Citiraj Morwen prvotno napisa
Sbuczkow,
koliko maleni ima mokrih pelena, koliko pokakanih dnevno? Ovo nam je važan pokazatelj da li on dovoljno doji.
piški redovito, a i kaki isto. Svaki put kad ga presvučem ima mokru pelenu. Dakle nekih 6-7 puta dnevno. Kaka svaki dan, kad jede puno i po 4-5 puta.
Što znači ovo "normalan obrok"? Da li misliš da se najeo se pa zaspao par sati ili...?
Da se najeo i stajao zadovoljan, zaspao, družio se s nama i takve stvari. Danas je cijeli dan gladan: od 11 sati traži jesti a nema što. Stavim ga na cicu, povuče par puta uz gutanje a onda odustane, zakunja ili vuče ali onako više grickajući. Zapravo, sad sam isprobavala njegovo sisanje i čini mi se da je lijen. Dam mu cicu, on počne vuči i čujem da guta, a onda nastavi vuči manjim intenzitetom i prestane gutati i na kraju zakunja. Odmaknem ga od cice, pustim da se malo razljuti, vratim ga i opet cica uz gutanje pa zaspe. Znači li to da on ne vuče dovoljno ili da nemam mlijeka? Jer kad idem istisnuti ni meni baš ne izlazi pa sam bila uvjerena da je do mene. Jer u biti njemu kad prestane LD, on odmah zaspe. KAd ga pokušam maknuti pokazuje interes za jelom i dalje i onda bi ga ja stavljala na drugu cicu jer sam mislila da je ovu ispraznio. A u biti je on ne bi ispraznio nego ne bi htio jače vući. Je li to dobra interpretacija? I ako je do njegovog sisanja što ću napraviti da bolje siše?
Ako je učinkovito ispraznio dojku, onda ovo "da je mlijeka sve manje i manje" jednostavno ne može biti točno. Kad beba isprazni dojku tijelo dobije signal da se stvara novo mlijeko.
Sad mi se sve više čini da ne isprazni dovoljno nego da stane jer mu se ne da vući.
Kad beba efikasno guta, uz ritmičke pokrete usana i obraza, može se primijetiti i lagano micanje bebinih ušiju i kože oko sljepoočnica. Uz to, u tišini možeš čuti zvuk gutljaja, zatim kratku pauzu, pa opet gutljaj, pauza...". Beba bi trebala bar nekoliko minuta po podoju gutati točno na ovaj način.
On povuče na početku, upali se LD i on jako brzo guta i jedva stiže doći do daha. Kad LD stane, on zaspe i manje- više nastavi samo grickati cicu. Nikad nije sisao gutljaj- pauza...
Gle, da njemu baš ništa ne ide, on bi urlao satima od gladi, ne bi piškio jer ne bi imao što piškiti i bio bi dehidriran. A pretpostavljam da vi nemate takvo stanje
Ma on ni ne plače kako teba. Ni to mu se ne da. Ali evo sad već i urla. Mislim da je jako gladan.
1) izbaci dudu, nek sve nutritivne i nenutritivne potrebe dobiva dojkom
2) jako pazi na položaj na dojci (beba okrenuta trbuščićem prema tebi, široko otvorena usta, usnice okrenute prema van, velik dio areole u ustima)
3) slušaj da li guta, kad prestane gutati pomaži mu kompresijama dojke
4) iza podoja izdajaj pa taman u prazno još 3 minute, tijelo će dobiti poticaj da stvara još više mlijeka
5) doji što češće, barem 10-tak-12 puta u 24 sata, ne preskači noćne podoje, oni su važni za povećanje količine mlijeka
6) dozvoli bebi da sama završi podoj na jednoj strani (ako ti prerano zaspe na dojci, održavaj ga zainteresiranim i budnim pomoću kompresija, ili ga podigni da podrigne pa ga opet vrati na istu dojku)
1) A što kad je jako gladan kao sad? danas je gladan više od pola dana
3) Ovih zadnjih sedam dana mi ništa ne izlazi ni uz pomoć kompresija.
4) ok
5) On je već bio dobio neki ritam jedenja: ponoć, pet, osam, 11, 14/15, 18, 23/ponoć, dakle nekih sest obroka dnevno. Najviše jede po danu, tj ujutro a najmanje po noći i navečer. Znači da se tada ja izdajam iako on spava? A ja bila cijela sretna da spava dosta po noći...