Pokazuje rezultate 1 do 48 od 48

Tema: Bacanje kamenčića niz tobogan-nije lijepo?

melanija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno Bacanje kamenčića niz tobogan-nije lijepo?

Dakle,savladali smo veliki tobogan u parku već prije tri mjeseca jer smo motorički dosta napredni a i vrlo aktivni.
    Sada više nije toliko štos u spuštanju već se spuštamo i zatvorenih očiju a i jako je zgodno to napraviti barem 10 puta u minuti.
    Sve to nije tako strašno da nismo zadržali još iz puno mlađih dana,ljubav prema bacanju kamenčića niz tobogan.
    E to je vještina koja se mora barem jedanput napraviti dok smo u parku i sa uživanjem promatramo kako se kamenčići kotrljaju i prave zvonckave zvukove.
    Nisam nikad vidjela ništa loše u tome,kad bi završili ja bi obrisala tobogan ili bi ga obrisali guzom jer bi se sami još spustili par puta iza toga.
    Međutim sve ostale mame u praku smatraju da to nije lijepo i svaka to naglasi kad nam priđe a svako dijete se odmah uhvati bacati kamenčiće kad vide da mo to radimo. Dakle,djecu to zabavlja.
    Poučena ostalim mama počela sam učiti da to nije lijepo i pokušavam mu zabraniti da to radi. Stoputa opomenem i bacim kamenčiće iz ruke,pričam i pričam al me uopće ne sluša.I na kraju sam jučer izgubila živce i odvela malca doma iz parka.
    Bila sam jako ljuta jer druge mame uspiju odvući djecu od toga a ja ne ali onda sam počela drugačije razmišljati.Najprije,djeca koja se spuštaju niz tobogan u našem parku starija su od nas po 5 i više mjeseci pa takvoj djeci i možeš objasniti neke stvari a drugo,tko uopće kaže da je bacanje kamenčića niz tobogan ružno.Ne bacamo ih na drugu djecu jer to bi bilo ružno već samo niz tobogan.
    Na kraju sam bila ljuta na sebe što sam odvela dijete iz parka jer je netko takvu stvar proglasio ružnom a mi je ne znamo ispoštovati.
    Ajde pomozite mi jer kasnije opet idemo u park. Ako vi mislite da je to ružno kako bi vi objasnili djetetu od 19 mjeseci da to ne radi?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja glasam za kotrljanje kamenčića 8)
    ili ponesite pikule

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam zaru isto naucila da to ne radi i ja sam jedna od mama koja drugima govori da se to ne radi, pa poslusaj moju stranu:

99% djece u parkovima u koje ja idem, kamencice baca po toboganu:
    a) dok se po njemu spustaju druga djeca
    b) neposredno prije nego sto se drugo dijete spusti, a ne pociste kamencice
    c) popnu se na tobogan, pa odozgora bacaju kamencice na djecu koja se spustaju ili koja sjede ispod/ oko tobogana
    d)u velikoj vecini slucajeva, bacanje kamencica po toboganu zavrsava bacanjem kamencica po drugoj djeci

i ja i zara smo bezbroj puta dobile kamencice po glavi, u oci, u usta...

mame uglavnom mirno sjede po klupicama i to dopustaju, ili mi kazu da sam sama kriva sto sam dobila kamenje s vrha tobogana po glavi, jer tko je jos vidio da mama sjedi s djetetom ispod tobogana

e sad, meni je bilo puno lakse zari potpuno zabraniti bacanje kamencica, nego joj s 18 mjeseci tumaciti da moze bacati kamencice, osim u slucajevima a,b,c i d - to bi je samo uzasno zbunilo.
    sada (3.5 godine) takve stvari jako dobro kuzi, pa zna da moze stavljati kamencice ako nikog nema na toboganu, i ako ih na kraju pospremi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dodatak:

nikada ne govorim svoj djeci/ mamama da je to ruzno, nego samo onima koji rade a,b,c i d, dok mame ne reagiraju
    ako neka mama pazi kao i ti, onda nema problema. i ti bi trebala to reci drugim mamama, da ti pazis i da cete pocistiti i da se nikom nista nece desiti.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mi dozvolimo, osim kad ima djece, a kad ima djece zabranjujemo i Lei i drugoj djeci Kod nas u parku (u koji najčešće idemo) kroz tjedan nema puno djece pa si to možemo priuštiti.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Slazem se s Lutonjicom. Tobogan je za spustanje djece, ne kamencica. Moze biti jako opasno ako kamencic odleti nekom u glavu. Osim toga, njima se ostecuje plastika tobogana, a u interesu nam je da tobogani, kao i druga oprema na gralistu traje sto dulje.

Jos jedno strogo pravilo koje mi imamo a koje se tice tobogana je da je zabranjeno penjati se uz tobogan, prvenstveno iz razloga sto je to opasno (u vrlo vjerojatnom slucaju da ti neko dijete sleti na glavu dok se ti penjes), a i zato sto remeti ritam igre na toboganu kada na njemu ima vise od jednog djeteta. Ako se hoces pentrati, nadi uzbrdicu pa se pentraj. Ako hoces kotrljati kamencice nizbrdo, nadi nizbrdicu (na kojoj i ispod koje nema nikog koga to moze povrijediti) pa kotrljaj.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I penjanje uz tobogan dozvoljavamo kad nema druge djece na toboganu.
    Čak dapače, još ga i potičemo jer potičemo sve što razvija spretnost.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nama je 30 metara od kuce mali parkic u kojem nikad nije bilo nikog i u kojem je tobogan na kojem nikad nije bilo nikog i mogli smo raditi sto god smo htjeli :D eto jedne prednosti starog kvarta

za druzenja smo isli u parkic koji je 200 metara dalje i pravila su bila nesto drukcija.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nama je slično, imamo mali super parkić iza kuće a kako u okolici i nema puno zgrada kroz tjedan, posebno ujutro, tu bude po par djece.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    nama je 30 metara od kuce mali parkic u kojem nikad nije bilo nikog i u kojem je tobogan na kojem nikad nije bilo nikog i mogli smo raditi sto god smo htjeli :D eto jedne prednosti starog kvarta

za druzenja smo isli u parkic koji je 200 metara dalje i pravila su bila nesto drukcija.
    Isto. Ne volim kad djeca gnjave drugu djecu na igralištu i ne volim kad roditelji to dopuštaju. Isto tako ne volim kad odrasli tumače djeci "jedine ispravne" načine kako se treba igrati i koristiti pojedinim spravama. Ja sam za slobodu igre uz obzir prema drugima.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sto se tice penjanja uz tobogan, dozovlim kad smo sami i oduvijek naglasavam da se to smije iskljucivo kad smo sami u parku (i suho je vrijeme pa znam da nece bitno zaprljati tobogan).
    Isto mislim da nije za kotrljanje kamencica.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

mame uglavnom mirno sjede po klupicama i to dopustaju, ili mi kazu da sam sama kriva sto sam dobila kamenje s vrha tobogana po glavi, jer tko je jos vidio da mama sjedi s djetetom ispod tobogana
    poznato mi je to. upravo se jedan (petogodisnji) klinac tako htio pentrati uz tobogan, dok je moja stajala tj. sjedila na vrhu i cekala svoj red da se spusti (kao sto joj uvijek objasnjavam da treba cekati dok se drugo dijete odmakne od tobogana). mali se poceo pentrati, i pustati neke cudne zvuke, moja se mala preplasila i cvrsto me drzala, cak je htjela sici s tobogana, al iza nje je bila neka curica koja je cekala na stepenicama. mater je sjedila i nije dupe digla, pokusavala je ocigledno 1-2-3 metodom ga odvuci od tobogana, dovikujuci "fraaaan, jedan,fraaaan dvaaa...", koliko je to imalo uspjeha vidi se da je vec broj 6 izgovarala, a malom nije padalo na pamet da mater poslusa, cak se poceo kreveljiti. bila je prilicno neugodna situacija, ja sam se suzdrzavala komentara koliko sam mogla, lijepim ga molila da se skloni, na kraju je njegova jadna baka ustala i dosla do njega i moljakala ga da se skloni i da se ne moze penjati na tobogan. majka od tamo dovikuje:"mama, pusti ga" :? kao ona ce svojim autoritetom reci malom, a mali ju ne sljivi ni pet posto. na kraju je mali rekao da ce biti kako teta tj. JA kazem (znaci mater i baba nisu bitne) i kad sam mu objasnila da tobogan nije za penjanje i da zele i druga djeca se spustiti, onda je tek sisao s njega. :? :?

mislim si, e da si ti moj sunceko ti zarko... ti bi meni vec kod broja tri bio na putu kuci.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nemamo dvostruka mjerila

tobogan je za spuštanje i kad je sam i kad je na igralištu s hrpom djece...

marko loše reagira ako se nešto jednom može,a drugi put ne može

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

marko loše reagira ako se nešto jednom može,a drugi put ne može
    rijeci moje male: kad smo bjizu onda ne vala leci: kiko je celav. a kad smo daleko, onda se smije leci. jel tako, mama? (a kaziprst podignut i jedna obrva i objasnjava mi lekciju koju je kao naucila. a ja s jedne strane ne zelim joj braniti da govori ono sto misli, al s druge strane pokusavam joj dati do znanja da nije bas lijepo reci covjeku koji cuva ponosno 3 dlake na glavi u facu da je celav, koliko god da je to istina ).

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ja dopuštam bacanje kamenčića (kad nema nikoga ispod tobogana), moji uglavnom po toboganu spuštaju autiće.
    Dopuštam i penjanje kad nema druge djece na toboganu.
    Jako mi je žao kad neka mama kaže da če se tobogan zamazati, pa time i guza njezinog djeteta.
    1. dijete je u parku zbog igre i ako se igra onda će se i zamazati (bar u pješčaniku). Najgore je kad dovedu dijete u park ( a takvih ima puno) i onda cijelo vrijeme viču - ne idi na tobogan zmazan je, ne u pijesak , ne na ljuljačku... Jadno dijete.
    2. Moji se spuste nakon kamenčića i pobrišu tobogan.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

marko je jedno vrijeme po cesti prozivao ljude

vidi ovog debelog

vidi ovog / ovu mršavu

itd

nakon natezanja smo postigli kompromis da mi takve opservacije šapće na uho

jer nije htio pristati da se to ne govori,jer on tvrdi da je to istina i zašto onda on ne smije reći što je vidio ?

melanija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Lutonjica(napisa):
    ako neka mama pazi kao i ti, onda nema problema. i ti bi trebala to reci drugim mamama, da ti pazis i da cete pocistiti i da se nikom nista nece desiti.
    Pokušati ću danas to da vidim hoće mame manje biti ljute....

Ivarica(napisa):
    nama je 30 metara od kuce mali parkic u kojem nikad nije bilo nikog i u kojem je tobogan na kojem nikad nije bilo nikog i mogli smo raditi sto god smo htjeli Very Happy eto jedne prednosti starog kvarta
    al sve mi se čini da ću te morati pitati koji je to parkić pa možemo utažiti žeđ za kotrljanjem jer stvarno ne znam gdje da nađem nizbrdicu prije Sljemena

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Dakle, kod nas su u pitanju dvostruka mjerila izmedju mene i MM. Ja ne dozvoljavam, iz razloga koje je Lutonjica navela. MM dozvoljava H bacanje kamencica i penjanje uz tobogan samo kada su sami u parku i/ili druga djeca nemaju uopce interesa za tobogan. Ja sam protiv takvih dvostrukih mjerila, ali sta mozes kada MM sve dopusta svojoj mezimici.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Kod nas bacanja kamenčića na sreću nema (jer u parkiću pred kućom nema kamenčića), ali penjanje uz tobogan je klasični problem. Kad nema druge djece, puštam ga neka pokušava, a kad su i druga djeca na toboganu, uglavnom mu je i samom jasno da se tako ne može igrati. Jedini je problem kad vidi veće klince (4-5 godina) kako se penju uz tobogan, onda je teško objasniti zašto oni smiju (a smiju zato što najčešće roditelji nisu u blizini), a on ne smije...
    I ne mislim da je penjanje uz tobogan nešto tako loše, sve dok ne ometa drugu djecu u igranju (dakle, dok je sam na igralištu).

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Eci prvotno napisa
    Ja dopuštam bacanje kamenčića (kad nema nikoga ispod tobogana), moji uglavnom po toboganu spuštaju autiće.
    Jako mi je žao kad neka mama kaže da če se tobogan zamazati, pa time i guza njezinog djeteta.
    1. dijete je u parku zbog igre i ako se igra onda će se i zamazati (bar u pješčaniku). Najgore je kad dovedu dijete u park ( a takvih ima puno) i onda cijelo vrijeme viču - ne idi na tobogan zmazan je, ne u pijesak , ne na ljuljačku... Jadno dijete.
    Slažem se sa svime, osobito s ovim o prljanju u parku.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Citiraj Eci prvotno napisa
    Slažem se sa svime, osobito s ovim o prljanju u parku.
    Ovak i mi.
    S tim da ne bacaju kamenčiće s vrha (ne znam zašto :? nisu se nikad sjetili) nego vole bacati (Nola zapravo) na onaj donji dio tobogana.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Tak i M. baca.

traktorka avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Mi smo taj problem rijesili tako da umjesto kamenja bacamo lopticu koju uvijek nosim u torbi,tako nema prljavog tobogana. Nama je problem sto R. ne moze docekati da se druga djeca spuste niz tobogan

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ne kužim fakat to s prljavim toboganom. Meni recimo tobogan uvijek izgleda "prljav", odnosno uvijek imam dojam da je prljav, čak i ak nije "svježe" zamazan pijeskom ili prašinom od kamenčića. Mislim, jednako mi je prihvatljivo da mi se klinci spuštaju i niz jedan (onakav koji "izgleda" čisto) i niz "drugi", odnosno, ak su u svečanoj nekoj robi onda mi je jednako neprihvatljivo. Ionako obično mogu očekivati da će odma nakon toga sjesti u šljunak negdje ili u pijesak. Jedino mi to nije ok ako idemo poslije "u grad", al to je moja briga, onda se treba presvuć.
    Ili ako se tobogan smoči. Al prašina, sva vrsta, mi je prihvatljiva i očekivana u parkiću.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je jedini prljavi tobogan onaj mokro-blatnjav.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A meni je nebitno jel prljavo ili neprljavo

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

u svemu apsolutno potpisujem Lutonjicu. sto se penjanja uz tobogan tice, to isto ne dozvoljavam jer smatram da je opasno, netko ga moze pokupiti jer su djeca nestrpljiva ili on moze pokupiti nekoga.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa
    Meni je jedini prljavi tobogan onaj mokro-blatnjav.
    Pa da, to (kad ne znam ukratko ) - zato mi i ne smetaju kamenčići.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam jesam li ja pocela s prljavim toboganom , ali kad sam rekla "pocistiti", nisam mislila na blato ili zemlju, nego bas na to da kamenje ostane na toboganu (oni tobogani koji zavrsavaju ravno) i onda se djeca spustaju pa se npr. ogrebu, a pogotovo ako se spustaju tako da leze na toboganu pa fino glavom po kamenju.

druga stvar koju zelim komentirati:
    Isto tako ne volim kad odrasli tumače djeci "jedine ispravne" načine kako se treba igrati i koristiti pojedinim spravama. Ja sam za slobodu igre uz obzir prema drugima.
    situacije koje sam ja navela nemaju obzira prema drugima, a ako se moje dijete spusta i dobiva kamenje po glavi (ili npr. kad se spusti, dobije pijesak u lice), a mama sjedi i ne reagira, e onda cu ja bogami reci tom djetetu da se to ne radi.
    ili ta vec navedena situacija, kad se ja igram sa zarom ispod tobogana, jedan mali stoji iznad nas i doslovce nas posipa kamenjem, ja ga zamolim da to ne cini, a njegova mama mi odgovori: pa kad se igrate tamo, tko je jos vidio da mame sjede u pjescaniku, to je za djecu (jer, ocito, nije u redu bacati kamenje po odraslima, ali sasvim je u redu bacati kamenje po drugoj djeci)
    sad sam se zalaufala jer me ta mama bila stvarno naljutila

penjanje uz tobogan : zabranjujem iz slicnih razloga, odnosno dvostrukih mjerila (smijes ako nikog nema, ne smijes ako ima), plus sto je jednom lijepo razbila nos i zube tako se penjuci

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma da, meni je sve što ugrožava/smeta druge nešto što ograničavam u parkiću (i općenito ofkors). Mislim da je to valda nekakvo generalno pravilo kojeg se tu pridržavamo.
    Nola se toliko voli penjati "naopako" da joj nemam srca uskratiti, a nemamo problema s dvostrukim pravilima (ni ona ni ja ).

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sve to ovisi o starosti djeteta. Kada je imao godinu, dvije nisam dozvoljavala bacanje kamenčića ili penjanje uz tobogan niti u kojoj sit. jednostavno zato jer je njemu bilo teško razumijeti kada može a kada ne. Sada savršeno može razumijeti da se niti na koji način ne smiju ugrožavati drugi pa onda, kada nema druge djece smije svašta a kada druga djeca čekaju na red ne.
    Mi, sada, više volimo spuštati autiće niz tobogan nego kamenčiće.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Teško je djetetu objasniti zašto nešto ne smije raditi ako ga to veseli i ne ugrožava nikoga.
    Nije vezano uz temu parka, ali kako objasniti djetetu da ne smije npr. plaziti jezik ( dok je malo). To je njegov jezik, dio njegova tijela, ponosan je na njega i onda treba objasniti da je plaženje jezika nešto nepristojno ili ružno šta u stvari i je. Nitko se ne osjeća ugodno kad ti netko, pa makar i dijete isplazi jezik. Naravno da sve ovisi o dobi djeteta.
    Ali, gledano dječjim očima zašto bi plaženje jezika bilo ružno.
    Sorry malo sam skrenula s teme.

melanija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Mi smo danas odlično prošli.
    Ovo sa loptom je bila super ideja pa sad prvo spustimo loptu a onda mi i to na prsima,dakle...
    Onda se priključila jedna starija cura koja se penjala uzvodno na tobogan pa nas je to još više veselilo jer bi ona hvatala našu loptu.
    Osim toga netko je pomeo kamenčiće koje su noć prije natrpala velika djeca na tobogan(ona što dudaju pivo po parku).Što ti je pravi grad,bravo komunalci.
    Sve u svemu nije bilo mama sa savjetima pa nam je bilo svima ugodno a sad malo kršenja pravila meni ne smeta a naročito mi ne smeta kad se vraćamo doma prljavi kao prasci.Mislim da mi nema žalosnijeg djeteta od jedne curice koju pratim već pola godine u parku.Svaki dan dođe obučena u rozo,marke od glave do pete i nije smjela sjesti sa nama da kopamo zajedno niti sada smije na tobogan da se ne zaprlja.Jadna ide za nama i gleda mog nestaška kako luduje a ona bez izraza na licu.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Veki prvotno napisa
    Teško je djetetu objasniti zašto nešto ne smije raditi ako ga to veseli i ne ugrožava nikoga.
    Nije vezano uz temu parka, ali kako objasniti djetetu da ne smije npr. plaziti jezik ( dok je malo). To je njegov jezik, dio njegova tijela, ponosan je na njega i onda treba objasniti da je plaženje jezika nešto nepristojno ili ružno šta u stvari i je. Nitko se ne osjeća ugodno kad ti netko, pa makar i dijete isplazi jezik. Naravno da sve ovisi o dobi djeteta.
    Ali, gledano dječjim očima zašto bi plaženje jezika bilo ružno.
    Plazenje jezika je ruzno zato sto u nasoj kulturi ono obicno nosi konotaciju izrugivanja. Cak i ako se ne mislis izrugivati vec ti se, eto, plazi jezik tek tako, moze se dogoditi da povrijedis necije osjecaje jer ce on/ona misliti da mu/joj se zbog neceg izrugujes. Da, tocno, to ogranicava tvoje mogucnosti izrazavanja ili da cinis ono sto hoces, ali to je cijena sudjelovanja u drustvu u kojem zivis. Zato plazenje jezika nije prihvatljivo ponasanje, neki bi ljudi rekli - ruzno je.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je plaženje jezika baš preslatko, obožavam kad klinci to rade, a i sama se volim beljiti. Naravno, nikad to nisam radila na poslovnom sastanku.

Guba su mi ovi "veliki" topici, nisam imala pojma što sve djecu veseli (da kamenčići na toboganu, nevjerojatno ).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Meni je plaženje jezika baš preslatko, obožavam kad klinci to rade, a i sama se volim beljiti. Naravno, nikad to nisam radila na poslovnom sastanku.
    I meni. Ni ja.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja se isto volim beljiti u smislu izvodenja raznoraznih grimasa i beljim se u tom kontekstu svakodnevno s mojim najblizima. Jedno je kad se iz zafrkancije beljis nekom s kim imas takav odnos da on to nece shvatiti kao izrugivanje ili nepostovanje. Drugo je kad se beljis nekom s kim takav odnos nemas.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Naravno da je razlicito.
    Ja sam dozivjela da jako puno male djece voli komunicirati plazeci jezik. Cak sam nekad ja inicirala "komunikaciju" plazenjem jezika. Medjutim, dogodilo mi se, doduse samo jednom, ali bilo je bed, da je jedno malo dijete dobilo "salatu" od tate jer je tata skuzio da mi dijete plazi jezik. Nije pomoglo nikakvo objasnjenje s moje strane u kojem je to kontekstu bilo i tko je prvi poceo...

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Maja prvotno napisa
    Ma da, meni je sve što ugrožava/smeta druge nešto što ograničavam u parkiću (i općenito ofkors). Mislim da je to valda nekakvo generalno pravilo kojeg se tu pridržavamo.
    Nola se toliko voli penjati "naopako" da joj nemam srca uskratiti, a nemamo problema s dvostrukim pravilima (ni ona ni ja ).
    Imam isti stav. I mislim da se uopće ne radi o dvostrukim pravilima. Pravilo je samo jedno i jednostruko: smiješ se igrati kako god hoćeš sve dok to ne smeta i ne gnjavi druge. A djece koja bi trebala čista doći doma iz parka/vrtića itd. mi je žao.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

svako dijete je drugačije,vašima odgovaraju takvi aranžmani,mome djetetu ne....

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa
    Slazem se s Lutonjicom. Tobogan je za spustanje djece, ne kamencica. Moze biti jako opasno ako kamencic odleti nekom u glavu. Osim toga, njima se ostecuje plastika tobogana, a u interesu nam je da tobogani, kao i druga oprema na gralistu traje sto dulje.
    Posve se slažem.

Citiraj Ancica prvotno napisa
    Jos jedno strogo pravilo koje mi imamo a koje se tice tobogana je da je zabranjeno penjati se uz tobogan, prvenstveno iz razloga sto je to opasno (u vrlo vjerojatnom slucaju da ti neko dijete sleti na glavu dok se ti penjes), a i zato sto remeti ritam igre na toboganu kada na njemu ima vise od jednog djeteta. Ako se hoces pentrati, nadi uzbrdicu pa se pentraj. Ako hoces kotrljati kamencice nizbrdo, nadi nizbrdicu (na kojoj i ispod koje nema nikog koga to moze povrijediti) pa kotrljaj.
    Ovog pravila se držimo kad u parku ima još djece. Kad smo sami, može raditi što god želi pod uvjetom da nije jako opasno ili da ne uništava sprave.

Inače, vidim da ima vas koje upozoravate drugu djecu kad pretjeraju u nečemu. Meni je to uvijek ful neugodno - kao da istovremeno dajem packi mami koja tamo negdje poluzainteresirano sjedi. A i doživjela sam da me drugo dijete ne šljivi ni pol' posto. :/ Doživjela sam, bome, da su i roditelji ti koji krše pravila i potiču svoju djecu da rade to isto (npr. penjanje naopako na tobogan dok četa klinaca nestrpljivo čeka u redu).

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Moj L. je specifičan slučaj - mučila ga je opsjednutost kamenjem. U Maxiću je znao po sat vremena brljat po šoderu na stazi. Tu i tamo bi bacio neki kamenčić. Naravno da je to ponavljao i u parku. Uvjek sam vukla tone igračaka, samo da se ne bavi kamenjem. Kamenjem je bio fasciniran do cca. 10 godina. Pun park malih gegača koji ne bacaju kamenje, a ja djetetu od 8 godina objašnjavam da je opasno bacat kamenje . I čim okrenem glavu, on opet! Za poludit!!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a cuj, sto da radim?
    ako netko baca kamenje po zari, trebala bih sutjeti?

obicno me djeca poslusaju (s tim da je valjda svima jasno da ja s djecom lijepo porazgovaram i objasnim situaciju, a ne da im drzim bukvice ili se derem na njih i slicno), a ako bas nece, pitam ih koja je mama njihova i odmah me poslusaju, samo da ne odem do mame

priznajem, nije mi neka metoda, ali to je krajnjost koja pali. a ja se ne mislim maknuti s tobogana / iz parka zato sto netko drugi radi gluposti, a mami je svejedno

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    obicno me djeca poslusaju (s tim da je valjda svima jasno da ja s djecom lijepo porazgovaram i objasnim situaciju, a ne da im drzim bukvice ili se derem na njih i slicno), a ako bas nece, pitam ih koja je mama njihova i odmah me poslusaju, samo da ne odem do mame
    Da, i ja s njima lijepo razgovaram, a na to vjerojatno nisu navikli, pa im nisam dovoljno "autoritativna". Možda baš očekuju deranje? :/

Ovo s pitanjem koja je mama njihova je odlično, upotrijebit ću ako ću trebati. (Žalosno je da se djeca boje mame, zar ne?)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

(Žalosno je da se djeca boje mame, zar ne?)
    da
    zato i ne volim to koristiti i stvarno mi je zadnji izlaz

inace, mene djeca bas zato slusaju sto s njima normalno razgovaram, to im se svidja (a nekima je i sok :/ ) pa bas imam pozitivna iskustva u rjesavanju raznoraznin situacija po parku

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ja znam vikati na velike klince koji su bez pratnji u parku i napucavaju se sa nogometnom loptom među djecom. Probala sam lijepo ih zamoliti da se pomaknu malo dalje da ne pogode neko dijete, ali uopče me nisu doživljavali dok nisam viknula. :/
    Inaće ja sam svojima rekla da ako im netko nešto govori (prigovara) da mu odgovore da se obrati meni.
    Puno puta si bakice (bez djece)koje sjede po klupicama uzimaju za pravo da govore djeci da ne smiju u šumu, da se ne penju na drvo i sl. stvari koje im ja dopuštam. To me jako ljuti.
    (Naravno, ne bi se ljutila da im nešto opravdano kažu, ali na takve stvari i ja uvijek reagiram, bez obzira što sjedim na klupici uvijek ih imam na oku.)

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi imamo tobogan u dvoristu. ne bacaju se kamencici po njemu. niti se hoda u suprotnom smjeru. i trazim da se po njemu spustaju sjedeci (ili lezeci s nogama dolje).

zasto?

pa, tobogan je rekvizit, koji se koristi po odredjenim pravilima. i ta se pravila moraju postovati. zasto? zbog sigurnosnih razloga na prvom mjestu. a zbog stjecanja navike da se pravila (kad postoje) treba postivati jer ne postoje bez razloga na drugom mjestu.

a sto se dogodilo nasem toboganu kad se pravilo o koristenju nije postivalo? e pukao je pri dnu i sad nemamo tobogan vec imamo - sipak ida je trcala niz njega (sa svojih 35kg po plasticnom toboganu), unatoc upozorenju da to ne cini (direktni neposluh ) i pukao je lijepo cijelom sirinom pri dnu (tamo gdje se izravnava...)

i na stranu kreativnost djece, masta i ostalo, ja ne mogu procijeniti sto odredjeni tobogan (ili bilo koji drugi rekvizit) moze izdrzati, da ne pukne, ne slomi se, ne povrijedi moje ili tudje dijete... za mastu, kreativnost i ostala izrazavanja, naci cemo neku padinu (sto bi rekla ancica), neku drugu lokaciju i tamo se izmastati i izuzivati... na stetu nikome (dobro, ako se sprljaju ili poderu hlace, to ni ne brojim )

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja isto nekad znam nešto reći djeci u parku, ako vidim da roditelji ne reagiraju ili ih nema. Uvijek im se obratim lijepo i nježno i još mi se nije dogodilo da me djeca ne poslušaju.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •