Pokazuje rezultate 1 do 41 od 41

Tema: Mekane dojke - nema mlijeka? :-/

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mene su u posljednja dva dana pritisli poprilični problemi. Odjednom. Najprije sam dobila menstruaciju, kada je Ivan navršio 3 mjeseca. Tako se dogodilo i nakon prvog poroda, s time što sam tada prestala dojiti - počela s nadohranom i mlijeka je bilo sve manje (ja sam si tumačila da je to zbog menge).
    Ovog puta od sveg srca želim nastaviti dojenje, ali je mlijeka sve manje i ovaj put iako Ivana još uvijek isključivo dojim. Dojimo svaka 2 sata a nekad i češće - danju i noću. - jer on tako traži. LD više ne osjećam, dojke se sporije pune, imam osjećaj da više nije dovoljno niti 4 sata za jednu dojku da se napuni. Prije sam se pridržavala pravila jedna dojka unutar 3-4 sata, što je uz naš ritam hranjenja značilo dva puta uzastopno na jednu dojku. Zadnjih par dana mi je to nemoguće sprovoditi zato jer je prva dojka dva sata nakon hranjenja još uvijek potpuno prazna, a u drugoj je jedva nešto malo. Ivan to isisa za manje od pet minuta, onda vuče na prazno, a mene jako pecka. Zašto se je situacija tako naglo promijenila da od punih, mliječnih dojki imam dvije obješenje pljoskice?
    Imate li kakav savjet?

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ljiljana@, kako je beba do sada napredovala. koliko je dobivala na težini?
    koliko ima mokrih i pokakanih pelena dnevno?

vidim da je dojiš na zahtjev pa mi se ne čini da stanje nije alarmantno. pogledaj ovih nekoliko linkova (ako već nisi), a sigurno će ti se javiti i naše savjetnice. ako si jako zabrinuta uvijek možeš nazvati SOS telefon.

Sljedeće situacije vas možda mogu zabrinuti, a NE ZNAČE da imate "premalo" mlijeka, niti da vaša beba premalo doji:

1. Dojke vam djeluju mekane i prazne

Mama koja se navikla na punoću i težinu svojih grudi, te stvorila sliku u kojoj u grudima ima puno mlijeka samo ako su dojke pune i teške, može se zabrinuti što su joj dojke odjednom postale meke i djeluju prazno. Prva pomisao je da više nema dovoljno mlijeka i da "to malo što ima u prsima" ne može biti dovoljno za njezinu bebu. Ne dopustite da vas ovo zabrine! Nakon početne prepunjenosti dojki, a osobito nakon nekoliko tjedana dojenja, vaše tijelo se savršeno prilagodi bebinim zahtjevima. Ako dojite na zahtjev svoje bebe, proizvodite točno onoliko mlijeka koliko vaša beba svojim sisanjem traži. Mekane dojke su znak da je došlo do uspostave ravnoteže između ponude i potražnje.
    ovo sam izvadila iz konteksta da odmah vidiš da situacija ne mora biti alarmantna.

ostatak pročitaj ovdje:

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=1890

Mislim da ne moraš brinuti zbog osjećaja praznih dojki ukoliko beba ima dovoljno mokrih i pokakanih pelena i uredno dobiva na težini. Ako u zadnje vrijeme češće traži dojku možda je u pitanju skok u razvoju pa ti se i zbog toga može činiti da ne dobije dovoljno mlijeka.

o skoku u razvoju pročitaj ovdje:

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=111&Show=260

u svakom slučaju možeš biti sigurna da će se produkcija mlijeka povećati tj. zadovoljiti bebine potrebe ako je redovito stavljaš na dojku prema njenom zahtjevu što vidim da i radiš.

o tome pogledaj ovdje:

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=1474

vjerujem da ćeš brzo prevladati ove poteškoće i još dugo uživati u dojenju

javi kako napredujete.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pinocchio ti je dobro rekla ovo o osjecaju da su dojke prazne i da nema nista. Ne boj se, to je normalno

Samo pls odgovori na ona prva pitanja sto ti je Pinocchio postavila.

Citiraj ljiljan@ prvotno napisa
    . Ivan to isisa za manje od pet minuta, onda vuče na prazno, a mene jako pecka.
    Bebe postaju efikasnije u sisanju kako rastu. Nekad su trebali npr. pola sata kao mali bebaci i onda kako rastu uspiju sve brze i uspjesnije prazniti dojku i manje im vremena treba za isti uspjeh

Daj mi reci molim te malo vise o ovom peckanju. Kad te pecka? Gdje tocno? Ima li neke boli u dojkama, probadajuce?

I odjeljujem ovo u posebnu temu, da se ne mijesamo s hranom i dojenjem

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Draga, nemoj se brinuti zbog toga što su ti dojke "prazne" i spljoštene. One se ustvari nikada ne isprazne do kraja jer se mlijeko konstantno stvara.

Prvo pobroji koliko ima pokakanih i popišanih pelena. kako ti bebica izgleda? Da li je zadovoljan?

LD ne moraš osjetiti svaki puta, ali možeš primjetiti da je do njega došlo ako bebica nakon par sekundi ili minutu počne gutati u ritmičkim razmacima.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pinocchio i Spooky:
    Ivan je dobro napredovao, rođen s 3960 g, dug 53 cm, s mjesec dana 5500g i 58 cm, s dva mjeseca 6850 g i 63 cm. Na trećem savjetovalištu nismo bili, samo je cijepljen - da bi ga vagali i mjerili trebalo je ići u prostoriju gdje bi bio u doticaju s bolesnom djecom, a budući da vlada prava epidemija gripe i vodenih kozica, tražili smo od doktorice da to odgodimo. Ali u sve to vrijeme ja sam uglavnom imala nakon što se najeo,osjećaj da je u drugoj dojci još jedan obrok rezerve.
    Presvlačim ga najmanje 8 puta dnevno - pelena je svaki puta mokra. Kaka ponekad tri puta na dan, a ponekad prođe cijeli dan da se ne pokaka. Dodatno me brine što je stolica zelenkasta (ponekad).
    Ne plače, osim kad je gladan, mnogo se smije i "priča".
    Anchie76:
    pecka me u dojci kad bebač izvuče mlijeko, još neko vrijeme sisa, pusti bradavicu, nakon toga provjerim mogu li iz nje još što izdojiti - nema ništa. A u drugoj se od prethodnog podoja nije dovoljno stvorilo.

Dodatnu nesigurnost mi stvara činjenica da sam u toj dobi "izgubila" mlijeko s blizancima, iako sam njih nadohranjivala i držala strogu dijetu za vrijeme dojenja.

Sad me nije briga niti za višak kila, niti za noćna buđenja, sve prihvaćam kao normalno, jer vidim koliko je Ivan zdraviji i zadovoljniji nego što su oni bili u toj dobi.

Hvala cure za podršku, jako mi je potrebna, nadam se da ću ovo prevladati.

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ne brini, ako je beba zadovoljna sve štima.
    mlijeko ne može nestati. i meni se puno puta činilo da je došao kraj, cice su mi znale biti totalno mekane (a ni danas nisu ništa bolje), ali to je sasvim normalno. to je varka ima mlijeka. ne brini i ne odustaj!!!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ni u snu neću odustati, kao što je savjetovala Petarpan idem u borbu do posljednje kapi. A do nekih promjena u organizmu jest došlo, jer eto prije sam osjećala dok maleni jednu dojku prazni, u drugoj se javljalo strujanje kao da se puni. Zadnja dva dana toga nema. Stresa nisam imala nikakvog- osim što je možda menga koju sam dobila prije četiri dana dovela do nekih promjena. Ali, pregledala sam malo postove na podforumu "produženo dojenje" - to ne bi trebao biti razlog da izgubim mlijeko. Iako je rijetkost dobiti mengu tako rano nakon poroda za dojilice.
    Pročitat ću sve tekstove na koje ste mi stavile linkove.
    Hvala svima!

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mlijeko ti više nije u izlogu nego u skladištu

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nakon toga provjerim mogu li iz nje još što izdojiti - nema ništa.
    Niti ne treba biti Do sada se ustabilila ponuda i proizvodnja (bilo bi zabrinjavajuce da nije ) i mlijeka se pravi TOCNO onoliko koliko tvom djetetu treba. Nema potrebe da bude viska nakon sto je on jeo.

Druga stvar koja je vrlo moguca je ta da djeca oko 3 mjeseca starosti imaju obicno zesci skok u razvoju koji se manifestira na sljedeci nacin:
    - ako su imali nekakav ritam prije,najednom nema vise nikakvog ritma sisanja, sisali bi kad god, najcesce od 0-24 ak se njih pita
    - cine se nezadovoljni dok sisaju
    - cini se kao da nema dovoljno mlijeka

No cinjenica je ta da je dijete u fazi naglog rasta i da mu trebaju vece kolicine mlijeka. Kak je to priroda zamislila? pa tako da onda tjekom tog perioda pojacano sisaju, i tim jacim sisanjem salju jaci signal tvom tijelu da poveca kolicinu mlijeka. Nakon nekog vremena takog intenzivnog sisanja, kolicina mlijeka se povecava i stvari dolaze na svoje.

Ukoliko bi u tom periodu iz nesigurnosti/straha/ili neceg treceg djetetu ubacila adaptirano ili npr. caj, dijete ne bi stimuliralo proizvodnju kod tebe i desilo bi se bas ono cega se svi boje - ne bi se povecala kolicina kod tebe nego bi ostala ista, a djetetove potrebe su vece, i eto vas sa "nuznom" bocicom. Sljedeci skok u razvoju mama ne prepozna potrebu za jacim sisanjem nego ubaci jos jednu bocicu jer "nema dovoljno mlijeka", i hop eto dijete na 2 bocice a kod mame ostala kolicina ista kao i prije ovih skokova. I tako se polako povecava kolicina adaptiranog i sve je manja kolicina majcinog mlijeka koje dijete konzumira.

Ovaj period je vrlo stresan i obicno je to najzesci skok u razvoju. I bas je to razlog zasto cujemo najcesce da su mame dojile do 3 mjeseca a onda im je "nestalo" mlijeko. Psihicki se oboruzaj, znas da ce proci. Daj mu da sisa kad god zeli. I ne zaboravi: STO VISE SISA, VISE SE MLIJEKA PRAVI (to si "mantraj" u trenucima krize )

Dodatnu nesigurnost mi stvara činjenica da sam u toj dobi "izgubila" mlijeko s blizancima, iako sam njih nadohranjivala i držala strogu dijetu za vrijeme dojenja.
    Sad kad sam ti objasnila ono gore, vjerujem da bolje razumijes zasto si s njihova tri mjeseca starosti "izgubila" mlijeko

A do nekih promjena u organizmu jest došlo, jer eto prije sam osjećala dok maleni jednu dojku prazni, u drugoj se javljalo strujanje kao da se puni.
    Ne brini. Do nikakvih promjena nije doslo To sto si osjecala u drugoj dojci je bilo otpustanje mlijeka. I neke mame ga osjete, neke ne. A isto tako postoje periodi da mama osjeti, pa onda neko vrijeme uopce ne osjeti, pa onda opet da. To zaista varira i ne trebas se previse opterecivati.

Bitno je da dijete dobro napreduje (a to smo vidjeli da je ok po kilazi i pelenama), a svi ovi subjektivni dojmovi su bas to - subjektivni.

Opusti se. Sve je u redu

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

A do nekih promjena u organizmu jest došlo
    izmedju 6 i 12 tjedna dolazi do uspostave ravnoteze u formuli ponuda=potraznja (moguce je i kasnije) pa zbog toga osjecas kao da su ti se dojke ispuhale. ali dokle god beba doji na zahtjev biti ce onoliko mlijeka koliko je bebi potrebno.

sto se tice menge, ima zena koji dobe nakon 2 mjeseca ili nakon 18, i sve doje, i sve su iskljucivo dojile prvih 6mj. svaki organizam je specifican i poseban.

mislim da sve pravilno radis i samo tako nastavi. opusti se i dalje vjeruj sebi i svom tijelu

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    [
    No cinjenica je ta da je dijete u fazi naglog rasta i da mu trebaju vece kolicine mlijeka. Kak je to priroda zamislila? pa tako da onda tjekom tog perioda pojacano sisaju, i tim jacim sisanjem salju jaci signal tvom tijelu da poveca kolicinu mlijeka. Nakon nekog vremena takog intenzivnog sisanja, kolicina mlijeka se povecava i stvari dolaze na svoje.
    Pitanje: kod skoka, da li dijete mora aktivno sisati da bi stvorilo novu količinu mlijeka? Ja kad stavim svog na cicu, on ODMAH zaspe i samo lagano gricka ciku i to me pecka i boli. Misliš da to također povećava proizvodnju mlijeka? Jer meni to traje tako već sedam dana i imam dojam da je mlijeka sve manje i da je on svaki dan gladniji. Doduše, davala sam mu dudu, možda sam tu pogriješila?

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ajde sbučkov probaj izbaciti dudu
    neka on svo svoje sisanje zadovolji na dojci
    recimo, daj si sebi i njemu par dana, lezi uz njega na kauc ili krevet, razgoliti se i ti i on, i nek doji koliko i kad hoce...
    probaj ga razbudjivati ako zaspi, malo ga poskaklji, ili pokusja raditi kompresije dojek (vidi na portalu)

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    recimo, daj si sebi i njemu par dana, lezi uz njega na kauc ili krevet, razgoliti se i ti i on, i nek doji koliko i kad hoce...
    probaj ga razbudjivati ako zaspi, malo ga poskaklji, ili pokusja raditi kompresije dojek (vidi na portalu)
    Danas sam mu uskratila dudu pa ću vidjeti. Budi se otprilike svakih sat vremena i onda samo uhvati cicu pa zaspe. Nema ga šanse probuditi. Kompresije sam morala raditi otpočetka jer on ne bi htio vući kad bi prestalo curiti. U zadnje vrijeme manje jer bi imala jaki LD pa bi se najeo. Sad kad nemam mlijeka nemam što ni iskompresirati.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj sbuczkow prvotno napisa
    Danas sam mu uskratila dudu pa ću vidjeti.
    Inače, dudu sam mu počela davati radi toga što bi me jako bolile bradavice nakon što bi on prestao sisati a još bi htio "grickati". I još uvijek imam isti problem s tom boli u bradavicama. Nekad me toiko žare nakon podoja da imam dojam da mi ih netko prži. I to zna trajati po pola sata. I budu tvrde i suhe kao kora od drveta i skroz bijele.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Danas sam mu uskratila dudu pa ću vidjeti.
    Inače, dudu sam mu počela davati radi toga što bi me jako bolile bradavice nakon što bi on prestao sisati a još bi htio "grickati". I još uvijek imam isti problem s tom boli u bradavicama. Nekad me toiko žare nakon podoja da imam dojam da mi ih netko prži. I to zna trajati po pola sata. I budu tvrde i suhe kao kora od drveta i skroz bijele.
    Draga, da nije soor?

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=111&Show=1509

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj spooky prvotno napisa
    Hm... i ja sam sumnjala već par puta na to, pogotovo što smo oboje uzimali antibiotike nakon poroda, ali sad mi se više čini kao loš položaj na dojci jer me jučer bio tako savršeno uhvatio da nisam ništa osjećala i napokon sam uživala u dojenju. A nema ni naslaga...

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Sve sam to već pročitala više puta, ali me ovaj drugi ipak podsjetio na neke stvari koje sm zaboravila. Iako onaj dio o tome da u dojkama Uvijek ima mlijeka kod mene nije točan. Recimo, danas je zadnji put pojeo normalan obrok u 11. Iza toga je mlijeka bilo sve manje i manje. Cijeli dan je visio na cici, a nije se najeo pa nije ni spavao i bio je nervozan. Sad je tek zaspao od iscrpljenosti. On vuče totalno u prazno, u cicama mi nema ništa. Kad ja pritisnem ništa ne ide, izdajalicom ne ide, njemu ništa ne ide. Totalno sam iscrpljena. Ako ovo danas ne potakne proizvodnju onda stvarno ne znam.

Morwen avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Sbuczkow,
    koliko maleni ima mokrih pelena, koliko pokakanih dnevno? Ovo nam je važan pokazatelj da li on dovoljno doji.

Recimo, danas je zadnji put pojeo normalan obrok u 11. Iza toga je mlijeka bilo sve manje i manje.
    Što znači ovo "normalan obrok"? Da li misliš da se najeo se pa zaspao par sati ili...?
    Ako je učinkovito ispraznio dojku, onda ovo "da je mlijeka sve manje i manje" jednostavno ne može biti točno. Kad beba isprazni dojku tijelo dobije signal da se stvara novo mlijeko.

Cijeli dan je visio na cici
    Ovo može značiti da on ne doji dovoljno učinkovito. Beba može satima biti na cici, ali efektivno dojiti tek par minuta.
    Kad beba efikasno guta, uz ritmičke pokrete usana i obraza, može se primijetiti i lagano micanje bebinih ušiju i kože oko sljepoočnica. Uz to, u tišini možeš čuti zvuk gutljaja, zatim kratku pauzu, pa opet gutljaj, pauza...". Beba bi trebala bar nekoliko minuta po podoju gutati točno na ovaj način.

Kad ja pritisnem ništa ne ide, izdajalicom ne ide, njemu ništa ne ide.
    Gle, da njemu baš ništa ne ide, on bi urlao satima od gladi, ne bi piškio jer ne bi imao što piškiti i bio bi dehidriran. A pretpostavljam da vi nemate takvo stanje
    To što ne možeš izdojiti, ne znači da nemaš mlijeka. Gle, ja u cijelom svom dojećem stažu, a dojila sam 26 mjeseci, nikad nisam uspjela izdojiti više od 40 ml. iz obje strane zajedno, a opet sam isključivo dojila 6 mjeseci i nakon toga još sljedećih 20 mjeseci.

Ako želiš povećati količinu mlijeka:

1) izbaci dudu, nek sve nutritivne i nenutritivne potrebe dobiva dojkom
    2) jako pazi na položaj na dojci (beba okrenuta trbuščićem prema tebi, široko otvorena usta, usnice okrenute prema van, velik dio areole u ustima)
    3) slušaj da li guta, kad prestane gutati pomaži mu kompresijama dojke
    4) iza podoja izdajaj pa taman u prazno još 3 minute, tijelo će dobiti poticaj da stvara još više mlijeka
    5) doji što češće, barem 10-tak-12 puta u 24 sata, ne preskači noćne podoje, oni su važni za povećanje količine mlijeka
    6) dozvoli bebi da sama završi podoj na jednoj strani (ako ti prerano zaspe na dojci, održavaj ga zainteresiranim i budnim pomoću kompresija, ili ga podigni da podrigne pa ga opet vrati na istu dojku)

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Morwen prvotno napisa
    Sbuczkow,
    koliko maleni ima mokrih pelena, koliko pokakanih dnevno? Ovo nam je važan pokazatelj da li on dovoljno doji.
    piški redovito, a i kaki isto. Svaki put kad ga presvučem ima mokru pelenu. Dakle nekih 6-7 puta dnevno. Kaka svaki dan, kad jede puno i po 4-5 puta.
    Što znači ovo "normalan obrok"? Da li misliš da se najeo se pa zaspao par sati ili...?
    Da se najeo i stajao zadovoljan, zaspao, družio se s nama i takve stvari. Danas je cijeli dan gladan: od 11 sati traži jesti a nema što. Stavim ga na cicu, povuče par puta uz gutanje a onda odustane, zakunja ili vuče ali onako više grickajući. Zapravo, sad sam isprobavala njegovo sisanje i čini mi se da je lijen. Dam mu cicu, on počne vuči i čujem da guta, a onda nastavi vuči manjim intenzitetom i prestane gutati i na kraju zakunja. Odmaknem ga od cice, pustim da se malo razljuti, vratim ga i opet cica uz gutanje pa zaspe. Znači li to da on ne vuče dovoljno ili da nemam mlijeka? Jer kad idem istisnuti ni meni baš ne izlazi pa sam bila uvjerena da je do mene. Jer u biti njemu kad prestane LD, on odmah zaspe. KAd ga pokušam maknuti pokazuje interes za jelom i dalje i onda bi ga ja stavljala na drugu cicu jer sam mislila da je ovu ispraznio. A u biti je on ne bi ispraznio nego ne bi htio jače vući. Je li to dobra interpretacija? I ako je do njegovog sisanja što ću napraviti da bolje siše?
    Ako je učinkovito ispraznio dojku, onda ovo "da je mlijeka sve manje i manje" jednostavno ne može biti točno. Kad beba isprazni dojku tijelo dobije signal da se stvara novo mlijeko.
    Sad mi se sve više čini da ne isprazni dovoljno nego da stane jer mu se ne da vući.
    Kad beba efikasno guta, uz ritmičke pokrete usana i obraza, može se primijetiti i lagano micanje bebinih ušiju i kože oko sljepoočnica. Uz to, u tišini možeš čuti zvuk gutljaja, zatim kratku pauzu, pa opet gutljaj, pauza...". Beba bi trebala bar nekoliko minuta po podoju gutati točno na ovaj način.
    On povuče na početku, upali se LD i on jako brzo guta i jedva stiže doći do daha. Kad LD stane, on zaspe i manje- više nastavi samo grickati cicu. Nikad nije sisao gutljaj- pauza...
    Gle, da njemu baš ništa ne ide, on bi urlao satima od gladi, ne bi piškio jer ne bi imao što piškiti i bio bi dehidriran. A pretpostavljam da vi nemate takvo stanje
    Ma on ni ne plače kako teba. Ni to mu se ne da. Ali evo sad već i urla. Mislim da je jako gladan.
    1) izbaci dudu, nek sve nutritivne i nenutritivne potrebe dobiva dojkom
    2) jako pazi na položaj na dojci (beba okrenuta trbuščićem prema tebi, široko otvorena usta, usnice okrenute prema van, velik dio areole u ustima)
    3) slušaj da li guta, kad prestane gutati pomaži mu kompresijama dojke
    4) iza podoja izdajaj pa taman u prazno još 3 minute, tijelo će dobiti poticaj da stvara još više mlijeka
    5) doji što češće, barem 10-tak-12 puta u 24 sata, ne preskači noćne podoje, oni su važni za povećanje količine mlijeka
    6) dozvoli bebi da sama završi podoj na jednoj strani (ako ti prerano zaspe na dojci, održavaj ga zainteresiranim i budnim pomoću kompresija, ili ga podigni da podrigne pa ga opet vrati na istu dojku)
    1) A što kad je jako gladan kao sad? danas je gladan više od pola dana
    3) Ovih zadnjih sedam dana mi ništa ne izlazi ni uz pomoć kompresija.
    4) ok
    5) On je već bio dobio neki ritam jedenja: ponoć, pet, osam, 11, 14/15, 18, 23/ponoć, dakle nekih sest obroka dnevno. Najviše jede po danu, tj ujutro a najmanje po noći i navečer. Znači da se tada ja izdajam iako on spava? A ja bila cijela sretna da spava dosta po noći...

Morwen avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Njegove mokre i pokakane pelene su OK i to je dokaz da ti on dovoljno doji, a bome i da ti očito imaš sasvim dovoljno mlijeka .

Kaka li normalno ili prducka, ima eksplozivne stolice?
    Kakve su boje: žute, boje senfa, zelenkaste?

On je star mjesec i nešto više dana? Jeste li bili na prvom mjesečnom pregledu?
    S kojom težinom je rođen, koja mu je bila najmanja težina nakon rođenja?
    Koliko je imao na prvom pregledu?

Ajde, pliz, napiši nam to pa da vidimo i kakav je prirast bio dosad.

KAd ga pokušam maknuti pokazuje interes za jelom i dalje i onda bi ga ja stavljala na drugu cicu jer sam mislila da je ovu ispraznio. A u biti je on ne bi ispraznio nego ne bi htio jače vući. Je li to dobra interpretacija? I ako je do njegovog sisanja što ću napraviti da bolje siše?
    Mislim da je dobra interpretacija
    Dijete možeš održavati zainteresiranim za dojku kompresijama (ako nisi sasvim sigurna kako se rade, pročitaj ovdje):

Sve dok vam dijete aktivno siše i guta, ne morate raditi kompresije grudi. Kada prestane aktivno sisati, a još uvijek drži dojku u ustima, možete početi s kompresijama.

Držite dijete na jednoj ruci, a dojku držite drugom rukom, palac s jedne, a prsti s druge strane dojke, dalje od bradavice. Lagano stišćite palac i prste jedne prema drugima, ali radite to lagano, da vas ne boli.

Dijete će početi ponovno sisati i gutati, a vi nastavite s kompresijama sve dok dijete ne prestane aktivno sisati i dok samo ne počne grickati dojku.

Kad mama prestane s kompresijama, neka djeca će skroz prestati sisati. U slučaju da dijete nastavi gutati i nakon što ste prestali s kompresijama, pričekajte malo, ne žurite s novim periodom masiranja sve dok dijete ne počne grickati bradavicu.

Pri svakoj seriji kompresija, pomaknite malo ruku, ne masirajte uvijek isto mjesto na dojci.

Dojku ne morate promijeniti odmah kada dijete prestane sisati i kompresije više nemaju efekta. Što dijete duže siše, to će se protok mlijeka smanjivati, a kompresije će biti manje i manje učinkovite.

Kad su kompresije postale neefektivne, a dijete postalo pospano ili nemirno, ponudite drugu dojku i ponovite cijeli proces.
    U vezi ovoga...
    Da se najeo i stajao zadovoljan, zaspao, družio se s nama i takve stvari.
    ...ja bih rekla, to je tvoje očekivanje, ali mali ima drugačije planove
    On malo doji, pa malo ćori, pa bi opet malo dojio, pa opet zaspao i to po mogućnosti tebi u blizini. Ako dobro piški i kaka, ako dobro napreduje u težini, trebala bi prihvatiti taj njegov ritam ma kako bio različit od tvojih očekivanja. Neće tako biti zauvijek

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Danas sam mu uskratila dudu pa ću vidjeti. Budi se otprilike svakih sat vremena i onda samo uhvati cicu pa zaspe. Nema ga šanse probuditi. Kompresije sam morala raditi otpočetka jer on ne bi htio vući kad bi prestalo curiti. U zadnje vrijeme manje jer bi imala jaki LD pa bi se najeo. Sad kad nemam mlijeka nemam što ni iskompresirati.
    Ovo se meni desilo s Mašom.
    Prvi mjesec je dobila jedva 300g jer je jela samo ono što je samo iscurilo iz cice. Ja sam kupila izdajalicu i ako ona nije bila na cici bila je izdajalica i tako non stop.
    Mislim da su ju u bolnici hranili na flašu pa je ona čekala da samo curi. Mislim da mi se i količina mljeka smanjila jer je ona jako malo jela. No upornim izdajanjem to je ubrzo došlo na svoje.
    Ja sam od panike vagala svaku pelenu još mjesec dana.

Kad je imala 3 mj. sam pomislila da nemam mljeka: mekane cice+skok. Nakon tjedan dana se smirila.
    Sad je 7,5 mj. i još doji bez problema.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Kaka li normalno ili prducka, ima eksplozivne stolice?
    Kakve su boje: žute, boje senfa, zelenkaste?
    On je star mjesec i nešto više dana? Jeste li bili na prvom mjesečnom pregledu?
    S kojom težinom je rođen, koja mu je bila najmanja težina nakon rođenja?
    Koliko je imao na prvom pregledu?
    Često prducka i uglavnom su eksplozivne stolice. Jučer me pokakao po faci.
    Najčešće intenzivne žute boje
    rođen s 4350, izašao nakon 11 dana s 4160. Nakon sedam dana je morao na kontrolu i u tom periodu je bio dobio samo 80. Patronažna mi je rekla da je to malo pa sam uzela vagu da vidim koliko imam mlijeka i vagala sam ga prije i poslije podoja. Mlijeko mi je stalno variralo. Na mjesečnoj kontroli je imao 4800. Inače, rodila sam na carski i on je bio 11 dana na neonatologiji i tamo su mu ulijevali hranu u grlo dok bi spavao.

Morwen avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Jesam li dobro shvatila (datumi otprilike, prema ovome što si napisala)?:

27.1. rođen s 4350,
    6.2. izašao nakon 11 dana s 4160.
    13.2 morao na kontrolu i u tom periodu je bio dobio samo 80.
    27.2. na mjesečnoj kontroli je imao 4800.

Sbuczkow, on ti je dakle od dobio 560 grama u 15 dana. Pa to je odličan prirast :D !
    Ako gledamo od izlaska iz bolnice, dobio je 640gr u 20-tak dana.

Eto, početak vam možda nije bio najbolji, ali trebalo je malo vremena da se uhodate . Sada sve pokazuje da je OK.
    Pliz, samo se smiri i lijepo doji svog sinčića na svaki njegov zahtjev
    Pisala sam ti i na onom drugom topicu o dojenju 2-3 sata na jednoj strani, o kompresijama,... Drži se toga.

Patronažna mi je rekla da je to malo pa sam uzela vagu da vidim koliko imam mlijeka i vagala sam ga prije i poslije podoja.
    Nemoj toliko vagati. Vaga može izluditi: moguće brojne pogreške i nepreciznosti u mjerenju zato što nisu uvijek potpuno isti uvjeti vaganja. Vaganje nakon svakog podoja je apsolutno nepotrebno i rekla bih, izluđujuće za dojilju jer stalno pokušava zadovoljiti neke tamo brojke (ne gledajući stvarno stanje i ponašanje bebe ) :/ Zato, nemoj! Također, nemoj izdajanjem kontrolirati da li i koliko imaš mlijeka. To te definitivno može navesti na krive zaključke.
    Ti sigurno imaš mlijeka ako tvoja beba lijepo napreduje dojenjem, pa makar ne vidila kap mlijeka kako curi iz sise

Dakle, lijepo prati njegove mokre pelene:
    ako ih je najmanje 6 dnevno, ako ima 3-4 pokakane, ako su stolice lijepe žute boje, ako vidiš da je on sretna i zadovoljna beba i na koncu ako tvoje dijete tako lijepo dobiva na težini (što provjeriš na mjesečnoj kontroli kod pedijatra), možeš biti sigurna i da imaš dovoljno mlijeka i da on dovoljno papa .

Vidi još ovaj tekst:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=1890

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

sbuczkow, on je sada star oko 6 tjedana, jel' tako?

možda je skok?

Većina djece vremenom uhvati neki vlastiti ritam hranjenja, a iznenadno povećanje broja podoja je najčešće povezano sa skokovima u razvoju. Kao i ostali ljudi, djeca su u nekim periodima gladnija nego u drugima. Umjesto da provjerava što se nalazi u hladnjaku, beba traži majku. Jedno kratko vrijeme je bebin apetit veći nego mamina proizvodnja mlijeka.

Mame ove periode najčešće primjećuju oko trećeg tjedna života djeteta i onda opet oko šestog. Ako vaša beba ima skok u razvoju pustite je da sisa koliko god hoće i kada god hoće. Na taj način će vaša produkcija brzo dosegnuti potražnju. Uskoro će se vrijeme između dva podoja produžiti i vaše dijete će ponovno biti ono staro.
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=111&Show=260

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Sbuczkow, on ti je dakle od dobio 560 grama u 15 dana. Pa to je odličan prirast :D !
    Ako gledamo od izlaska iz bolnice, dobio je 640gr u 20-tak dana.
    Ovo je točno a i ono iznad toga.
    Ti sigurno imaš mlijeka ako tvoja beba lijepo napreduje dojenjem, pa makar ne vidila kap mlijeka kako curi iz sise
    Ono što me muči su ti skokovi u količini mlijeka. Stalno mi je par dana super, pa par dana grozno. Jer kad mi mlijeka ima puno onda se to stvarno vidi i on brzo pojede i onda mirno stoji. Tako da mi se ne čini točno ono što si pisala da bi on jeo pa kunjao. Kad mi je ta faza da "nemam" mlijeka, on žvačka cicu i onda zakunja jer mu ne ide, pa se budi i tako po cijeli dan. A sad mi to traje već sedam dana i zato sam se extra zabrinula jer sam mislila da ponestaje mlijeka. Ali, sad ću probat ovako kako si pisala pa se nadam poboljšanju.
    Samo, reci mi kad mu moram dati obje cice, da li da nakon podoja izdojim obje do kraja ili samo onu prvu? Inače, noćas je dobro jeo, jutros isto i još uz to sam izmuzla 40 ml u bočicu. Ali sam skužila da ipak pri kraju izdajalica baš i ne djeluje najbolje i da tek kad dovršim rukama i to "krvnički" da poteče jače idući put.
    I još jedna stvar, vezano za dudu. On recimo pojede i onda stoji malo budan i na kraju želi zaspati pa traži nešto za sisat. Onda mu dam cicu, on je uhvati i zaspe ali ne pušta nego stalno gricka i kad je izvadim se probudi. Za te slučajeve sam mu koristila dudu jer bi inače morala cijeli dan ležati kraj njega. Mogu li tako koristiti dudu ili ni tu ne? Pa je izvaditi kad zaspe...
    I za kraj puno hvala, stvarno si mi puno pomogla i vratila smopouzdanje.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj pinocchio prvotno napisa
    sbuczkow, on je sada star oko 6 tjedana, jel' tako?
    možda je skok?
    Moguće, ali je onda preuranjeni. Danas mu je 6 tjedana, a to traje od prošlog petka. A i nisam sigurna jer mi je inače znalo tako biti s mlijekom pa ne znam točno.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj gita75 prvotno napisa
    Ovo se meni desilo s Mašom.
    Prvi mjesec je dobila jedva 300g jer je jela samo ono što je samo iscurilo iz cice. Ja sam kupila izdajalicu i ako ona nije bila na cici bila je izdajalica i tako non stop.
    Tako ću sad i ja.
    Mislim da su ju u bolnici hranili na flašu pa je ona čekala da samo curi.
    Tako sam i ja to interpretirala iako je ovaj moj malac toliko nenametljiv ili lijen da ako ga nešto stvarno jako ne iznervira on neće plakati. On zaspe. Mi ga nismo čuli da plače do prije ovih zadnjih sedam dana možda četiri puta.
    Ja sam od panike vagala svaku pelenu još mjesec dana.
    Neću ni ja više vagati ništa. Valjda neće umrijeti od gladi.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sbuckov
    meni se cini da vama to ide dobro, on dobro dobija, kaki redovno, piski kako treba
    osjecaj punoce u grudima ce biti sve manji i manji, ne zbog toga sto sve manje mlijeka imas, nego sto se uspostavi ponuda i potraznja....

jedno od najvaznijih stvari kod dojenja jest mamino samopouzdanje i vjera u to da imas mlijeka - a to ti pokazuje tvoja zadovoljna beba koja dobija na tezini

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Cure, meni danas sve super. Ivan ujutro odspavao 4 sata u komadu, dojke su se lijepo pripunile, on je nakon tog dugog ( ) spavanja poslije tražio u tri navrata svakih sat i pol.
    Sve sam tekstove i postove pročitala (ponovila gradivo), ali ipak imam još jedno pitanje. Nije hitno, ali savjetnice ako imate malo vremena da mi pojasnite i ovo. Naime, nama ovo nije prvi puta, samo mi još nikada prije nisu dojke djelovale ovoliko prazne.
    Ima perioda kada Ivan jede više - tada mu pustim da vuče i vuče i na prazno dokle god mu se da - dan,dva nakon toga primijetim da se više mlijeka stvara, pa je neko vrijeme ponuda i potražnja ujednačena, a onda dođe period kada mu apetit oslabi (obično su to kišoviti dani kada ne idemo na svježi zrak, ali nije pravilo), pa onda jedno kratko vrijeme imam višak mlijeka (bolne i prenapregnute dojke), pa onda opet imam osjećaj da se produkcija smanji...uglavnom njegov je apetit kolebljiv, a dojke kao da reagiraju s dan, dva zakašnjenja. Što mislite da li bih se trebala izdajati u razdobljima kad imam viška, da bih održala produkciju većom? Iako ne znam što bih s izdojenim mlijekom jer ne želim mu davati na bočicu, naš kontakt prilikom dojenja je nezamjenjiv osjećaj za mene i njega.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

da se produkcija smanji...uglavnom njegov je apetit kolebljiv, a dojke kao da reagiraju s dan, dva zakašnjenja.
    To sam i ja primijetila, da reagiraju s dva dana zakašnjenja.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

sbuckov
    meni se cini da vama to ide dobro, on dobro dobija, kaki redovno, piski kako treba
    Pa ovih zadnjih dana o kojima pričam kaka manje i piški manje. Pelene mu nisu onako fino teške kad ih skinem nego budu samo malo mokre a i kaki manje.
    osjecaj punoce u grudima ce biti sve manji i manji, ne zbog toga sto sve manje mlijeka imas, nego sto se uspostavi ponuda i potraznja....
    To kužim. No, on je uistinu gladan tih zadnjih dana, stalno se suzdržavam da mu ne dam adaptirano i čekam da zaspe od iscrpljenosti. To me malo muči. Jer on siše ali ništa ne izlazi. Stalno se krpam s 40 ml izdojenih nakon svakog slabog obroka, a to jedva izdojim tijekom cijelog dana.
    jedno od najvaznijih stvari kod dojenja jest mamino samopouzdanje i vjera u to da imas mlijeka
    Ehhh... Kad sam ovako umorna užasno loše funkcioniram i nikako da si to izbijem iz glave.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sbuckov, nakon 6. tjedna beba moze kakiti manje, ne mora vise imati 3-4 pokakane pelene...
    kad kazes sise, a nista ne izlazi, kako znas da nista ne izlazi? izdajanjem poslije ne mozemo vidjeti koliko mlijeka imamo, neka ne mozes iszodjiti ni kapi, ali kad dijete povuce, ima..jer njihovo sisanje je 'jace' nego izdajanje, oni mogu stvoriti pravi vakum i pritiskati gdje treba i dok vuku mlijeko se vec i stvara...

kako znas da je uistinu gladan? ako zeli jos, ostavi ga jos na dojci, i kad vuce na prazno, to je podrazaj za dojke
    odlicna stumulacija je i izdajanje nakon podoja (pa i na prazno koji minut)
    pij dovoljno i odmaraj se dovoljno
    i prbaj se opsutit, stres i dojenej ne idu zajedno

jel osjetis refleks otpustanja mlijeka?

mlijeko se stvara po sistemu ponude i potraznje
    sto vise mlijeka izlazi van, vise se stvara....nemoj sumnjati u uspjeh
    vjeruj svom tijelu

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

malo teorije, s portala
    Hormon odgovoran za proizvodnju mlijeka je prolaktin.
    Svaki put kad beba sisa, ritmičkim pokretima stimulira bradavicu, taj impuls se prenosi do majčinog mozga, koji reagira ponovnim dizanjem razine prolaktina. Prolaktin je najviši oko 45 minuta nakon podoja. Noću su nešto veće razine prolaktina zbog toga što bebe običavaju više i češće sisati predvečer i jače isprazniti dojku.

Kad prolaktin dođe do dojke, stanice u dojkama koje proizvode mlijeko – alveole – reagiraju na njega novom proizvodnjom mlijeka.

Hormon odgovoran za otpuštanje mlijeka iz dojke (ili let-down) je oksitocin.
    Sisanje bebe majčinom mozgu šalje signal da povisi razinu oksitocina, tako da nekoliko sekundi do nekoliko minuta nakon početka podoja oksitocin uzrokuje stiskanje alveola i istiskivanje mlijeka van dojke. Vrlo je važan, jer time do bebe dolazi zadnje, hranjivo mlijeko koje se čuva u alveolama.

Oksitocin je, za razliku od prolaktina, osjetljiv na raspoloženje majke. To znači da se može onemogućiti njegova proizvodnja kad je majka napeta, pod stresom, ali i da majka može izazvati njegovo lučenje kad beba ustvari niti ne sisa – dovoljno je da čuje bebin plač ili samo razmišlja o tome kako doji.

Zaključujući prema utjecaju ova dva hormona, često stavljanje bebe na dojku i stimulacija bradavice, potaknut će prirodne procese proizvodnje mlijeka.

Sljedeća tvar koja regulira proizvodnju mlijeka je Povratni Inhibitor Laktacije (eng. FIL – Feedback Inhibitor of Lactation). On djeluje lokalno u dojci – kad se dojke prepune, njegova visoka koncentracija u mlijeku u alveolama zaustavlja daljnju proizvodnju. Kad su dojke prazne, njegov izostanak dopušta alveolama da dalje proizvode mlijeko. To se zove autokrina ili lokalna kontrola proizvodnje mlijeka, za razliku od hormonalne endokrine kontrole proizvodnje.

Zbog toga je i moguće da majčina lijeva i desna dojka ne proizvode uvijek istu količinu mlijeka, nego ovisno o tome koliko se iz pojedine dojke mlijeka podoji. Isto tako je iz tog razloga moguće i da se dojke brže napune kad su prazne, a kad su pune, proizvodnja mlijeka se uspori.

Majke mogu imati vrlo različite kapacitete dojki, no to ne utječe na ukupnu količinu mlijeka. Majke s manjim kapacitetom će jedino morati češće prazniti dojke, da bi ukupna proizvedena količina mlijeka bila ista.

POSREDNI UTJECAJI NA PROIZVODNJU MLIJEKA (ili Što majka može učiniti da poveća proizvodnju mlijeka)

Postoje situacije kad vam se može činiti da vaša beba ima veće potrebe nego što joj možete ponuditi. Posebno se to događa popodne/predvečer ili nekoliko dana za vrijeme bebinog tzv. skoka u razvoju. Ako mislite da biste trebali imati više mlijeka, potrebno je samo naučiti upotrebljavati nekoliko metoda i pričekati dan-dva. Dan-dva vam se može učiniti kao jako dugačko vrijeme, ali taj se dojam skrati kad ste sigurni u uspjeh i da je sve upravo onako kako treba biti. Kako su metode temeljene na iskustvu mnogih drugih majki, te na znanstvenim podlogama, nema razloga da ne vjerujete u vlastiti uspjeh. Opustite se, uživajte sa svojom bebom i vjerujte u sebe.

Kako povećati proizvodnju mlijeka?

- Povećajte frekvenciju dojenja, koliko god često beba hoće dojiti. Pri tome ne smijete zaboraviti i na noćna dojenja, bez kojih se dojke mogu prepuniti. Mnogim majkama je praktično da s bebom spavaju skupa u krevetu. Osim praktičnosti, zajedničko spavanje je dobro i zato što se na taj način manje umarate, nego da se noću morate dizati iz kreveta da biste nahranili bebu. Ukupno bi trebalo biti najmanje 8-12 podoja tokom dana, a taj broj nema gornje granice, tj. može biti i puno više podoja tokom dana. Iako je u normalnim situacijama dovoljna samo jedna dojka, kad želite povećati količinu mlijeka, možete bebi ponuditi i drugu dojku nakon što je završila s prvom.

- Nemojte ograničavati duljinu podoja, niti na silu raditi razmak između podoja, nego prepustite bebi da odredi kada i koliko će dojiti. Svi savjeti da treba proći 3 sata između dva podoja su u većini slučajeva krivi. Oni mogu eventualno vrijediti za hranjenje bočicom, ali majčino mlijeko je brže probavljivo pa je beba brže nakon prošlog hranjenja gladna. Beba ima različite potrebe ovisno o svom razvoju, ukusu, apetitu. Kad beba ima skok u razvoju, ima potrebu češće dojiti, čime će povećati količinu mlijeka. Zato beba treba odrediti kada će i koliko dojiti.

- Osigurajte da je položaj bebe na dojci uvijek ispravan. Bradavica i veći dio areole duboko u ustima, bebine usnice izvrnute prema van, jezik se malo vidi između donje usnice i dojke, ne čuju se nikakvi zvukovi mljackanja. Pravilan položaj ne smije boljeti, osim prvih dana ako je koža bradavice posebno osjetljiva, i to samo prvih par sekundi podoja. Ako bol traje dulje kroz podoj, to znači da položaj nije dobar i treba ga popraviti odmah. Kad beba guta mlijeko, pomiču joj se uši i koža na sljepoočnicama. Još o dobrom položaju pročitajte u ovom tekstu.

- Nemojte čekati da se dojke "napune" da bi se beba najela. U njima ima uvijek mlijeka za bebu, čak i kad se čine prazne. Štoviše, ako beba doji češće, ne samo da će se za koji dan povećati količina mlijeka, nego će i beba više dobivati na težini jer će pojesti više onog zadnjeg, hranjivijeg mlijeka.

- Osim što podoji moraju biti češći, moraju biti i efikasniji. Kod beba koje nisu živahne i ne doje efikasno, nego npr. spavaju s bradavicom u ustima, treba ih potaknuti kontaktom koža-koža, razodijevanjem bebe (u toploj prostoriji, naravno), ili nošenjem u nosiljci za vrijeme dojenja. Ako beba jako kratko efikasno doji, a u dojci još ima mlijeka, probajte s kompresijama dojke. Obavezno pratite je li se nakon nekoliko sekundi do nekoliko minuta pojavio refleks otpuštanja mlijeka – mlijeko samo teče van, a beba guta dugačkim jednolikim pokretima, za razliku od ubrzanih nejednakih na početku podoja. Tim refleksom otpuštanja mlijeka se dojke najučinkovitije isprazne i beba dobije zadnje, masno mlijeko koje se čuva u alveolama.

- Svo sisanje koje beba obavlja mora biti na dojci. Umjesto da bebi ponudite dudu-varalicu, ponudite joj dojku kad ima potrebu za sisanjem. Tako dojke dobivaju više impulsa za proizvodnju mlijeka. Osim toga, sisanje dude, pogotovo na bočici, može uzrokovati da beba nauči krivu tehniku sisanja i pokrene neke nove probleme s dojenjem.

- Bebi bi trebalo davati isključivo majčino mlijeko. Svako dodavanje vode, čaja ili adaptiranih mlijeka može poremetiti odnos ponude i potražnje u proizvodnji majčinog mlijeka, a može potaknuti i loše reakcije u bebinom organizmu.

- Inertnu, pospanu bebu treba posebno poticati. Takvu bebu treba češće stimulirati. Zgodan način za poticanje pospane bebe je nekoliko promjena strane (switch-nursing) za vrijeme jednog podoja, ali uz uvjet da se jedna dojka sigurno isprazni do kraja. Drugi način za efikasniji podoj pospane bebe je da se, nakon što je dojila koliko je htjela, bebu digne, prošeće s njom, eventualno se podrigne i zatim joj se ponovo ponudi dojka da nastavi sisati (double-nursing).

- Ako beba ne želi dojiti, izdajajte se nakon podoja. U nekim podojima beba pojede sve i hoće još, u nekima ne. Npr. prijepodne vam se čini da ima sasvim dovoljno mlijeka i beba je zadovoljna. Tada se možete izdojiti nakon podoja, onu dojku koju ste dali bebi. Ovo vrijedi i za posebne slučajeve, npr. kad je beba nervozna zbog nečega, kad joj izbijaju zubići, kad majka promijeni dezodoran ili slično. Nakon što beba više nikako ne želi dojiti, niti nakon poticaja (kontaktom koža-koža, nošenjem), izdajajte se nakon dojenja. Izdaja se još 2 minute nakon što isteče zadnja kap mlijeka.

- Pijte dovoljno tekućine. Ne previše, nego dovoljno: to je otprilike jedna čaša za vrijeme jednog podoja, toliko da zadovoljite osobni osjećaj žeđi. Isto tako, poželjno je da niste ni na kakvoj ekstremnoj dijeti. Zbog gladi i žeđi neće se smanjiti količina mlijeka, ali bolje je dovoljno piti ako se želi povećati njegova količina.

- Odmarajte se. To je pogotovo moguće ako često dojite, na taj način ste prisiljeni često sjediti ili ležati s bebom. Osim dojenja, bilo bi dobro da nađete nešto što vas psihički relaksira, bar nekoliko minuta dnevno.

- Vjerujte u sebe, svoje mlijeko i cijeli prirodni sustav proizvodnje mlijeka. Ako dojite vašu bebu dovoljno često i efikasno, imat ćete dovoljno mlijeka. Majke su uspijevale dojiti svoje bebe i za vrijeme ratova, nestašica, osobnih tragedija. Vaše tijelo je pružalo bebi sve što joj treba za vrijeme trudnoće. Zato nema razloga da i dojenje bude drugačije nego dobro.

Kad vam se učini da se količina mlijeka smanjila, probajte se sjetiti je li razlog jedan od sljedećih:

Prošlo je prvih mjesec dana nakon poroda, za vrijeme kojih su dojke bile nabreknute i tvrde (jer se uspostavljala proizvodnja). Sad su odjednom mekane. To je sasvim normalno. Dojke su u cijelom dugom periodu dojenja uglavnom mekane, osim u tom prvom mjesecu.
    Prije pola dana, jedan dan, vaše dojke (ili samo jedna) su se prepunile, dulje vrijeme su bile tvrde, možda čak i bolne. To je bilo zato što je beba neočekivano prespavala dulje vrijeme, ili ste joj zaboravili dati jednu stranu dulje vrijeme, ili ste bili odvojeni od nje, ili se to jednostavno dogodilo zbog bebinog i vašeg rasporeda. Organizmu je to znak da je proizvodnja prevelika i da je mora malo smanjiti. No, ne trebate brinuti zbog toga, to je kratkoročno, kako se je proizvodnja smanjila, tako se može i povećati ako češće bebu stavljate na dojku.
    Vaša beba je trenutno stara oko 2-3 tjedna, oko 6 tjedana, ili oko 3 mjeseca i prolazi skok u razvoju, tj. fazu povećanih potreba za hranjenjem. Posebno se to može vidjeti popodne, kada vrlo često doji. To su normalne faze kroz koje sve bebe prolaze (neke prije, neke kasnije, različitim intenzitetom). Razdoblja takvih povećanih potreba su naporna za mamu i bebu, ali brzo prođu.
    Dulje vrijeme (nekoliko dana) se nikako ne možete opustiti, nemate pomoć u kući, živcirate se zbog nečega, bavite se usput nečim drugim za vrijeme dojenja. A pri tome niste svjesni da beba ne guta u dugim jednolikim razmacima, nego ubrzano i nejednoliko – što znači da u podoju nije proradio refleks otpuštanja mlijeka i dojke se kod podoja ne prazne baš do kraja. Zaustavite malo gužvu koja vas ometa. Kad krećete na dojenje, ostavite sve drugo, posvetite se sebi i bebi i uživajte u tome. Tako poseban i važan čin kao dojenje to zaslužuje. To što je oko vas nered i stres, uopće ne mora značiti da dojenje ne može funkcionirati – postoje razni zgodni načini za opuštanje (više o tome u našem tekstu o refleksu otpuštanja mlijeka – u pripremi).

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i sbučkov, cestitamo tvrtku - danas mu je imendan

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

kad kazes sise, a nista ne izlazi, kako znas da nista ne izlazi?
    1. ne guta
    2. ne vuče
    3. kompresijama pomognem tek oko pola minute, nakon toga opet prazno.
    4. kad ga izvažem vidim da nije ništa pojeo
    izdajanjem poslije ne mozemo vidjeti koliko mlijeka imamo, neka ne mozes iszodjiti ni kapi, ali kad dijete povuce, ima..jer njihovo sisanje je 'jace' nego izdajanje, oni mogu stvoriti pravi vakum i pritiskati gdje treba i dok vuku mlijeko se vec i stvara...
    Da, ali je problem u tome da ne vuče
    kako znas da je uistinu gladan?
    jer vidim koliko je pojeo u odnosu na uobičajene obroke kad pojede normalno. Prvo, kratko traje, nakon doslovno tri minute prestane teči i on prestane vuči. LD traje jako kratko. Inače imam baš jaki LD. Ma ne može se ne vidjeti razlika, očito je.
    ako zeli jos, ostavi ga jos na dojci, i kad vuce na prazno, to je podrazaj za dojke
    Onda zaspe. Ma skroz je lijen i inertan.
    odlicna stumulacija je i izdajanje nakon podoja (pa i na prazno koji minut)
    to radim inetnzivno, nadam se da bi od sutra moglo prodjelovati...
    jel osjetis refleks otpustanja mlijeka?
    uglavnom da, ali traje jako kratko.
    Ma dobro, sad manje- više znam što mi je činit, sad valjda samo treba čekat da to izdajanje prodjeluje.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

i sbučkov, cestitamo tvrtku - danas mu je imendan
    Khm... navodno je to već bilo, neki su mu već čestitali par dana nakon poroda (Mayaa mi poslala poruku... )?? Ali nema veze, svejedno hvala.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Nego, sad sam ga kupala i prmijetila sam da mu se pojavila reakcija na cjepivo (valjda tuberkuloza) na ruci. Je li moguće da je od toga ovako nervozan?

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Nego, sad sam ga kupala i prmijetila sam da mu se pojavila reakcija na cjepivo (valjda tuberkuloza) na ruci. Je li moguće da je od toga ovako nervozan?
    na ovo te pedijatrica trebala upozoriti. nama je rekla da ce se reakcija na cjepivo pojaviti vise puta tijekom prve godina, da je to normalno, da kazemo na kontroli ako je bila, i da se ne cudimo ako dijete bude nervoznije nego inace ili dobije temp (blago povecanje temperature)

anita je lako lose reagirala na reakciju ...nervozom, cviljenjem, i manijacki sisanjem

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Storma prvotno napisa
    na ovo te pedijatrica trebala upozoriti. nama je rekla da ce se reakcija na cjepivo pojaviti vise puta tijekom prve godina, da je to normalno, da kazemo na kontroli ako je bila, i da se ne cudimo ako dijete bude nervoznije nego inace ili dobije temp (blago povecanje temperature)
    Rekao mi je da će se pojaviti reakcija na ruci do drugomjesečnog pregleda, ali nisam znala da to može izazvati ovakve reakcije na djetetu u tom periodu. Mislila sam da je to samo od cjepiva u idućih par dana...
    Citiraj Storma prvotno napisa
    anita je lako lose reagirala na reakciju ...nervozom, cviljenjem, i manijacki sisanjem
    Izgleda da je to onda i kod mene slučaj. Nije nikad bio ovako cendrav. Hvala![/b]

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •