Ok, trudnice moje, da vas čujem kako se nosite s neželjenim "dobronamjernim" savjetima i komentarima bliže i dalje okoline?
Ja sam osoba koja si stvarno ne da soliti pamet, no opet mi se sve češće događa da se ljudi oko mene nalaze pozvanima davati mi nadasve inteligentne savjete oko trudnoće/poroda/dohrane, redovno uz iste, otrcane, klišejizirane "argumente".
Prelijepu božićnu atmosferu kod roditelja, npr., pokvarile su mi sestrična, strina i mamina sestra neprestanim dijeljenem savjeta koje ih nisam tražila.
Naravno, glavni argument je onaj svevremenski, po meni najgluplji mogući:
"Pa i moje dijete je (blablabla), pa što mu fali!!"
Taj "pa što mu fali" argument me najviše izluđuje.
No dobro. Da navedem neke primjedbe koje su me dovele do ludila. Ja, na žalost, ne mogu šutjeti na takve komentare, pa sam se sa svima uredno posvađala.![]()
Strina (nakon što mi je postavila pitanje o porodu): "Dijete da bude uz tebe 24 sata dnevno u bolnici?! Ti nisi normalna!! Moraš se odmoriti nakon poroda, a bebi ništa neće faliti"
Ja: "Osim mamine blizine, topline, ljubavi, cice...."
Strina: "Ma daj, gluposti, mlijeko ti ionako ne valja prva tri dana, a beba se ionako ničeg neće sjećati. Prvo ti misli na sebe."
Sestrična (nakon što me pitala o dohrani): "Isključivo dojenje 6. mjeseci?! Pa, dobro ako ćeš moći. Moja mala je bila užasno gladna i kad je s 3 mjeseca probala pileću juhicu skoro se ugušila od užitka! Falila joj je konkretna hrana!"
Mamina sestra (na ime): "Bože, kakve gluposti tebi padaju na pamet! (MD-u) Damire, urazumi je, morate djetetu dati NORMALNO ime!"(započinje nabrajati "prekrasna" i normalna imena koja se njoj sviđaju)
To je samo vrh ledenog brijega, imam primjera koliko želite.
Što je najbolje, s takvim savjetima mi ne uletavaju bliski ljudi, već oni koji ionako nemaju pristupa u moj život (s navedenim individuama nisam bliska). Uglavnom svima odbrusim, pilim po svojem, ali se i naživciram.
Koje vi kretenske komentare dobijate i kako reagirate na njih?