Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: Disfazija

Threaded View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Loryblue, ovo što ću opisati radila sam (i danas još često radim) sa svojom djecom. Starijem je trebalo, on ima dijagnozu zakašnjelog neurološkog razvoja, što je utjecalo na govor, motoriku itd. Mlađem nije trebalo, ali ovo obožava i on. Sad su već veliki, ali još to radimo gotovo svakodnevno. Rezultati su sjajni.

Izgleda kao igra, a vrlo je korisno (ima tih zahvata više, ali ovo su moja djeca obožavala) a služi kao stimulacija mozga koju opisuje stray_cat:

„Brzinska“ masaža – djeca vole analogije s životinjama i na ovo smo nekako nadošli zajedno:

MEDVJED – dijete legne na leđa a roditelj mu se od stopala do glave „penje“ rukama, kao da se medvjed penje na drvo. Istim putem i silazi...

MAČKA – roditelj se na sličan način, ali bržim pokretima „penje“ rukama od peta do vrha glave kao da se mačka penje na drvo, a onda se spušta grebući noktima (prste stavimo na vrh djetetove glave i onda polako vučemo, kao mačka kandže, preko ramena, rebara, guze i nogu do peta.

MAČKA BRUSI NOKTE – dijete je na leđima, a roditelj pokazuje kako mačka brusi nokte na njegovim golim potkoljenicama (naglim brzim pokretima istovremeno i naizmjenično brusiti...)

PAS – jednom rukom (skupljenim prstima) roditelj „njuška“ po djetetu. Igra je u tome da dijete nikad ne zna gdje će osjetiti „njušenje“ pa veselo iščekuje stimulaciju.

CRVI BUŠE RUPE – varijanta iste stvari, ali umjesto blagog njušenja roditelj prstom „buši rupe“ po djetetovim leđima, rebrima, nogama, glavi... nasumično, prema želji. Nekoj djeci je ovo prejaka stimulacija, pa treba primijeniti igru „pas“.

ZMIJA - prstom se vijuga po tijelu

RODA - sa dva prsta štipka se na raznim mjestima (dijete ne zna gdje će biti slijedeći dodir, pa veselo iščekuje...)

SLON (ovo je jako dobra stvar i ima svrhu stimulacije zglobova) – dok dijete leži potrbuške, roditelj se punom težinom vlastitog trupa oslanja na ruke i oponaša teški slonovski hod, od tabana prema glavi (stane i na glavu) pa natrag. Mi smo uz to pjevali i pjesmicu „Teško hoda stari slon, jedva noge vuče, dosta mu je cirkusa jer ga gazda tuče... Teško hoda stari slon, jedva noge diže jer od kuće njegove pismo mu ne stiže...“

Dakako, potakni roditelje da potraže još koje mišljenje. Čini mi se iz posta da su već bili na nekakvoj dijagnostici jer dijete posjećuje logopeda, ali možda treba pitati još koga... Možeš i online pitati struku na logopedskom forumu, iako će i oni reći da je teško bilo što odgovoriti bez pregleda djeteta "uživo": http://www.sbkt.hr/djecji/phpBB3/index.php
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 04.07.2011. at 11:59

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •