Citiraj Loryblue prvotno napisa Vidi poruku
vale dobro došla.

a ja imam pitanje:
ako dijete ima navršenie 3 godine, a roditelji su malo "nazadnog" razmišljanja (život na selu, mala sredina, veeeelika doza srama ako s djetetom zaista nije nešto u redu u stilu šta će selo reći.....) kako im kazati da bi se trebali trgnuti i početi s djetetom tražiti pomoć? čisto da im netko kaže: s djetetom je sve ok, a progovorit će kad bude htio ili s djetetom nije u redu to i to i treba raditi to i to.

meni se, kao laiku koji se susreo s djetetom koje ima dijagnozu težeg autizma, čini kako i ovo dijete od 3 godine ima elemente autističnog ponašanja koje bi stručnjak trebao pogledati.

roditelji su navodno bili kod doktora vidjeti zašto dijete ne govori s 3 godine i sve je navodno ok. ali su poslani kod logopeda koji djetetu, za sada, masira stopala kako bi mu potaknuo rad živaca????
mozes napisati vise i sto ti mislis da je sa djetetom?

neprogovaranje nije nuzno povezano uz autizam i cesce prati auditory processing disorder (ja se ispricavam ali ne znam to reci na hrvatskom). znaci da signal od uha do mozga ne funkcionira

isto tako kod dobrog dijela djece "auti" ponasanje moze biti izazvano alergijama i intolerancijama na hranu, candidom (oralna upotreba antibiotika), dio je izazvan aktivnim virusima (NIDS)

masiranje stopala je ok, ali bi trebalo cetkati cijelo tijelo i trebalo bi raditi joint compression i brushing (to ti je posebna metoda pritiskanja zglobova i cetkanja cijelog tijela mekanom cetkicom) radi stimuliranja mozga http://www.youtube.com/watch?v=uETDXHrH1io

mozes ljudima reci da mi se jave jer je moj sebastian kasno progovorio i stvarno nije ok ljude prepadati autizmom, pogotovo ako velis da zive u manje modernoj sredini i gdje je jos uvijek sramotno imati dijete koje nije NT