Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: Ekološka proizvodnja povrca

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno Ekološka proizvodnja povrca

Zanima me da li vjerujete ekoloskim proizvodjacima povrci i ostalih namirnica, i kakva ste iskustva imali?

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pa.. u principu vjerujem. takve proizvode kupujem u bio&bio ducanu, pa pretpostavljam da oni paze od koga dobavljaju. imaju certifikat od neke ekoloske nadzorne stanice ili tako nesto. kupovala bi i od mavrovica, on mi se cini posten. ovim drugima ne vjerujem (ni kada darove nose ). mislim ono, na placu kad mi kaze da mu je to iz vrta a kad ono sa zelene trznice neka jeftinjara iz plastenika bez hranjivih vrijednosti. za voce i povrce vjerujem samo onima koje osobno poznam.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

postoji prva ekoloska stanica koja daje certifikat proizvodjacu ako proizvodnja zadovoljava uvjete.

nely avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Sa početkom dohrane i ja nastojim svojoj bebi nabavljati eko-povrće i voće.Čula sam za Severa i bio&bio dućane,a dal vi znate tko još uzgaja takvo i gdje se još može kupiti?

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    pa.. u principu vjerujem. takve proizvode kupujem u bio&bio ducanu, pa pretpostavljam da oni paze od koga dobavljaju. imaju certifikat od neke ekoloske nadzorne stanice ili tako nesto. kupovala bi i od mavrovica, on mi se cini posten. ovim drugima ne vjerujem (ni kada darove nose ). mislim ono, na placu kad mi kaze da mu je to iz vrta a kad ono sa zelene trznice neka jeftinjara iz plastenika bez hranjivih vrijednosti. za voce i povrce vjerujem samo onima koje osobno poznam.
    e vidiš, ja mavroviću ne vjerujem... i nema toga tko bi me uvjerio u njegove eko proizvode...

iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa
    e vidiš, ja mavroviću ne vjerujem... i nema toga tko bi me uvjerio u njegove eko proizvode...
    Zakaj?
    Meni je sve to sumljivo, a pogotovo "nadzorne stanice" kad znamo kak kod nas stvari funkcioniraju.
    No da si odmah upadnem u riječ, Lea jede samo Severovo povrće.

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja vjerujem samo našoj baki i njenom vrtu

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

nedavno mi frendica koja radi u jednoj državnoj upravi koja se bavi sličnim stvarima reče kako su otkrili nekog čovjeka koji je uredno imao certifikat da je ekološki proizvođač, a nije imao niti jedan kvadrat zemlje :/

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

I mene je nadohrana potakla na to razmisljanje, bejbi treba jesti zdravu hranu.

No slazem se da trgovina zdrave hrane svojim imidjom garantira stvarno ekoloski proizvod... ali meni to nije uvijek dostupno.. i onda kupujem na trznici ili od dostavljaca eko hrane... pa se pitam ako se njihova potrosnja povecala i odnosno potraznja njihove robe je vece od njihove moguce ponude, dali oni malo odu na zelenu trznicu i tu razliku nadopune s obicnim povrcem ... jer ako imaju certifikat ne znaci da je njihova svaka posiljka kontrolirana. Sumnju mi je potaklo povrce koje savrseno izgleda.. :? ...

U principu nemam izbora pa mogu slijepo vjerovati i biti uvjerena da svome djetetu dajem zdravu hranu bez griznje savjesti, a sta ako nije tako?????

Imama iskustva s kupnjom eko povrca u EU, organizirano je tako da su eko ponude fizicki odvojene od obicnih trgovaca i kad su taj dan na trznici kontrolira im se sve sto su donijeli taj dan... uz izdati certifikat koji se jednom godisnje produzuje...
    I jos k tome da dodam povrce je bilo nadasve ukusno i nikada nije svarseno lijepo izgledala...

Mozda grijesim dusu mozda nasi proizvodjaci su bolji i spretniji...

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ja si nekako mislim da sam napravila sve što sam mogla ako sam kupila eko povrće. Ako su me prevarili, to je izvan moje moći upravo radi toga što kažete, ne kontrolira se svaka serija.
    Ali barem znam da sam dala sve od sebe.
    Zato jedva čekamo povrće iz bakinog i dedinog vrta

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

branka1, bilo bi lijepo da se taki proizvodjaci bez zemlje malo inspekcijski provjere jer da ipak ovo drustvo sankcionira prevarante.... onda bi sigurno bilo manje sumnji u proizvodjace...

da li ste kada bile na kojem od gospodaratav od eko proizodjaca od kojih uzimate robu???

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

vidis ja Mavrovicu vjerujem jer sam ga upoznala i mislim da on to nebi radio iz nekih mojih uvjerenja
    Severu ne vjerujem jer sam cula da kupuje od drugih, pa prodaje pod svoje 3x skuplje

vjerujem svojem vrtu i nekim ljudima koje poznam i znam da me nebi prevarili

poludim kad mi na placu vicu: evo domace jabuke, a one ko iz bajke o snjeguljici sva sjajna i bez ijedne piknjice ja dobijem domace nespricane i znam kako to izgleda

a plac...znam kak to ide sa zemljom i zelenom trznicom i zato NE kupujem

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

cija ne mozes biti proizvodac ako nemas zemlju, to je prije par godina bio uvijet za standove, e sad puno je ljudi prepisalo hektare zemlje na sebe, a uopce ne sade, imaju pokrice, a kupuju na zelenoj trznici
    inspekcija nekad ide gledati tu zemlju, znam za jedan slucaj

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Pa provjerite ruke prodavaca na trznici! Oni koji zemlju obradjuju imaju dooobro unistene ruke, a oni koji samo preprodaju imaju tu i tamo kakvu brazdicu

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Oho, ovo za Severa nisam znala! :shock: Koliko je to provjerena informacija???? Ja za sada kupujem kod Severa, u bio&bio i u Zrnu. Zrno mi je broj 1! :D

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja ne vjerujem nikome jer mislim da kod nas još nema prave ekološke proizvodnje. Ona ne uključuje samo prirodan uzgoj voća i povrća bez špricanj, nego i pripremu zemlje koja bi trebala nekoliko godina već prije sadnje biti potpuno čista od raznih vanjskih utjecaja. Mislim da je to u našoj maloj zemlji jako teško s obzirom da smo imali rat i teške kontaminacije koje nitko nigdje ne spominje, a o zapuštenoj zemlji uopće ne vrijedi pričati. Osim toga tko garantira da ja imam eko uzgoj , dok se susjedna parcela tretira s insekticidima i raznim drugim preparatima, a pčelice idu s cvijeta na cvijet zar ne nerazlikujući moje eko i tuđe neeko ?

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj iki prvotno napisa
    Citiraj magriz prvotno napisa
    Zakaj?
    Meni je sve to sumljivo, a pogotovo "nadzorne stanice" kad znamo kak kod nas stvari funkcioniraju.
    e baš zato što malo detaljnije poznajem sustav...

a Mavrović - sve 5 njemu, simpa je, ali mu ne vjerujem... a imam i podloge...

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Amelie32 prvotno napisa
    Ja ne vjerujem nikome jer mislim da kod nas još nema prave ekološke proizvodnje. Ona ne uključuje samo prirodan uzgoj voća i povrća bez špricanj, nego i pripremu zemlje koja bi trebala nekoliko godina već prije sadnje biti potpuno čista od raznih vanjskih utjecaja. Mislim da je to u našoj maloj zemlji jako teško s obzirom da smo imali rat i teške kontaminacije koje nitko nigdje ne spominje, a o zapuštenoj zemlji uopće ne vrijedi pričati. Osim toga tko garantira da ja imam eko uzgoj , dok se susjedna parcela tretira s insekticidima i raznim drugim preparatima, a pčelice idu s cvijeta na cvijet zar ne nerazlikujući moje eko i tuđe neeko ?
    osim toga, treba ti i eko sjeme... a to je fanj teško naći...

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ja si nekako mislim da sam napravila sve što sam mogla ako sam kupila eko povrće. Ako su me prevarili, to je izvan moje moći upravo radi toga što kažete, ne kontrolira se svaka serija.
    Ali barem znam da sam dala sve od sebe.
    Ja potpisujem Branku Za apsolutno svakog eko proizvođača su se pričale iste priče- kupuje pa preprodaje... Ne bih dala ruku u vatru za njih jer ih ne poznajem dovoljno dobro, ali kao što Branka kaže... nemam izbora, nego im vjerovati.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj Amelie32 prvotno napisa
    Potpisujem. Zato se i ne uzrujavam oko toga, nego za Andriju kupujem isto kao i za nas - dakle u Konzumu. Osim toga, to sam jela i u trudnoći i za vrijeme isključivog dojenja, dakle A. je to sve već probao.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

slazem se da potpuna organska proizvodnja ne postoji jer nemozemo ispod ozona parcelirati zrak kao sto su parcele...

ali se nikako ne slazem da je isto jesti povce i voce koje je tretirano raznim sredstvima i ona koja nisu... jer ako dajes spricanu jabuku svom djetetu dajes mu direktni otrov a ako je ta jabuka rasla u zagadjenom okolisu (smogu) dajes svome djetetu indirektno otrov ali se od ovoga otrova lakse bori i ima sanse da uopce se ne razboli, a od direktnog otrova ce biti podlezan svim bolestima....

postavlja se pitanje koliko smo svjesni nase okoline da svi zajedno njegujemo tu eko proizvodnju.. od ljudi koji izdaju certifikate koji ce to uistinu raditi kako spada preko proizvodjaca koji ce proizvesti kaoliko zemlja dadne a ne malo ubrzati necim proizvodnju do potrosaca da to lijepo konzumira....

lara01 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja se sjećam da je moja baka svake godine "pretumbavala" vrt.
    Nikada na istom mjestu dvije godine za redom nije sadila istu biljku, a i uvijek je bio dio vrta koji se "odmarao".
    Tu bi se posijala djetelina da se zemlja "odmori".
    Tata prije dvije godine napravio eksperiment pa jednu jabuku nije špricao, sve ostale je.
    Rezultat- bile trule prije Božića, a ispravno ih skladištio (prema uputama prijatelja agronoma, stručnjaka za vvv).

Mene zanima, ako netko zna, šta točno uključuje taj eko-certifikat?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

svi proizvodjaci moraju ispunjavati IFOAM standard... a to je ...

http://www.ifoam.org/about_ifoam/standards/index.html

roby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

jA NIKOME I NIŠTA NE VJERUJEM. POGOTVO GDJE SE VRTI NEKA LOVA....

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj cija prvotno napisa
    da li ste kada bile na kojem od gospodaratav od eko proizodjaca od kojih uzimate robu???
    Da

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Btw. ja sam čula da se čajna kobasa radi od čaja :shock: zamislite tek tu prevaru

emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja ne bih htjela ulaziti u tematiku certifikata, inspekcijskih kontrola, vjerodostojnosti proizvoda. Ja kupujem po sistemu " što ružnije voće i povrće, to bolje". Ovo sve što izgleda uglancano i plastično, bljak!!! Ja kupujem pjegave jabuke, zakržljalu mrkvicu koja je onako još malo blatnjava itd.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

al bas u konzumu je voce toliko ruzno i trulo da vise nije ni za gledati, a kamo li za jesti.

e vidiš, ja mavroviću ne vjerujem
    vjerujem zeni koja je vegetarijanka vec ima 30 godina i koja se kune u mavrovicev kruh. nijedan drugi (crni/polucrni/sa sjemenkama/razeni itd) kruh ne cijeni k'o onaj od mavrovica. i od tada ga i ja kupujem.

kupujem inace i kod severa. tj. donosi mi doma. bas cu pitati ivku jel kupuju od nekih drugih

mima, kod koga si bila ? koga mozes preporucit?

inace, nisam ni sigurna u eko znak u inozemstvu (bilo je i tamo primjera prijevare), a kamo li ovdje. al se tjesim. nadam se da ipak ima entuzijasta.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Nazalost u Rijeci nema "Severa" ili sličnih, ima u Opatiji jedna bakica, i subotom se trudimo otići u kupovinu kod nje. Ni ja nisam sigurna u taj eko fenomen, ali... To ili nikako, pa onda bolje "to" plus "obično" voće i povrće s placa.

Htjedoh nešto drugo reći... Od kako se pojavio Mavrovićev kruh, mi kupujemo njegovu peku koja je u početku bila fantastična. Teška (kako i treba biti), tamna i super ukusna. Vrlo brzo (cca nakon 2 mjeseca od kako se pojavila u našim dućanim), užas! Najprije sam mislila da je slučajno eto taj dan loše mu ispao kruh, pa onda i slijedeći i svaki naredni. I tako jedan dan dođem u svoj dućan i požalim se, kad meni će prodavačica: "Da, svi se žale, jaaako mu (Mavroviću) je opala kvaliteta kruha, to je zato što je dao kojekakvim pekarama da peku njegov kruh (po njegovoj recepturi), a oni onda ne bili još malo zaradili svašta dodaju u njega." :shock:
    Provjerila sam to u više dućana i svi su mi rekli da se Mavrovićev kruh u Rijeci peče u nekoj pekari pokraj Rijeke (na onim pakiranima čak i piše to), a ja eto naivno mislila čovjek peče u svojoj pekari pa distribuira.
    Sve u svemu, taj kruh je sada koma, upola lakši nego u početku (jasno, zbog xy aditiva),upola svijetliji, o ukusu da i ne govorim.
    Sorry, malo van eko voća i povrća.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sam bila na imanju kod Zlate Nanić, a inače kupujem kod Severa.
    Žalila se Ivka Sever MM-u da nemaju radnika jer se nikom ne da kopati po zemlji, pa tko sumnja da Severi obrađuju zemlju može se prijaviti

emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    al bas u konzumu je voce toliko ruzno i trulo da vise nije ni za gledati, a kamo li za jesti.
    Ne kupujem u Konzumu niti u bilo kojem drugom dućanu, ne kupujem trulo! Već kad dođem na plac i imam dva prodavača koji se kunu da im je voće-povrće eko, iz vlastitog uzgoja, onda biram ono koje ružnije izgleda, a ne ono lijepo koje miriše na zelenu tržnicu

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

slazem se da potpuna organska proizvodnja ne postoji jer nemozemo ispod ozona parcelirati zrak kao sto su parcele...

ali se nikako ne slazem da je isto jesti povce i voce koje je tretirano raznim sredstvima i ona koja nisu... jer ako dajes spricanu jabuku svom djetetu dajes mu direktni otrov a ako je ta jabuka rasla u zagadjenom okolisu (smogu) dajes svome djetetu indirektno otrov ali se od ovoga otrova lakse bori i ima sanse da uopce se ne razboli, a od direktnog otrova ce biti podlezan svim bolestima....
    potpisujem.

također. nije mi isto hoću li djetetu početi davati povrće iz Konzuma i sl. sa 6 mj ili sa godinu i više dana.
    I moja starija kćer je prvo jela isključivo organsko, a sad jede kao i mi, ali htjela bih pružiti barem bolji početak jer nije probavni sustav isto razvijem sad i kasnije

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ja sam recimo tek ovdje u hrvatskoj otkrila chari placa. u svicarskoj je voce koje dodje u trgovacke lance super kvalitete (bilo obicno bilo s naznakom bio), tako da nikad nisam imala potrebu ici na plac. al recimo voce u konzumu je izrazito lose. ne znam, oni to tako pobacaju tamo, svaka druga vocka utuchena i gnjila. ma uzas za vidjeti. u mercatoru il ipercoopu je vec bolje.

Žalila se Ivka Sever MM-u da nemaju radnika jer se nikom ne da kopati po zemlji, pa tko sumnja da Severi obrađuju zemlju može se prijaviti
    u ovo ne sumnjam. al kad treba prositi za kunu, onda svatko ispruzi ruku na ulici.

svenovamama... moja ta vegetarijanka je bas iz rijeke; pitat cu je o kruhu i inace gdje ona kupuje povrce i voce.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj cija prvotno napisa
    branka1, bilo bi lijepo da se taki proizvodjaci bez zemlje malo inspekcijski provjere jer da ipak ovo drustvo sankcionira prevarante.... onda bi sigurno bilo manje sumnji u proizvodjace...

ja sam bila na "zrnu" i to nekoliko puta vikendom, vidjela na svoje oči kako uzgajaju biljke, upoznala zlatu nanić... mislim da oni nisu fejkeri.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    svenovamama... moja ta vegetarijanka je bas iz rijeke; pitat cu je o kruhu i inace gdje ona kupuje povrce i voce.
    Super, hvala mama courage, pa javi!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •