-
dojenje u nizozemskoj
naisli smo na clanak u novinama, u nizozemskoj naime do 3 mjeseca doji samo 20% zena
najveci postotak cine obrazovane zene
mislim, uz svu tu dostupnu pomoc zene su i dalje neinformirane i nezainteresiran, a dobar dio pratecih sluzbi definitivno pojma nema (pricam o sestrama koje se brinu o mami i bebi prvih 10 dana nakon poroda, koji vam dolaze doma pomagati)
-
Stoji li mozda koliko ih jos doji nakon tri mjeseca? Mislim da procenat ne prelazi 5%.
Mame se najvecim dijelom vracaju na posao kad je djetetu 2,5-3 mjeseca i uglavnom su u panici prije toga da sto prije prestanu dojiti tako da drugi mogu hraniti bebu.
Nacuh da bi trebala krenuti akcija za duzi porodiljni.
-
toliko o brdovitom Balkanu stray 8)
-
Ovo je valjda neka vasa interna pa cu preskociti.
U Nl nije toliki problem ne educiranost nego to sto je porodiljni tako kratak. Zene se vracaju na posao prije nego je moguce uhodati se sa dojenjem i cesto koriste onaj period pojacanog rasta kad je bebi oko 6 tjedana da prekinu dojenje.
Sto se tice edukacije, cak i taj cb (biro za preglede, konzultacije, bla bla), koji je u vecini slucajeva fakat zastario, bi se zacas popeo na super nivo (ne sumnjam niti sekunde) kad bi potraznja za kvalitetnim informacijama porasla. Znaci, kad bi zene dolazile po info o dojenju i reagirale na gluposti koje im ne educirani tamo prosipaju, zacas bi se pokrenula edukacija kadrova i cb bi bio na nivou. Obzriom da te potraznje nema, jer zene znaju da je tako tesko nastaviti dojiti kad se vrate na posao, niti cb-u nije u interesu educirati se ili davati informacije o dojenju.
Onog momenta kad produze porodiljni, kad zene skuze da mogu dojiti, odluce da to hoce i krenu traziti info ce se i cb prilagoditi.
Znaci, moje misljenje je da sve to nema veze previse veze sa educiranoscu nego sa tim glupo kratkim porodiljnim.
-
Editiram ovaj post, a to cu uraditi i sa svakim slijedecim u kojem bude primjesa vasih osobnih nesuglasica.
Zorana
(Da ne bude sada nekih dodatnih pitanja, dalmatinkin post je sadrzavao tri smajlica koja se smiju na Orianin komentar.)
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma