-
Poplava
Našla sam na portalu da imam prejaki refleks otpuštanja mlijeka.
Kod mene se javlja samo na jednoj cici i ne na početku dojenja (tako da mi malo izdajanja prije podoja ne pomaže).
Marta ispljune cicu iz koje curi mlijeko kao iz tuša. Ujutro se obje budimo u lokvi mlijeka, nakon dojenja joj iz usta iscuri višak.
To će navodno prestati za 3-4 mjeseca, da li si do tada možemo nekako olakšati? Ni promjena položaja ne pomaže puno jer mlijeko fakat šprica van. Bed mi je jer u jednom podoju vraćam Marti cicu u usta (nakon što ju malo ižmikam) milion puta tak da smo obje umorne. Već sam počela ponekad i izbjegavati tu cicu, znam da je to loše, ali da se malo odmorimo i uživamo u mirnom dojenju.
-
Draga mamaA, kako se Marta ponaša na toj siki? Daje li do znanja plačem da joj smeta prejaki let down?
Izdajaš li tu dojku prije podoja ručno ili izdajalicom? Naime, kažeš da izdajanje ne pomaže, pa opiši koliko otprilke mlijeka izdojiš u tom izdajanju prije podoja? Šprica li ti i tada mlijeko ili ono počne tek špricati kad Marta stavi siku u usta?
Jesi li je probala staviti u položaj gdje je njezina glavica iznad razine dojke? Npr. ti legneš na leđa i nju staviš preko sebe ili joj glavicu pridržavaš iznad dojke ( ako ste u drugim položajima )?Tu dojku svakako ne bi trebala izbjegavati, nego baš suprotno: probaj joj nuditi samo nju u periodu od cca 3 sata ( naravno, na njezin zahtjev, kad god ona traži, ti joj daj ). Prati refleks otpuštanja u tom slučaju: koliko će biti jak i hoće li se smanjivati sa svakim sljedećim podojem?
Naime, ukoliko joj prebrzo izbaciš cicu iz usta, možeš je dovesti u opasnost da ne dođe do masnog mlijeka, a to može uzrokovati nedovoljno napredovanje.
KOliko Marta ima popiškenih pelena dnevno, a koliko pokakanih?
-
Na početku normalno doji, onda ju ispljune, pa ju traži opet.
Ručno izdojim otprilike da se napuni jastučić (priručno je).
Mlijeko počne špricati tek nakon oko 5min dojenja.
Na toj dojci ju dojim tako da je joj je glava iznad (pročitala na portalu;
Kad joj dam tu cicu (lijevu- da prestane biti anonimna; ne prebacujem ju na desnu baš zbog masnog mlijeka, tako da ju isprazni.
Popiškenih pelena nebrojeno (7, 8, 9), kaka 1 (2, 3) puta na dan.
Uh, kako je lijepo dopisivati se s educiranom mamom- mislila sam da me nakon 2,5 godine dojenja ništa ne može iznenaditi.
-
Uh, koliko te još iznenađenja očekuje! :D
Podaci o popiškenim pelenama su OK, ovi o pokakanima su na granici, ali isto OK ( računa se da je minimum 2, a može to biti iza svakog podoja ).
Reci mi je li uspijevaš postići refleks otpuštanja dok izdajaš ručno?
To te pitam jer ako je količina koju izdojiš mala ( ako ne uspiješ proizvesti mlazove prije podoja ) oni opet završe u Martinim ustima.
No, ako sam dobro shvatila, Marta ne pravi velike probleme tipa da potpuno odbija tu lijevu dojku ili počne jako plakati kad se refleks uključi?
Ovo što kažeš da je ispljune pa traži opet je super. Ti tu pauzu možeš iskoristiti da Marta podrigne ( jaki let down prati i dodatno gutanje zraka ) pa je opet staviti na istu dok joj ne bude dosta.
Ima li Marta grčeve i jesu li stolice eksplozivne?
-
Mlazovi mi uspjevaju prije i za vrijeme podoja.
Ne odbija dojku, plače samo kad joj nije u ustima.
Podriguje se često, a vrlo često bljucka, tj kao da joj višak mlijeka sam istječe iz ustiju.
Mislim da nema grčeve, stolice čini mi se jesu eksplozivne.
-
Evo još jedne sa prejakim let downom. Javlja se na obe cike, ali više na desnoj. Ta desna je i inače problematična. Na njoj sam imala dva zastoja i ragadu (još je tu, ali prolazi). Uglavnom, let down počinje nakon nekoliko minuta od početka sisanja. Beba (mjesec i dva tjedna) onda pušta ciku, pa je opet hvata halapljivo i iznervirano, ljuti se, a često se i zagrcne i zakašlje. Ponekad pomaže ako se nagnem, pa mu je glavica poviše cike. Mislim da se tada naguta i zraka jer evo od prije par dana imamo i grčeve. I da, ima eksplozivne stolice i vjetrove. Da probam izdajati ručno prije podoja? Strah me da tako ne povećam proizvodnju pa da se opet nešto ne poremeti. Help!
-
Osoblje foruma
neobična, jesi li pokušala dati drugu dojku dok iz te ne ode jaki mlaz?
-
Jesam. I to nekad pali. A nekad počne let down i na drugoj pa opet sve iznova. Ja uopće ne osjetim let down, primjetim samo po reakciji bebe. Čini mi se kao da ga ponekad on može savladati, a ponekad ne.
Opet imam zastoj (srećom mali) na desnoj (.)
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma