-
Tri mjeseca bolovanja-prosječna plaća???
Zanima me ovo: na trudničkim komplikacijama sam( bolovanju) od 04. 09. 2006. Dobila sam prosječnu plaću( oko 3 tisuće kn) na koje sam imala pravo. Još uvijek sam na bolovanju do 26. 03., a kasnije na porodiljni do 09. 05.kada trebam i roditi. Zanima me imam li pravo i ovu godinu dobiti prosječnu plaću, ako mi bolovanje istjeće 26. , a ne o4. 03.( tad bi mi bila 3 mjeseca bolovanja u ovoj godini), a kasnije sam na porodiljnom? Ako istjeće, MORAM li ići na porodiljni 26. ili taj datum mogu pomaknut kako bih dobila prosječnu plaću?Utječe li porodiljni na prekid bolovanja i ukidanje te prosječne plaće???
-
-
Upiši u pretražnik JEDNOKRATNA NOVČANA POMOĆ NAKON 90 DANA BOLOVANJA. Tu se spominje nešto o tome ima li se pravo 2 puta na tu naknadu ili ne[/url]
-
jednokratna pomoć
Molim te di si ti to vidila da "svaka trudnica" ima pravo na pomoć. U mom kolektivnom ugovoru stoji da ako sam na bolovanju duže od tri mjeseca imama pravo na jednokratnu novčanu pomoć. Obratila sam im se sa zahtjevo ali oni kažu da komplikacije u rudnoći ne smatraju "teškom bolešću" i da u tu svrhu nema naknade.
Molim te napiši mi di si to vidila jer meni izgleda da je to prepušteno pojedinačnoj odluci poslodavca.
Hvala.
-
-
Visina jednokratne naknade je definirana ugovorom o radu a ne zakonom, dakle ona ovisi o firmi a ne o HZZO ili državi.
Ja sam u prošloj trudnoći dobila tu naknadu nakon 3 mjeseca i to samo jednom ( na komisiji bila 2 puta, dakle bila2x3 mjeseca na čuvanju trudnoće) u visini od 3.000,00 kn što je daleko ispod mog prosjeka tadašnje plaće.
-
Da. To ja pokušavam iz tuđeg iskustva nešto saznat.
Oprosti ako sam te zbunila.