-
koliko kontroliramo svoje zdravlje?
Zanima me koliko brinete o svojem zdravlju preventivno. Znaći neke kontrole npr.ginekološki pregledi, pa Papa test barem jednom godišnje, pa krvna slika, pa ultrazvuk dojke, mamografija, pa urin, stomatološki pregledi,okulist...svašta ono što bi spadalo kao neka vrsta sistemackog povremeno tek toliko da vidimo u kakvom smo stanju, ili hodamo kod doktora samo onda kad nas nešto stisne.
Ja sam tip koji sam stvarno s te strane pažljiva prema svome tijelu i redovito kontroliram svoje zdravstvo stanje i brinem o sebi, ali vidim da u mojoj okolini postoji žena koje već i po dvadesetak godina nisu obavile baš nikakav pregled i bar se ovako naoko ne ćine baš puno zabrinute zbog toga. :/
-
Jedino o čemu redovito brinem su zubi, idem svakih šest mjeseci do godinu dana na kontrole i nikad ne čekam da me počne divljački boljeti pa da odem.
Ginekologu sam lijena ići kad mi ništ nije pa sam tako zadnje tri godine bila svega tri puta i to kad je bila neka frka, a onda me počela hvatati paranoja pa sam i kod njega otišla, napravila kompletan pregled i papa-test (sva sreća, ali apsolutno mi nije ništ). Nije mi čak niti neugodno, nego sam samo lijena
Prošle godine sam dosta hodala doktorima raznoraznim i po raznoraznim pretragama prvo zbog tlaka, a onda zbog debljine i napravila sam apsolutno sve moguće pretrage i, za divno čudo, unatoč enormnoj debljini nalazi su mi skroz super (što ne znači da će tako i dalje biti, baš zbog te debljine pa mi predstoji bitka :/ ). Jedno vrijeme sam morala piti lijekove zbog tlaka, ali je se i taj povišeni tlak s vremenom normalizirao (pretpostavljam da je bio više zbog enormnog stresa, nego iz fizioloških razloga jer su mi nalazi s vremenom postali skroz uredni).
Prošle godine sam bila i kod okuliste, na moju inicijativu, jer sam uočila da imam manjih problema s vidom, korigirana mi je dioptrija (koja je ionak mala) i na tom polju je sve ok.
Mamografiju još nisam napravila, ali tu mi se čini da još imam vremena (dok me ne stisne neka paranoja).
Reklo bi se da sam šlampavo-savjesna
-
Evo da se i ja prijavim u neku pozitivnu statistiku. Kao dijabetičarka barem tri puta godišnje idem na kontrole koje uz šećer obuhvaćaju i krvnu sliku, kolesterol i hormone štitnjače. Stomatologu idem jednom godišnje na kontrolu (ali to je zato jer nemam nikakvih problema pa samo uđem i izađem
) i još preko firme obavim sisitematski pa time pokrijem i ginekologa i UZV dojki, EKG itd.
Jednom godišnje idem okulisti također zbog šećera ali imam i dioptriju pa sve obavim. Na kraju ispada da osim šećera nemam nikakvih drugih boleština ali on me eto "prisiljava" na zaista redovite kontrole.
Na žalost mama mi je umrla upravo zato što se nije redovito kontrolirala pa je rak otkriven tek preko metastaza kad je bilo prekasno.
-
Ginekolog-jednom godišnje
Zubar -jednom godišnje
Krvna slika-hm zadnji put radila prije godinu i pol
Pregled cicki-jednom godišnje.
-
Meni firma plaća sistematski svakih godinu dana pa obavim kompletan pregled u nekoliko sati. Nekoliko starih kolegica je odbilo ići na preglede jer se boje da ne otkriju da imaju neku bolest. To mi je potpuno neshvatljivo. S druge strane, jednoj kolegici je na sistematskom rano otkriven rak dojke, pa ga je uspješno odstranila.
Prije trudnoće sam otišla na kompletan ginekološki pregled da smanjim rizik da nešto pođe po zlu, barem onoliko koliko je u mojoj mogućnosti. Jedino malo markiram posjete zubaru, ali i to se trudim obaviti što češće.
-
Evo jedne relativno šlampave.
Redovito idem jedino zubaru, a i to zato što mi se stvaraju naslage na zubima pa idem svako malo da mi to postruže (svaka 3-4 mjeseca).
Kod okulista sam zadnji put bila još prije trudnoće.
Kod ginekologa - poslije poroda, znači prije 2 i pol godine
ali užasavam se čekanja od nekoliko sati (i kao trudnica sam znala prosjediti 1,5-2 h u čekaonici, a kao "obična kontrola", ne želim ni razmišljati).
Jedino sam nedavno obavila krvnu sliku jer me mučio neobjašnjiv i jak umor. Krvna slika savršena, a ja i dalje spavam hodajući.
-
Okulist - jednom godišnje (nsoim leće)
Ginekolog - PAPA test jednom godišnje, ali zbog bakterija na brisu se viđamo svakih 2-3 mjeseca :/ )
Zubar - 2 godine nisam bila, pa me nešto primilo i promijenila sve stare ("crne") plombe, valjda ću se natjerati da odem jednom godišnje na kontrolu
Krvna slika - jedino ako sam bolesna.
-
također firma plaća sistematski, svake 2 godine
ginić - jednom godišnje
zubar - svako malo pa godinu dana ne, pa opet svako malo...
sad sam prvi put bila na uzv dojki, štitnjače, cijelog abdomena (sistematski)
za sad sve ok...
piše mi za UZV dojki - povećani kanalići :D
-
Idem jedino zubaru. Ginekologu sam otišla evo nedavno prvi put nakon poroda. Ostalo.... ništa...
-
Ne idem. Kod zubara zadnji put bila u trudnoci (a derle mi 5 godina ima). Kod ginica prije 2 god. Kod doka opce uopce ne idem, ak mi treba nazovem ga. A treba mi u smislu recimo, odlucim skiniti par madeza, pa da mi posalje uputnice
. I to je to.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma