Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: KOJE NAMIRNICE NISU DOBRE?

HELI

Početno KOJE NAMIRNICE NISU DOBRE?

Dakle, zanima me koje namirnice( koje mama pojede) mogu izazvati poteškoće kod dojene bebe?
    Znam da nesmijem grah, grašak,mahune...ali i što još? Šta je vašim bebicama smetalo i kako stvari stoje s ovim jesenskim plodovima( kesteni,mandarine...) :?
    Mama jako voli fino papati pa joj malo teže padaju odricnja od hrane, a čini mi se da čega god se primim da to nesmijem

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nema dobrih i losih namirnica. Jedes ono sto ti se jede. Ja sam jela sve sto mi se jelo, ali sam primjetila da je mali imao grceve ako sam jela paprike. U bilo kojem obliku - pecene, svjeze, filovane... Probaj pa vidi, ne mora znaciti da ce bebi smetati bilo sta od navedenog. Nama ni grah, ni grasak, ni kupus ni nista nije smetalo. Sad nam vise ni paprike ne smetaju

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mojima je smetala zelena salata - ali ja kad jedem salatu pojedem cijelu zdjelu, možda da sam jela manje ne bi smetalo.

Inesica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Mojoj bebici je smetalo varivo od kelja, zelja i karfiola odmah nakon poroda. Poslije sam probala sve to i više ništa nije smetalo. Grašak i mahune mogu jesti normalno, grah nisam probala (baš ga ne volim). Ovaj vikend sam testirala manadarine (pojela 2kg ) i sve je ok. Mislim da nema nekih posebnih namirnica koje bi trebalo izbaciti. Vidjet ćeš sama, a ako neka bude i smetala ne znači da će to biti za stalno.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Sama ćeš vidjeti što smeta, (ako uopće išta i bude smetalo), tvojoj bebi.
    Ne preporučaju se gazirana pića i visokoalergene namirnice tipa agruma, jagoda...
    Neke bebe reagiraju i na mliječne proizvode.
    Mislim da na portalu ima tekst o prehrani za vrijeme dojenja.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne moras se opterecivati s tim sto smijes jesti a sto ne. SVE smijes jesti.

Bitno je da jedes zdravo, i to ne samo zbog dojenja, nego jer je to najbolji nacin ishrane.

A sto se namirnica tice.. zaista se nemoj previse obazirati na to... preporuke variraju od kulture do kulture... npr. u jednoj kulturi mama ne smije jesti bijeli luk dok doji, a u drugoj ga mora jesti pod obavezno jer npr. vjeruju da povecava kolicinu mlijeka.... Takve stvari stvarno variraju od kulture do kulture.

Tebi je najbitnije da jedes zdravo i raznovrsno. A ako beba bude imala nekih tegoba, onda ces vidjeti o cemu se radi i eliminirati to iz prehrane (najcesce su uzrok problema mlijecni proizvodi u maminoj prehrani). Ali nema razloga unaprijed eliminirati bilo koje namirnice, jer su sanse vrlo vrlo velike da tvoje dijete mozda uopce nece reagirati na njih.

Papaj sve i sretno s dojenjem

HELI

Početno

Problem je u tome što neznam prepoznati šta joj smeta
    Naime, ona stalno plače, samo bi se nosila, a najčešće ni to nije dovoljno Po danu gotovo da niti ne spava, osim po nekih 5-10 minuta meni u naručju. Čim ju spustim -plač! Kada plače izgleda kao da ima grčiće, ali mi je malo čudno da traju cijeli dan. Zato sam mislila da to ima veze sa mojom prehranom, mada sam izbjegavala sve gore navedene namirnice :?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo iskopirat cu ti s jednog drugog topica, gdje sam pricala o jednoj knjizi i teoriji ne postojanja grceva kao takvih, nego se u stvari radi o nerazvijenosti bebinog zivcanog sistema, prevelikom stimulacijom okoline, i bebinom nemogucnoscu da se nosi s tim.. Knjiga je zaista fenomenalna i toplo preporucam.. ovo dolje je ukratko o cemu se radi:

Ovako to objasnjava pedijatar M.D. Karp sto je napisao knjigu "the happiest baby on the block":

Djeca kad se rode, vrlo je velika razlika u razvitku mozga u odnosu na djecu od 3 mjeseca. Npr. kad se rode, neznaju se smijati niti mnogo drugih stvari sto mogu s tri mjeseca.

Kad je tako nerazvijen mozak, postoji mogucnost da se beba ne uspjeva nositi sa podrazajima koje prima iz okoline, i onda dijete taj problem, frustraciju, ispoljava placem. Taj problem najcesce pocinje oko 2 tjedna poslije poroda (jer prva 2 tjedna vecinom samo spavaju i ne obracaju paznju na okolinu), i prestaje vecinom s 3 mj.

Po tom pedijatru, trebalo bi ta tri mjeseca pokusati stvoriti uvjete sto slicnije onima u majcinom stomaku, jer to smiruje djecu i olaksava im tranziciju u vanjski svijet.

Ovo on nudi kao rjesenja:

1. Bebu vrlo cvrsto umotati - "Swaddle" - pogledaj na internetu kako se radi to motanje - tako da beba ne moze mlatiti rukama, jer ako su uplakani i nervozni i jos onda mlate rukama, cesto se lupe sami i to ih jos vise iziritira i tako u krug. Kad je beba cvrsto umotana onda joj je slicno kao u maminom stomaku. Ovaj korak je bitan, jer se beba mora primiriti da bi se sljedeci koraci mogli primjenjivati.

2. Bebu nositi u polozaju da je na stomaku ili na stranu - lezati na ledjima im je neprirodno i stvara im dodatni stres jer (koliko se sjecam ) bebaci onda imaju osjecaj da padaju -(pazi da ne ostavljas bebu na krevetu na stomaku zbog SIDS-a!)

3. Vrlo glasno govoriti "Shhhhhhh" - i to ako beba place treba biti iste glasnoce kao i bebin plac da bi ga uopce beba primjetila Moguce je da ce je primiriti i neki drugi zvukovi poput fena, ventilatora, usisavaca, ves masine itd., jer u maternici nikad nije tisina nego je vrlo bucno. Shhhhh treba biti prakticki bebi na uho, ako beba vristi.

4. Swinging - ljuljanje - i to ne blago, nego dosta jako (no nikako ne tresti bebu!!! Velika razlika izmedju ljuljanja i tresenja!!! ). Jedan od polozaja koji je dosta zgodan je da beba lezi na tvojim nogama (butinama) dok sjedis, i onda dosta zustro mrdas koljenja lijevo-desno (neznam jel kuzis ) i na taj nacin je ljuljas.

5. Sisanje - tocka na i. Moze i duda, ali idealno bi bilo da je to dojka.

Ovi koraci bi trebali biti izvodjeni bas tim redosljedom, bas iz tog razloga da se beba primiri i da je u stanju uzeti dojku u usta, a ne da od placa ni ne skuzi da joj se nudi dojka.

Vrlo je bitno da je ta prva 3 mjeseca beba u ako je moguce 24h kontaktu s majkom, da je sto vise nosena (npr. prakticno je za mamu da je beba u marami), da je dojena na svaki plac, da dijete spava s majkom. Sve te stvari ublazavaju prelazak iz maternice u vanjski svijet.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •