Pokazuje rezultate 1 do 3 od 3

Tema: izbor skole

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno izbor skole

ovdje klinci sa 4 godine krecu u skolu i premda smo mi kad je imao godinu dana nakon sto je mats pogledao 3 skole rezervirali mjesto u skoli koja je po izvjestaju inspekcije za skole imala ok rezultate i matsu je atmosfera u skoli bila ok

u mjedjuvremenu smo imali vrlo lose iskustvo sa igraonicom i susreli se sa krutoscu i zaostaloscu pedagoskoh metoda u nl i ja sam se preporodila kad sam otkrila montesori igraonicu di je bilo ok da ostajem sa malim dok se nije socijalizirao i naviknuo da tamo ostane sam (sto je u vecini drugih igraonica izazivalo zgrazanje jer je po njima cry out najnormalnija metoda proucavanja djece na igraonicu)

prije veselja sa igraonicom imali smo veselje prilikom poroda, di sam zavrsila tako da sam trudove prelezala na ledjima, lezala sam lezecki, nisu mi po porodu bebu stavili na prsa, nakon poroda su predlagali da odvedu bebu da ne cujem kako place da bi se naspavala (sto vecina mama prihvati pod normalno) i nakon toga su sluzbe koje dolaze doma pomagat oko rodilje i bebe vise vremena posvetile ciscenju stana nego meni i bebi pa nisam naucila stavit ispravno bebu na prsa, dobila mastitis koj je dijagnosticiran tek nakon 3 dana i dojenje mi je zapravo spasio odlazak na laktaciju, znaci i ovaj dio price im ne funkcionira kak se pise da funkcionira, plus sto preporucaju odvajanje bebe od prve sekunde u odvojeni lezaj tako da su sa tim dijelom price u banani, ostali su negdje u pedesetima, tu se naveliko reklamira formula i uopce nije neki bed ako se ne doji. paketi tipa sretna beba ovdje su standard, od poludoktora u sluzbi za konzultacije dobijaju se informacije tipa da je ok pocet sa dohranom sa 4 mjeseca (to je tu njihova preporuka) ili recimo kad beba ima 9 mjeseci pa pocne gristi kod dojenja tu je preporuka da prestanete dojiti

sve u svemu nizozemska ima neke svoje jadne standarde, ostali su u 50-ima

i sad treba izabrati skolu, izvjestaj inspekcije je vrlo saren, imaju 2 obrasca po kojima ocjenjuju tako da ni ne mozes ocijeniti skole kroz to. jos me nesto zbunilo u tim izvjestajima, naime oni kao imaju recimo "prisutnih modernih metoda u ucenju" ali nigdje nije opisam kriterij sto su njima moderne metode jer ako se osvrnem na sve sto sam prosla do sad onda mi je taj izvjestaj inspekcije nikakva pomoc jer nema uopce precizno objasnjeno kojim su se kriterijima sluzili kod ocjenjivanja

onaj cuveni izvjestaj unicefa po kojem su nizozemska djeca najsretnije obuhvaca hrpu faktora i nizozemska je izbila na prvo mjesto jedino zbog toga sto su nizozemska djeca sretna sobom kakva jesu (takav im je nacin zivota, nacin odgajanja, da budes sretan sobom kakav jesi, onim sto imas sto je na neki nacin super jer su ljudi stvarno zadovoljni i uvjereni kak im je super ali s druge strane uopce ne poticu djecu (i sami sebe) da se bore, da se educiraju i da se razvijaju

taj isti izvjestaj unicefa je dao vrlo nisku ocjenu skolstvu u nizozemskoj, i kak da ja sad nadjem pravu skolu? samo da jos spomenem koliko im je skolstvo u banani, kad se strani jezik pocinje uciti tek sa 11 godina, nema skole di je moguce ranije

kak je meni normalno usmjeravat sebastiana da uci, i da pokusa ici na faks, svi me gledaju ko da sam nenormalna, jer ko je vidio tak gurat dijete jer kak ti ne zna se kak ce dijete odabrati, a meni je ipak normalno usmjeravati i poticati dijete da se obrazuje i radi na sebi.

molim za korisne savijete i trikove oko izbora skole, ja upravo ugovaram sastanke sa upraviteljima da idem pregledavati skole

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

stvarno me čudi ta slika školstva u nizozemskoj, bila sam uvjerena da su na daleko zavidnijoj razini.
    U belgiji je situacija zaista puno bolja - a govorim također o školama na nizozemskom (flamanskom). Također je dosta teško upasti u dobre škole te postoje ili duge liste čekanja, na koje roditelji pribilježe dijete po rođenju :shock: ili svojevrsni "prijemni ispit". Državne škole se dijele na vjerske i laičke i obje kategorije su podjednako dobre. Privatne škole također postoje ali su vrlo često na lošem glasu, u smislu da se u tim školama plati da se prođe - a radi se ili o međunarodnim ili o europskim školama (s izuzetkom BEPS-a /British english primary school, koja slovi za izuzetno dobru).
    Također određene državne (laičke) škole imaju i posebne metodologije, koje su sve priznate od strane federalnog ministarstva prosvjete. Tako imaš školu sa STEINER metodom, ili Freinet, ili Decroly. Ili pak Montessori (ali Montessori spada pod privatne).
    Ja sam zaista zadovoljna izborom i metodama. Petra je sad u tzv "kleuterklas" i jedino što mi je malo čidno je što oni već ovako mali jutro imaju posvećeno učenju (vrtići su u sklopu škola i nema spavanja u vrtiću itd...). Učenju u smislu da je naučila već par slova, puno pjesmica, brojati (odnosno pobrojavati i prepoznavati brojke). Sve to rad kroz jednu "ludičnu" metodu, tako da naprimjer plešu (u smislu tjelesnog izražavanja) na slovo A, pjevaju A (visoko ili nisko) rade razne figure na osnovi slova A (slovo A sam samo uzela kao primjer).
    Eto, zapravo me čudi da je u nizozemskoj toliko drukčije, posebno jer ovi belgijanci/posebice flamanci pate od male manje vrijednosti u odnosu na nizozemce (kao što im valonci imaju isti osječaj u odnosu na francuze).
    Ali možda se baz iz tih "povijesnih kompleksa" toliko i trude

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

steiner (waldorfska) mi je pored zgrade i kao dobili su ok ocjene od te carobne inspekcije a klinci su tamo skroz zadivljali i imaju super niski postotak klinaca koji kasnije idu u gimnazije i zapravo ekipa koja tamo salje klince ni sami nisu voljeli skolu pa kao zele klincima ponuditi nesto bolje a koliko vidim tamo je kompletna anarhija plus sto ucenici iz starijih razreda uredno duvaju iza skole od cega se meni dize kosa na glavi

najbliza internacionalna nam je u amsterdamu i u principu bi mogli platit skolarinu ali su mi i oni prekruti a nekako si razmisljam da mi je ok da ide u takvu skolu sa 12, kad zavrsi osnovnu skolu a ima nekih nizozemskih skoli kod kojih se dio predmeta predaje na engleskom a dio na nizozemskom sto je meni recimo ono sto zelim kao gimnaziju a za to ga moram negdje odgovarajuce oripremiti

sad ide u montesori igraonicu i odusevljena sam ali kako ja sama ne znam previse o metodama opce ne kuzim u cemu je razlika u montesori pristupu i tradicionalnoj skoli ako svi na kraju 3., 6. zavrsni 8. postoje drzavni ispiti i svi klinci moraju imati odredjeni nivo znanja a to montesori zadovoljava

njuskajuci po tim izvjestajima inspekcije naisla sam na zanimljiv podatak, skole iz koje samo 2-3 posto djece ide dalje u gimnaziju imaju cesto vise ocjene od skola iz kojih 50% djece ide u gimnaziju

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •