Nila je dobila prvo obicno cjepivo (dakle, "sponzorirano" od strane HZZO-a) 20.10.2006. ACT-HIB. Tada jos nisam znala da postoje "kokteli" 5u1 ili 6u1...nitko me nije upoznao ni sa cim i pravo je cudo da sam tu gdje jesam i da stalno radim na informiranju o cjepivima....zao mi je sto to nisam radila za vrijeme trudnoce jer bih sigurno donosila druge odluke puno ranije...isla sam po sistemu pa sam, da omogucim sto bezbolnije cijepljenje slijedeca dva puta kupila cjepivo 5u1. Prema tome, Nila je zadnji puta cijepljena 8.2.2007. s 5u1 (koji pokriva DI-TE-PER, POLIO i ACT-HIB...
nakon tog cijepljenja razbolila se...mislim na laganu gripu i virozicu s laganom popratnom temperaturicom i zacepljenim nosicem...od tada se situacija nije puno promijenila...u plucima joj jos uvijek hropti i curi joj nosic i mokro kaslje...iako smo potrosili cijelu dozu Bisolex kapi i mazali Muccoplantom od dr. Theissa...
29.3. joj je bilo zakazano 4. cijepljenje i odvela sam je doktorici jer smo morali odbiti cjepivo posto jos nije ozdravila...doktorica me je docekala s pitanjem "Sto vam je opet???" Srce me je zabolilo jer znam da me nije nikada upozorila ni na sta...nije me cak ni informirala o bitnim i temeljnim informacijama o cjepivima pa sam tako, poput vecina zena, bila potpuno neosvjestena protiv cega zapravo cijepim svoje dijete...sto meni znaci POLIO i DI-TE-PER, HIB i sl????....zasto nas pedijatri ne upute u kratice cjepiva???? Obicno mi ne pitamo, oni ne govore i samo obavljaju svoj posao a mi pokoreno sutimo jer ne znamo...ne znamo nista (ne zelim generalizirati ali opcenito je ovakovo stanje)...
nakon sto sam doktorici rekla da nila jos nije ozdravila od proslog cijepljenja i da se bojim da je cjepivo u pitanju i diskretno sam je, uz svo duzno postovanje prema njezinoj struci, pitala sto ona misli o postupku cijepljenja jer sam naisla na sve veci broj zena koje se bore protiv tog....
doktorica je razrogacila oci i meni se zeludac okrenuo jer sam shvatila da sam od sada sama u cijeloj toj prici u cijelom ovom jeb....gradu!!!!
"Ne mogu vjerovati da tako razmisljate"-ona ce na to....ja sam joj pokusavala objasniti da ja tako ne razmisljam nego da samo pokusavam donijeti ispravnu odluku...ona me je grubo prekinula i rekla da bi voljela vidjeti zarazeno dijete nekom od rijetkih bolesti protiv koje se danas provodi cijpljenje i ludu majku koja je to dozvolila (dozvolila da se dijete ne cijepi...)...rekla je kako su se sve bolesti iskorijenile upravo cijepljenjem i grubim osornim glasom je rekla da ona meni moze dati formular u koji moram potpisati da necu cijepiti svoje dijete....
tu je bio kraj cijeloj prici...i bila sam zalosna sto ne mogu debatirati s jednom vrsnom (kazu da je najbolja u gradu) pedijatricom...bila sam zalosna sto je jednostrana i sto me nije uputila na pravo izbora na ljubazan i human nacin, zalosna sto cu naici na ogovaranje svaki put kada zatvorim vrata njezine ordinacije (u slucaju da odlucim ne cijepiti vise nilu)....tu se vidjelo da ova doktorica, na veliku zalost, od svoje diplome vise nije procitala niti jednu knjigu o mogucim rizicima cjepiva...vidjelo se da je ne zanima doskolovavanje jer se intelektualci ne ponasaju na takav nacin...mozda je mislila da sam neodgovorna spram nacije kada ne zelim cijepiti svoje dijete za dobrobit svih, ne znajuci da upravo i cijepljena djeca mogu biti jednaki prijenosnici virusa kao i necijepljena....
nekoliko dana iza toga sam naisla na knjigu CIJEPLJENJE - prirucnik za brizne roditelje od Avive Jill Romm - kako donijeti sigurne i razumne odluke o rizicima, prednostima i alternativama ( nakladnik Planetopija)...koju bih preporucila svakoj majci i svakom socijalnom radniku, pogotovo pedijatrima...upravo ta knjiga me je upoznala s objema stranama cijepljenja i tako sam blizu odlukama....a dosla sam tek do 100.-te strane...upravo ta knjiga me je upoznala sa svime sto bih trebala znati o djecjim zaraznim bolestima, cjepivima, prirodnoj i stecenoj imunizaciji, strucnim studijima koji dokazuju da cijepljena djeca nisu zasticena djeca....upoznala me s milijun stvari....
voljela bih tu knjigu pokloniti svojoj pedijatrici i ne bi mi bio problem izdvojiti za nju 150kn kada bih zanala da ce je ona sigurno procitati....ali...bojim se da su se stavovi duboko ukorijenili i zamrznuli u neznanju i odbijanju ikakve polemike.....
isto tako mi je zao sto cu sutra imati problema s vrticima koji je nece htjeti primiti pa ce biti "izdvojena"...i kako to objasniti djeci...kako se boriti sa sistemom za kojeg definitivno znate da ide u krivom smjeru i da ga nije briga za posljedice mojeg djeteta?????....
procitajte knjigu, toplo preporucam....