nokti su mi friško pokraćeni - 2-3mm duži od vrha prsta sa stražnje strana, kritično je kad su ~6-7mm. i tad ide, ali malo teže :DElly prvotno napisa
nauči se s vremenom
tekućine - kako koje od 50-100kn
nokti su mi friško pokraćeni - 2-3mm duži od vrha prsta sa stražnje strana, kritično je kad su ~6-7mm. i tad ide, ali malo teže :DElly prvotno napisa
nauči se s vremenom
tekućine - kako koje od 50-100kn
Što se tiče dužine noktiju, navikneš se, a ja koristim tekućinu koja košta 98 kn itraje mi mjesec dana.
Nosim meke leće već 15 godina. Jednom godišnje idem na pregled u Opto centar u Vlašku 64 i kupim kod njih godišnje meke leće. Koštaju 500 kn obje, a otopina dostatna za mjesec dana dođe 100 kn. Prednost te otopine je da ima tekućinu koju uliješ u posudicu i dodaš tableticu (dođu u paketu s tekućinom) i leće i za 2 sata kad se tabletica otopi leće su čiste bez ikakvih navlačenja po rukama. Otopina se zove Nitilens one step. Svih ovih godina leće nosim min 12 sati dnevno nekad i 24 sata (ne spavam s njima) i nikad nikakvih problema s očima nisam imala.Nokte oduvijek imam jako duge (svi misle da su umjetni) i uopće mi ne smetaju za skidanje i stavljanje leća ali to je možda zato što sam sa kratkim noktima općenito bespomoćna.
Jeste li možda primjetile da su vam podočnjaci veći zbog nošenja leća? Nosim leće nepunih godinu dana, i podočnjaci su mi koma, možda ih prije nisam tako primjećivala zbog naoćala :?
Od tekućina koristim Renu, Optifree, Complete. Cijene su od nekih 85-100kn, pakiranje nekih 350 ili 400ml nisam sigurna. Tekućine mi traju nekih 2-3 mjeseca, ovisi koliko razlijevam okolo.
Vezano za podočnjake, nisam primjetila da su veći, ali dobro, ja oduvijek imam ogromne podočnjake, bez šminke izgledam ko panda.
Joj, kako je ovo tocno! :Dmagriz prvotno napisa
![]()
Prosli sam tjedan bila na "edukaciji" - moram staviti nazivnike; edukaciju drzi sestra koja zapravo samo zijeva i cudom se iscudjava zasto ne mozes lecu skinuti isprve - uopce ne kuzi koji je to osjecaj (za svakoga, ali mislim za ljude s problemima s vidom poseban) stavljati prste u oko.
Da ne govorimo da mi je gotovo ispremijesala lece, iako sam joj napomenula da imam razlicitu dioptriju i da nije svejedno koja ide u koje oko.![]()
U prvo oko je islo malo teze staviti ju - oko ju je "odbijalo" i ostajala je nekoliko puta na prstu, a onda je usla.
U drugo oko je - lakse je i cinjenicom da vec imas lecu u jednom oku pa zapravo vidis sto radis- usla isprva.
E, onda je pocelo skidanje. To je (zbog gore opisanog problema) islo malo teze, ali nakon nekoliko pokusaja, uspjela sam.
Nakon edukacije, nisam ih stavljala nekoliko dana, i onda sam ih stavila u nedjelju i imala ih nekih 8 sati u oku. Wow - kao da nemas nista! :D
Prekrasan osjecaj slobode.
Jedino, u suton sam primijetila da mi se, kao, malo muti vid... To sam primijetila i jucer, kada je vani bilo tmurno... ima li to veze s navikavanjem na razinu svjetla? :?
Jucer sam ih i stavila i skinula tik-tak, uhvatila sam "grip" skidanja, a nokti su mi tjedan dana duzi (osisala sam ih bas na "djecje"), pa zapravo mislim da mi je skidanje s ovom duzinom najbolje, a nemam strah da cu ogrebati oko.
Zato sam gore kvotala Magriz - bas je tako kao sto kazes!
Je li jos netko primijetio da mu se vid muti kod manje svjetla (suton, oblacno vrijeme i sl.)?
Definitivno cu ih naruciti (ove su probne), jedino se jos dvoumim da li preko Gethaldusa ili online (Magriz, i svi ostali, hvala vam! Sad mi se nekako sve cini puno jednostavnije)
Otopinu sam dopila B&L ReNu MultiPlus.
Pitanje: ako lece ne koristim svaki dan, moram li svaki dan mijenjati otopinu u posudici za cuvanje leca?
To sam se i ja čudila. A onda sam shvatila da su mi prije okviri naočala skrivali podočnjake. A kad bih skinula naočale ionako nisam previše vidjela.marena prvotno napisa
Eto bila ja na pregledu u bolnici. postupak dobivanja leće preko hzzo-a je kao što jr Tami25 napisala jedino što je meni dr. rekao da bez obzira na dioptriju možeš dobiti leće, spominjao je nešto kao kažeš da ti smetaju u poslu, pihički,tj. navedeš neki razlog koji on ocijeni da je indikacija i to napiše na nalaz.
Meni se vid muti u ovim situacijama koje si navela. Po noći mi toliko sve blješti da ne mogu voziti s lećama, zato u noćnim vožnjama koristim naočale.Elly prvotno napisa
A ovo vezano za otopinu, ja ih uglavnom nosim svaki dan. Najviše što ih nisam nosila je neka dva-tri dana i za to vrijeme nisam mijenjala tekućinu. Negdje u podsvjesti mi je da se tekućina treba mijenjati svakih tjedan dana ako se leće ne nose. Nek me netko ispravi ako sam u krivu.
ja sam dobila doznaku za mekane leće, hzzo mi potvrdio, e sad - problem.
dr mi hoće naručiti leće preko bolnice, ali tamo su naaaaajskuplje (godišnje npr su 1600 kn :shock: )
pa me zanima, postoji li optika koja prima doznake za leće?
pitala sam u Kraljeviću, oni ne primaju.
(naime, doznaka ne pokriva cijelu cijenu leća nego samo simbolični iznos, ne znam točno koliko ali mislim da oko 200 kn)
Probaj u Gethaldusu. Primaju doznake za naocale, pa bi po toj logici trebali primati i doznake za lece...
problem riješen, danas sam dobila leće.
naručili smo dvotjedne acuvue advance za astigmatizam, desna mi je niža dioptrija jer viša od -9 nema za naručiti ali mi je dr tako poštimala cilindre da dobro vidim i s tom manjom :D
samo još ih nisam probala staviti, trebala bih ići na edukaciju skidanja... a nekako mi se ne da, ustvari kćer mi ne ide u vrtić prek ljeta pa sam s njom, ne bih ju vukla na SD...
pošto znam princip kako se to skida, vidjela sam i video prikaz na www.acuvue.com, mogu li ja sama probati to skinuti, bez prethodne edukacije?
e da, odobrili su mi 290 kn. doktorica na SD naručuje preko svoje optike Ars Vivendi di je cijena 2 kutije 540 kn, a na optici online je 450 kn pa ću ubuduće naručivati od njih.
ja nisan isla na nikakvu edukaciju. pokazao mi okulist kad sam dosla po njih. ma nema tu neke filozofije, palcem i kaziprstom je uhvatis i skines. pazi da se ne ustipnes za oko (boli!!)!!
ma "edukacija" i je to, pokaže ti okulist
ali ja mislim da ću probat sama![]()
Uf, idu mi na živce, nikako da usvojim skidanje. Tu i tamo potrefim. Super su mi sve do trenutka skidanja.malena beba prvotno napisa
skidanje![]()
![]()
kako se to uštipnete za oko?
skidanje je jedino nezgodno kad imaš preduge nokte (1/2cm preko vrha jagodice), sve ostalo je pis of kejk![]()
btw, davore, nisi valjda išao doktorima za leće![]()
koliko se trebaju ispirati fizioloskom, koliko sprica treba za jednu lecu?
Ih, odavno. Tvrde sam nosio od '83, onda polutvrde, ali zadnjih godina sve manje. Pa sam se na kraju ipak odlučio za meke i sad se štipam za oči.
Obzirom da je otprilike sve što mi treba za 'drapit leće dioptrija i zakrivljenost - to doktorima nije neki problem.
kupite si stipaljke za skidanje, ja sam s tim skidala godinama.
sad skidam i sa svojim pandzama, a ko me zna zna i kolke su![]()
meni jako smeta i rub naocala, to je jedan od x razloga zasto sam se odlucila na lece
stalno vidim taj rub kao prozor ispred ociju, iako godinama imam naocale bez okvira
da za meke. postoje 'stipalice' za skidanje mekanih leca
pobjeze mi post.
nije to ona 'pumpica' kao za tvrde nego izgleda bas kao, hm, pinceta recimo, samo je od nekakve gume, sta li.
budem potrazila ak ju jos imam pa stavim fotku
izgleda da sam ju bacila u seljenju ili se negdje zagubila :/
al evo, nasla sam sliku na netu da vidis kak izgleda
http://www.bernell.com/product/1515/68
[/quote]
Ne mogu zamisliti situaciju u kojoj si s ovim ne bih iskopala oko![]()
aaaaaaaaaaaaaaaaaa, da sam znala da ce mi amebe stanovati u ocima, ne bi uzela lece
kupila sam jednu fiziolosku za doma, jednu za poso, a ako mi se dogodi da ih nekad trebam skinuti na cesti, valjda se nece nista dogoditi ako ih do doma ne operem?
davore, kakve kutijice da uzmem i gdje?
dobila sam neke reklamne u neseseru i putnim pakiranjima otopina
pa ne vadim noktima, nego jagodicama prstijuDavor prvotno napisa
nokti ti samo dođu kao asesoar![]()
a bogami ova pinceta/hvataljka je mi sliči na ul.brijestova
evo ja sam naučila sama skinuti meke leće, bez da mi je okulist pokazao.
naravno, znala sam princip i vidjela sam na www.acuvue.com filmić kako se skida..
mali "tip": prisloniti palac i koji god vam paše prst (ja skidam s palcem i srednjim prstom!) lagano na bjeloočnicu sa svake strane ruba leće. onda jednostavno "prihvatiti" leću tako sa strane rubova, ne znam kak bi to ljepše opisala. skine se bez problema! dakle, ne štipati leću po površini leće, puno je teže, nego tako di su rubovi.
jedino mi se još uvijek događa da mi se zalijepi po pola (ali ne više svaki put) ali to nije problem, stavi se na dlan, navlaži s par kapi otopine ili fiziološke i lagano prstima razdvoji.
Ima li netko iskustva sa optikom Luna?
Trebala bih polutvrde lece, a imam osjecaj da njih nitko vise ne nosi, oko mene su svi sa mekim lecama![]()
Hitno pitanje: da li netko zna gdje bih mogla nabaviti malu bocicu otopine za ciscenje i cuvanje mekih toricnih leca - Bausch & Lomb ReNu MultiPlus, ali od 60 ml?
Takva bocica mi je jako zgodna za svakodnevno nosenje 'za svaki slucaj' (npr. kad bih trebala hitno skinuti lece), ali ju ne mogu naci niti u optikama, niti po apotekama.
Upravo sam uzela novu godisnju zalihu leca, medjutim s njom nije dosla ta bocica jer se navodno nalazi samo u pocetnom paketu (kad prvi puta kupujes lece), a ni u optici ni apoteci nemaju bocicu s tom kolicinom...
Je li ju netko vidio negdje?
Ja sam jednom dobila na poklon skupa s velikom bocom. Nema ih za kupiti. Snašla sam se tako da u ljekarni kupim praznu plastičnu bočicu za kapi (30 ml ili 50 ml). Ne koristim ponovno istu, već svaki put novu.
Update u vezi malih bocica s otopinom za lece: nasla sam travel pack od 2 bocice po 60 ml u Salmoiraghi & Vigano, pogodan za sve vrste leca. Pakovanje je originalno S&V, ali tekucinu proizvodi zapravo Bausch & Lomb. U paketu se osim 2 bocice dobije i prozirna vakuum vrecica i 2 spremnika za lece, pa se mogu nositi i u avionskoj prtljazi koja ide u kabinu.
Cijena paketa je (u Italiji, ali znam da i u Hrvatskoj postoje Salmoiraghi & Vigano optike) 5,90 €.
ok, slazem se, ali moze li mi netko odgovoriti kako je to po peesu, jel ovako kako sam nabrojala u koracima jendvatri?
jel ih ujutro dovoljno samo izvaditi iz otopine i prilijepiti na oci ili ih je potrebno prati?
ako ih je potrebno prati, jel se onda nakapa i malo otopine za cuvanje prije stavljanja na oko ili ide na oko tek oprana u fiziooskoj?
Ja imam -0.5 dioptriju ali imam "cilindar" ili kako to već zovu stručno...mislim astigmatizam. Znate li da li u tom slučaju mogu nositi leće. Koliko god mi je na početku bilo fora nositi naoćale toliko me sad već nerviraju.
Eto iz vlastitog iskustva, sa - dioptrijom (malo veca, oko 2.0) i astigmatizmom, nosim lece sa cilindrom vec oko 8 godina. Nema frke, probala polutvrde - nije islo. Meke nema problema, samo paziti na higijenu i redovitu zamjenu i sve 5! Plivam, veslam, skacem u vodu - ali zatvorenih ociju![]()
Posljednje uređivanje od klija : 20.08.2010. at 11:36
I koliko često ih mjenjaš? I koliko koštaju?
ja isto imam astigmatizam ali nosim obične meke leće, a na naočalama imam cilindre; naručujem preko http://hamerlik.com/ svake godine odem kod dr da mi pogleda dioptriju i to je to; paket od 2x6 (imam različite dioptrije) leća stoji me negdje oko 200 kn, a dostava je stvarno brza, stignu za 8 dana
pa kuzim ja da se treba dobro isprati samo ne kuzim kako znati da sam to dobro napravila :/
uh, vec sam se uzrujala, a tek mi prvi dan
Elly, hvala na informaciji, ja ću kupiti čim odem u Trst.
Danas idem na pregled za leće, kod privatnika. Zanima me da li HZZO sudjeluje išta u cijeni leća? I kako je procedura ako to želim obaviti tako?
Meni sudjaluje, ali ja idem na pregled u KBC Rijeka, a leće kupim kod privatnika, i oni prime potvrdu od HZZO. Imam pravo jednom godišnje, oko 300 kuna. Znači, potvrdu za to dobijem od okuliste u KBC i odem potvrditi u HZZO.
Bila sam. Ne trebaju miRekao mi je da i naočale pokušam što manje nositi.