Citiraj vale prvotno napisa Vidi poruku
Molim sve roditelje djece s dijagnozom usporen razvoj govora ili disfazija da mi pomognu skupiti što više informacija o tome kako su djeca primljena u redovne škole;na kakve probleme nailaze;kako napreduju i sl. Čini mi se da bi za našu djecu bilo jako dobro kada bi se mi udružili u nekakvu udrugu i na taj način bi bili i glasniji i brojniji pa samim tim i jači. Ne znam kako vi ali ja sam imala svakakvih problema. Npr. učiteljica inzistira da moj sin pismeno odgovara na pitanja. To je za njega nemoguća misija ukoliko mu bilo što u tom trenutku razbije koncentraciju. Odgovor na to isto pitanje zna usmeno bez problema. Zna on to i napisati ali npr. danas mu je učiteljica u bilježnicu napisala da je to pisao 90 min. Kakve to veze ima- to je dijete koje ni u kom slučaju ne bi smjeli vremenski ograničavati. Kako to objasniti našim prosvjetnim radnicima koji odmah počinju spominjati rokove i program itd. DAJTE LJUDI JAVITE SE. Puno toga možemo pokrenuti ako krenemo koordinirano u nekakvu akciju da pomognemo našoj djeci. Ovako ništa; za neke stvari su "zdravi" a opet za druge "totalno autistični ili neznam što sve ne" Oprostite na "vikanju" velikim slovima ali imam osjećaj da ovo niko ne čita a žarko želim pokrenuti stvari s mrtve točke. Pozdrav svima
Čuj, koliko je meni poznato, takve udruge već postoje. Obzirom na dijagnozu, vjerojatno bi vama najbolje odgovarala udruga Idem (ali to je samo moja procjena). Koliko su aktivni, ne znam, ali vidi ovdje (imaju vrlo korisnih materijala na svojoj web stranici): http://www.idem.hr/

Preko te udruge djeca kojima to treba mogu dobiti osobne asistente i drugo... Nisam ih nikada kontaktirala, jer mi nije trebalo (moj stariji sin imao je odličnu i educiranu učiteljicu u prva četiri razreda, pa mi jednostavno nije trebalo).

Što se tiče problema s učiteljicom, udruga može pomoći, ali to je na "dugačkom štapu". Moraš djelovati na dva fronta, pa gdje uspiješ prije... Kontaktiraj udrugu, ali nemoj čekati da samo oni nešto poduzmu, nego svom djetetu ODMAH ishodi papire na koje po dijagnozi ima pravo. Žalosno je da ti škola sama nije predložila tako nešto. Mi nismo s tim imali nikakvih problema jer je dijete već bilo u terapiji zbog (između ostalog) zakašnjelog razvoja govora i još koječega. Moj stariji ima od prvog razreda osnovne individualizaciju, tj. rješenje o odgovarajućem obliku školovanja. Moje dijete je jako daleko od svojih početnih smetnji (sad je u petom razredu, odlikaš) ali i dalje se primjenjuje to rješenje.

Da bi se ishodilo rješenje o primjerenom obliku školovanja, škola u dogovoru sa školskim liječnikom (na temelju papira koje roditelji dostave učitelju ili stručnoj službi ili samo na temelju svog zapažanja da dijete ima problem) zatraži mišljenje. Ako želiš, pogledat ću u papire i točno napisati kako to ide da ne lupam napamet...

Uglavnom, kad dijete dobije takav papir u kojem PIŠE DA GA SE NE SMIJE PISMENO ISPITIVATI jer dijete ima te-i-te teškoće, učitelj je dužan to primjenjivati. Nažalost, jako veliki broj učitelja nema odgovarajuću edukaciju, čak ni minimalnu. Jednostavno ne znaju što s takvim djetetom. Roditelji tada moraju sami učiniti sve što se može da dijete dobije odgovarajući pristup.

Ima i drugih udruga: udruga Puž, udruga Buđenje, udruga Sudamja.... svaka ima svoje posebnosti. Ima i onaj dira forum (za djecu iz spektra i s disharmoničnim razvojem), pa forum Hrvatske udruge za disleksiju... ima toga. Ovo pišem iz glave, bez provjere, i zahvalna sam na činjenici da je moje starije dijete u školi prošlo glatko. Jedino što mi se čini bitnim je ne ostaviti na cjedilu svoje dijete, kako god bilo...

Eto, nadam se da je ovaj predugačak post bio od koristi i sretno!