minuta),i treci razlog da se smire roditelji.Mada naglasavaju da ga ne treba davati preventivno vec kada napad pocne ja smatram da tu procenu treba da naprave roditelji.

Duda:
    Ona ima 12.5 kg i davali smo 5 ml, tako još od bolnice. Ali kod nje je problem što ona totalno odbija lijekove uzimati oralno, savija se, odmiče se, zatvara usta, pljuje, vrišti... tako da nikad ne znamo koliko je zapravo progutala.

Pretpostavljam da ste probali sa spricem,u dzep izmedju obraza i zubica.ja malo sipam pa mu stisnem vilicu i blago podignem,podviknem da proguta pa ponovim postupak.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

I pored sturih odgovora, ( svaka cast Dudi !!!!) vidim da posecenost ovog posta nije losa.
    E pa ljudi...nije sto smo doziveli iskustvo febrilnih konvulzija , Duda i ostali koji su to prosli ce razumeti o cemu pricam, nego sto sam ja u nenormalnom strahu.Shvatis koliko je tanka linija, koliko postoji opasnosti za tvoje dete....sad sam Bogu zahvalna sto je sve proslo OK ali je u meni nemir, strah da mu se nesto ne desi, nije u pitanju samo strah od istog napada mada nam to ne gine u vreme temperature,a i sada mu obavezno pipnem glavicu, vec strah od svega...nerado se odvajam od njega,itd..pretpostavljam da je ovakvo moje stanje normalno jer je jos sve sveze tek je proslo nedelju dana, vreme ce sigurno uraditi svoje....Odsutna sam, ne razgovara mi se sa ljudima samo visim na netu, treba da nastavim da ucim a ne znam gde da nadjem snagu.
    Upravo sam zato na forumu...ajde cure aktivirajte se....svaka sugestija ce mi dobro doci..

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

I pored sturih odgovora, ( svaka cast Dudi !!!!) vidim da posecenost ovog posta nije losa.
    E pa ljudi...nije sto smo doziveli iskustvo febrilnih konvulzija , Duda i ostali koji su to prosli ce razumeti o cemu pricam, nego sto sam ja u nenormalnom strahu.Shvatis koliko je tanka linija, koliko postoji opasnosti za tvoje dete....sad sam Bogu zahvalna sto je sve proslo OK ali je u meni nemir, strah da mu se nesto ne desi, nije u pitanju samo strah od istog napada mada nam to ne gine u vreme temperature,a i sada mu obavezno pipnem glavicu, vec strah od svega...nerado se odvajam od njega,itd..pretpostavljam da je ovakvo moje stanje normalno jer je jos sve sveze tek je proslo nedelju dana, vreme ce sigurno uraditi svoje....Odsutna sam, ne razgovara mi se sa ljudima samo visim na netu, treba da nastavim da ucim a ne znam gde da nadjem snagu.
    Upravo sam zato na forumu...ajde cure aktivirajte se....svaka sugestija ce mi dobro doci..

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Nadjaspa i ostale zene, potpuno vas razumijem.
    Ja od moje mame slušam najmanje 15 godina o febrilnim konvulzijama jer sam ih imala ja (pomodrila, okrenula očima i nestala, a najbliži doktor 30 minuta vožnje daleko - moja mama kaže da ne zna kako je to preživjela), pa poslije moja nećakinja. Ako smo o ičemu razgovarale kad smo spominjale djecu, onda su to uvijek bile febrilne konvulzije i upozorenja vezana za njih. A od kad sam i ja postala mama, o tome se svaki dan govori. Moja L. je nakon 7 dana vrtića, dakle kad je imala godinu dana, uhvatila neku virozu i zafibrala na 41. Kako sam bila pripremljena, nisam ni pokušava to snižavati sa Lupocetima i sl. (kako dr. kažu), nego odmah po tuš i to skoro pa hladni, i uz to 1/3 voltaren čepića. Makon tuširanja zamotavala sam je u hladni lancun. Ona se tresla, što od fibre što od hladnoće, plakala jer nije shvaćala što radimo usred noći. Spavali nismo uopće, sat sam navijala svakih 15 min. da slućajno ne zaspem, i stavljala joj toplomjer. To je trajalo 3 dana, i ponovilo se još 3-4 puta do 2. godine života. Prave konvulzije nije imala, i to je pravo čudo. U tim najgorim trenucima, nastojala sam s njom razgovarati, pjevati, zabavljati je jer mi se činilo da će uskoro "nestati" - odlutati. Kad bi napokon tuširanje i volteran počeli djelovat, bila je opet ona stara L. Ko da ništa nije bilo.
    Eto, hvala Bogu, nisam prošla ono najgore, ali javila sam se da vam kažem da vas potpuno razumijem. Vaš strah je opravdan i normalan. I u meni je on još uvijek prisutan. Pogotovo sada kad sam se počela pripremati za drugo dijete. Stvarno se bojim konvulzija. svima.

lulleica

Početno

Ovo strasno zvuci, zao mi je svih koji su to prosli sa svojom djecom, ne mogu zamisliti kakav strah je prolazio vasim kostima.
    MOja djeca nikad nisu umala konvulzije ali stariji sin je znao imat 40 temperaturu, i skidali smo ju cepicom, sirupom i tusiranjem.
    Molim vas mame koje imate iskustva sa time, da mi kazete sto bih trebala imati u kucnoj apoteci u slucaju da nam se konvulzije dogode, i kako to treba primijeniti.
    Hvala

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne bi ja ništa unaprijed imala doma, kada se konvulzija prvi puta javi s djetetom treba odma na hitnu a onda će oni sve objasniti.

nadjaspa, normalno je da si sada prestrašena i da reagiraš na svaki djetetov dah, meni su bile prestrašne prva i druga temp. nakon konvulzije, kasnije čovjek nauči pratiti dijete i prepoznavati opasne situacije.

Ono što mi se čini važno reći je i to da ne treba pretjerivati sa ovim jačim skidačima temp. (brufen, voltaren) jer je opasna svaka nagla promjena temp. (brzi rast i brzi pad temp, a ne visoka temp. sama po sebi). Nama se desilo da je B dobio konvulziju sa dvije i pol godine, u sit. kada je prvi puta dobio voltaren, zato jer smo temp. prenaglo spustili. Kasnije se pokazalo da to što je B dobio je bio pravi mali EPI napad koji bi se možda prvi puta pojavio oko sedme godine, ali se pojavio tada jer smo mozak reagirao na prenaglo skidanje temp.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Jako sam zahvalna svima koji mi pruzaju podrsku.Zaista od sveg srca NE ZELIM ni jednom roditelju da kroz to prodje.

Lori,
    samo obazrivo da se ne skine naglo temp.Mene je strah jer par minuta nakon tusiranje je Nikola dobio fras...sta se zapravo desilo ne znam.Verovatno nema veze sa tim.
    KAzu da je problem sa febrilnim kod naglog skoka i naglog pada, zato je najbolje odrzavati nizom temp. ne dozvoliti da predje 38.
    Nikola je imao sa dva meseca temp.do 39 i to celu noc, onda dva puta nesto bezveze nakon vakcine...i sad ovo kad ja prakticno i ne znam kolika je bila.Svekrva mi kaze da je u tom uzrastu i moj suprug imao, i da je posle isto znala temp.ici i preko 39 ali se hvala Bogu nikad nije ponovio fras.

Lulleca,
    kazu da je rizican period od 12 mes do 5 god ali koliko sam ja "pokupila" po forumima skoro sva deca su imala u drugoj godini zivota.
    Mi sada u kucnoj apoteci imamo pored febriceta,na koji nismo reagovali, Brufen , diazepam, volteran cepice.
    Naravno vise necu bezati no od prirodnog nacina skidanja temperture, osim alkohola jako dobro skida krompir, jeste li culi za to?Znam to po sebi jer sam pre par godina imala visoku temp. i nisu lekovi skidali, vec mi je pomogao krompir a to Nikoli nisam ni probala jer sam znala da nece dozvoliti da mu to stoji na nozicama...sada bih mu na silu drzala samo da mogu vratiti vreme unazad.

I jos jedan oprez, nama se sve to, i pojava temp. i njen rast i spavanje i fras odigralo u par sati.Nije da smo se borili po ceo dan sa visokom i da nismo mogli skinuti.Jednostavno nas je sve to iznenadilo.

Nadam se da sam ja bar jednoj mami pomogla...jos jednom cure hvala vam na podrsci !!!

nadica_b avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u svoj literaturi vele da same konvulzije objektivno nisu tako strašne kao što okolini izgledaju, pogotovo ako se ima u pripremi klizma.
    Najstrašniji je onaj osjećaj nemoći i ogroman strah.
    Neuropedijatar s Goljaka nam je održala krasno predavanje o epilepsiji i ona veli da epilepsija ima strašan negativan predznak,a da ona nije u stvari ništa strašnije od drugih bolesti - treba ju kontrolirati i znati pravila ponašanja u kriznim situacijama.
    Ja sam se ove jeseni uplašila kako će moj mali reagirati na rođendan u McDonaldsu gdje je bilo jako bučno, mračno i disko kugla je bljeskala - srećom nije se ništa desilo, iako sam sama sebi predbacivala što nisam ponijela klizmu sa sobom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nadica, da li je riječ o epilepsiji ili febrilnima? Treba biti oprezan kod tih blijeskova ali na samom EEG-u se vidi je li dijete foto osjetljivo. Ono što sam htjela reći je da ne treba pretjerivati u želji da zaštitimo dijete od mogućih napada i na taj način ga sprečavati da uživa u svakodnevnim aktivnostima.

nadjaspa, bode me jako ovaj alkohol. Vjerojatno on dobro snižava temp. ali može imati i višestruke štete za dijete (alkoholne pare, suši kožu itd.), kod nas ga danas više nitko ne preporučava za snižavanje temperature, posebice djeci.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Bubice, da, nisam ni ja za alkohol, i nigde u literaturi se ne preporucuje.Mislila sam eventualno raskomotiti dete pa ga itrljati razblazenom rakijom,recimo.Cisto i jos jedna alternativa.Ja sam tusirala Nikolu ali izgleda bolja varijanta kao sto je Duda pominjala je kupanje u mlakoj vodi.Deca to vole a verovatno je i efekat odavanja toplote bolji.
    Pozdrav!!!!

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Bubice, da, nisam ni ja za alkohol, i nigde u literaturi se ne preporucuje.Mislila sam eventualno raskomotiti dete pa ga itrljati razblazenom rakijom,recimo.Cisto i jos jedna alternativa.Ja sam tusirala Nikolu ali izgleda bolja varijanta kao sto je Duda pominjala je kupanje u mlakoj vodi.Deca to vole a verovatno je i efekat odavanja toplote bolji.
    Pozdrav!!!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kupanje je sigurno efikasnije od tuširanja, i to bi dijete najmanje oko 10 min. trebalo biti u vodi a voda ne prehladna nego stupanj, dva manja od djetetove temperature.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

a što je klizma :? ?
    meni pada na pamet samo ona koja se dobije prije poroda, ali nekako imam osećaj da se ovdje ne radi o njoj ...

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Evo, do sada sam raspravljala sa suprugom o nacinima skidanja temperature.
    Postavljamo novo pitanje:
    kada kupate decu da li se koncentrisete vise na hladjenje glavice ili glavu ne kvasite uopste?
    MM je masinski inzenjer pa je "laicki" dosao do zakljucka da hladjenjem tela kupanjem dovodimo u opasnost glavu,da temperatura odlazi u glavu ukoliko se ona ne rashladjuje.
    Ok i ja sam za umivanje,rashladjivanje glavice ali bas kupanje?Sta mislite o tome?
    Miha,diazepam je pakovan u vidu tecnosti u tubicu koja se stavi u guzu i istisne,to je klizma.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

B bi sjedio u kadi, igrao se, ja sam mu lončićem zalijevala ramena, možeš malo i licu. Po noći mu sigurno ne bi zalijevala glavu, ima dužu kosu i to nikada ne bi osušili.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa
    B bi sjedio u kadi, igrao se, ja sam mu lončićem zalijevala ramena, možeš malo i licu. Po noći mu sigurno ne bi zalijevala glavu, ima dužu kosu i to nikada ne bi osušili.
    Potpisujem.

tratincica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

glavica se u temperaturi nikako ne smije hladiti...mlaka kupka ili tusiranje...

trazeci svoju staru temu nabasala sam i na ovu...ukratko, u petak smo se vratili iz bolnice..moj sin je 2 put imao feb.konvulzije. nakon eeg koji je granican neuropedijatar se odlucuje na terapiju fenobarbitonom u cilju sprecavanja novih napada...ja koja sam pocela radit prije mjesec dana napustam posao i izpisujem dijete iz vrtica...o strahu i panici necu dalje ni pricati..opet sad ima laganu temp. i nema sanse da spavam.

nismo reagirali diazepamom jer je ovaj put s njim bio moj muz koji se naravno skroz pogubio..bio je toliko priseban da upali sva 4 svjetla i vozi na hitnu istog trena

zelim naglasiti da su oba napada pocela naglo bez ikakvih naznaka temperature prije a mi smo stvarno panicari i stalno provjeravamo i pazimo na sve simptome...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •