Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: crkva i odgoj

silvy avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno crkva i odgoj

ovako...zanima me kakvo je vase misljenje o tome sto crkva kod nas mece svugdje prste pa i u odgoj (npr.spolni odgoj)....ne smatram da crkva zeli nesto lose, daleko od toga jer one norme ponasanja koje ona namece nisu negative cak u suprotnom...samo sto je problem sto te norme nisu prilagodjenje danasnjem drustvu...recimo apsitinencija do braka ili zabrana kontracepcije i sl....smatra te li da to ima neki utjecaj na djecu, tj. da ce djeca danasnjice prihvatiti ikoliko te norme??

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Crkva je ostala negdje davno izvan vremena i danas je nemoguće živjeti po njihovim pravilima. A najgore je to da svećenici koji zagovaraju apstineciju prije braka a za sebe same celibat imaju izvanbračnu djecu. Pa otkuda im ona - možda roda donija??? Ili začeta po duhu svetom?
    Ne kužim baš...

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Pretpostavljam da ovdje misliš na većinsku crkvu = rimokatoličku. Kako ja nisam pripadnik iste, ni moja obitelj, prešli smo s mojih 17 u baptističku, mogu ti reći svoje, odnosno naše mišljenje i stavove. Znam da rimokataolička crkva ima svoje stavove, no mi se trudimo držati onih biblijskih kao temelja svakodnevnom životu. (tu postoji razlika u odnosu na RM crkvu)
    Dakle ja sam do svojih 17 već bila stupila dobrano u seks odnose i nemam baš super lijepa iskustva. MM je ipak dočekao naš brak i tek tu se upustio u te čari (i ne osjeća se nimalo zakinut). Ne moram reći da mu je bilo bed s obzirom na moju prošlost, no i to smo prevazišli. Tako da podržavam apstinenciju do braka. No to je izbor svakoga. Ja ću dijete tome usmjeravati, a ono će na kraju odlučiti, a kako drugačije.
    Što se tiče kontracepcije, ja ju podržavam (u braku naravno) do one mjere dok se ista ne petlja u život tek stvorenog zametka. Dakle, kondom, plodni dani, pilule koje sprečavaju ovulaciju…, jer unatoč svemu tome vjerujem da je ipak Bog taj koji daje život.
    U biti se ne protivim ni MPO, osim kaj se baš ne mogu složiti u potpunosti s trenutačnim medicinskim postupkom (zamrzavanjem oplođenih jajašca koja se neupotrebljena nakon izvjesnog vremena čuvanja bacaju?), za ovo nisam sigurna, odnosno nisam baš temeljito proučila cijelo područje MPO.
    Ni s pobačajem nisam suglasna, a kad je on medicinski nužan, ne znam, ovisi o slučaju, mada bi mi to uvijek bila zaista zadnja opcija
    A to da se crkva petlja su sve, e, ako je netko vjernik, onda je vjernik u svakom aspektu života i u svakoj situaciji ili se barem trudi u tom smjeru. Vjera oblikuje njegove stavove, način razmišljanja, postupke, cjelokupno njegovo biće. Da kiksevi dolaze, to je svakako istina, ipak smo ljudi. no meni nije poanta u crkvi, kao instituciji, već u načelima po kojima pojedinac živi.

Što se tiče TV-a, promijeniš program. 8) Što se tiče zakona, podložiš mu se, ako postoji kakav.

Realno gledajući, crkva je dosta prisutna, ali koliko ima stvarnog utjecaja na pojedinca?
    S obzirom na EU i vjerske slobode, RM neće imati monopol zadugo, bar se nadam 8)

ajde...

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Kaj sad slijedi nova runda paljbe na Crkvu (Koju? Katoličku?) i vjernike?

Nije mi puno toga jasno u ovom postu:
    - smatraš da Crkva, koja je vjerska i društvena ustanova, ne bi trebala razmišljati o odgoju ljudi i poduzimati nešto u tom smislu - misliš li da bi se vjernici trebali sastajati po katakombama da ih se ne čuje i ne vidi u društvu?
    - misliš da norme ponašanja koje crkva promiče (ne nameće ili je tebi možda nametnula?) nisu negativne nego čak suprotno od toga, ali te smetaju jer "nisu prilagođene današnjem društvu"
    - bojiš se da će te dobre, ali neprilagođene norme utjecati na djecu današnjice.

Utjecat će onoliko koliko ta djeca budu to željela. I onoliko koliko ih njihovi roditelji i drugi budu odgajali u tim vrijednostima. Vrijednosnih sustava ima puno i svatko bira ono što smatra dobrim za sebe i za svoju djecu.

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

da, ima topica gdje se već o tome raspravljalo...

Dobro prihvati, a loše odbaci...

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

i ja mislim da nam zaista nije potreban još jedan topic o vjeri i crkvi...

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    i ja mislim da nam zaista nije potreban još jedan topic o vjeri i crkvi...
    I ja sam mislio ali ocito da nije tako.

Ja mislim da je Crkva premalo ukljucena u zivote vjernika !

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pa dobro, onda nek se ukljući u živote vjernika, a nevjernike pusti na miru.... da ne pričam sad o vjeronauku u školi jer već postoji tema o tome gdje se vidi koje muke muće roditelji čija djeca ne idu na vjeronauk.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Crkva (u hrvata) je previse ukljucena u zivot hrvatskih gradjana, prije svega zato jer je previse ukljucena u politiku, isuvise ocijuka sa nacionalistickim /donekle ustaskim/ vodama, stiti il olako prelazi preko zlocina pocinjenih toboze u ime hrvatstva, jako je netolerantna prema onome sto se ne uklapa u njeno (hrvatsko) patrijarhalno poimanje zivota i vjere.

samim tim sto ima potporu u najvisim politickim krugovima utice na zivote vjernika i "nevjernika" u hr i vise nego sto bi poneki od nas to htio il mogao sprijeciti, a najvise kako njoj, a ne vjernicima il ostalim gradjanima odgovara.

vezano za tvoje pitanje o uticaju na nasu djecu - da mi dijete ne ide na vjeronauk, to jos mogu sprijecit, al da Crkva svake godine u saboru lobira da se uvede zakon o abortusu, tu kao jedinka ne mogu puno uciniti. osim izaci na barikade.

bubimirko

Početno

Iako sam vjernik, moram reći da crkvu trnutno više doživljavam kao neku političku stranku nego kao moralno ogledalo društvu, što bi po meni trebala biti

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

danas će nam nebo pasti na glavu

slažem se s bubimirkom i mamom courage

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    Crkva (u hrvata) ...isuvise ocijuka sa nacionalistickim /donekle ustaskim/ vodama, stiti il olako prelazi preko zlocina pocinjenih toboze u ime hrvatstva,
    Ovo je stvarno previše.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj bubimirko prvotno napisa
    Iako sam vjernik...
    Bubimirko, ti? Mislila sam da me ne možeš iznenaditi.

bubimirko

Početno

dobro kak vi to mene doživljavate.......ko nekog totalno zastranjenog lika koji vegetira u kakvom polusvijetu.........to kaj se ne slažemo oko mnoštva stvari nije valjda mjerilo tome da se oko nekih stvari zapravo i možemo složiti

bubimirko

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Citiraj bubimirko prvotno napisa
    Iako sam vjernik...
    Bubimirko, ti? Mislila sam da me ne možeš iznenaditi.
    zbilja te ne razumijem......živiš u zemlji gdje su gomila večina ljudi vjernici, u slučaju Hrvatske katolici......zašto je sad čudno da sam ja vjernik koji je kršten, pričešćen, krizman........itd....itd.....a biti ću i pokopan uz svećenika.....dakle ništa čudno za naše podneblje

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pratim vas 8) i zakljucavam, jer ne vidim da raspravljate o odgoju.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •