meni nije mutno kao zamuceno po cijelom oku nego taj neki kao rub kojeg stalno vidim (do njega ravno, od njega zamuceno), a pomice se sa svakim treptajem
meni nije mutno kao zamuceno po cijelom oku nego taj neki kao rub kojeg stalno vidim (do njega ravno, od njega zamuceno), a pomice se sa svakim treptajem
Je, ali još uvijek me boli glava. Sad još moram saznati zašto.
Dioptrija mi je sada -6,0 i -6,5. Velika, zar ne? Obična kratkovidnost.
I dalje dobijam svake godine za leće, i za naočale rjeđe ( svake 2-3 godine?).
Posljednje uređivanje od Beti3 : 07.08.2011. at 19:35
Kod njih sam naručila par puta. Cijene su OK, brzi su i donese ti kurir doma. Stavila sam link na mjesečne, ali nosim Johnson Acuvee Oasys
http://www.optikaonline.hr/mjesecnelece.htm
Sad sam kupila dnevne Dailies, jer su praktičnije za ljeto, more i putovanja. I u avionu neću morati misliti na otopinu.
I ja ih bas gledam.
Nisam nasla informaciju kako se plati za njih?
Inace, za otopinu u avionu, Salmoiraghi & Vigano ima paket od 2 bocice od 60 ml koja je dozvoljena u rucnoj prtljazi, dobijes i onu prozirnu vrecicu, i dva rezervna blistera za lece. Tu tekucinu proizvodi B&L, a S&V ju pakira u svoje kutije. Cijena je, barem u Italiji, nesto malo manja od 6 eura.
Uglavnom, lece i tu malu bocicu otopine u avionu uvijek nosim u rucnoj prtljazi, i nikad nisam imala problema.
Kad idem na duze vrijeme, bocu od 360ml stavim u veliki kofer, i sve 5.
oni ti donesu leće na ruke, a ti im daš kune, mislim da je dostava oko 20kn
Za dvije kutije je dostava besplatna. Imaju stranicu na fb gdje su sve info.
Ispireš dok ne ukloniš otopinu za čišćenje. Otopine se međusobno ne bi trebale miješati, a to sigurno piše na uputi.
Privikavanje je po principu koliko ide - ide. Nemoj ni slučajno pretjerati jer to hoće ispasti jaaaaako neugodno. Isprobao
Silikonske polutvrde leće ne bi trebale ostati na suhom. U principu ih možeš ispirati i običnom tekućom vodom, ali se svakako potom trebaju potopiti u otopinu za čuvanje. Obzirom da su otopine za čuvanje zadnjih x godina univerzalne, provjeri što piše na uputi, ali najvjerojatnije ti iz otopine ide direkt u oko.
Možeš ponešto zašparati na tekućini za čuvanje ako nabaviš nešto veću boćicu za čuvanje s košaricama i otopinu promijeniš svaka 2-3 dana. Nema neke velike razlike u higijeni između vitlanja s malim etuijem pa puni prazni peri... i korištenjem takve krunice s košaricama koju nakon što montiraš leće ispereš s vodom, a sigurnije je da će ti leće ostati uronjene u otopinu (bolje dihta) i sigurno ćeš ih manje trljati.
Polutvrde su drastično jednostavnije za skidanje od mekih.
Ne samo da nije za službenu preporuku već je i poprilično opasno. Mislim i na pranje u običnoj vodi i nemjenjanje otopine.
Nosiš polutvrde leće?
Gle, kad sam ih počeo nositi, a tome imaaa, to je bila službena uputa. Fiziološka otopina je sigurno bolji izbor, ali ako nije pri ruci nije ni kraj svijeta. Tekućina za čuvanje isto ima fiziološku slanost. Čuvanje u većoj količini otopine u boljem etuiju od konfekcijskog je isto plus. Više me brinu serije tekućina s "domaćima" već unutra, a to obično ne doznaš dok već nije kasno.
Nije samo stvar u domaćinima unutra već i u sposobnosti odstranjivanja istih kojih ipak može biti i u vodi (nisu svi na javnim vodovodima, edit: a i da jesu...), a nemijenjanje otopine sigurno ne povećava njenu učinkovitost.
http://www.vecernji.hr/zivot/deset-o...-clanak-155606
Posljednje uređivanje od Cubana : 06.12.2011. at 12:53
http://www.youknowit.com/img/product...lens-pot-1.jpg
vjerujem da je davor na ove mislio, ali nisam sigurna. kupuju se di i sve ostalo.
cubana podsjecas me na mene kad sam ucila mikru namirnica, svagdje sam vidjela nevidljivog neprijatelja
temu pratim jer imam jednog doma koji je godinama nosio lece, bas sam nekidan bacila brdo bocica na kojima pise koje su i koja je dioptrija. ja se spasila od kad nosi cesce naocale.
Prethodni post se ticao Cubane.Bingo!
Kad kupuješ treba provjeriti kako je izveden dihtung, jer ako tekućina bježi na spoju poklopca i korijena košarice možeš napraviti lijepo kotilište za "domaće" koje nećeš lako skužiti.
Ima ih i većih, a ima ih i izvedenih tako da je svaka leća u svojoj bočici.
zene, ne mogu citati sve ove stranice jer su mi naocale pukle pa ne vidim bas
pokusala bi ipak s lecama koje sam lani kupila, sad kad sam pred izborom da nosim lece koje sam platila ili da kupujem nove naocale (moram ih kupit, ali ne odma sad, ako se naviknem na lece)
zaboravila sam sve upute koje mi je zena onomad dala
izvadim ih iz kutijice, operem sredstvom za ciscenje pa fizioloskom (jel dosta jedna injekcija?)
i onda takve stavim na oci?
nekako mi nadolazi da je ona prije stavljanja na oci tamo kod testiranja kapla unutra jednu kap tekucine za cuvanje?
nakon skidanja ih operem u tekucini za ciscenje, isperem fizioloskom i stavim u kutijicu da se tocaju u otopini za cuvanje
te otopine unutra ima bar 2-3 ml
ne trebam kutijicu svaki dan prazniti, prati i puniti novom tekucinom za cuvanje?
Posljednje uređivanje od ivarica : 23.02.2013. at 14:15
Na ljutu ranu ljutu travu...
Samo paziti na higijenu i uredno održavanje.
Spajko, neprijatelj je među nama i nikada ne spava.![]()
danas jedan sat, sutra bi krenula na dva, preksutra trebam raditi i bar bi ih 4 sata trebala imati
jel to puno?
Ah, neke stvari ne možeš izbjeći, recimo pranje ruku. Tako da je i linkani članak samo zastrašivanje. Ako ne možeš vjerovati u ispravnost tekuće vode onda cijela parada postaje cirkus i bolje je nabaviti jednu od onih sexy robotskih naprava na struju koje ti leće održavaju automatski. Tamo voda ne ide, a ni tekućina se ne mijenja svaki dansamo se dolijeva. (čak i tada leće frkavaš u oko prstima)
Osobno mislim da leće trebaju služiti meni, a ne obratno. Zato sam ih intenzivno izbjegavao iako su mi obuzdale dioptriju, jer spadam u gore opisanih 1% masnih. Sad kad mi se situacija s masnoćom dovela u red mogao bih im dati drugu šansu, ali sada koketiram s mekima. Ubija me skidanje.
...
Akantameba ima i drugdje, voda ih neće odstraniti, a ni odstajala otopina.
Za ove na baterije ne znam kako rade.
Ali vaše oči, vaša briga.
Stavljanje leća u već upotrebljenu otopinu za mene je isto kao oprati ruke u vodi u kojoj si ih već jednom prao.
Radi se o oku, tu nema mjesta štednji na tekućinama i kutijicama.
Tko se odluči za leće mora raditi sve kako treba ili riskira oboljenje vlastitih očiju. Takav je moj stav.
Ja se na tvrde leće nisam uspjela naviknuti. Uzalud sam bacila novac za njih. Mekane su mi zakon, ni ne osjetim da ih imam. Skidanje mi nije problem, neš ti problema stavit dva prsta u oko. Šalim se, ali kad se navikneš isto je kao i zube prati. Samo svakodnevna navika.
mozda mi je zato bilo mutno prije kad sam se pokusavala priviknuti na njih, jer sam tada (dvaput sam pokusala) uvijek vidjela mutno
mozda zbog te boston kapljice koju sam stavila?
Da li su ti ovakav postupak preporučili?
http://www.opto-centar.hr/pdf/upute-...ktnih-leca.pdf
da
samo sto mi nisu spomenuli ovu otopinu za skidanje bjelancevina, koristite li vi to?
znaci, ako je leca uredno oprana, spremljena u otopinu za cuvanje, ujutro je samo stavljam na oko, ne trebam je prije ponovo prati
jos me samo muci to ispiranje fizioloskom, ne znam jesam li je dobro isprala, a i ovaj sistem s bocama i spricama me zivcira. ima li nekakvo prakticnije pakiranje?
Posljednje uređivanje od ivarica : 06.12.2011. at 16:03
To je po peesu, uz jedinu razliku da uz neke otopine ne trebaju enzimi, recimo boston.
Prilično ti je važno odstraniti otopinu za pranje prije trpanja na čuvanje, a prije stavljanja se ne peru. Ideja je da se u otopini za čuvanje površina leće kondicionira tako da postane naskroz prijateljska prema oku, a otopina za čišćenje ta svojstva uklanja.
hvala, dobr ti je ova ideja da surtra nosim dvaput
sad sam vidjela da su mi obje tekucije u zadnjem mjesecu rok trajanja
uletila sam u zadnji tren s ovim eksperimentom
nadam se da cu se naviknuti
jer evo u ovih sat vremena sam pokusala citati, gledati u mob, gledati u ekran i gledati tv
i sve mi bolje ide nego s naocalama (za tv naocale moram skinuti)
proteine je MM skidao s vremena na vrijeme s nekim tableticama.
sto se tice fizioloske imaju prakticnija rjesenja, mi smo kupovali vani, ali su i skuplja radi te ambalaze. sto je bezveze. jer ovo je najjeftinije.
ivarica opusti se.
kad ti neko prica o odrzavnju naocala s plasticnim lecama, onda i to izgleda kao SF, tipa nikako maramicom i sl.
tako je i ovo dok ti ne postatne kao pranje zubi
Pojma nemam. Kapci ti skoro nikad nisu potpuno simetrični. Probaj skužiti o čemu se točno radi. Ako je mjehurić zraka, on se vidi kao bijela mrlja na zjenici kad se škicneš u ogledalo. Ako nije mjehurić zraka istraži dalje. Leće hoće trenutno nafatati sve nečistoće koje se nalaze u oku, nešto s površinskom napetosti, što li. Kad skineš takvu leću provjeri prema svjetlu je li masna ili samo puna trunja, ako nije masna pošpricaj ju s tekućinom za čuvanje i vrati nazad. Ako ti to oko ima slabije vlaženje možeš probati popraviti situaciju kapima za ovlaživanje (umjetne suze), ali dugoročno ti to nije dobro rješenje jer zezne prirodne procese. Ja si znam pomoći tako da par minuta prije nego montiram leće kapnem kap u oko da ga ispere. Znači ne na leću nego prije. Leće montiraš normalno.
Možeš probati leću do vrha "napuniti" s otopinom za čuvanje prije nego ju frkneš u oko tako da ti oko dobro ispere.
Jednom kad se leće zamaste ne pomaže ništa osim pranja.
Dok nosiš leće nastoj temeljito treptati, znači svjesno zaklopiti oko do kraja, ali bez škiljenja i napora. Pomaže.
I ja imam isti problem...
Prije dva tjedna sam počela s lecama,i koma mi je...
Ista mi je dioptrija kao na naocalama.... ali nevidim jasno kao s naocalama, nekako mi je mutno....
Već sam ljuta, bit će da sam bacila 800kn
Uff...
koliko je to injekcija fizioloske (5ml), tebi koja si vec spretna?
jako mi je tesko to hendlati, lecu drzati u jednoj ruci, a laktom i drugom rukom puniti novu injekciju
Meni je bas kao zamagljeno, al ne stalno... I to samo desna, a na tom oku imam astigmatizam...
Lijevo je ok (većinom).....
Nadam se da s vremenom nošenje leca postaje ugodnije, jer ovo sto je sad kod mene je sve samo ne ugodno.....
Ja imam meke lece... I ponekad imam osjecaj kao da mi je recimo trepavica u oku, a leca je dobro stavljena... ????
pa trebalo bi se, ali ne uvijek. probaj kod stavljanja pripazit.
Hval...
Znam da bi se trebala vidit neka crtica... Al ja ju nevidim..ili nisam dovoljno dobro gledala...
To ide vodoravno? ( ak ju nađem)
Jel itko probao Zeiss ili Woelhk leće? Dobila sam newsletter od optike u kojoj inače uzimam leće, i ove neke nove su na akciji, a budući da mi se u posljednje vrijeme dosta brzo umara oko (koristim Acuvue dvotjedne ili Air Optix mjesečne, kako kad), zanima me ako ima tko iskustva s ovima?
ja po iksti put odustala, popravila ocale
lijeva nikako pa nikako
ocito je u anatomiji oka
nosim meke leće tek 3 mjeseca i prilikom stavljanja zapeku me oči imam li razloga za brigu?
navečer kada ih skinem stavim obavezno u čistu tekućinu i ujutro prije nego šta ih stavim operem u čistoj tekućini.
please help!
Meni se znalo dogoditi da me zapeku oči kad stavljam jednodnevne meke leće. Osjećaj jakog pečenja ( kao da počešem oko rukom kojom sa dirala luk) trajao bi samo par sekundi, i onda sve u redu. Vjerujem da je to zbog sastava tekućine u kojoj su pohranjene, ali ne znam.
Ta vrlo prolazna neugodnost me nije zabrinula.
Da li uvijek koristiš istu tekućinu? Možda je u tome problem? Probaj neku drugu ( Solo Care, Complete, Renu, Opti Free...)
koristim istu tekućinu cijelo vrijeme mislim da je Renu. možda bi je trebala promijenit, ali ću prije pitat u optici jer bi mi se opet moglo dogoditi isto.
ponekad mi i suze oči kad je stavim, ali ne osjećam da me nešto "žari" u oku
većina tekućina za leće sadrži konzervanse, tako da je moguće da je pečenje i suzenje vezano za preosjetjlivost na te konzervanse. probaj tekućinu bez konzervansa.
Posljednje uređivanje od kitty : 03.02.2012. at 23:32
Molim da mi netko odgovori,ko koristi polutvrde leće.
Do sada sam ih prala Boston u jednoj boci, a sad mi je preporučeno da uzmem Bosto u dvije boce, čiščenje i čuvanje.
Ako netko koristi to, zanima me dal ispire leću vodom. Na Rebru ispiru leće pod vodom, a meni su rekli u jednoj optici da nikako s vodom.
E pa sad ti budi pametan.
Slobodno ih isperi vodom, ali čuvaj u otopini. Imam polutvrde već godinama i ništa im ne fali.