Stranica 1 od 7 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 313

Tema: Koliko nas priželjkuje vaginalni nakon carskog?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno Koliko nas priželjkuje vaginalni nakon carskog?

Eto, jednostavno, imamo ljetne, proljetne, zimske, jesenske, ovakve, onakve...ali nisam do sada vidjela da imamo i topic za one koje očekuju svoju drugu šansu-vaginalni porod nakon carskog.

Puno se pisalo o vbac-u, dosta toga znamo, a još je više toga što moramo naučiti. zašto to ne bi zajedno dok nam je tako aktualno?

ajde cure, da vidim koliko nas ima

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ja ga želim, iskreno mu se nadam

doc. kaže da nema razloga da ne pokušamo ako beba ne bude veća od 3800gr i ako je pravilno položena.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

super tema! prijavljujem se u klub! iako još nema druge trudnoće na vidiku, VBAC želim više nego išta! mjesecima nakon carskog me mučio osjećaj nekakve tinjajuće nepotpunosti .sada se tješim prekrasnim veselim djetetom koje još uvijek doji i tu nalazim našu povezanost koja iz dana u dan raste, samo mi fali ta enigma samog početka (još sam bila u općoj anesteziji).....stvarno istinski želim iskustvo vaginalnog poroda! Nadam se da ću imati prilike!
    Čak sam kupila poslije poroda knjigu od dr. Odenta : Cesarian section ,ima tamo o VBAC-u dosta

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Mirta30 prvotno napisa
    ja ga želim, iskreno mu se nadam

doc. kaže da nema razloga da ne pokušamo ako beba ne bude veća od 3800gr i ako je pravilno položena.

Očekivala sam te M.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ja ga želim.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ja se za manje od 3 mjeseca nadam jednom potpuno prirodnom VBAC-u. A nakon seminara Andree Robertson, stvarno ne vidim razloga da tako i ne bude. U planu poroda ću svakako zabraniti bilo kakve intervencije, ako uopće bude prilike za njih, jer svaki drip ili prokidanje vodenjaka vodi samo prema rupturi maternice i /ili još jednom carskom.

šnapi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

ja sanjam o jednom vaginalnom!!! sve prosla osim izgona i zavrsila na carskom. znam sta me ceka i jedva cekam opet upitala sam dr. koji me operirao kako roditi drugo, a on rece na carski, no vidim da su opcije jos otvorene. dijagnoza:uska zdjelica

Zara28

Početno

glasam za carski.naime, i ja sam prosla sve osim izgona.dijagnoza uska zdjelica.bebica ima četiri mjeseca, pa je možda prerano za konačne odluke, a mozda je i sjećanje na drip preživo.naravno pitat ću i ginekologa

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

cure, vama koji su lijecnici rekli da imate preusku zdjelicu:
    1. u kojem ste polozaju pokusale roditi?
    2. koliko je beba bila teska?
    3. da li je beba isla glavom?

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj momze prvotno napisa
    1. ležećem
    2. 4170 g
    3. da, ali okrenuta "naopačke", tj. licem prema gore ..ili dolje, ne znam točno, ali nekako kako ne bi trebalo, navodno.

dijagnoza: preuska zdjelica, beba se ne spušta u porođajni kanal nakon 9 h turbo trudova; bila sam dosta brzo otvorena, s tim nije bilo problema.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

1.lezecem
    2.3700/53cm
    3.da

I u dijagnozu su mi upisali disproporciju sto je bilo daleko od istine i to su mi jos u rodilistu rekli, naime bebacica je zapela o kuk i nakrivila se u stranu. (posljedica preranog prokidanja vodenjaka, a ne uske zdjelice)
    Otvorila sam se potpuno za porod a ona je jos uvijek bila 1,5cm od ovoja.
    Nakon 14 sati boravka u boksu i 24h trudova odvezli su me na hitan carski.

2,5 godine kasnije imala sam najnormalniji VBAC, a bebacica je bila i teza i kraca (3750/50)

Svim curama koje prizeljkuju VBAC zelim od svega srca da uspiju

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

mislim da je svima upalo u oci sto i meni - a to je da su u ova dva slucaja oba poroda najprije pokusana u lezecem polozaju, te da bebice nisu bile teski 'kapitalci', vec prosjecne tezine (Anek, ok, 4 kg je prilicno...)
    cure, vec ste cule o gostovanju i predavanju Andree Robertson na ovom forumu. ono sto je meni ostalo vrlo upecatljivo je kada nam je pokazala kako u zdjelici ima 28% vise prostora ako se polozaj promijeni iz lezeceg u klececi, stojeci, a sve blago nagnuto prema naprijed. u ovakim polozajima sila teze tj. gravitacija uvelike pomaze pri izgonu.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

momze, točno sam o tome i ja razmišljala dok sam čitala. i onda žene ispadaju nesposobne roditi vlastito dijete. da poludiš.

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

e da, meni su rekl ii da mi se napravio neki "prsten" - ne kužim točno što je to, ali opasno za dijete :?
    kad su mi donijeli vida imao je mali crveni podljev navrh glave, ko da je lupao vrhom glavice u nešto kroz što nije mogao proći..
    ja to onak totalno laički opisujem
    a ja sam od početka do kraja u tih 9 h imala totalnu potrebu za tiskanjem, tak da su mi svako malo donosili ono za dizanje nogu, push-push-push, i ništa, ni mrdac.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

anek

Pišem u ime prijeteljice.
    Trudna treći put, a prve dva puta rodila carskim rezom.
    Kolike su njene šase za vaginalni?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam nakon prvog carskog prije dva i pol mjeseca rodila opet na carski ali ovaj puta uz spinalnu anesteziju! Molila sam doktora prije za vaginalni ali sva sreca da se ipak kad je dosao trenutak odlucio na carski jer je pupkovina bila dva puta oko vrata i glavica je bila krivo postavljena sto nisu vidjeli to jutro na uzv-u. Kako nismo ocekivali trudove tako brzo ja se fino napapala i nisu me mogli staviti u opcu anesteziju nego spinalnu i mogu vam reci da sam ja odusevljena porodom. Nista ne vidis dolje ali vidis i cujes bebicu odmah , donesu ti je, svjestan si svega! Ma predivan osjecaj koji prvi puta nisam imala.....

sandy2006 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja sam isto bila ta koja je kao i vi cure toliko željno očekivala VBAC i dobila ga.Neopisiv osjećaj,adrenalin do panja,sreća,sreća i sreća.
    Pročitala sam negdje gore da VBAC dolazi u obzir ako je beba do 3800,samo da vam kažem da je moja beba tjedan dana prije poroda bila procjenjena na 4100 i nitko nije forsirao carski jedino što sam morala ostati u bolnici na dan termina(rodila na točno 41 tj.)i rodila sam curku od 4350 g. i 58 cm :D
    Bilo je i dripa i rezanja ali neusporedivo s carskim.Osmi dan poslije vaginalnog poroda bila sam u gradu...

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj sandy2006 prvotno napisa
    Pročitala sam negdje gore da VBAC dolazi u obzir ako je beba do 3800
    to je doc zaključio na temelju moje građe i da će od prethodnog carskog proći 20 mj

šnapi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

e pa ja cu te morati malkice razocarati.

1. lezeci, stojecki nagnuta prema naprijed i naslonjena na stol za radjanje, cuceci! sve mi pustili
    2. 3500/53
    3. glava prema dolje

dosla 8 cm otvorena i kako tiskanje nije upalilo (glavica se vidjela, ali vise nije htio ni za cm sici dolje) prestala sam tiskati da ga ne namucim, pa sam se tako patila dok nisam docekala carski.

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj anek prvotno napisa
    meni su rekl ii da mi se napravio neki "prsten" - ne kužim točno što je to, ali opasno za dijete
    i meni su rekli isto, ali kasnije ustanovili da tog prstena nema.

mara, nemam pojma šta se može očekivati na trećem porodu nakon dva carska, ali mislim da sam negdje pročitala da je to moguće ukoliko ne postoji medicinska indikacija koja baš uvijek znači carski. samo bih rekla da su šanse smanjene.

cure, kako vi stojite sa samopouzdanjem kad razmišljate o vbac-u? mene zapravo to najviše i muči. u prvoj trudnoći sam bila u top formi i znala sam da mogu sama roditi svoje dijete. sad nisam sigurna u to i bojim se da ne zakažem upravo zbog tog devijantnog razmišljanja.

druga stvar koja me plaši je mogući stav osoblje koje ću zateći kad odem roditi, a koji bi prema jednom mom scenariju mogao biti ovakav: "Hm, gospođo, pa vi ste prvi puta rodili na carski. Što sad očekujete? Carski ne možete izbjeći".
    I koliko god znala da to nije istina znam da će me pokolebati do te mjere da ću možda odustati od daljnje borbe.

ono sto je meni ostalo vrlo upecatljivo je kada nam je pokazala kako u zdjelici ima 28% vise prostora ako se polozaj promijeni iz lezeceg u klececi, stojeci, a sve blago nagnuto prema naprijed.
    mene od ovog podatka još više fascinira to da žene to od pamtivijeka znaju i bez znanosti. i onda nek' netko kaže da nismo u stanju roditi naše dijete.

makka avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ja bi željela VBAC, ali... u bolnici u kojoj sam rodila je, koliko sam skužila, rutina da svaki slijedeći porod mora biti isto carski. Ako ću opet tamo moram se jako potruditi da pokušam izboriti barem mogućnost vaginalnog poroda.
    Indikacija za prvi carski, naravno uska zdjelica.
    Imala sam trudove, bez dripa, nisam se uopće otvarala. Bebina glavica je bila na ulazu u malu zdjelicu, ali nije mogla u nju ući.

u prvoj trudnoći sam bila u top formi i znala sam da mogu sama roditi svoje dijete. sad nisam sigurna u to i bojim se da ne zakažem upravo zbog tog devijantnog razmišljanja.
    isto tako.

druga stvar koja me plaši je mogući stav osoblje koje ću zateći kad odem roditi, a koji bi prema jednom mom scenariju mogao biti ovakav: "Hm, gospođo, pa vi ste prvi puta rodili na carski. Što sad očekujete? Carski ne možete izbjeći".
    znam da ovako razmišljaju u "mojoj" bolnici. Pokušat ću što više razgovarati sa svojom doktoricom, susjeda mi radi kao primalja pa ću i kod nje otići na par razgovora.
    Ako zadrže kruti stav da je nemoguće uopće i raspravljati o VBAC-u .... ne znam :/
    Mogu još u osječko ili virovitičko rodilište. Sve ostalo mi je mission impossible

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i ja sam prizeljkivala vbac, ali mi se zelja nije ostvarila.

pinocchio, mislim da se ne moras bojati, ja se nisam morala previse boriti, svi su bili za pokusaj vbac-a. ama bas nitko nije rekao da jednom carski znaci obavezno opet carski, osim moje dr primarne koja je rekla da misli da ce opet carski zbog velicine bebe.

dok na sd-u je negdje oko 30. tjedna rekao da bi on radije na carski da ne riskiramo (ja sam imala preeklampsiju u prvoj trudnoci, sve se odvijalo jako brzo i u zadnji zadnji cas) ali da cemo vidjeti kako ide. i cekali smo trudove do zadnjeg casa opet, na kraju je opet bilo zamalo prekasno... ali stvarno me nitko nije nagovarao na carski. cak sam ja sama dan prije poroda rekla da se bojim, dok je rekao mozemo odmah na carski ako hocete, ali ja vas uvjeravam da je sve u redu i da mozemo jos cekati.

maro, meni su na sd-u rekli da kod nas nakon dva carska nitko nece pokusati vaginalni porod.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Snapi, bas mi je zao. Zanima me da li si mozda radjala uz epiduralnu?
    Zasto pitam?
    Naime, kod epiduralne misici zdjelice u koje 'udara' bebina glava budu malo umrtvljeni i ne obavljaju ispravno funkciju koju bi trebali. Naime, kod normalnog poroda, beba se spusta, 'udara' glavom u te misice i misici na taj podrazaj bebine glavice reagiraju tako da blago rotiraju bebinu glavicu (tesko je to ovako opisati, trebala bih vizualno pokazati) i stavljaju je u ispravan polozaj.
    kod epiduralne, misici zdjelice su umrtvljeni i, cesto, beba ostane zaglavljena u zdjelici. i tada dolazi do nasjedanja na trbuh, izvlacenja bebe forcepsom ili na vakuum. ili carski.

cure, mislim da je vazno da sve vi koje zelite VBAC, potrazite rodiliste koje nece reci da je rutina da nakon prvog carskog i slijedeci mora biti carski.

nina nana

Početno

inducirani porod bez epidurale, 6 h trudova, dijete 4000 g, 51 cm, zbog disproporcije, porod zavrsen carskim...

sada bez imalo razmisljanja (jedna od rijetkih) zelim carski, ali uz spinalnu... no naravno, nije da mene netko pita 8)

Datum pristupanja
    May 2005
    41

Početno

I ja bi VBAC.

Carski sa spinalnom sam imala (i doznala da ću ga imati) na dan termina prije 4 god. Razlog: velika beba + pupčana vrpca oko vrata + potpuno zatvorena.

Sad sam 27+5 i beba je na zadak. No, još je rano i nadam se da će se okrenuti jer sa zatkom mislim da mi ne gine ponovni carski.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj dina prvotno napisa
    Ja sam nakon prvog carskog prije dva i pol mjeseca rodila opet na carski ali ovaj puta uz spinalnu anesteziju! Molila sam doktora prije za vaginalni ali sva sreca da se ipak kad je dosao trenutak odlucio na carski jer je pupkovina bila dva puta oko vrata i glavica je bila krivo postavljena sto nisu vidjeli to jutro na uzv-u. Kako nismo ocekivali trudove tako brzo ja se fino napapala i nisu me mogli staviti u opcu anesteziju nego spinalnu i mogu vam reci da sam ja odusevljena porodom. Nista ne vidis dolje ali vidis i cujes bebicu odmah , donesu ti je, svjestan si svega! Ma predivan osjecaj koji prvi puta nisam imala.....
    I to je bolje od potpune anestezije.Ja sam isto prvo dijete rodila na carski
    i sada još imam 8 tjedana do poroda.Cijelo vrijeme priželjkujem isto:
    RODITI VAGINALNO!!!!!Nemam neku dijagnozu,zašto je prvi puta učinjen carski,ali budući da mi je vodenjak pukao doma i da nakon gotovo 16 sati
    nisam bila otvorena više od 2 prsta,bili su primorani na carski.
    Meni doc kaže da nije nužo da ako je prvi na carski,da je onda svaka sljedeća trudnoća osuđena tako završiti.
    Naime,na zadnjem pregledu bebica je bila okrenuta guzom ,tako da se oopet bojim da bi moglo završiti carskim.Sad me samo muči da li da idem na spinalnu ili opću ????
    Moj doc kaže i savjetuje da bude opća budući da se nikada nezna kako će proteći operacija i da tada rodilje ulaze u opasnost da dožive bespotrebne šokove.Naime, ono što se možda nama laicima čini velikim problemom i šokom,liječnicima je to rutina koja se svakodnevno ponavlja.
    U jednom trenutku sam možda odlučila da bude opća anestezija, ali što se vrijeme više bliži ja bi rado to prošla budnih očiju...
    Nažalost,nemogu znati kaj me čeka pa mi samo preostaje nadanje....

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

michaela, jesi pročitala ovaj text o položaju bebe zatkom:

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=147&Show=2400

a ovo je ohrabrujuća priča naše ms.ivy i malog andreja na guzu:

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=3747

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj pinocchio prvotno napisa
    michaela, jesi pročitala ovaj text o položaju bebe zatkom:

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=147&Show=2400

a ovo je ohrabrujuća priča naše ms.ivy i malog andreja na guzu:

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=3747
    Hvala puno.
    Ovaj prvi link sam već proučila,a ovu priču s poroda sam čitala sa oduševljenjem.
    Pretpostavljam da je to moguće ako beba nije prevelika ili???
    Moja prva beba je bila relativno mala 2920...
    Koliko je točan njihov izračun težine to je pitanje, ima različitih iskustava...
    Moram se prepustiti i misliti da će sve biti ok i probati učiniti sve da
    idem na vaginalni porod...
    Brine me jošjedna stvar.Čitam tu na forumu kako većina njih točno zna u
    kojem je položaju bebica,da li se okrenula i sl. Ja nažalost to nemrem
    otkriti.Trudim se po ritanju bebe i obliku trbuha odgonetnuti ali nisam sigurna.
    Znam da osjećajem trzajeve više u donjem dijelu trbuha i to prema unutra,pa su vjerojatno nožice,iako se pomiče i gornji dio trbuha,ali ne
    tolikim intenzitetom.valjda su moja nagađanja točna i vjerojatno je bebica još uvijek guzom dolje???!!! :?

makka avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Danas sam bila na pregledu, pitala o porodu i odgovor je bio otprilike ovaj:

Mi u pravilu radimo carski ako je i prvi porod urađen carski.
    Zašto??
    Maternica nije iste čvrstoće kao prije i postoji mogućnost da prsne i beba ode u trbušnu šupljinu, velike komplikacije, bla, bla,bla...
    A pustite li barem da porod krene spontano ili naručujete operaciju?
    Naručimo trudnicu za carski barem tjedan dana prije termina, upravo da se izbjegnu bilo kakvi trudovi, pa tako i mogućnost prsnuća maternice.
    A koja je bila vaša indikacija za prvi carski?
    Disproporcija
    Eto vidite, kod takvih slučajeva indikacija ostaje, pa neće se zdjelica raširiti, ako je uska, tako će i ostati.

needless to say, prilično me obeshrabrila .

E sad, ja sam u prvoj trudnoći pred sam kraj bila svjesna da ću vjerovatno morati na carski. Beba se ništa nije spuštala, ja se nisam otvarala.
    A činjenica je da imam jaako uske bokove (hlače br. 26 )
    Ipak, još uvijek se nadam. I nadam se da ću donekle moći sama procijeniti hoću li biti spramna za vaginalni porod. Zadnje tjedne ako se ništa ne bude događalo, ako se beba opet ne bude spuštala ...

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

makka, nemoj odustati od VBAC-a! Imaš li još koju bolnicu do koje bi mogla otići?
    Ja sam se dosta informirala prošlih mjeseci, i zaključak je ovakav: ako VBAC ide, onda ide bez problema. Ako neide, onda je bolje na carski nego pokušavati s indukcijom. Kod VBAC-a se izričito ne bi smio davati drip, niti prokidati vodenjak. Šanse za rupturu maternice kod VBAC-a su minimalne, mislim da 0,5 %, ako sam dobro zapamtila. Ako se doda drip, šanse za rupturu rastu na 11 % (ako sam krivo navela brojke, neka me netko ispravi). Kod uske zdjelice, također se ne bi smio davati drip, a niti prokidati vodenjak jer se može desiti da se beba zaglavi, pa da se carski zbog toga jako zakomplicira. Kod uske zdjelice treba računati na činjenicu da se kosti zdjelice šire za 28% (ali naravno u pravom položaju, npr. na stolčiću), a kosti bebine glave se preklapaju.
    I, ono najvažnije kod VBAC-a je kako prepoznati rupturu. Ako se pojavi izrazito jaka bol ili pečenje na ožiljku, i to ne prestaje između trudova, to je znak za alarm i hitni carski.
    Eto, stvarno nema razloga da se barem ne pokuša .

makka avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

nina, ma sve ja to znam, ali nakon onoga što mi je rekla nisam imala volje obašnjavati se s njom. Rade kako rade i očito ne misle ništa mijenjati .

Mogu još u Osijek i Viroviticu, ne znam kako tamo stoje sa VBAC, moram se raspitati.

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

makka, ovo što nina kaže je točno jedino mislim da je postotak rupture kod vbac-a 1%.

ako stvarno želiš vbac probaj drugo rodilište. ja sam prvi puta rodila u vinogradskoj u zg, ali sad ću ili u rijeku ili u varaždin jer mislim da su mi zbog općeg pristupa primalja i liječnika porodu šanse za vbac veće nego u bilo kojem od zg rodilišta.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cure, napeto vas čitam i nadam se da ćete uspjeti.

Evo još 2 linka kako namjestiti bebu u optimalni položaj:

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=149&Show=1881

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=149&Show=1887

Da bi izbjegli posteriorni položaj tj. da beba u porod krene s licem okrenutim prema vašem trbuhu i onda se u porodu mora rodtirati za još pola kruga (što je znak da će porod biti duži i da će jako boljeti leđa) treba biti aktivan u zadnjim tjednima.
    Ne smije se stalno ležati i zavaliti se u fotelju u poluležeči položaj. Onda najteži dio bebe, a to je tjeme ode prema natrag.
    Sjediti treba npr. na obrnutom stolcu tako da se napred naslanja na naslon.

Druga je stvar. Nipošto ne dozvolite prokidanje vodenjaka. Vodenjak štiti bebinu glavicu da se na suho ne nabija na kosti zdjelice.

Inače, najoptimalniji položaj za roditi veliku bebu je da se klekne na jedno koljeno, a druga se noga otvori u stranu i stane se na to stopalo. Onda treba kružiti i ljuljati zdjelicom. Onda zamijeniti noge i ispočetka.
    Ključ napredovanje bebe kroz uski prolaz je u kretanju i njihanju.

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj mara prvotno napisa
    Pišem u ime prijeteljice.
    Trudna treći put, a prve dva puta rodila carskim rezom.
    Kolike su njene šase za vaginalni?
    mara, našla sam nešto u "the birth book" dr. searsa:

"Q: I've already had two cesarean births. Should I still concider VBAC?
    A: Yes, depending on the reasons for your previous cesarean. Studies show that mothers with two and three previous cesarean births have a 70 percent succes rate with VBAC. Also, studies conclude that the risk of separation or rupture of the uterus does not increase with the number of incisions, especially with the modern low-transverse incision."

Citiraj Fidji prvotno napisa
    Cure, napeto vas čitam i nadam se da ćete uspjeti.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

cure, jel zna netko za slučaj VBAC-a na zadak? Znam da je još rano, i da ima vremena da se okrene, ali zanimaju me čisto podaci. I, naravno, ako netko zna za slučaj koji još k tome nije bio na leđima uz svima nam omiljenu epiziotomiju, neka ovdje linka. Voljela bih imati "argumente" za svaki slučaj.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u hrvatskoj mislim da nema takvog slucaja, nina. u smjernicama za vbac, ovim nasim, jedan od uvjeta za pokusaj vbac-a je pravilan polozaj, tj glavicom dolje

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ninaxy, nisam čitala otpočetka, jesi li prvi porod imala carski ili vbac?
    Kad sam bila u rodilištu sa Svenom, žena je rodila bebu od skoro 4,5 kg na zadak, ali naravno, u poziciji "hrušt".

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

brunda, kak moze prvi porod biti vbac?

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

eh, ivana, baš si me utješila
    Zapravo nema nikakvih razloga, kod VBAC-a je jedina opasnost od rupture maternice, a zadak tu opasnost ne povećava. Odnosno, uvijek se u slučaju rupture, koju je jako teško ne primijetiti, može otići na hitni carski.
    Evo, ja sam već spremna na borbu, ali nadam se da mi ipak neće trebati.
    Brunda, prvi porod je bio carski, nakon što se nisam snašla i odbila "nešto za omekšavanje grlića maternice", nakon čega je uslijedila kaskada intervencija, a sve skupa nije dovelo do ničega.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj ivana7997 prvotno napisa
    brunda, kak moze prvi porod biti vbac?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Evo, ja sam željela VBAC više od svega i dobila sam ga!

Carski je bio 21 mjesec prije vaginalnog, Leda je imala 4080g i 54cm. U bolnicu sam došla jer je pukao vodenjak, onda su počeli trudovi pa je dr. dosta dugo gledao ožiljak na uz i kako se ponaša za vrijeme truda.

Na pregledu par tjedana prije termina sam razgovarala s dr o mogućnosti da rodim na stolčiću, u kadi i slično, pa je rekao da to ne prakticiraju ako je predhodni porod bio carski iz razloga što ne znaju da li bi došlo do kakvih komplikacija ili ne. Zapravo, boje se. Ako se daje drip, daje se oprezno.

Porod je išao brzo, bez dripa, od ulaska u rađaonu svega dva sata. Jedino mi je bilo grozno što sam bila svo vrijeme trudova na lijevom boku i prikopčana na ctg, a u desnoj ruci infuzija glukoze. I dobrano su me cvaknuli. Ali sve je to vrijedilo, voljela bi da sve vi dobijete VBAC kada ga toliko želite.

Moram napomenuti da sam carski imala radi placente praevie.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Paulita, drago mi je ovo cuti. Ti si imala VBAC u relativno kratkom roku - 21 mjesec nakon prvog poroda. Ovo nam daje nadu da ce i kod nas, s vremenom, VBAC postati norma radije nego iznimka.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

momze, otkud ti to da je iznimka?
    koliko slucajeva znas da uopce nije bilo ni govora o pokusaju vaginalnog nakon carskog?
    ja nikako nisam stekla taj dojam, od trenutka prvog poroda, carskog, svi su me redom uvjeravali da je to napustena praksa 'jednom carski, uvijek carski', znam nekoliko slucajeva kad nije bas ni bilo uputno pokusavati vaginalni pa su svejedno pokusavali, evo ja sam zamalo zaglavila jer mi je i doktor rekao da bi bilo bolje vaginalno, nije to bila samo moja zelja... mislim, mozda sam subjektivna ali stvarno mi se cini da ne hitaju s carskim.

znam hrpu primjera vbac-a u zagrebu, u hrvatskoj, bez ikakvog inzistiranja, dapace, nije li tu jedna forumasica imala problema jer je htjela na carski, nakon prvog carskog, a nitko to nije htio napraviti bez indikacije?

vbac u hrvatskoj nije iznimka, mislim.

makka avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj ivana7997 prvotno napisa
    koliko slucajeva znas da uopce nije bilo ni govora o pokusaju vaginalnog nakon carskog?
    ja nikako nisam stekla taj dojam, od trenutka prvog poroda, carskog, svi su me redom uvjeravali da je to napustena praksa 'jednom carski, uvijek carski',
    evo, ja imam tu nesreću da je takva praksa u rodilištu gdje sam prvi put rodila.
    Jedna poznanica je nedavno rodila treći puta carskim rezom (naravno da su druga dva bila unaprijad planirana ), i sada predlažu da joj podvežu jajnike :shock: .
    Nama su odmah nakon poroda rekli da ćemo i svaki slijedeći morati na carski.
    Mislim da neću više tamo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nama su odmah nakon poroda rekli da ćemo i svaki slijedeći morati na carski.
    jesi li mozda imala okomit rez?
    imas li neke anomalije zdjelice?

ili samo pogresna praksa...?

makka avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Nemam okomiti rez, zapravo je jako dobro napravljen, gotovo se i ne vidi više.

Nemam anomalije zdjelice, zaključili su da je preuska .

Kod mene je bilo to da sam nakon užasno loše napravljene amnioskopije počela krvariti, zatim je krenuo neki zeleno-smeđi sluzavi iscjedak (ni danas nisam sigurna je li to bio čep), krenuli su nepravilni trudovi, i nakon dva dana su mi probušili vodenjak . Nisam se otvarala pa je uslijedio hitni carski.
    To je bilo 6 dana nakon tremina.

Samnom u sobi su bile još dvije carice, jedna je kao imala prejake trbušne mišice (što god da to značilo) , nije osjećala trudove ni nakon dripa, a druga je isto nakon sati u rađaoni, dripa i svega ostalog, pa neotvaranja završila na carskom.

očito pogrešna praksa ...

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

1. lezecki
    2. 3420
    3. je
    ali je podbocio ruku pod glavu (mislilacka poza) tako da se nije spustao, pa sam u 19 sati (vodenjak mi je pukao oko 4:30 ujutro, gel sam dobila oko pola 12 kad su i poceli trudovi a drip oko 15:00) bila otvorena tek 4 prsta. Moram priznati da mi se cini da sam kukavica, ali ja bih ponovno na carski. Bio je spinalni, tako da sam bila svjesna i cula sve. Sve je proslo super. Jos sam imala i neku bakteriju dole, tako da sam bila pod strahom da li ce preci na njega ili ne.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

evo i ja se pridruzujem klubu.
    razgovarala sam o vbac-u sa svojom ginickom. rekla mi je da imam dobre sanse, jer je prvi porod zavrsio hitnim carskim radi mekonija i sporog otvaranja, nakon 12 sati trudova, kada sam vec bila 6 prstiju otvorena (nazalost rucno od strane doktora ali i to se broji).
    kaze mi da su velike mogucnosti da porod ide brzo i bez problema, a ako bi nesto i malo zapelo, isli bi na carski.
    sretna sam sto mi je dala dobre sanse, ali me frrrrkaaa. trenuto radim na tome da se rijesim tog svog straha od poroda koji se ustostrucio u odnosu na onaj koji sam osjecala prije prvog poroda, zahvaljujuci zbilja ruznom iskustvu.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

baš mi je drago da si otvorila ovaj topic.

evo jedne stare priče s portala. nakon 2 carska, vbac kod kuće, na zadak..

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=145&Show=684

šnapi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Snapi, bas mi je zao. Zanima me da li si mozda radjala uz epiduralnu?
    Zasto pitam?
    Naime, kod epiduralne misici zdjelice u koje 'udara' bebina glava budu malo umrtvljeni i ne obavljaju ispravno funkciju koju bi trebali. Naime, kod normalnog poroda, beba se spusta, 'udara' glavom u te misice i misici na taj podrazaj bebine glavice reagiraju tako da blago rotiraju bebinu glavicu (tesko je to ovako opisati, trebala bih vizualno pokazati) i stavljaju je u ispravan polozaj.
    kod epiduralne, misici zdjelice su umrtvljeni i, cesto, beba ostane zaglavljena u zdjelici. i tada dolazi do nasjedanja na trbuh, izvlacenja bebe forcepsom ili na vakuum. ili carski.

cure, mislim da je vazno da sve vi koje zelite VBAC, potrazite rodiliste koje nece reci da je rutina da nakon prvog carskog i slijedeci mora biti
    carski.
    nisam. jedino mi je jako zao sto me babica nagovorila na drip (a s dr. sam se dogovorila da necu). rekla je kako je to super, da cu se brze porodit, da se maternica brze vraca u prvobitno stanje i da uopce nije istina da trudovi jace bole popustila sam jer sam cula o njoj sve najbolje pa sam mislila da ona zna bolje iako sam se informirala o dripu

Stranica 1 od 7 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •