-
potvrda o ne primanju porodiljne naknade u RH
kako smo na privremenom boravku u austriji, tamo planiram i roditi.
da bi ostvarila porodiljnu naknadu u austriji, moram imati potvrdu da ne primam istu u hrvatskoj.
zvala sam HZZO i tamo su mi rekli da oni ne izdaju takve potvrde i da ne znaju tko ih izdaje.
zna li netko?
-
Mislim da telefonom neces nista postici. Ja sam dosla tamo osobno i odma me napali zakaj mi to treba, oni to nikad nisu izdavali...Rekla sam da naprave presedan i kad je to cula jedna mladja djelatnice rekla da se maknem od tih baba i dodjem u njihov ured To je mislim pravna sluzba vrata odma nasuprot onih di se prijavljujes kod trudnickog bolovanja. Trebalo im je pola sata da isprintaju glupi papir s podacima koji sam mjesec koliko novca dobila za vrijeme porodiljnog. U Austriji sam sve telefonski obavljala i muz bi odnio papire koje traze.Ti imas pravo i na porodiljnu naknadu i za prvo dijete jer koliko vidim nije jos napunilo 2,5 godine. Za to ti treba hrvatska trudnicka knjizica na uvid, mi nismo imali prijevod, i zdravstveni karton od djeteta na uvid. Tako mozes primati porodiljnu dok ne rodis i onda jos 2,5 godine. I naravno 150eura za ovo prvo dijete kad ga prijavis u gradu u kojem si. Blazena Austrija sto se ovakvih stvari tice.
-
hvala ti sarah,
za prvo dijete vec primam porodiljnu u austriji.
mi smo doselili u bec nesto prije no sto je on navrsio godinu dana, pa sam kao potvrdu o ne primanju porodiljnog u hr. za njega, prilozila onaj dopis o priznanju na porodiljnu naknadu do godine dana zivota djeteta koji se dobije postom.
kako za drugo dijete necu imati nikakav papir iz hr. sto se porodiljne tice, zvala sam HZZO i eto, neugodno se iznenadila.
kazes da odem osobno tamo u pravnu sluzbu....joj vec mi je muka jer si zamisljam kako ce me otkantati. razmisljala sam da im mozda (mislim HZZO-u), nakon poroda posaljem pismeni zahtjev za porodiljnu naknadu, a kako u hrv. nemam pravo na istu, mozda mi pismeno i odgovore, pa eto meni potvrde. :? ali bojim se da bi me umjesto pismeno, mogli o tome obavijestiti telefonski. :/
-
Mozda ti to nije losa ideja svakako se onda ne isplati ici osobno. Nego nije mi jasno ako primas sad porodiljnu samo trebas nastaviti za novo dijete i priloziti di je rodjeno. Pa ako sad imas pravo na istu zasto ne bi imala i za drugo jos tu rodjeno. Popricaj s austrijancima mislim da su oni dosta fleksibilni i ne cjepidlace za svaki papir. Jedan od uvjeta da primas porodiljnu je i da si u HR nezaposlena kako ti taj uvijet imas sto ce im jos jedan papir za istu stvar. Ma uglavnom uzivaj u trudnoci vjerujem da kad rodis neces imati problema s dobivanjem porodiljne.
-
thnx sarah
ma vjerujem i ja da necu imati problema, ali ipak me bas zanima da li se u hrv moze od nekud dobiti ta potvrda.
-
Pozdrav,
da li mi može netko odgovoriti što se tiče porodiljne naknade u Austriji? Naime, na porodiljnom sam u Hr (primam naknadu), u radnom odnosu sam. Trenutno sam s muzem u Beču i dobila sam sve papire i rodiću ovdje. Koristila bih porodiljnu u Hrvatskoj do 6 mj bebe. Onda bih se prijavila u Austriju za nastavak primanja. Da li je to moguće?
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma