Pokazuje rezultate 1 do 47 od 47

Tema: laparoskopija-brdo pitanja

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno laparoskopija-brdo pitanja

Kopam i trazim neku staru temu o ovome ali mi slabo ide...

Trebam na laparo a izgleda da me hvata prehlada. Grlo nateklo, sinusi bole. Nemam temperaturu. Mislite li da to moze biti prepreka jer ne bih htjela propustiti operaciju?

Usput, molim ako mi mozete javiti sto sve trebam ponijeti u bolnicu osim standardno papuca i spavacice te ogrtaca?
    Hvala unaprijed

alec avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

joj dodo stvarno ne znam. ja sam dan prije laparo dobila temperaturu, zbog frke(bilo mi je jako strah). imala sam 37,4. do jutra sam ju uspjela spustiti. najbolje da pitaš ginekologa koji će ti raditi laparo.

ja sam u bolnicu nosila sve živo. od viška glava ne boli. u biti trebala mi je spavačica,ulošci,papuče,ogrtači i osobna kozmetika.
    sretno i drži se!

ia30 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

dodo draga najbolje provjeri kod svog ginića.I mene muči prehlada a uskoro sam u postupku!Koliko se sjećam svoje laparo "napirlitala"ja kao sretna nokte,pa poslije morala skidati lak na brzaka,leće su mi bile zabranjene.Prejela se svega i svačega da ne bi bila gladna dva dana,pa sve ispovraćala od njihovih ulja za čišćenje!Bolje po manje....

alec avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

ia30 sad si me podsjetila. ne smiješ imati lakirane nokte ( ali gelirane smiješ), nema nikakvog nakita.
    ja isto nisam previše jela (zbog klistira). zadnju klopu sam dobila ručak dan ranije. tekućinu sam smijela piti do 22 sata.

luce st avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

I ja sam isto bila na rubu bolesti pred laparoskopiju. Zabila se pod dekicu dva dana sa čajevima, Max Cold ili što već, vitamin C, immunal kapi i što god mi je bilo pod rukom.

Sa sobom uvijek nosim što više stvari koje će mi pomoći zaboraviti gdje sam - dobru knjigu za čitanje, MP3 player i spužva Boba.

Od praktičnih stvari - zavisi gdje ideš, ali mogu ti zatrebati - mokre maramice (intimne i one obične), dva para papuča (jedne od kojih tipa japanke za tuš), ulošci. Kako trebaš biti obrijana (dolje) za operaciju, možda ti je lakše da to kući napraviš sama, pa da sestra samo popravi ako bude trebalo .

Nije to ništa strašno. Ja sam inače totalna kukavica, bila dva puta na laparo i preživjela.

SNOOPY avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I definitivno puno wc papira....

Ana29 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

obična voda za piti, ja sam imala ledeni čaj i poludila, onda sam molila da mi daju vodu iz pipe, jer nisam mogla dočekati da mi donesu

alec avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

ja sam dan prije mogla piti i sokove samo ne gazirane. nakon operacije samo obična voda i to pomalo, inače ti pozli kao što se je meni desilo. bila je panika sa pišanjem pa su me natankali sa vodom, a onda au......

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mislim da je više-manje normalno pred samu operaciju imat laganu fibricu tipa 37,2... Meni i mojoj sisterici je uvijek tako pred neki zahvat s općom anestezijom u bolnici, meni počne i lupat srce itd. Mislim da je to od živaca .

alec avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

živci,živci draga moja ina!!!!! a ja sam kao fol bila jako hrabra ! temperatura me je odala.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja sam bila na laparo na hitno primljena i operirali me u roku sat vremena od kad sam došla u bolnicu jer su se bojali da bi mi zbog vanmaternične trudnoće mogao jajovod puknuti pa bi došlo do unutarnjeg krvarenja, a onda... tko zna... tako da o pripremama prije ne znam puno, ali poslije je bilo dosta bolno, no izdržljivo. Ostaneš na intenzivnoj neko vrijeme i u principu nakon toga ( ja sam operirana ujutro ) nisam dobila ništa jesti do sljedećeg dana. Onda su me dizali na silu, morala sam hodati. Nemoj nositi sa sobom nakit, ne smiješ imati lakirane nokte, nosi obavezno vlažne maramice, wc papir,spavaćica, ogrtač,šlapice....
    Krvarila uopće nisam.
    Želim ti sreću, nije to strašno, mi smo žene ko od stjene odvaljene, svašta nam mogu raditi, naše druge polovice auuu...muž mi je tjedan dana vrištao kad si je prejako odrezao nokat...

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ZO, koliko ti je trajao oporavak? Koliko vidim nisi bila na dijagnostičkoj laparaskopiji..Pitam jer sam i ja imala vanmaterničnu, ali sa prsnućem jajovoda pa mi je trebalo 4 tjedna da dođem sebi, a od priprema odradili su samo jedan potez britvicom.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Nisam bila na dijagnostičkoj laparoskopiji, izvadili su mi lijevi jajovod zajedno sa plodom koji je bio veličine jajeta, oporavak fizički mi je trajao 10-tak dana iako sam i onda još bila dosta zdrmana. Najviše mi je u prvim danima bilo katastrofa što su me užasno boljela ramena od plina kojeg upuhuju prilikom operacije, pa sam jedva disala i pričala. Ja sam imala sreće što mi nije prsnuo jajovod, ti si bila u puno goroj situaciji od mene. Mene je isto tako sestra uspjela obrijati za 15 sekundi i bilo je katastrofa, sestra je bila mlada i vrlo drska i bezobrazna. O psihičkom oporavku neću ni pričati....

odra avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Meni su dobro došli pepermint bomboni jer me grlo boljelo od intubacijske cijevi (jel se to tako zove???). I dosta sam kašljala od toga.
    Ali sve to brzo prođe! Sretno!

Što se tiče prehlade, mislim da ne bi bilo dobro da si baš pod nekom upalom, tipa sinusa. A virozu saniraj na samom početku. I ja sam imala blagu temperaturu.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Intubacijske cijevi?? Za sto to?
    Momentalno mi se grlo smirilo ali znate onu bol u celu kad pogledate naglo u stranu? Bol oko ociju? To me jos muci.

Ne pada mi napamet kako bi to moglo smetati ali sad mi se ta intubacijska cijev mota po glavi...za sto to sluzi?

Ana29 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj Dodo prvotno napisa
    ne brini, za to nećeš niti znati, to je za vrijeme anestezije, zaboravi

Suncem.m. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Ana29 prvotno napisa
    ne brini, za to nećeš niti znati, to je za vrijeme anestezije, zaboravi
    Točno tako. A ponesi ili pepermint bombone ili pastile za grlo.
    I kad ti dozvole pit tek onda možeš njih jest.
    Spas su sa grlo definitivno.
    A uloške - one najobičnije Vir obavezno
    Oporavak nakon dijagnostičke - prva tri dana malo boli, sljedeća dva - dosta manje, nakon toga - skoro ko da ništa nije ni bilo .
    Ja sam petak operirana - tjedan kući - ponedjeljak na posao bez ikakvog problema.

odra avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Momentalno mi se grlo smirilo ali znate onu bol u celu kad pogledate naglo u stranu? Bol oko ociju? To me jos muci.

Ne pada mi napamet kako bi to moglo smetati ali sad mi se ta intubacijska cijev mota po glavi...za sto to sluzi?
    Ma ne frkaj se ništa! Nemaš pojma o tome, samo ponesi bombončiće...

alec avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

dodo, nemoj se plašiti. mene recimo uopće nije boljelo grlo od intubacijske cijevi. valjda je to individualno. poslije laparoskopije odnmah su me odfurali u sobu i vrlo brzo sam se javila svojima na mobitel. oporavak je vrlo brzi.

bijeli ljiljan avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj alec prvotno napisa
    dodo, nemoj se plašiti. mene recimo uopće nije boljelo grlo od intubacijske cijevi. valjda je to individualno. poslije laparoskopije odnmah su me odfurali u sobu i vrlo brzo sam se javila svojima na mobitel. oporavak je vrlo brzi.
    potpisujem
    U 12 je zavrsila operacija, u pola 1 sam vec slala poruke na sve strane, cak nisam ni spavala to popodne, odmah sam dosla k sebi
    Bit ce sve super dodo

alec avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

meni se isto nije spavalo. odmah sam napravila svojima strku da me dođu posjetiti . za par sati su me dignuli iz kreveta. još je bila frka sa pišanjem jer se nisam mogla popiškiti pa su mi rekli ako se do 22 sata ne popiškim da ću dobiti kateter. al je bilo panike.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja sam napravila grešku i poslije gucnula malo ledenog čaja....e...katastrofa.Umirala sam kak mi je bilo zlo.Zato...poslije...samo lagano voda.Pusa...

Suncem.m. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Nego imam i ja jedno pitanje:
    Kakve su vam bile M nakon laparo?. Mislim ona prva?
    Bolnija? Obilnija? Drugačija? :/

bijeli ljiljan avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

eh, meni je kasnila 12 dana :shock: , ali je skroz normalna bila . Bolna ko i uvijek, al mi je dokt rekao da je to zbog moje spustene maternice :/

Suncem.m. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ma meni je došla skoro u minutu točno.
    Inače su mi bolne, ali ova :shock: rastura.
    Uvjek se nakljukam tabletama i funkcioniram. A ovo je prvi put da sam zbog toga izostala s posla.
    Možda bi i inače bila ovakva, ali mi se slučajno potrefilo da je prva nakon laparo :?
    (i ljiljane - ja ni spuštenu maternicu, ni endometriozu i boli skoro svaka. )

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Suncem.m, i meni su bolne. Mislim da mi je ili Luce_st ili neka druga forumašica rekla da je malo više krvarila nakon laparo.

Suncem.m. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Evo baš tražim je li ko prijavio tako nešto, ali ne nalazim.
    Joj samo da mi ovaj dan prođe šta prije.
    (neznam više šta popit protiv bolova )

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Jesi popila ketonal forte? Doduše, ako si osjetljiva na želudac, popij i jedan peptoran ili nešto protiv gastritisa. Ja pijem prva 3 dana 3x1 ketonal dnevno, ali i inače imam koma bolne menge, plus se potmulo aktivira i bolesna noga. Bitno je popit tabletu i prije nego što bol počne.

Suncem.m. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ma pila sam jučer ketonal obični - ko da i nisam .
    Ja sam do sada te tegobe rješavala ibuprofenom, ali negdje sam pročitala (a nikako sad nać di) da nešto nije dobar za jajne stanice
    (ili tako nešto) pa sam ga izbacila iz upotrebe za svaki slučaj.
    A inače sam ga se htjela rješit jer je dosta jak.
    Danas sam izgurala nekako sa voltarenom ali jedva.
    Malo sam off topic , ali.......

enya22 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Suncem.m mozda bi pomoglo da se zamotas necim toplim? Meni obicno to pomaze kod bolnih M. Ili mi MM stavi ruku na kriza ili sprijeda (u visini jajnika).
    Kad mi je bolnija M, dan prije nego sto trebam dobiti, a nekad i 1. DC popijem 2 Lekadola, a i inace izbjegavam sve sto nije paracetamol.
    ~~~~~~~~~~~~ da ti vec veceras bude bolje![/b]

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Evo sve je proslo OK.
    Hvala svima na savjetima, puno su mi znacili jer zaista nista nisam zaboravila ponijeti. Bas sam bila ponosna sto sam sve znala hehe.

Cak se i sestra iznenadila kad sam rekla da sam obrijana (iako se vec ionako slicno uredjujem za svakodnevne potrebe pa nije bilo puno posla )
    Cak sam joj morala i pokazati "Steficu" pa je rekla da je "za 5".

Najgore od svega mi je bio klistir. Ajme majko, jadne one cure koje su morale slusati one zvukove iz WC-a. I onda ujutro jos klizma. Ma joj.
    Takodjer mi je bio neugodan osjecaj prvog ustajanja iz kreveta, jedva sam normalno prodisala, kaze sestra to je od narkoze.

Inace sama operacija - ne sjecam se apsolutno nicega. Probudila sam se 3 sata kasnije i jos sam 2 sata dolazila k sebi.
    Moj doktor je bio divan - bas ga volim.

Naravno, nakon 2 dana sto nisam nista jela, prvi dorucak je sladak ko med. Iako ga je sacinjavala jedna snita kruha i malo kakaa.

Nalaz je OK, malo tragova enometrioze je nadjeno ali nista zabrinjavajuce. Malo cemo jos po inseminaciijama jer kaze doktor da se isplati s ovim nalazom.
    Jajovodi prohodni, maternica OK.

Hvala svima jos jednom.

luce st avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Bravo. Super vijesti!
    Lijepo kad se oporaviš u akciju!
    :D

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Super na vijestima, brz oporavak želim !

Suncem.m. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Dodo, drago mi je što je sve dobro prošlo i super za dobre nalaze.
    Sad malo oporavka pa u akciju.
    Sretno :D

nela37 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Cure, nekako nakon tri neuspjela ET počinjem razmišljati o lpc,
    pa me zanima tko vas je uputio na laparoskopiju, da li vaš ginić ili oni kod koga ste u MPO-u,
    u kojoj bolnici to obaviti, tj.kako se nekome javiti da želite to obaviti ?

alec avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

nela mene je uputio moj MPO-ovac. on mi je i radio laparo na SD.

želim ti puno sreće i vibram da što prije ugledaš plusić~~~~~~~~~~

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Evo kako je kod mene bilo:
    Mi smo prosli 3 inseminacije u Petrovoj. Imamo krajem godine zakazan i IVF. No, zeleci ubrzati stvari, otisli smo u privatnu polikliniku nadajuci se dobiti skoriji termin za IVF.
    U razgovoru sa doktorom njegov prijedlog je bio da jos napravim lpsc jer moji nalazi su ne tako losi a spermiogram je OK i po njemu lpsc ce pokazati tocno stanje stvari prije nego idemo na IVF.
    Rekao je da zamolim doktora kod kojeg sam u Petrovoj da napravi lpsc i ja sam to ucinila. Srecom pa je imao razumijevanja jer sam pomislila da ce me spotati sto sam isla privatniku. No - moram gledati svoj interes, vrijeme brzo ide...
    Inace moja dijagnoza je - bez dijagnoze jer nema nekog veceg problema vec vise manjih koje nitko ne zeli lijeciti jer kazu - nije to za lijecenje.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja idem privatno u Split u kliniku CITO, a uputio me Lučinger (ne u Split - idem kod dr. Šparca koji je prije radio na SD-u). On smatra (Lučinger, a i Šparac) da je medicinski indicirano radit laparo u mom slučaju, ali da mi neće ništa naći (4 inseminacije i 5 neuspješnih ET-ova). Ako si u IVF režimu, važnija ti je histeroskopija (ev. nepravilnosti maternice - septumi itd.), a jedino hydrosalphynx (proširen jajovod s toksičnom tekućinom u njemu) smeta IVF-u (vidio bi se na HSG-u, ako si ga radila). Ako ideš na laparo, preporučljivo je istovremeno napraviti i histeroskopiju (meni su sugerirali da je ponovim, jednu sam odradila prilikom ablacije endometralnog polipa).

sanja74 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj nela37 prvotno napisa
    ... pa me zanima tko vas je uputio na laparoskopiju, da li vaš ginić ili oni kod koga ste u MPO-u,
    u kojoj bolnici to obaviti, tj.kako se nekome javiti da želite to obaviti ?
    ja sam na laparo otišla u dogovoru s MPO liječnikom - on mi je i obavio operaciju.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nela, tebi bi bilo najbolje zamolit Tomića da ti bude liaision i preporuči (ako ide i nazove) nekoga da brže to obaviš. Bauman svoje MPO-ovke operirava sam, Lučinger svoje MPO-ovke kanalizira na Merkur (uglavnom Podgajskom), u Petrovoj vjerojatno rješavaju svoje MPO-ovke.. Možda budeš čekala ako dođeš nekome "dobar dan, evo mene".

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ili da ti "liaising" bude tvoja privatna ginićka ili ginić. Od socijalca ne očekuj da će ti nazivat operatera po bolnici i sl. Onda si u režimu "dobar dan, evo mene", što je OK ako imaš vremena i sljedeći postupak za godinu dana. Socijalac će ti se vjerojatno skanjivat da zašto na laparaskopiju zdrava i da to još nije indicirano, u svakom slučaju nek' ti Tomić nešto napiše u smislu "ev. preporuka laparaskopija" ili tako nešto s ozbirom na godine da se ne gubi vrijeme itd. Neće te socijalac poslat isto na "dobar dan, ja mislim da mi sad treba laparaskopija". Osim ako nemaš anđela od socijalnog ginića.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I opet ponavljam, za IVF ti je bitnija histeroskopija da nemaš kakav septum na maternici, jer ti IVF zaobilazi jajovode i endometriozu (što se ev. može vidjeti stanje i operirati laparaskopijom). Kad te uspavaju mogu ti napraviti jedno i drugo, meni je sad žao što nisam davne 2003. kad sam bila na histeroskopiji odradila i laparo, ali nisam ja tad ovoliko znala, a i histero nije bila čista dijagnostika nego i radna (ablacija polipa na maternici). Tad sam bila preko svoje priv. ginićke došla do dr. Baumana.

nela37 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

thanks ina,

ma nije mi bas jasna ta razlika izmedu laparo..i histero.., ali nije ni vazno, tj, vazno je da doc zna kaj bi trebalo.
    Kak sam sad bila kod Šimkea u Petrovoj danas sam dogovorila termin kod njega pa bumo vidjeli kaj bu rekao !

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo kratkog menadžment summaryja: Histeroskopija ti ulaze histeroskopom kroz vaginu u maternicu i gledaju kakva je - uđu u nju kao što se ulazi u tenisku lopticu, gledaju ima li kakvih neravnina, polipa - to se vidi kao zadebljanje, septuma - to se vidi kao ispupčenje. Histeroskopija - ulaze histeroskopom kroz trbuh i gledaju kako maternica i jajovodi izgledaju bez da u njih uđu, ako treba, odstrane endometrioze ili sjecnu štogod (jajovod, ciste itd.). Otprilike tako nekako mi je objasnio dr. Šparac. Tebi za IVF de facto jajovodi ne trebaju, endometrioza pretjerano ne smeta, jedino ako imaš tu toksičnu tekućinu u jajovodu koja ubija embrije, ali to bi ti se vidjelo na HSG-u ili čak na boljem UZV-u jer se taj jajovod zadeblja. Ali bi ti eventualno implantaciji mogao smetat septum na maternici koji bi se, ako je mali, mogao eventualno vidjet na histeroskopiji. Evo, to ti je menadžment summary. Dr. će ti vjerojatno reći da ti laparaskopija ne treba, ali prepustit će odluku tebi. Zato ga pitaj i za histeroskopiju, tj. pripremi se za samo-odlučivanje, jer će se na to svesti, najvjerojatnije.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ispravak netočnog navoda iz gornjeg management summaryja. Druga rečenica je trebala glasiti: "Laparaskopija - ulaze laparaskopom kroz trubh do izvan maternice itd."

nela37 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ma i ja nekak mislim da ce me mozda otkantati, ali ipak pokusavam kopati i dalje, a imounologijom mi se neda baviti, ovo mi se cini kao jos nesto sto bi se dalo.......nesto drugo ne vidim

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Vjerojatno će te otkantati, ali ako stvarno misliš da bi ti trebalo / želiš na laparo onda bi ga trebala "drajvat" u tom smjeru. Ako želiš da ti kaže "ma, ne treba vam to", onda ti je OK stav "doktor će valjda znati". Ovisi, nela draga, što želiš. Medicinske indikacije za laparo - po tome kako se ravnaju na VV-u nemaš, a po tome kako se ravnaju u Sloveniji ili negdje vani gjde su IVF-ovi tipa 10.000 funti - imaš. Znači, nema ti objektivne istine, sve ti je "point of view". Good luck i mir ti želim, što god da odlučila/i .

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •