Zanima me da li vjerujete ekoloskim proizvodjacima povrci i ostalih namirnica, i kakva ste iskustva imali?
Zanima me da li vjerujete ekoloskim proizvodjacima povrci i ostalih namirnica, i kakva ste iskustva imali?
pa.. u principu vjerujem. takve proizvode kupujem u bio&bio ducanu, pa pretpostavljam da oni paze od koga dobavljaju. imaju certifikat od neke ekoloske nadzorne stanice ili tako nesto. kupovala bi i od mavrovica, on mi se cini posten. ovim drugima ne vjerujem (ni kada darove nose). mislim ono, na placu kad mi kaze da mu je to iz vrta a kad ono sa zelene trznice neka jeftinjara iz plastenika bez hranjivih vrijednosti. za voce i povrce vjerujem samo onima koje osobno poznam.
postoji prva ekoloska stanica koja daje certifikat proizvodjacu ako proizvodnja zadovoljava uvjete.
Sa početkom dohrane i ja nastojim svojoj bebi nabavljati eko-povrće i voće.Čula sam za Severa i bio&bio dućane,a dal vi znate tko još uzgaja takvo i gdje se još može kupiti?
e vidiš, ja mavroviću ne vjerujem... i nema toga tko bi me uvjerio u njegove eko proizvode...mikka prvotno napisa
Zakaj?magriz prvotno napisa
Meni je sve to sumljivo, a pogotovo "nadzorne stanice" kad znamo kak kod nas stvari funkcioniraju.
No da si odmah upadnem u riječ, Lea jede samo Severovo povrće.![]()
nedavno mi frendica koja radi u jednoj državnoj upravi koja se bavi sličnim stvarima reče kako su otkrili nekog čovjeka koji je uredno imao certifikat da je ekološki proizvođač, a nije imao niti jedan kvadrat zemlje :/
I mene je nadohrana potakla na to razmisljanje, bejbi treba jesti zdravu hranu.
No slazem se da trgovina zdrave hrane svojim imidjom garantira stvarno ekoloski proizvod... ali meni to nije uvijek dostupno.. i onda kupujem na trznici ili od dostavljaca eko hrane... pa se pitam ako se njihova potrosnja povecala i odnosno potraznja njihove robe je vece od njihove moguce ponude, dali oni malo odu na zelenu trznicu i tu razliku nadopune s obicnim povrcem ... jer ako imaju certifikat ne znaci da je njihova svaka posiljka kontrolirana. Sumnju mi je potaklo povrce koje savrseno izgleda.. :? ...
U principu nemam izbora pa mogu slijepo vjerovati i biti uvjerena da svome djetetu dajem zdravu hranu bez griznje savjesti, a sta ako nije tako?????
Imama iskustva s kupnjom eko povrca u EU, organizirano je tako da su eko ponude fizicki odvojene od obicnih trgovaca i kad su taj dan na trznici kontrolira im se sve sto su donijeli taj dan... uz izdati certifikat koji se jednom godisnje produzuje...
I jos k tome da dodam povrce je bilo nadasve ukusno i nikada nije svarseno lijepo izgledala...
Mozda grijesim dusu mozda nasi proizvodjaci su bolji i spretniji...
ja si nekako mislim da sam napravila sve što sam mogla ako sam kupila eko povrće. Ako su me prevarili, to je izvan moje moći upravo radi toga što kažete, ne kontrolira se svaka serija.
Ali barem znam da sam dala sve od sebe.
Zato jedva čekamo povrće iz bakinog i dedinog vrta
branka1, bilo bi lijepo da se taki proizvodjaci bez zemlje malo inspekcijski provjere jer da ipak ovo drustvo sankcionira prevarante.... onda bi sigurno bilo manje sumnji u proizvodjace...
da li ste kada bile na kojem od gospodaratav od eko proizodjaca od kojih uzimate robu???
vidis ja Mavrovicu vjerujem jer sam ga upoznala i mislim da on to nebi radio iz nekih mojih uvjerenja
Severu ne vjerujem jer sam cula da kupuje od drugih, pa prodaje pod svoje 3x skuplje
vjerujem svojem vrtu i nekim ljudima koje poznam i znam da me nebi prevarili
poludim kad mi na placu vicu: evo domace jabuke, a one ko iz bajke o snjeguljici sva sjajna i bez ijedne piknjiceja dobijem domace nespricane i znam kako to izgleda
a plac...znam kak to ide sa zemljom i zelenom trznicom i zato NE kupujem
cija ne mozes biti proizvodac ako nemas zemlju, to je prije par godina bio uvijet za standove, e sad puno je ljudi prepisalo hektare zemlje na sebe, a uopce ne sade, imaju pokrice, a kupuju na zelenoj trznici![]()
inspekcija nekad ide gledati tu zemlju, znam za jedan slucaj
Pa provjerite ruke prodavaca na trznici! Oni koji zemlju obradjuju imaju dooobro unistene ruke, a oni koji samo preprodaju imaju tu i tamo kakvu brazdicu![]()
Oho, ovo za Severa nisam znala! :shock: Koliko je to provjerena informacija???? Ja za sada kupujem kod Severa, u bio&bio i u Zrnu. Zrno mi je broj 1! :D
Ja ne vjerujem nikome jer mislim da kod nas još nema prave ekološke proizvodnje. Ona ne uključuje samo prirodan uzgoj voća i povrća bez špricanj, nego i pripremu zemlje koja bi trebala nekoliko godina već prije sadnje biti potpuno čista od raznih vanjskih utjecaja. Mislim da je to u našoj maloj zemlji jako teško s obzirom da smo imali rat i teške kontaminacije koje nitko nigdje ne spominje, a o zapuštenoj zemlji uopće ne vrijedi pričati. Osim toga tko garantira da ja imam eko uzgoj , dok se susjedna parcela tretira s insekticidima i raznim drugim preparatima, a pčelice idu s cvijeta na cvijet zar ne nerazlikujući moje eko i tuđe neeko ?
e baš zato što malo detaljnije poznajem sustav...iki prvotno napisa
![]()
a Mavrović - sve 5 njemu, simpa je, ali mu ne vjerujem... a imam i podloge...
osim toga, treba ti i eko sjeme... a to je fanj teško naći...Amelie32 prvotno napisa
![]()
Ja potpisujem Brankuja si nekako mislim da sam napravila sve što sam mogla ako sam kupila eko povrće. Ako su me prevarili, to je izvan moje moći upravo radi toga što kažete, ne kontrolira se svaka serija.
Ali barem znam da sam dala sve od sebe.Za apsolutno svakog eko proizvođača su se pričale iste priče- kupuje pa preprodaje... Ne bih dala ruku u vatru za njih jer ih ne poznajem dovoljno dobro, ali kao što Branka kaže... nemam izbora, nego im vjerovati.
Potpisujem. Zato se i ne uzrujavam oko toga, nego za Andriju kupujem isto kao i za nas - dakle u Konzumu. Osim toga, to sam jela i u trudnoći i za vrijeme isključivog dojenja, dakle A. je to sve već probao.Amelie32 prvotno napisa
slazem se da potpuna organska proizvodnja ne postoji jer nemozemo ispod ozona parcelirati zrak kao sto su parcele...
ali se nikako ne slazem da je isto jesti povce i voce koje je tretirano raznim sredstvima i ona koja nisu... jer ako dajes spricanu jabuku svom djetetu dajes mu direktni otrov a ako je ta jabuka rasla u zagadjenom okolisu (smogu) dajes svome djetetu indirektno otrov ali se od ovoga otrova lakse bori i ima sanse da uopce se ne razboli, a od direktnog otrova ce biti podlezan svim bolestima....
postavlja se pitanje koliko smo svjesni nase okoline da svi zajedno njegujemo tu eko proizvodnju.. od ljudi koji izdaju certifikate koji ce to uistinu raditi kako spada preko proizvodjaca koji ce proizvesti kaoliko zemlja dadne a ne malo ubrzati necim proizvodnju do potrosaca da to lijepo konzumira....
Ja se sjećam da je moja baka svake godine "pretumbavala" vrt.
Nikada na istom mjestu dvije godine za redom nije sadila istu biljku, a i uvijek je bio dio vrta koji se "odmarao".
Tu bi se posijala djetelina da se zemlja "odmori".
Tata prije dvije godine napravio eksperiment pa jednu jabuku nije špricao, sve ostale je.
Rezultat- bile trule prije Božića, a ispravno ih skladištio (prema uputama prijatelja agronoma, stručnjaka za vvv).
Mene zanima, ako netko zna, šta točno uključuje taj eko-certifikat?
svi proizvodjaci moraju ispunjavati IFOAM standard... a to je ...
http://www.ifoam.org/about_ifoam/standards/index.html
jA NIKOME I NIŠTA NE VJERUJEM. POGOTVO GDJE SE VRTI NEKA LOVA....
Btw. ja sam čula da se čajna kobasa radi od čaja :shock: zamislite tek tu prevaru
Ja ne bih htjela ulaziti u tematiku certifikata, inspekcijskih kontrola, vjerodostojnosti proizvoda. Ja kupujem po sistemu " što ružnije voće i povrće, to bolje". Ovo sve što izgleda uglancano i plastično, bljak!!! Ja kupujem pjegave jabuke, zakržljalu mrkvicu koja je onako još malo blatnjava itd.![]()
al bas u konzumu je voce toliko ruzno i trulo da vise nije ni za gledati, a kamo li za jesti.
vjerujem zeni koja je vegetarijanka vec ima 30 godina i koja se kune u mavrovicev kruh. nijedan drugi (crni/polucrni/sa sjemenkama/razeni itd) kruh ne cijeni k'o onaj od mavrovica. i od tada ga i ja kupujem.e vidiš, ja mavroviću ne vjerujem
kupujem inace i kod severa. tj. donosi mi doma. bas cu pitati ivku jel kupuju od nekih drugih![]()
mima, kod koga si bila ? koga mozes preporucit?
inace, nisam ni sigurna u eko znak u inozemstvu (bilo je i tamo primjera prijevare), a kamo li ovdje. al se tjesim. nadam se da ipak ima entuzijasta.
Nazalost u Rijeci nema "Severa" ili sličnih, ima u Opatiji jedna bakica, i subotom se trudimo otići u kupovinu kod nje. Ni ja nisam sigurna u taj eko fenomen, ali... To ili nikako, pa onda bolje "to" plus "obično" voće i povrće s placa.
Htjedoh nešto drugo reći... Od kako se pojavio Mavrovićev kruh, mi kupujemo njegovu peku koja je u početku bila fantastična. Teška (kako i treba biti), tamna i super ukusna. Vrlo brzo (cca nakon 2 mjeseca od kako se pojavila u našim dućanim), užas! Najprije sam mislila da je slučajno eto taj dan loše mu ispao kruh, pa onda i slijedeći i svaki naredni. I tako jedan dan dođem u svoj dućan i požalim se, kad meni će prodavačica: "Da, svi se žale, jaaako mu (Mavroviću) je opala kvaliteta kruha, to je zato što je dao kojekakvim pekarama da peku njegov kruh (po njegovoj recepturi), a oni onda ne bili još malo zaradili svašta dodaju u njega." :shock:
Provjerila sam to u više dućana i svi su mi rekli da se Mavrovićev kruh u Rijeci peče u nekoj pekari pokraj Rijeke (na onim pakiranima čak i piše to), a ja eto naivno mislila čovjek peče u svojoj pekari pa distribuira.
Sve u svemu, taj kruh je sada koma, upola lakši nego u početku (jasno, zbog xy aditiva),upola svijetliji, o ukusu da i ne govorim.![]()
Sorry, malo van eko voća i povrća.
Ja sam bila na imanju kod Zlate Nanić, a inače kupujem kod Severa.
Žalila se Ivka Sever MM-u da nemaju radnika jer se nikom ne da kopati po zemlji, pa tko sumnja da Severi obrađuju zemlju može se prijaviti![]()
Ne kupujem u Konzumu niti u bilo kojem drugom dućanu, ne kupujem trulo! Već kad dođem na plac i imam dva prodavača koji se kunu da im je voće-povrće eko, iz vlastitog uzgoja, onda biram ono koje ružnije izgleda, a ne ono lijepo koje miriše na zelenu tržnicumama courage prvotno napisa
potpisujem.slazem se da potpuna organska proizvodnja ne postoji jer nemozemo ispod ozona parcelirati zrak kao sto su parcele...
ali se nikako ne slazem da je isto jesti povce i voce koje je tretirano raznim sredstvima i ona koja nisu... jer ako dajes spricanu jabuku svom djetetu dajes mu direktni otrov a ako je ta jabuka rasla u zagadjenom okolisu (smogu) dajes svome djetetu indirektno otrov ali se od ovoga otrova lakse bori i ima sanse da uopce se ne razboli, a od direktnog otrova ce biti podlezan svim bolestima....
također. nije mi isto hoću li djetetu početi davati povrće iz Konzuma i sl. sa 6 mj ili sa godinu i više dana.
I moja starija kćer je prvo jela isključivo organsko, a sad jede kao i mi, ali htjela bih pružiti barem bolji početak jer nije probavni sustav isto razvijem sad i kasnije
ja sam recimo tek ovdje u hrvatskoj otkrila chari placa. u svicarskoj je voce koje dodje u trgovacke lance super kvalitete (bilo obicno bilo s naznakom bio), tako da nikad nisam imala potrebu ici na plac. al recimo voce u konzumu je izrazito lose. ne znam, oni to tako pobacaju tamo, svaka druga vocka utuchena i gnjila. ma uzas za vidjeti. u mercatoru il ipercoopu je vec bolje.
u ovo ne sumnjam. al kad treba prositi za kunu, onda svatko ispruzi ruku na ulici.Žalila se Ivka Sever MM-u da nemaju radnika jer se nikom ne da kopati po zemlji, pa tko sumnja da Severi obrađuju zemlju može se prijaviti
svenovamama... moja ta vegetarijanka je bas iz rijeke; pitat cu je o kruhu i inace gdje ona kupuje povrce i voce.
ja sam bila na "zrnu" i to nekoliko puta vikendom, vidjela na svoje oči kako uzgajaju biljke, upoznala zlatu nanić... mislim da oni nisu fejkeri.cija prvotno napisa
Super, hvala mama courage, pa javi!mama courage prvotno napisa
![]()