Kao što sam i rekla, želim podijeliti s vama vlastito iskustvo vezano uz pohranu matičnih stanica.
Doduše, pohrana još nije obavljena jer bebač stiže tek za desetak dana, ali možda nekoj od vas pomognu informacije koje imam.
Dakle, najbliža klinika za pohranu MS je u Grazu, klinika EccoCell. Za lakšu komunikaciju, oni sami su nam predložili kontakt osobu iz svog predstavništva u Sloveniji, što smo MM i ja naravno i prihvatili jer smo s gospodinom normalno pricali Hrvatski. Od njega smo poštom dobili "paket" tj. stiropol kutiju sa priborom potrebnim za samo uzimanje krvi iz pupkovine, kao i ugovore sa klinikom EccoCell. Dio ugovora, potpisan od strane glavnog dr., ostao je nama, a drugi dio sa našim potrebnim podacima, kao i rezultatima nalaza koje sam morala obaviti (hepatitis,krvna grupa,clamidia...), poslali smo u Graz. Nakon 20-ak dana, dobili smo iz Graza 2 obavijesti o uplatama. Prva na 63eura (koliko košta paket koji su nam poslali iz Slovenije) i druga od 450eura, što bi bio kao polog, tj.prvi dio uplate za cjelokupan postupak. To smo platili i sad - čekamo bebača. Najveći problem je u stvari bio dali će naši doktori htjeti uzeti matične stanice, jer se to u Hrvatskoj još baš ne radi (uz neke iznimke ili jake veze). Na svu sreću, mi smo u Rijeci naišli na razumijevanje, ali mislim da će i u ostalim rodilištima biti isto. Naime, kad smo bili u Rijeci na pregledu (prije 2 tjedna), rekli su nam da su dobili upitnik od ministarstva zdravstva, naslovljen na KBC Rijeka, dali su oni kao bolnica voljni početi uzimati MS. (Znači, sve je više ljudi zainteresirano za postupak i pretpostavljam da će ubrzo u svim našim bolnicama uzimanje MS postati normalno). Rekli su da su oni u principu ZA ali pošto još nisu obavljali takve zahvate, ne znaju točno o čemu se radi. Mi smo im pokazali naš pribor zajedno sa uputama i slikama (što su oni fotokopirali), te smo morali pričekati tjedan dana da dobijemo konkretan odgovor. Imali su sjednicu vezanu za to pitanje i odlučili su uzimati MS uz naknadu od 1150kn. (naravno, ministarstvo je odmah "nanjušilo" laku zaradu, ali tako je to kod nas..).
Kad MS budu uzete, MM ih vozi u SLoveniju gdje ih preuzima drugi EccoCellov djelatnik koji ih vozi u kliniku. Tamo moraju biti u roku 48h. Nakon pregleda istih, ako su dovoljno kvalitetne za pohranu, klinika nam šalje certifikat i uputu o zadnjoj uplati na 1100eura. Tad je plačen cijeli postupak i pohrana narednih 5 godina. Svakih sljedećih 5 se plaća nešto sitno, mislim oko 150eura. E da, ako rodim preko vikenda ili na blagdan, plaćam "dostavljaču" još 150eura.
ETO, oprostite zbog duljine teksta ali htjela sam ono najbitnije reći tako da svaka od vas koja poželi napraviti isto, stekne uvid u cjelokupnu proceduru. Ako imate još bilo kakvo pitanje, slobodno pitajte.
Pozdrav i pusa svim bebama i mamama!![]()